معاون گردشگري كشور تأكيد كرد: اتكا به درآمدهاي گردشگري، سودي معادل دو برابر درآمدهاي نفتي را عايد كشور ميكند.
به گزارش خبرنگار سرويس گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، صبح امروز همايش ملي گردشگري، توسعهي پايدار، عدم اتكا به درآمدهاي نفت با حضور جمعي از مقامات گردشگري و اساتيد دانشگاه و دانشجويان در سالن همايشهاي صداوسيما آغاز شد. اين همايش با بررسي مقالههايي دربارهي توسعهي گردشگري و جايگزيني آن براي درآمدهاي نفتي تا بعدازظهر امروز ادامه دارد.
قرار بود در اين مراسم، سيدحسن موسوي ـ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ نيز حضور داشته باشد و دربارهي گردشگري و متنوعسازي درآمدهاي نفتي و گردشگري، صنعتي براي جايگزيني درآمدهاي نفتي سخنراني كند كه بهدليل حضور در جلسه هيأت دولت تا بعدازظهر در مراسم حاضر نشد.
منوچهر جهانيان ـ معاون گردشگري كشور ـ در اين همايش گفت: كوچكترين اتفاقها مانند افزايش يا كاهش ارز ملي ميتواند تأثير زيادي بر صنعت گردشگري داشته باشد. اين يك باور عمومي و علمي است كه صنعت گردشگري، صادرات پنهان بهشمار ميآيد و سبب بهبود تراز صادراتي و سهم آن در توليد ناخالص ملي ميشود.
او با اشاره به محدوديتهايي كه كشورهاي تكمحصولي در جريانهاي سياسي دچار آن ميشوند، بيان كرد: كشورهايي كه فقط به درآمدهاي نفتي متكي هستند با كوچكترين مشكل، درآمد نفتيشان بلوكه ميشود و آنها مجبور ميشوند براي كسب درآمد، از اهداف خود چشمپوشي كنند. بنابراين تكيه بر درآمدهاي متعدد سبب ميشود تا كشورها بتوانند در هر شرايطي به حيات خود ادامه دهند .
وي در ادامهي سخنانش اظهار كرد: كشورهايي در گردشگري موفق بودهاند كه دولت آنها تمام توان خود را براي ايجاد زيرساخت به كار برده است. دولتها موظف هستند براي بهبود وضعيت معيشتي، از اين منابع (گردشگري) كه تا كنون بدون استفاده ماندهاند، بهرهبرداري كنند و اتكا به درآمدهاي نفتي را كاهش دهند.
او با اشاره به آمارهاي صنعت گردشگري در سال 2011 ميلادي، گفت: مكزيك در سال گذشته با 23ميليون و 400هزار نفر گردشگر در جايگاه دهم جهان قرار گرفت. اگر بخواهيم موقعيت خود را با اين كشور مقايسه كنيم و در جايگاه دهم قرار بگيريم، ميتوانيم به چهارميليون و 775هزار نفر كار بسپاريم و درآمدي حدود 40ميليارد دلار به كشور وارد كنيم، اين رقم معادل دوسوم درآمدهاي نفتي كشور ميشود.
جهانيان ادامه داد: 13 سال قبل، مقام معظم رهبري اشاره داشتند كه اي كاش روزي فرا رسد كه ما در چاههاي نفت را ببنديم و از ميراث غني فرهنگي و جاذبههاي گردشگري براي ارزآوري، ايجاد اشتغال و درآمدزايي بهعنوان جايگزين صنعت نفت استفاده كنيم. اميدوارم روزي اين اتفاق روخ دهد.
معاون گردشگري در پايان سخنانش گفت: در حال حاضر فضاي امني از نظر گردشگري در كشور حاكم است. اين يك ادعا نيست كه ما امنترين كشور دنيا براي گردشگران هستيم، حتا گردشگراني نيز به اين موضوع اذعان دارند.
در ادامهي اين همايش، علي رحيمپور ـ عضو پژوهشكدهي گردشگري و دبير اين همايش ـ با اشاره به اينكه براي اين همايش 235 چكيده مقاله فرستاده شده، 132 چكيده مقاله انتخاب شده و بيش از 70 درصد مقالات متعلق به استادان دانشگاهها بوده است، بيان كرد: از اين ميان، 58 مقاله امتياز گرفتهاند كه بهزودي بهصورت كتاب منتشر ميشوند.
او همچنين گفت: ما از نظر داشتههاي طبيعي و تاريخي جزو كشورهاي برتر هستيم؛ ولي هيچ شاخصي تعيين نشده است كه اين ردهبنديها «دهم» و «پنجم» براي ايران صحت داشته باشد.
وي ادامه داد: اگر قرار است روي پاي خود بايستيم بايد داشتههايمان را به دارايي تبديل كنيم و برنامهي سفر به دنيا عرضه كنيم.
او در ادامهي سخنانش به تأثير صنعت گردشگري بر افزايش درآمدهاي كشور اشاره كرد.
به گزارش ايسنا، پريسا محمدي ـ رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و گردشگري ـ نيز در اين همايش در سخناني با محوريت نقش پژوهش در توسعهي صنعت گردشگري، اظهار كرد: گردشگري بيش از آنكه واژهي غربي و وارداتي باشد، مفهوم ايراني و اسلامي دارد و بارها در قرآن واژهي سير و سفر ذكر شده است.
او در ادامه به آياتي از قرآن در اين زمينه اشاره كرد.
حسن الماسي ـ عضو هيأت علمي پژوهشكدهي گردشگري ـ نيز در اين همايش در سخنراني با موضوع توسعهي گردشگري و نظام اداري كشور، گفت: تجربه نشان داده است هرچه درآمد نفت بيشتر باشد، مردم فقيرترند و شبكههاي رانتي ايجاد ميشود. صنعت نفت در حال حاضر 20 درصد توليد ناخالص ملي كشور را تشكيل ميدهد و همهي نگراني مديران دولت براي همين 20 درصد است و هيچ نگرانياي دربارهي 80 درصد ديگر ندارند، چون ميزان رانت در اين بخش كمتر است.
وي با بيان اينكه سازمانها اگر مسؤوليتي را برعهده ميگيرند بايد از فرصتها و تهديدها خبر داشته باشند، اظهار كرد: تا ديروز گردشگران بهخاطر گراني خدمات در ايران، نميتوانستند به كشور ما سفر كنند؛ ولي حالا كه دلار براي گردشگران خارجي ارزان شده است و ميتوانند با 500 دلار بهراحتي در ايران 10 روز اقامت كنند، چرا از فرصت ارزي پديدآمده استفاده نميشود؟
او با بيان اينكه بايد از سپردن كار به مديران سنتي دوري كرد، گفت: اين مديران فقدان بينش دارند و به رهبري فني معتقد هستند كه براساس آن، كار را به افرادي ميسپارند كه سابقه و آموزش مديريتي ندارند. ضمن آنكه نبودن باور نسبت به تغيير، تفكر پروژهمحور و برنامهريزي ازهمگسسته جزو ويژگيهاي آنهاست. براي بهبود اوضاع بايد مديريت استراتژيك داشت.
وي در عين حال يادآوري كرد: 95 درصد سازمانها و شركتهاي ايراني، برنامه ريزي استراتژيك ندارند. آنهايي هم كه اين برنامه را دارند 97 درصدشان موفق نيستند. مثلا يكي از استراتژيهاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري دور كردن نيروها از مركز و انتقال به استانها بود يا استراتژي دوركاري. حال پرسش اين است كه اين استراتژي از نظر تدوين، اجرا و ارزيابي موفق بوده است؟ اگر نبوده كدام بخش مشكل داشته است كه حالا هم سازمان و هم دوركارها برگشتهاند.
الماسي در سخنانش به مشكلات مربوط به نفت براي كشور در 100 سال گذشته اشاره و اظهار كرد: اقتصاد زيرزميني، دولت رانتي، تضعيف اقتصاد جامعه، فاصله گرفتن از جامعهي مدني و تضعيف روابط جامعه با نظام اداري از جمله مشكلاتي است كه اتكاي صرف به درآمدهاي نفتي در اين سالها براي ما به ارمغان آورده است.
او خطاب به مسؤولان و مديران تأكيد كرد: در اجراي وظايف خود مسؤوليتپذير باشيد، چون گاهي ما مشكلات را گردن دولت يا دشمن مياندازيم و گاهي هم اصلا مشكلات را جدي نميگيريم.
انتهاي پيام