«تفاهم‌نامه‌ی احیای بافت شیراز اصلا خوب نیست»

کارشناسان میراث فرهنگی برای بحران در بافت شیراز چه تصمیمی می‌گیرند؟

محمدحسن محبعلی معتقد است: تفاهم‌نامه‌ای که برای احیا و باززنده‌سازی بافت تاریخی 360 هکتاری شیراز تنظیم شده است، اصلا خوب نیست و حق «وتو» را از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می‌گیرد.

محمدحسن محبعلی معتقد است: تفاهم‌نامه‌ای که برای احیا و باززنده‌سازی بافت تاریخی 360 هکتاری شیراز تنظیم شده است، اصلا خوب نیست و حق «وتو» را از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می‌گیرد.

این کارشناس پیشکسوت حوزه‌ی میراث فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره‌ی جلسه‌ای که برای بررسی تفاهم‌نامه‌ی «احیا و باززنده‌سازی بافت تاریخی 360 هکتاری شیراز» قرار است برگزار شود، بیان کرد: متأسفانه این تفاهم‌نامه چیز خوبی نیست، زیرا طبق بند 12 اساسنامه‌ی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، این سازمان در بافت‌های تاریخی صاحب نظر است و نظر نهایی را اعلام می‌کند. در واقع، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مجری و طراح در بافت‌های تاریخی نیست، بلکه بر اقدامات شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی ناظر است؛ اما تفاهم‌نامه‌ای که در شیراز تنظیم شده و صحبت‌هایی که مطرح شده است، حق وتو و اعلام نظر نهایی را از سازمان میراث فرهنگی می‌گیرد.

او گفت: سازمان میراث فرهنگی مسئول تک بناهای تاریخی است و در بافت تاریخی شهرها هم ناظر است. اگر طرحی که در بافت‌های تاریخی تصویب شده، اجرا نمی‌شود دلیل اجرا نشدن آن شهرداری‌ها یا سازمان مسکن و شهرسازی است، مانند آنچه در بافت بوشهر و گرگان تصویب کردیم، ولی اجرا نشده است. در این شرایط است که بافت تاریخی رها می‌شود.

محبعلی درباره‌ی کاهش حریمی که در این تفاهم‌نامه برای بناهای تاریخی با توجه به اولویت‌بندی اثرگذاری ملی مطرح شده‌ است، اظهار کرد: حریم آثار تاریخی به‌صورت کارشناسی تعیین شده است، پس اصلاح حریم چه معنی‌ای دارد؟ اگر حریم، کارشناسی است که باید همان‌طور باشد، اگر هم نیست که باید اشکال‌های آن مطرح شود.

به گزارش ایسنا، تفاهم‌نامه‌ای که درباره‌ی «احیا و باززنده‌سازی بافت تاریخی 360 هکتاری شیراز» تنظیم شده و در اختیار برخی کارشناسان حوزه‌ی میراث فرهنگی قرار گرفته، به این شرح است:

«با توجه به وضعیت بحرانی بافت تاریخی شهر شیراز (محدوده‌ی 360 هکتاری بافت تاریخی و مرکزی شیراز) و تقاضاهای مکرر مردمی در سفرهای استانی دولت مبنی بر لزوم باززنده‌سازی حیات اقتصادی و اجتماعی این بافت و تعیین تکلیف وضعیت املاک واقع در حرایم بناهای تاریخی تفاهم‌نامه ذیل به امضا وزرای کشو، راه و شهرسازی و معاون رییس‌جمهور و ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسید.

1) مقرر گردید در ضوابط و مقررات ساخت و ساز اماکن واقع در محدوده‌ی بافت تاریخی اصلاحاتی به شرح ذیل انجام شود:

1-1) سازمان میراث فرهنگی ضمن تجدید نظر در نحوه‌ی اعلام حرایم بناهای ثبت‌شده‌ی تاریخی واجد ارزش نسبت به اولویت‌بندی اثرگذاری ملی و بین‌المللی آن اقدام را بر این اساس نسبت به کاهش حرایم بناهای تاریخی اقدام کند.

1-2) تعداد طبقات و ارتفاع ساختمان‌های واقع در حریم مصوب آثار تاریخی براساس زاویه‌ی دید 45 درجه این اماکن به‌گونه‌ای تعیین شود که ارتفاع ساختمان‌های همجوار با آثار تاریخی معادل با ارتفاع اثر ثبت‌شده باشد و ارتفاع ساختمان‌های بعد از آن پشت اثر تاریخی به ترتیب یک طبقه بیشتر شود. به‌گونه‌ای که حداکثر ارتفاع ساختمان‌های واقع در حریم از چهار طبقه تجاوز نکند.

2) تراکم ساختمانی حلقه‌ی پیرامونی بافت تاریخی شیراز (براساس طرح تفصیلی) با توجه به قرارگیری در معابر عریض به‌گونه‌ای افزایش یابد که ضمن ایجاد توجه اقتصادی برای مالکان‌، احیا و نوسازی بافت منوط به تأمین خدمات عمومی و پارکینگ‌های مورد نیاز بوده و تعداد طبقات از شش طبقه تجاوز نکند. ضمنا امکان استفاده‌ی انتفاعی به‌صورت مختلط تجاری - مسکونی فراهم گردد.

3) شبکه‌های معابر داخلی بافت به‌گونه‌ای اصلاح شود تا ضمن حفاظت از آثار تاریخی ثبت‌شده توجیه فنی و اقتصادی لازم برای جمعیت ساکن در بافت را از لحاظ دسترسی مناسب فراهم آورد و از مهاجرت جمعیت به نقاط دیگر شهر جلوگیری کند.

4) برای آن قسمت از اراضی و املاک موجود در بافت تاریخی که در حریم آثار تاریخی قرار ندارند، ضوابط اصلاحی و تشویقی از جمله افزایش تراکم سطح اشغال و تغییر کاربری در کمیسیون ماده‌ی 5 شیراز صورت پذیرد تا مالکان با اطمینان از ارزش افزوده ایجادشده نسبت به سرمایه‌گذاری و احیای بافت اقدام کنند.

5) نمای کل ساختمان‌ها از نمای بناهای تاریخی موجود تبعیت می‌کند و رعایت معماری ایرانی اسلامی ضرورت دارد.

6) سازمان میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری و وزارت راه و شهرسازی مکلف گردیدند پیشنهادات لازم را برای اصلاح نظام مدیریت این بافت و قوانین مرتبط با حرایم میراثی که قابلیت اجرایی نداشته یا باعث رکود و عدم به‌سازی و بازسازی بافت‌های فرسوده می‌گردد، جهت تدوین و ارائه‌ی لایحه از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به دولت محترم ارائه کنند.

7) تأکید بر اجرای دقیق مصوبه مورخ 1389/10/6 شورای عالی شهرسازی و معماری ایران درخصوص طرح توسعه‌ی حرم حضرت احمد ابن موسی (ع) شاه‌چراغ (محدوده 55 هکتاری واقع در بافت تاریخی) و نظارت بر حسن اجرای آن توسط سازمان میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری کشور استانداری فارس و دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران.

8) مشاوران تهیه‌کننده‌ی طرح‌های شهرسازی و معماری در بافت تاریخی شیراز براساس اصول مورد پذیرش این تفاهم‌نامه نسبت به تهیه طرح‌های اجرایی مربوطه اقدام و برای تصویب به مراجع مربوطه ارائه کنند. بدیهی است طرح‌های پیشنهادی در صورت مغایرت با مقررات جاری پس از طی مراحل تصویب در استان به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران منعکس و نظر این شورا لازم الرعایه خواهد بود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۲ آبان ۱۳۹۱ / ۱۳:۳۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91082213973
  • خبرنگار : 71219