برنامههای بیستمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی که از 20 تا 27 آبان برگزار میشود، تشریح شد.
به گزارش خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد اللهیاری - دبیر هفته کتاب و مدیر اداره کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد - با ارائه گزارشی از دبیرخانه بیستمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی عنوان کرد: از روح آییننامه برگزاری هفته کتاب برمیآید که وزارت ارشاد یک نهاد هماهنگکننده در بین دستگاههای مختلف برای برگزاری این مراسم است و در طول سالها نیز ما شاهد افزایش دستگاههای همکار در برپایی این هفته بودهایم.
او افزود: به نظر میرسد وزارت ارشاد نقش ترغیب دیگر دستگاهها را بین سازمانها و دستگاههای همکار در برگزاری هفته کتاب دارد.
او در ادامه با بیان اینکه تا به حال 1000 نفروقت کارشناسی برای برگزاری هفته کتاب در سراسر استانها صرف شده است، افزود: امسال تمام استانها برای برگزاری هفته کتاب دست پر هستند. برنامههای آنها هم برنامههای خوبی است و امیدوارم بتوانیم با آنها بیشتر مردم نقاط محروم کشور را با کتابخوانی آشنا کنیم.
اللهیاری با بیان اینکه هفته کتاب امسال از 20 تا 27 آبانماه برگزار میشود، گفت: تلاش ما این است که این هفته به هفته بسیج وصل شود.
دبیر بیستمین دوره هفته کتاب در ادامه درباره نامگذاری هفته کتاب با عنوان «یادگار ماندگار» گفت: این نامگذاری براساس اجماع جلسات هفتگی ستاد برگزاری هفته کتاب بوده است که نماینده همه دستگاهها در آن حضور داشتهاند و این شعار را برای هفته کتاب امسال برگزیدهاند.
همچنین علی اسماعیلی - سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد - با تشکر از اعضای برگزاری هفته کتاب گفت: برای برگزاری این هفته بیش از 70 دستگاه نقش داشتهاند و امیدواریم بتوانیم این هفته را شایسته جمهوری اسلامی برگزار کنیم.
او به نقش رسانهها در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و در ادامه به نقش فرهنگ در مدیریت کشور پرداخت و گفت: تغییرات بنیادی در هر جامعه وابسته به نهادهای فرهنگی و فکری جامعه است و به همین میزان در حوزه فرهنگ تاثیرگذاری شدت بالایی دارد و میتواند ما را به این نتیجه برساند که رهبران خردمند که خواهان اعتلا و پیشرفت هستند، همواره توجه ویژه به مباحث فرهنگی دارند و در کنار این توجه و برنامهریزی نسبت به عرصه فرهنگ نیز دغدغه و نگرانی دارند.
اسماعیلی در ادامه گفت: امروز آنچه که میتواند، در راس همهی عناصر و مولفههای تاثیرگذاری در جامعه مطرح شود و باعث شود حرکت پویایی برای تداوم شور انقلابی و استمرار نظام دینی حرکت کند، توجه به امور فرهنگی است.
او با بیان اینکه باید شمار کتاب، کتابخانهها و کتابنگارها افزایش پیدا کند، تصریح کرد: برای این امر مستلزم آن هستیم که بزرگان و نامآورانی در این عرصه حضور پیدا کنند و همچنین اهالی دانش، اندیشه و بینش هم این حوزه را رهبری کنند تا ما را در عرصهی شکوفایی تمدن و فرهنگ مکتوب متقاعد کنند کتاب اولین تجلی فرهنگ است و به همه شور، شعور و گرمای زندگی میبخشد.
اسماعیلی با بیان اینکه اولین کتاب آسمانی، قرآن کریم است، گفت: باید در زمینه ترویج کتاب و کتابخوانی توجه ویژهای انجام داد، زیرا با وجود رشد تکنولوژی و چاپ دیجیتال هنوز هم کتاب جایگاه اول را دارد و به همین منظور باید بالاترین جایگاه را در گسترههای فردی و اجتماعی داشته باشد، بنابراین هرچه در این حوزه کار انجام شود، باز هم کم است.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در ادامه با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در حوزه کتاب و کتابخوانی عنوان کرد: وزارت ارشاد نیز بنا به تاکیدات مقام معظم رهبری در این حوزه و همچنین وظیفه ذاتیاش به صورت ویژه به این مقوله توجه کرده است، به طوری که امروز در امر انتشار عناوین کتاب در منطقه رتبه اول و در جهان رتبه دهم را دارا هستیم. البته به اینکه در جهان در رتبه دهم قرار داریم، راضی نیستیم این روند ادامه پیدا کند. بنابراین باید در حوزه فرهنگ کتاب و کتابخوانی یک بسیج همگانی صورت گیرد تا کتاب در همه جا برای همه کس و در هر زمان در دسترس باشد.
او سپس به به تشریح برنامههای هفته کتاب پرداخت و گفت: برای برگزاری این هفته بیش از 70 دستگاه فرهنگی کشور همکاری داشتهاند.
او نتیجه جلسات ستاد برگزاری هفته کتاب را در قالب 500 فعالیت در سراسر کشور عنوان کرد و در اینباره گفت: تجلیل از خادمان نشر، برگزاری نمایشگاه با سه رویکرد عمومی، موضوعی و تخصصی، عرضه 134 هزار کتاب در نمایشگاههای مختلف، حضور 2211 ناشر، برپایی 3965 نمایشگاه کتاب در مدارس سراسر کشور، برگزاری 1183 جشن کتاب و 319 نمایشگاه ویژه دانشگاه و همچنین افتتاح 1000 نمایشگاه در پایگاههای بسیج را داریم که روز جمعه، بیستم آبانماه، این نمایشگاه در نماز جمعه افتتاح میشود.
اسماعیلی سپس برپایی 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار آموزشگاه در سراسر کشور، برگزاری مسابقات کتابخوانی، رونمایی از 1362 عنوان کتاب تازه منتشرشده، اهدا و توزیع 18 هزار و 581 جلد کتاب در 20 مرکز تهران، برپایی 180 برنامه در رابطه با پیامبر اعظم (ص)، برگزاری نشست با مجموعه خبرنگاران کتاب، برپایی نشست تشکلهای صنفی نشر با حضور 300 ناشر از سراسر کشور، تقدیر از کتابداران برتر سراسر کشور از سوی نهاد کتابخانههای عمومی و همچنین تجدید میثاق فعالان عرصه کتاب با بنیانگذار جمهوری اسلامی، اهدای کتاب به مناطق زلزلهزده آذربایجان، اختصاص 30 میلیارد ریال کتاب اهدایی در قالب 32 کاروان به استانها، رونمایی از کتاب سه کاهن و لحظههای انقلاب، برگزاری همایش اندیشه و قلم از سوی سازمان عقیدتی، سیاسی ارتش، برپایی نمایشگاه نسخ خطی، و تجلیل از حافظان و قاریان در زندان را از جمله برنامههای معاونت فرهنگی در هفته کتاب عنوان کرد.
او همچنین در رابطه با بخش بینالمللی هفته کتاب گفت: در بخش بینالملل، هفته کتاب کابل و همچنین کارگاههای آموزشی چاپ با حضور کارشناسی از صنعت نشر آلمان برگزار میشود، همچنین دو فروشگاه کتاب در شهر نجف تاسیس میشود و ما در بیستمین نمایشگاه کتاب تونس حضور پیدا میکنیم.
اسماعیلی همچنین از اصلاح و بهروزرسانی آییننامه هفته کتاب پس از برگزاری بیستمین دوره این برنامه خبر داد و گفت: میتوانیم به جای روز کتاب که در تقویم یک روز عنوان شده است، آن را به یک هفته تبدیل کنیم.
او در ادامه در مقایسه وضعیت حوزه نشر هفتماهه اول سال 91 با سال 90 عنوان کرد: در هفت ماه نخست سال 91 تعداد کتابهای مجوز دادهشده 32 هزار 66عنوان بوده است که این رقم در سال 90، 32 هزار و 110 عنوان بود که با توجه مشکلات گرانی کاغذ و مشکلات حوزه نشر، کاهش زیادی نداشته است.
معاونت فرهنگی وزارت ارشاد گفت: بیشترین کتابهای منتشرشده در سال 91 در هفتماهه نخست مربوط به حوزه دین بوده است. همچنین شمارگان کتابهای منتشرشده در هفتماهه نخست سال 91، 87 میلیون و 255 هزار و 134 نسخه بوده است که این رقم نسبت به سال گذشته کاهش داشته که بیشتر در حوزه زبان بوده است. همچنین در بحث کتابهای تألیفی و ترجمهیی در هفتماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته کتابهای تألیفی چهار درصد افزایش داشته و کتابهای ترجمهیی 13 درصد کاهش پیدا کرده است. در بخش کتاب چاپ اول نیز یک درصد افزایش داشتهایم، ولی در بحث کتابهای چاپ مجدد یک درصد کاهش داشتهایم.
او همچنین گفت: پرتکرارترین کتاب چاپ مجدد، «مفاتیح الحیات» با 34 بار چاپ و «نورالدین پسر ایران» با 33 چاپ بوده است.
انتهای پیام