سالانه حدود 150 هزار تن چای مورد نیاز بازار مصرف است که سال گذشته تنها کمتر از 81 هزار تن از این میزان از تولید داخلی و از طریق واردات رسمی تامین شده و بر این اساس میتوان گفت حدود 69 هزار تن از چای مصرفی کشورمان به صورت غیر رسمی و قاچاق وارد کشور شده است.
به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران سال گذشته 50 هزار و 982 تن چای به ارزش 195 میلیون و 200 هزار دلار از مبادی رسمی کشور وارد شده است.
همچنین طبق اعلام سازمان چای کشور سال گذشته 30 هزار تن چای خشک از باغات شمالی استحصال شده است که طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران 10 هزار و 700 تن از این محصول به ارزش 10.5 میلیون دلار به کشورهای عراق، ترکیه، هند، کنیا و آسیای میانه صادر شده است لذا میتوان گفت کمتر از 20 هزار تن از چای ایرانی در داخل مصرف شده و نهایتا 51 هزار تن هم چای رسمی وارد شده است لذا نیمی از چای مصرفی کشورمان به صورت غیر قانونی که بهداشت قابل قبولی ندارد، تامین شده است.
به گفته معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز "ورود قاچاق چای به کشور تنها به مبادی غیر مجاز منحصر نمیشود بلکه ورود غیرقانونی چای تحت پوشش مبادی مرزی و از طریق ملوانی، گذر مرزی یا در جوف کالاهای مجاز که از مبادی گمرکی میآید و از آنجایی که درآمد دارد، بخشی از آن به صورت قاچاق رسمی از مرزهای غیرمجاز وارد میشود."
وی تصریح کرد: "روزانه به طور متوسط نزدیک به 500 نفر از مرز دوغارون تردد میکنند که اگر هر کدامشان کالای چای بیاورند عدد بسیار بالایی میشود."
در این زمینه نعمت یاورزاده رییس سندیکای کارخانجات چای شمال به ایسنا گفت: "عرضه چای فلهای و همچنین واردات بستههای خارجی چای با وزن زیر 10 کیلوگرم از سوی گمرک ممنوعالورود است اما در مغازههای سطح شهر شاهد عرضه و فروش این محصولات از جمله چای فلهای و بستههای چای خارجی نیم کیلویی، یک یا دو کیلویی و ... هستیم."
وی با تاکید بر جلوگیری سازمان بازرسی از عرضهی کالاهای قاچاق گفت: "چای ایرانی با چای خارجی مخلوط و به عنوان چای خارجی با قیمت بالا در بازار فروخته میشود."
همچنین ایرج هوسمی رییس اتحادیه چایکاران شمال در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: "درحالی که چای ایرانی کاملا طبیعی، ارگانیک و بدون مصرف هیچگونه سموم شیمیایی تولید میشود و در کارخانههای چای خشککنی نیز هیچگونه رنگ، طعم و عطر شیمیایی به آن اضافه نمیشود، جایگاهی در بازار مصرف کشورمان ندارد و متاسفانه ذائقه مردم را به خوردن چای خارجی با اسانس و رنگ عادت دادهاند و چای ایرانی را که طبیعی و ارگانیک است محکوم به پایینبودن کیفیت میکنند."
هوسمی تصریح کرد: "در صورتی که چای یک نوشیدنی دائمالمصرف در همه اقشار جامعه است و سالانه بیش از 150هزار تن چای خشک در کشور مصرف میشود تنها 25 تا 30 هزار تن آن از طریق تولید داخل تامین میشود و بقیه با واردات رسمی و قاچاق وارد سبد کالای مردم میشود."
وی تصریح کرد: "چای ایرانی هیچ عیبی ندارد و یکی از باکیفیتترین و سالمترین چای دنیا محسوب میشود اما تنها ایراد آن سیاستگذاری و اهمال وزارت جهاد کشاورزی و بیاعتنایی به این محصول استراتژیک است."
به گفته رییس اتحادیه چایکاران شمال "چای سالم و طبیعی محصولی است که پس از دمکشیدن عطر ملایم چای خشک را داشته باشد و حین دمکردن نیز این عطر متساعد شود. همچنین طعم چای سالم و بدون اسانس به گونهای است که کمی تلخ بوده و یک لایه چسبندگی در دهان ایجاد میکند. چای طبیعی باید کاملا شفاف و رنگ آن سرخ مایل به قهوهای باشد. همچنین شرایط درست دمکردن چای بدین گونه است که پس از جوشآمدن آب، چای خشک باید 20 دقیقه در قوری آب جوش، کنار حرارت ملایم باشد تا کاملا دمکشیده و به رنگ آید."
هوسمی خاطر نشان کرد: "چای ممتاز ایرانی کیلویی 10 تا 12 هزار تومان قیمت دارد."
در نیمه نخست سال جاری 25 هزار و 300 تن چای سبز و سیاه به ارزش 124.7 میلیون دلار طی این مدت وارد کشور شده است.
انتهای پیام