اتصالی برق مهمترین عامل حریق در هیئت‌های مذهبی؛

معاون سازمان آتش‌نشانی تهران خبرداد: وقوع حریق در 30 هیئت در محرم پارسال

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی پایتخت با بیان اینکه اتصالی سیم‌های برق و نزدیکی موادقابل اشتعال در کنار وسایل گرمایشی دو عامل مهم بروز آتش‌سوزی در هیئت‌ها است گفت: متاسفانه در سال گذشته 30 مورد آتش‌سوزی در تکایا، حسینیه‌ها و مساجد شهر تهران به دلیل عدم‌رعایت نکات ایمنی دچار حریق شد.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی پایتخت با بیان اینکه اتصالی سیم‌های برق و نزدیکی موادقابل اشتعال در کنار وسایل گرمایشی دو عامل مهم بروز آتش‌سوزی در هیئت‌ها است گفت: متاسفانه در سال گذشته 30 مورد آتش‌سوزی در تکایا، حسینیه‌ها و مساجد شهر تهران به دلیل عدم‌رعایت نکات ایمنی دچار حریق شد.

مهندس محمود قدیری در گفت و گو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ضمن تشریح فعالیت‌های این سازمان در مورد تامین ایمنی عزاداران حسینی با بیان اینکه از حدود دو هفته قبل از شروع ماه محرم، سازمان آتش‌نشانی فعالیت‌های خود را در زمینه ایمن‌سازی مراکز مذهبی شامل مساجد، تکایا و حسینیه‌ها آغاز کرده است گفت: امسال علاوه بر انجام اقدامات سال‌های گذشته همچون نصب خاموش‌کننده‌ها، مشاوره و آموزش متولیان این مراکز برای ایمنی هرچه بیشتر اماکن مذهبی که از تراکم جمعیتی برخوردارند، تمهیدات ویژه‌ای از جمله نصب جعبه‌های آتش‌نشانی انجام شده است تا در صورت بروز حادثه متولیان هیئت‌ها با توجه به آموزش‌هایی که به آنان ارائه شده است تا پیش از رسیدن آتش‌نشانان از گسترش آتش جلوگیری کنند.

وی با بیان اینکه بر اساس آمارهای موجود در سازمان آتش‌نشانی در سال گذشته 30 مورد حریق در تکایا، حسینیه‌ها و مساجد پایتخت رخ داده است، گفت: خسارات این آتش‌سوزی‌ها بالغ بر 615 میلیارد ریال برآورد شده که با وجود آن که این حوادث تلفات جانی نداشته است، اما آمارها نشان می‌دهد سه عزادار حسینی دچار جراحت و سوختگی شده که به مراکز درمانی منتقل شدند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در مورد بزرگترین حادثه ماه محرم در طول دهه‌های گذشته گفت: متاسفانه در محرم سال 83 فجیع‌ترین حادثه آتش‌سوزی سالهای اخیر اتفاق افتاد و بر اثر آتش‌سوزی مسجد ارک تهران دست‌کم 76 تن از عزاداران حسینی جان باخته و 350 تن نیز دچار مصدومیت شدند.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین فاکتورها و مولفه‌ها در ایمنی اماکن تجمعی «مسیر خروج» است گفت: در این مکان‌بزرگ (ارگ) به دلیل قدمت ساختمان مسیرهای خروجی دچار مشکل شده بود.

قدیری با بیان اینکه در هنگام عزاداری شرعا و عرفا مکلف هستیم که جان مردم را حفظ کنیم، گفت: در این گونه مراکز مذهبی متولیان و هیات‌ امنای این اماکن مسئول حفظ جان مردم هستند و باید در وهله نخست ایمنی آن را در نظر بگیرند.

وی با بیان اینکه برای ایمنی مساجد، تکایا و حسینیه‌ها باید علاوه بر تجهیز امکانات اولیه اطفای حریق، مسیرهای خروجی مناسب نیز در نظر گرفته شود، گفت: به همین منظور برای این اماکن حداقل باید دو مسیر خروج در نظر گرفته شود و این مسیرها باید متناسب با ظرفیت و حجم جمعیتی که در آن مکان وجود دارد ایجاد شود.

قدیری گفت: این مسیرها علاوه بر داشتن عرض کافی، کشش تخلیه آن جمعیت را نیز باید داشته باشند تا در صورت وقوع حادثه یا مسدودشدن یکی از مسیرها، مردم بتوانند از راه دیگری خارج شوند.

وی با بیان اینکه همه درها تا معبر اصلی باید برای خروج آن باشد، گفت: در حادثه مسجد ارک، عمده دلیل تلفات بالای آن به این دلیل بود که جهت بازشو درهای خروجی مسجد خلاف جهت خروج بود چون این درها به سمت داخل باز می‌شدند به همین دلیل هجوم مردم و فشار جمعیت مانع از گشودن این درها می‌شد و اگر درهای خروج مسجد رو به سمت خروج بود شاید تلفات آن کمتر از 10 درصد می‌شد.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بیان اینکه به طور کلی ایمنی امری نسبی است گفت: خوشبختانه منحنی تغییرات نمودار آتش‌سوزی‌ها و حوادث سیر معکوس و به نوعی رو به بهبود را نشان می‌دهد که جای امیدواری است. البته در سال جاری تلاش کرده‌ایم نواقص ایمنی مراکز مذهبی را مرتفع ساخته و آموزش‌های لازم را در این امکان گسترش دهیم.

وی با بیان اینکه در هنگام ایجاد تکایا یا آماده‌سازی مساجد و حسینیه‌ها برای برگزاری مراسم عزاداری، باید به اولین و مهمترین پارامتر که ایمنی آن مکان است توجه شود، گفت: در دهه محرم هرچقدر به ایام عاشورا نزدیک‌تر می‌شویم تراکم جمعیت در اماکن مذهبی بیشتر شده و پتانسیل خط فوق‌العاده افزایش پیدا می‌کند که متاسفانه مسیرهای خروج نیز عمدتا بسته هستند و چون در زمان برگزاری مراسم، تراکم جمعیت در این مکان‌ها زیاد است به همین دلیل درهای موجود ظرفیت تخلیه افراد در زمان کوتاه را نداشته و در صورت بروز حادثه قطعا جان مردم به خطر می‌افتد.

قدیری در مورد ایمن‌سازی اماکن مذهبی در ایام محرم گفت: از اوایل دهه 80 موضوع ایمن‌کردن مساجد، حسینیه‌ها و تکایا به طور جدی در دستور کار سازمان آتش‌نشانی قرار گرفت و سال به سال هم گسترش یافت. به گونه‌ای که در سال‌های نخستین علاوه بر اهدا و نصب خاموش‌کننده‌های دستی آموزش‌های لازم برای خاموش‌کردن آتش‌سوزی‌ها به متولیان این مکان‌ها ارائه شد.

وی با بیان اینکه در دو سال اخیر تلاش شده است تمامی اماکن مذهبی بزرگ و پرجمعیت به امکانات بیشتری مجهز شوند، گفت: به همین دلیل در اغلب این مکان‌ها علاوه بر خاموش‌کننده‌های دستی، جعبه‌های آتش‌نشانی که دارای قرقره و شلنگ‌های آب نیز نصب شد تا در صورت بروز آتش‌سوزی با استفاده از این تجهیزات شعله‌های آتش پیش از توسعه خاموش شود.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی پایتخت در مورد آموزش متولیان اماکن مذهبی گفت: از سال 82 تاکنون بالغ بر صدها تن از متولیان این اماکن دوره‌های مختلف آتش‌نشانی را سپری کرده‌اند و علاوه بر آموزش با روش‌های مختلف اطفاء حریق با استفاده از انواع خاموش‌کننده یا لوله‌های آب آتشنشانی، چگونگی اجرای تمهیدات ایمنی برای این گونه اماکن آشنا شده‌اند.

وی با بیان اینکه بحث پیشگیری از حوادث همواره در اولویت کاری قرار دارد، گفت: اطفا و مقابله با آتش‌سوزی در مرحله بعدی است که اگر متولیان و مسئولان این اماکن آموزش‌های لازم را فرا گیرند، قطعا می‌توانند در همان لحظه اولیه شروع آتش‌سوزی در رشد حریق جلوگیری کنند.

وی با تاکید بر استفاده از پتانسیل مردمی برای ایمنی بیشتر تکایا و حسینیه‌ها گفت: همان‌طور که می‌دانید امکانات و پرنسل آتش‌نشانی محدود است و نمی‌توانند در همه مساجد و تکایا حضور داشته باشند. بنابراین سازمان باید از پتانسیل مردم برای ایمنی بیشتر استفاده کند و در این راستا متولیان و مسئولان این مراکز مذهبی مهمترین نقش را بر عهده دارند.

قدیری با بیان اینکه بر اساس تجارب سال‌های گذشته دو عامل اصلی همواره در ایام محرم باعث بروز آتش‌سوزی می‌شود که مهمترین آن اتصالی سیم‌های برق و دیگری نزدیک بودن موادقابل اشتعال در کنار وسایل گرمایشی است گفت: کشیدن بار بیش از حد از سیم‌های برق، به کارگیری فیوزهای غیراستاندارد یا تقویت فیوزها با سیم‌های برق، استفاده از لامپ‌های برق با توان بالا در داخل تکایا، نصب لامپ‌های مدادی پرقدرت که گرمای زیادی تولید می‌کنند، اخذ انشعاب برای چندین مصرف‌کننده برقی از یک پریز برق، استفاده از اجاق گاز و بخاری بدون دودکش برای گرم‌کردن فضای این اماکن، عدم‌استفاده از شیلنگ‌های گاز غیراستاندارد و ضعیف، اخذ انشعاب متعدد از یک دودکش، قراردادن محل طبخ غذا در مسیر تردد دسته‌ها و هیئت‌ها و ... از جمله موارد ناایمنی هستند که تاکنون بارها موجب بروز حادثه شده‌اند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی پایتخت در پایان با بیان اینکه در این ایام که هوا رو به سردی است عزاداران برای ایجاد گرما در محل برگزاری مراسم از وسایل حرارتی گازی یا برقی استفاده می‌کنند، گفت: بنابراین از آنجایی که مکان‌های مذهبی در این ایام به دلیل استفاده از چادر، پارچه، پرچم و ... از بار اشتعال بالایی برخوردار هستند، ضروری است عزاداران به خصوص مسئولان مکان‌های مذهبی نکات ایمنی لازم را رعایت کنند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ آبان ۱۳۹۱ / ۱۱:۵۶
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 91083019602
  • خبرنگار : 71368