در حالی براساس اطلاعات منتشر شده از 2.5 میلیارد دلار نیاز ارزی کشور برای واردات دارو امسال تاکنون تنها 600 میلیون دلار ارز مرجع تامین شده است که بانکها برای اختصاص همین مقدار ارز نیز کارمزدهای سنگینی را از واردکنندگان دارو دریافت کردهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، براساس تازهترین آمار گمرک ایران در هفت ماهه امسال واردات داروهای فاقد تولید داخل از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 13.3 و 17.3 درصد کاهش یافته و به 2390 تن و 393 میلیون دلار رسید. به این رقم باید آمار مربوط به واردات سایر داروها را نیز اضافه کرد.
اما در حالی دارو به عنوان یکی از معدود کالاها مشمول دریافت ارز برای واردات شده است که براساس اظهارات برخی واردکنندگان دارو سیستم بانکی برای پرداخت ارز اختصاص یافته به آنها کارمزدهای سنگینی را دریافت میکند.
مدیرعامل یک شرکت واردکننده و تولیدکننده دارو در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه بانکها برای پرداخت ارز واردات دارو تا پنج درصد کارمزد دریافت میکنند، گفت: به عنوان مثال اگر بانک مرکزی 500 هزار یورو به یک واردکننده دارو ارز اختصاص دهد، بانک عامل بیش از 100 میلیون تومان کارمزد از واردکننده دریافت میکند که رقم بسیار زیادی است.
هاشم تبریزی با اشاره به اینکه در ماههای نخست امسال تخصیص ارز به واردات دارو با کمی تاخیر انجام شد، افزود: مشکل اصلی در واردات دارو این است که بانکها سه مورد کارمزد از واردکنندگان دارو دریافت میکنند که مجموع میزان آن حتی به پنج درصد هم میرسد.
وی با این ادعا که بانک کارمزد خود را از ارز اختصاص یافته به واردکننده به صورت ارز مرجع دریافت میکند تا بتواند ارز مرجع دریافتی را بعدا در بازار آزاد بفروشد، افزود: بانک حتی کارمزد خود را به صورت ریالی هم قبول نمیکند. همچنین کارمزدهای دیگری تحت عنوان کارمزد انتقال پول و کارمزد بابت فعالیت صرافی از واردکنندگان دارو دریافت میشود.
او با اشاره به اینکه به عنوان مثال بانک پاسارگارد پنج درصد کارمزد از واردکنندگان دارو دریافت میکند، خاطرنشان کرد: متاسفانه واردکنندگان دارو به دلیل اینکه هیچ چارهای ندارند، مجبورند این رقم هنگفت را بابت دریافت ارز خود دریافت کنند.
تبریزی همچنین با اشاره به اینکه دریافت این میزان کارمزد بابت اختصاص ارز واردات دارو عملا تخلف بوده اما بانکها این کار را تحت پوشش قانونی انجام میدهند، عنوان کرد: اختصاص ارز به واردات دارو در چند وقت اخیر نیز دچار تاخیر بوده است که امیدواریم بانک مرکزی سرعت عمل بیشتری در این مورد نشان دهد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رسول خضری، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز به تازگی با اعلام اینکه در هفت ماهه امسال تنها یک پنجم از ارز واردات دارو از سوی بانک مرکزی اختصاص داده شد، گفته که براساس استانداردهای وزارت بهداشت، انبارهای دارویی باید برای شش ماه آینده ذخیره داشته باشند، اما براساس گزارشهای سازمان غذا و دارو هماکنون تنها برای دو ماه ذخیره باقی مانده است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم درباره اینکه چرا ارز مرجع موردنیاز برای واردات دارو برخلاف وعدههای داده شده تامین نشده، ابراز بیاطلاعی کرده است.
انتهای پیام