در کلام روز، دومین روز از هفته سفارشی از رسول مکرم اسلام و ائمه معصومین(ع) درباره یکی از مهمترین موضوعات و نکات اخلاقی یعنی"خوش خلقی یا خوشخویی" را بررسی میکنیم.
شاید یکی از مشکلات اساسی بشر در زندگی کم توجهی یا عدم توجه به این مقوله بسیار مهم باشد چراکه بزرگان دین فرمودند:"انسان خوش خلق در سایه رحمت الهی قرار دارد".
به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، پیامبر خدا (ص) این سوال را که صاحبان اخلاق خوش چه جایگاهی در قیامت دارند؟ به پیروان خود و کسانی که طالب سعادت دنیوی و اخروی هستند، این چنین پاسخ میدهند: "محبوبترین شما نزد من و نزدیکترینتان به من در روز قیامت، خوشخوترین و متواضعترین شماست "."إنّ أحَبّکُم إلَیَّ وأقرَبَکُم مِنّی یَومَ القِیامَةِ مَجلِسا أحْسَنُکُم خُلقا، وأشَدُّکُم تَواضُعا1".
رسول خدا (ص) در حدیثی اخلاق نیکو را نشانه بزرگواری ریشهها و اصل و نسب انسان و خوشرویی را سبب کسب محبّت پروردگار معرفی میکنند.
حقیقت خوشخویی چیست؟
امام علی علیهالسلام:
"خوشخویی در سه چیز است: دوری کردن از کارهای حرام، طلب حلال و فراهم آوردن آسایش و رفاه برای خانواده2".
امام صادق علیهالسلام در پاسخ به پرسش از حدّ و معنای حسن خلق- فرمودند: "حُسن خلق این است که نرمخو و مهربان باشی، گفتارت پاکیزه و مؤدبانه باشد و با برادرت با خوشرویی برخورد کنی3".
آن حضرت درباره مکارم اخلاق نیز این چنین میفرمایند:" گذشت از کسی که به تو ستم کرده است، ارتباط برقرارکردن با کسی که از تو بریده است، عطا کردن به آن که از دادن چیزی به تو دریغ ورزیده است و گفتن حقّ اگر چه بر ضدّ خودت باشد4".
پیامبر خدا (ص) نیز در جایی اینگونه بیان میدارند "خوی نیکو، نصف دین است5".
امام علی (ع): "کسی که خلق او نیک باشد دوستدارانش بسیار گردد و مردم به او انس گیرند6"
منبع:
1- بحار الأنوار: 71 / 385 / 26 منتخب میزان الحکمة: 182
2- بحار الأنوار: 71 / 394 / 63 منتخب میزان الحکمة: 184
3- معانی الأخبار: 253 / 1 منتخب میزان الحکمة: 184
4- معانی الأخبار: 191 / 1 منتخب میزان الحکمة: 184
5- الخصال: 30 / 106 منتخب میزان الحکمة: 182
6- غرر الحکم : ج۱
انتهای پیام