مدیر پایگاه میراث فرهنگی شوش تأکید کرد: در موضوع ثبت عرصه و حریم شهر باستانی شوش، آنچه ما به دفتر ثبت آثار تاریخی پیشنهاد کردیم براساس آخرین تغییرات و اقداماتی است که در عرصه و حریم شوش انجام شده است.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پس از اعلام ثبت عرصه و حریم شهر باستانی شوش براساس آنچه در پروندهی ثبت جهانی آن مطرح خواهد شد توسط مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی، این پرسش مطرح شد که عرصهی 1200 هکتاری شوش که حدود پنج سال قبل یک گروه باستانشناس با مجوز پژوهشکدهی باستانشناسی آن را تعیین کرد ثبت خواهد شد یا خیر؟ در ادامه، سرپرست هیأت گروه باستانشناسی تعیین عرصه و حریم شهر باستانی شوش نیز مطالبی را دربارهی اقداماتی که در این محوطهی تاریخی انجام داده است، مطرح و نسبت به ثبت نشدن محدودهی واقعی این شهر تاریخی ابراز نگرانی کرد.
در اینباره، غلامعلی باغبان نیز به خبرنگار ایسنا توضیح داد: پیشنهاد ما برای ثبت عرصه و حریم شوش براساس آخرین تغییراتی است که با حضور مشاور طرح در آن انجام شده است. این عرصه و حریم پیشنهادی در شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان مصوب و سپس به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری فرستاده شد. آنچه ما پیشنهاد کردیم تقریبا عرصهای یکهزار هکتاری است، ولی با این حال ممکن است کاهش یابد.
او دربارهی حریم شهر شوش نیز بیان کرد: در موضوع حریم، مشکلی وجود ندارد و سه درجه برای آن در نظر گرفته شده است. به این ترتیب، تمام مجموعهی شهری موجود را در حرایم تعریف کردهایم.
باغبان با اشاره به اینکه محدودهی مورد نظر برای ثبت جهانی باید محصورشده باشد، اظهار کرد: عرصهی 400 هکتاری شوش که در سالهای دور تعیین شده، محصور است؛ ولی عرصهی جهانی با عرصهای که در فهرست آثار ملی ثبت میشود، ممکن است تفاوت داشته باشد و معمولا آنچه در شورای ثبت سازمان میراث فرهنگی ثبت میشود، فراتر از محدودهی جهانی است.
همچنین محمدحسن طالبیان مسئول تهیهی پروندههای ثبت جهانی آثار تاریخی ایران با تأکید بر متفاوت بودن عرصه و حریم ملی و جهانی یک محوطهی تاریخی، به خبرنگار ایسنا گفت: در حال حاضر هرچه از شوش ثبت شود در سطح ملی است، زیرا هنوز نمیدانیم عرصه و حریم برای پروندهی ثبت جهانی چیست. این مسأله مانند تخت جمشید است که در ثبت جهانی آن فقط صفهی تخت جمشید ثبت شد، اما در سطح ملی تمام شهر پارسه ثبت شده است.
او با اشاره به اینکه تهیهی پروندهی ثبت جهانی شوش منوط به این است که در استان خوزستان تمام همکاریهای لازم انجام شود، افزود: در موضوع ثبت جهانی، بخشی از یک اثر یا محوطه ثبت میشود که بهلحاظ حفاظت و مدیریت بهطور کامل آماده باشد.
انتهای پیام