یکی از عواملی که اسلام روی آن تأکید دارد و عمل به آن را برای زنده ماندن امت اسلامی، جوان نمودن و پیشرفت و ارتقاء دادن آن لازم و ضروری میداند، انفاق است.
به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دین اسلام اهمیت زیادی نیز برای انقاق قائل شده است و به این منظور آیات و روایات بسیاری در فضیلت و ترغیب به این عمل وارد شده و از آنها استفاده میشود که ای انسان! شما هر کدام مستقل نیستید، بلکه عضو یک جامعه میباشید. بنابراین باید منافع جامعه اسلامی را بر منافع و لذات شخصی مقدم بدارید و آگاه باشید که سعادت حقیقی شما در اجرای این سیره است.
امام صادق(ع) در پاسخ به مردی که با اشاره به آیه «و آنچه انفاق کنید...» ادعا کرد که او انفاق میکند، امّا عوض و جایگزینی نمیبیند، فرمودند: آیا خیال میکنی خداوند خُلف وعده میکند؟ (آن مرد گوید:) عرض کردم: نه. فرمود: پس علّت چیست؟ گفتم: نمیدانم. حضرت فرمود: "اگر فردی از شما مال حلال به دست آورد و به حقّ انفاق کند، درهمی انفاق نکند، مگر این که خداوند عوض آن را بدهد1".
امام کاظم(ع) نیز به این پرسش پاسخ میدهند که آیا پیامبران و اوصیا سخاوتمند بودهاند؟
"خداوند عز و جل هیچ نبیّ یا وصیّی نفرستاد مگر این که سخاوتمند بود2".
پیامبرخدا(ص) فرمودند: "سه چیز از حقیقتهای ایمان است: انفاق کردن در حال تنگدستی، انصاف به خرج دادن با مردم و دانش بخشی به جوینده دانش3".
امام صادق(ع) همچنین در حدیثی دیگر میفرمایند: "بخشندگی از اخلاق پیامبران است و آن ستون ایمان است. هیچ مؤمنی نیست مگر آن که بخشنده است و تنها آن کس بخشنده است که از یقین و همّت والا برخوردار باشد. زیرا که بخشندگی پرتو نور یقین است و هر که هدف را بشناسد بخشش بر او آسان شود4".
منبع:
1- مکارم الأخلاق : 2 / 21 / 2053 منتخب میزان الحکمة: 568
2- الکافی: 4 / 39 / 4 منتخب میزان الحکمة: 528
3- بحارالأنوار: 77 / 52 / 3 منتخب میزان الحکمة: 570
4- بحارالأنوار: 71 / 355 / 17 منتخب میزان الحکمة: 266
انتهای پیام