گزارش ايسنا از عملكرد هفته نخست مركز مبادلات ارزي

مبادله 34.5 ميليون دلار / افزايش ساعت كاري و امكان خريد و فروش عمومي ارز در اتاق ارزي

مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز در حالي روز دوشنبه گذشته فعاليت رسمي خود را آغاز كرد كه طي چهار روز ميزان ارز مبادله شده در آن بيش 3.4 برابر شد.

مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز در حالي روز دوشنبه گذشته فعاليت رسمي خود را آغاز كرد كه طي چهار روز ميزان ارز مبادله شده در آن بيش 3.4 برابر شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اين مركز كه قرار است ارز متقاضيان واردات كالا را تامين كند، به سرعت با استقبال مردم مواجه شد، به طوري كه مسوولان بانك مركزي را به فكر توسعه آن انداخت.

ابتدا قرار بود در اين مركز فقط ارز متقاضيان واردات تامين شود اما بلافاصله موضوع خريد و فروش ارز به صورت اسكناس و نيز فروش ارزهاي خرد هم در آن راه اندازي شد.

* نرخ دلار در مركز مبادلات ارز؛ آغاز با 2404 تومان

در نخستين روز راه اندازي مركز، بر اساس برآورد مسوولان مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز، نرخ دلار دو درصد زير قيمت بازار آزاد 2404 تومان برآورد شد.

روز بعد قيمت انواع ارز در اتاق مبادلات ارزی بر اساس نرخ گذاری بانک مرکزی، هر دلار 23622 ریال، یورو 30559 ریال، درهم 6431 ریال، لیر13147 ریال ، روبل 758 ریال، روپیه 4220 ریال ، یوآن 3748 ریال و ین 3040 ریال است.

براي روز چهارشنبه قيمت انواع ارز در اتاق مبادلات ارزي براساس نرخ‌گذاري بانك مركزي هر دلار 23860 ريال، يورو 30714 ريال، درهم 6496 ريال، لير 13304 ريال، روبل 765 ريال، روپيه 445 ريال، يوان 3783 ريال، ين 307 ريال و بون كره 21 ريال بود.

روز پنجشنبه نير نرخ برابري دلار 23927 ريال برآورد شد.

اين روند نشان مي‌دهد كه پس از يك افت قيمت دلار در روز دوم راه اندازي مركز، نرخ برابري در روزهاي بعد مرتب افزايش داشته است.

* روند افزايشي مبادلات؛ 34.5 میلیون دلار در هفته اول

مرکز مبادلات ارزی با ثبت رکورد 34 میلیون و 57 هزار دلار به کار خود در هفته جاری پایان داد.

بر اساس اعلام بانك مركزي با وجود گشايش مركز در روز دوشنبه اما مبادلات ارزی از روز سه‌شنبه آغاز شد به طوري كه در اين روز میزان تبادلات ارزی برای کالاهای اولویت سوم دو میلیون و 648 هزار دلار و برای کالاهای اولویت پنجم هفت میلیون و 653 هزار دلار ثبت شد که در مجموع 10 میلیون و 301 هزار دلار تبادلات ارزی در این مرکز انجام شد.

میزان مبادلات ارزی روز چهارشنبه برای کالاهای اولویت سوم هفت میلیون و 335 هزار دلار، برای کالاهای اولویت چهارم سه میلیون و 280 هزار دلار و برای کالاهای اولویت پنجم سه میلیون و 498 هزار دلار بود که در مجموع 14 میلیون و 113 هزار دلار مبادله ارزی به ثبت رسید.

روز پنجشنبه نيز برای کالاهای اولویت سوم هفت میلیون و 116 هزار دلار، کالاهای اولویت چهارم 796 هزار دلار و اولویت پنجم یک میلیون و 731 هزار دلار و در مجموع 9 میلیون و 643 هزاردلار ارز در مرکز مبادلات ارزی مبادله شد.

* اعلام اولويت‌هاي دريافت ارز

بر اساس اعلام اوليه، كالاهاي اولويت يك و دو نمي‌توانند براي دريافت ارز به اين مركز مراجعه كنند، چون ارز مرجع فقط در بانك‌ها قابل پرداخت است.

از سوي ديگر فعلا فقط اولويت‌هاي سه و چهار و پنج در اين مركز امكان دريافت ارز خواهند داشت، اما به گفته رييس سازمان توسعه تجارت به زودي در اين مركز به اولويت‌هاي ششم تا دهم نيز ارز با دو درصد كمتر از نرخ بازار پرداخت مي‌شود.

حميد صافدل در اين زمينه گفت: بانك مركزي براساس چهار مولفه عرضه، تقاضا، نقل و انتقال ارز و كشف قيمت، ارز اختصاص داده شده به واردكنندگان را تعيين مي‌كند.

او ابراز اميدواري كرد كه بررسي مدارك متقاضيان دريافت ارز در حداقل زمان ممكن انجام شود.

* افزايش ساعات كار؛ تا 20 شب

مرکز مبادلات ارزی در حالي كه قبلا گفته شده بود تا ساعت 14 و 30 فعال است اما از هفته آینده از ساعت هشت صبح الی 20 به ارائه خدمات می‌پردازد.

به گزارش ايسنا بانك مركزي اين تصميم را با هدف تسهیل مبادلات و رسیدگی به تقاضاهای واردکنندگان اتخاذ و اعلام كرد كه مرکز مبادلات ارزی از هفته‌ آینده به صورت تمام وقت در خدمت متقاضیان خواهد بود و از ساعت هشت الی 20 به صورت یکسره به ارائه خدمات خواهد پرداخت.

همچنين مركز در ابتدا پنج‌شنبه‌ها تعطيل اعلام شده بود كه بعدا اعلام شد روزهای پنج شنبه نیز تا ساعت 12 به ارائه خدمات خواهد پرداخت.

* بخشنامه جديد بانك مركزي؛ مركز مبادلات در مركز تصميم‌هاي ارزي

بانك مركزي در اطلاعيه‌اي علاوه بر اينكه اعلام كرد به دانشجویان بورسیه و بیماران دارای تاییدیه ارز به نرخ مرجع مي‌فروشد از خريد و فروش ارز در بانك‌ها براي مصارفي مانند مسافرت خبر داد.

بر اين اساس فروش ارز به نرخ مرجع کماکان برای دانشجویان بورسیه (مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و پزشکی) همچنین بیماران دارای تاییدیه شورای عالی پزشکی و زائران حج تمتع 1391 امکان‌پذیر خواهد بود.

در اين اطلاعيه آمده است؛‌ کلیه بانک‌ها مجازند ارز متقاضیان را (اعم از حواله و اسکناس) به نرخ غیرمرجع(مبادله‌ای) که روزانه توسط اداره بین‌الملل بانک مرکزی اعلام می‌شود خریداری كنند.

همچنين کلیه بانک‌های عامل می‌توانند ارزهای خریداری شده به شرح بند(2) فوق را به نرخ غیرمرجع(‌مبادله‌ای) به علاوه یک درصد (با احتساب کارمزد) بابت مصارف خدماتی (به‌ استثنای ارز مسافرتی) و در چارچوب مقررات به فروش برسانند.

از ديگر تصميم‌هاي ارزي بانك مركزي درباره مسافران است كه بر اين اساس مسافران خارج از کشور می‌توانند ارز مسافرتی موردنیاز خود را به نرخ غیر مرجع(مبادله‌ای) به علاوه یک درصد (با احتساب کارمزد) در چارچوب مقررات از بانک‌های ملی ایران یا ملت تامین كنند.

* عملكرد مركز از نگاه معاون ارزي بانك مركزي

معاون ارزی بانک مرکزی مهم‌ترین هدف از راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی را تامین منابع ارزی مورد نیاز بخش تولید دانست و اظهار كرد: بانک مرکزی با توجه به مفاد قانون بودجه، نگاه ویژه‌ای به بخش تولید در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی دارد.

مينو كياني‌راد نظارت بانک مرکزی بر عملیات ارزی کشور را از دیگر اهداف این مرکز دانست و گفت: بانک مرکزی به منظور نظارت کامل بر عملیات ارزی کشور از سامانه‌های پورتال ارزی، سنا و ساعت استفاده می‌كند. سامانه سنا، امکان ثبت اطلاعات را در صرافی‌ها بر عهده دارد و با راه‌اندازی این سامانه بانک مرکزی امکان نظارت بر گردش ارز در صرافی‌ها را خواهد داشت.

کیانی‌راد مهم‌ترین ویژگی طرح مرکز مبادلات ارزی را همفکری و تشریک مساعی تمام دستگاه های دست‌اندرکار از جمله دولت، مجلس و بانک مرکزی در تصمیم‌گیری عنوان کرد و افزود: نحوه اجرای طرح نیز با تشریک مساعی بود؛ بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری بی سابقه‌ای، این طرح را برنامه‌ریزی کردند و با سرعت خوب نیز توانستیم آن را راه اندازی کنیم.

وی درخصوص عرضه ارز توسط بانک مرکزی در این مرکز گفت: عرضه ارز در این مرکز طبق مفاد قانون بودجه 14.5 درصد از طریق منابع حاصل از فروش نفت، فرآورده‌های نفتی و میعانات گازی و بخشی از آن نیز از منابع صندوق توسعه ملی تامین می‌شود. در این طرح امکان مشارکت بخش خصوصی و صادرکنندگان غیرنفتی نیز وجود دارد و دارندگان ارز از جمله عموم مردم که در بانک‌ها سپرده گذاری ارزی کرده‌اند یا در منازلشان ارز را نگهداری می‌کنند می‌توانند در این طرح مشارکت داشته باشند.

معاون ارزی بانک مرکزی در مورد تقاضای ارز در این مرکز اظهار كرد: نکته مورد توجه در تقاضای ارز، تامین ارز موردنیاز بخش‌های تولیدی کشور است. اولویت‌های کالایی 1 و 2 با نرخ مرجع از طریق منابع ارزی حاصل از فروش نفت تامین می‌شود و ریال مربوطه طبق قانون به حساب‌های ذی‌ربط در خزانه واریز می‌شود. ارز موردنیاز اولویت‌هاي 3 و 4 و 5 که اعم از مواد اولیه، کالاهای واسطه‌ای و کالاهای سرمایه‌ای هستند از طریق سایر منابع ارزی و با نرخ غیرمرجع(نرخ مبادله‌ای) که روزانه از طریق سایت بانک مرکزی به اطلاع عموم می‌رسد، تامین می‌شود.

معاون ارزی بانک خاطرنشان کرد: مورد مصرف ارز، کشور و محل آن برای تمامی واردکنندگان مشخص است، تمامی اطلاعات در پورتال ارزی ثبت می‌شود و امکان تخصیص ارز برای واردات و مصرف آن در محلی دیگر به هیچ وجه وجود ندارد.

کیانی‌راد درباره آخرين تصميمات اعمال شده از سوي مسئولان در خصوص بازار ارز گفت: در طول اين چهار روز كه از راه اندازي مركز مبادلات ارزي مي‌گذرد حجم عمليات ارزي در اين مركز، چشم‌گير بوده به طوري كه روز اول بيش از 10 ميليون دلار جابه جا شده كه اين رقم با حضور بيش از 25 نفر از متقاضيان انجام شده و در روز دوم اين رقم به 14 ميليون دلار رسيده كه در مجموع رقمي بالاي 24 ميليون دلار را نشان مي‌دهد. اين در حالي است كه تدابير ويژه‌اي انديشيده شده و از آنجا که در روز اول حجم زياد مراجعه كنندگان بيشتر به صورت عرضه كنندگان ارز آن هم به شكل اسكناس بوده‌اند برنامه اصلي ما باز كردن راه مبادلات ارزي آن هم به شكل اسكناس براي دارندگان ارز است.

وی تصریح کرد: همان‌گونه که اولویت‌بندی کالایی در این مرکز انجام می‌شود، اولویت بندی بخش خدماتی هم مدنظر است. در این خصوص دانشجویان بورسیه، بیمارانی که تایید شورای عالی پزشکی را دارند و زائرین حج تمتع امسال می توانند از ارز مرجع استفاده کنند.

كياني‌راد با بيان اينكه در اين چند روز جلسات خوبي با دستگاه‌هاي مختلف از جمله اتاق بازرگاني، بخش خصوصي و نمايندگان مجلس براي هماهنگي هاي لازم با دستگاه‌هاي مختلف از سوي اين مركز برگزار شده است، گفت: بايد فرصت بدهيم كه اين طرح از طريق مركز مبادلات ارزي با آرامش و اعتماد كامل به مرحله اجرا گذاشته شود.

انتهاي پيام

  • جمعه/ ۷ مهر ۱۳۹۱ / ۱۲:۴۹
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 91070704560
  • خبرنگار :