اپراي «مانا و ماني» به مناسبت روز جهاني كودك در حالي اجرا ميشود كه خالق اين اپرا اثر خود را به ياد نميآورد.
به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اركستر پارس به سرپرستي ناصر نظر، اپراي «مانا و ماني» اثر حسين دهلوي را پس از 30 سال به صحنه ميبرند.
در نشست خبري كه صبح 10 مهرماه براي تشريح جزييات اين كنسرت برگزار شده بود، ناصر نظر در سخناني مطرح كرد: چنين حركتي را در حوزه موسيقي كودك بايد به فال نيك بگيريم. حدود سي سال است كه از عمر اين قطعه ميگذرد و در اين سالها تلاش دهلوي براي به صحنه بردن اين اپرا نتيجه نداد.
او ادامه داد: وقتي گروههاي موسيقي كودك عهدهدار چنين برنامهاي ميشوند عوامل مختلفي از جمله عوامل مالي و سازي درگير كار خواهند بود.
اين آهنگساز كودك اظهار كرد: حدود شش ماه است كه بر روي اين اپرا كار كردهايم و اميدوارم اين اثر سرانجام خوبي داشته باشد. از آنجا كه تاريخچه اپرا در ايران طولاني است و خيلي از اپراهاي مطرح دنيا هم در تالار وحدت اجرا شدهاند به آينده كار خوشبين هستم.
نظر گفت: سه گروه موسيقي از جمله گروه كر فيلارمونيك ايران، گروه كل ملل و گروه موسيقي پارس درگير اين اپرا هستند و در نهايت پروژهاي عظيم را به صحنه ميبرند.
او با بيان اينكه رهبري اپرا را عليرضا شفقينژاد برعهده دارد، توضيح داد: گروه كر شفقينژاد كه گروهي منسجم است بخشهاي كر حيوانات و كودكان را بر عهده دارد و بنده اميدوار هستم كه همزمان با روز جهاني كودك اثر خوبي را ارائه دهيم.
نظر در بخش ديگري از سخنانش گفت: جا دارد كه در اين نشست از حسين دهلوي يادي كنم كه با شور و شعف بسيار اين پروژه را تكميل كردند. اميدوارم اين پروژه حمايت شود و بتواند در كشورهاي ديگر دنيا به مرحله اجرا برسد تا تصوير زيبايي از موسيقي كودك را براي جهانيان اجرا كنيم.
عليرضا شفقينژاد رهبر گروه نيز در بخش ديگري از اين نشست خبري مطرح كرد: پروژه «مانا و ماني» پس از تعطيلات نوروز 91 از سوي ناصر نظر به بنده پيشنهاد شد و از همان زمان كار جذابي به نظرم رسيد از آنجا كه اين يك پروژه صرفا كودكانه نيست و بسيار فراگيرتر از اينهاست.
اين هنرمند موسيقي پروژه «مانا و ماني» را پروژه اي سنگين توصيف كرد و افزود: حدود 250 نفر اين اپرا را در تالار وحدت به روي صحنه ميبرند كه از هنرمند شش ساله تا آدم بزرگها در ان هنرنمايي ميكنند.
شفقينژاد اظهار كرد: خيليها تصميم داشتند اين كار را انجام دهند اما موفق نشدند. البته علي رهبري چند سال پيش اين اثر را با اركستر اسلواكي ثبت كرد و در خارج از كشور هم به روي صحنه برد.
در بخش ديگري از اين نشست خبري ناصر نظر در پاسخ به اين سوال كه آيا صداي زن از اين اپرا حذف شده است در حالي كه حسين دهلوي بخشي از اين اپرا را براي صداي زن گذاشته بود گفت: اجراي ما دو ساعت موسيقي است كه شايد زمان آن براي كودك خستهكننده باشد.
او ادامه داد: روال كلاسيك كار همان گونه است كه حسين دهلوي آن را نوشته است اما با توجه به شرايط امروز بدون اينكه لطمهاي به كار بزنيم قسمتي از آن را ويرايش كرديم.
نظر معتقد است: در اين اپرا بازيگراني به اجرا ميپردازند كه در عين حال خوانندگان خوبي هم هستند و بازي و حركت در اپرا نقش ويژهاي دارد.
او با تاكيد بر اينكه بازي و حركت فضاي اپراي «مانا و ماني» را ميسازد، افزود: پيانو، اركستر بادي و اركستر پركاشن در اين اثر شنيده ميشوند و باعث ميشود كه كار به روحيه بچهها نزديكتر باشد اين در حالي بود كه اگر از سازهاي زهي استفاده ميكرديم فضاي كار دراماتيك جلوه ميكرد.
عليرضا شفقينژاد نيز در پاسخ به همين پرسش گفت: سوليستهاي نقش اصلي در اين اپرا مانا و ماني هستند كه انتخاب آنها كار سختي هم بود. چرا كه بايد به دنبال كساني ميگشتيم كه هم در زمينه نمايش فعاليت كرده باشند و هم از نظر موسيقي آمادگي داشته باشند.
او ادامه داد: زمان اين اپرا از دو ساعت و 45 دقيقه به دو ساعت كاهش پيدا كرده است و در عين حال چيزي از آن حذف نشده بلكه قسمتهايي از آن ويرايش شده است.
عليرضا شفقينژاد همچنين مطرح كرد: حسين دهلوي در يكي از تمرينهاي ما حضور پيدا كرد اما متاسفانه بر اثر بيماري قسمتي از كار را فراموش كرده است و گاهي هم بين كار از ما ميپرسيد كه آيا اين اثر را من نوشتهام؟
او معتقد است: اين اولين بار است كه اثر يك استادي كه قيد حيات است و سي سال دغدغه اين كار را داشت با حضور خودش روي صحنه ميرود.
شفقينژاد در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا، درباره اينكه آيا چنين اپرايي ميتواند مخاطب بزرگسال را هم جذب كند يا خير؟ توضيح داد: اين اپرا بسيار سنگين است اما مانند بعضي انيميشنها كه قسمتي از آنها مورد توجه كودكان قرار گرفته و مسايل فني مورد توجه بزرگسالان است در اين اپرا هم صدق ميكند.
اين هنرمند اظهار كرد: اپرا در هر صورت سنگين است و مخاطب خاص ميتواند آن را ببيند. با اين حال چنين برنامهاي ميتواند مورد توجه دانشجوهاي موسيقي قرار گيرد و توسط آنها تحليل و آناليز شود.
در پايان اين نشست ناصر نظر گفت: فكر نميكنم در هيچ كجاي دنيا يك موسيقيدان براي بچهها اپرا نوشته باشد اما دهلوي اين كار را كرده است در حالي كه طيفهاي مختلف مخاطب را در بر ميگيرد. اميدوارم مديران مدرسهها نيز از اين برنامه استقبال كنند تا دانشآموزان ببينند تا بچههايي از جنس خودشان چگونه روي صحنه هنرآفريني ميكنند.
به گزارش ايسنا، اپراي «مانا و ماني» اثر حسين دهلوي به رهبري عليرضا شفقينژاد از 17 تا 21 مهرماه هر شب ساعت 17 به روي صحنه ميرود و مخاطبان براي تهيه بليت ميتوانند به سايت آموزشگاه پارس مراجعه كنند.
انتهاي پيام