نگراني‌ها و ناگفته‌هاي مديركل پيشگيري و درمان اعتياد بهزيستي

سيستم درمان اعتياد كشور از ريل خارج شده است

مديركل پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي كشور با ابراز نگراني از آينده درمان اعتياد در كشور، گفت: سيستم درمان اعتياد در كشور از ريل خارج شده است.

مديركل پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي كشور با ابراز نگراني از آينده درمان اعتياد در كشور، گفت: سيستم درمان اعتياد در كشور از ريل خارج شده است.

به گزارش خبرنگار «اجتماعي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فريد براتي سده در مراسم "افتتاح مركز بهبودي اقامتي مهر مادر" در ورامين با اشاره به جمع‌آوري معتادان پيش از برگزاري اجلاس سران غيرمتعهدها، گفت: برخي مسئولان همكاري‌ها را در زمينه جمع آوري معتادان خوب ارزيابي كردند، اما اين معتادان تا كي قرار است در مراكز نگهداري شوند؟

وي با اشاره به 15 زن مددجوي نگهداري شده در مركز بهبودي اقامتي مهر مادر، افزود: اين زنان جزو معتاداني هستند كه پيش از زمان برگزاري اجلاس جمع آوري شدند، اما آنها تا ابد نمي‌توانند اينجا بمانند و عليرغم همكاري‌هاي مناسب براي جمع آوري زنان معتاد، بايد گفت اين راه و روش درستي براي درمان اعتياد نيست.

براتي با تاكيد بر لزوم برنامه‌ريزي براي درمان اين معتادان، اظهار كرد: اغلب اين بيماران علاوه بر علائم روان‌پريشي از جمله توهم و هذيان، برخي مشكلات جسمي را نيز به همراه دارند و اين در حالي است كه تيم غربالگري وزارت بهداشت كه قرار بود معتادان جمع آوري شده را غربال كند به وظيفه خود در اين رابطه عمل نكرد.

به گفته وي مقرر شده بود تيم غربالگري وزارت بهداشت بيماراني را كه علائم جسمي و روان پريشي دارند جدا و در مراكز درماني وزارت بهداشت منتقل و پس از انجام درمان‌هاي لازم و از طريق سيستم ارجاع براي درمان اعتياد به سازمان بهزيستي معرفي كند، در حالي كه اين اتفاق رخ نداد.

به گفته وي، NGOهايي كه در طرح ساماندهي معتادان و كارتن خواب‌ها پيش از برگزاري اجلاس سران غير متعهدها، تنها به خاطر اعتماد به سازمان بهزيستي وارد اين طرح شده‌اند، چرا كه معتادان جمع آوري شده پيش از برگزاري اجلاس سران، حكم دادستاني نداشتند و غربالگري نيز نشده‌اند.

با گذشت بيش از هفت ماه، هنوز حتي ريالي هم براي پيشگيري و درمان اعتياد اختصاص نيافته است

به گفته مديركل پيشگيري و درمان سازمان بهزيستي كشور، بيش از هفت ماه است كه هنوز حتي ريالي هم براي پيشگيري و درمان اعتياد اختصاص نيافته است و ستاد مبارزه با مواد مخدر تنها پرداخت يك ميليارد و 300 ميليون تومان را وعده داده و اعتباري كه براي يك سال سيستم درمان اعتياد اختصاص يافته، يك چهارم دستمزد يك فوتباليست است.

براتي در ادامه تاكيد كرد: طرح‌هاي سازمان بهزيستي براي حمايت از معتادان بهبود يافته همچون خانه‌هاي ميان‌راهي به خاطر نبود اعتبار اجرا نشده‌اند و هماهنگي در اين زمينه انجام نشده است.

نمي‌توان زنان كارشناس را سراغ "علي پلنگها" فرستاد

وي گفت: در زمينه مراكز اقامتي غير مجاز وظيفه‌اي بر عهده سازمان بهزيستي نيست، چرا كه كارشناسان سازمان بهزيستي اغلب زن هستند و نمي‌توان اين زنان را به سراغ "علي پلنگ" و ديگر افراد خطرناك و كمپ‌هاي غيرمجاز واقع در مناطق آسيب‌زا فرستاد.

به گفته مديركل پيشگيري و درمان اعتياد بهزيستي، سازمان بهزيستي اسامي 600 كمپ مجاز و در حال اخذ مجوز خود را به نهادهاي ذيربط اعلام كرده است و اين وظيفه اين نهادهاست تا نسبت به پلمپ كمپ‌هاي غير مجاز اقدام كنند.

وي در ادامه عنوان كرد:‌ مددجوي سازمان را در حالي كه راهي مركز گذري كاهش آسيب (DIC)‌ و دم در مركز قرار گرفته‌اند، جمع آوري كرده و عنوان مي‌كنند اين معتاد تا ديروز مشمول ماده 15 قانون پيشگيري و درمان اعتياد مي‌شده است و امروز مشمول ماده 16 است و معتاد متجاحر محسوب مي‌شود و او را به اردوگاه‌هاي اجباري مي‌برند، چرا كه براي جمع آوري هر معتاد متجاحر به اين ارگان‌ها اعتباري اختصاص مي‌يابد؛ با اين نوع سيستم درمان نمي‌توان اعتياد را در كشور ساماندهي كرد.

وي در ادامه با تاكيد بر لزوم تخصصي شدن فعاليت‌هاي مراكز درمان اعتياد در كشور اظهار اميدواري كرد: هماهنگي‌هاي بين بخشي افزايش يابد تا جايي كه هيچ گله‌اي در ميان نباشد.

براتي در ادامه با ارائه آمارهاي مراكز درمان اعتياد زنان گفت: در حال حاضر 14 كمپ ويژه زنان، هفت سرپناه شبانه و هفت DIC ويژه زنان فعاليت مي‌كنند و هفته آينده يك TC (مركز اقامتي ميان مدت) ويژه زنان نيز افتتاح مي‌شود.

پايين بودن مصرف كنندگان شيشه در ميان زنان، علت افتتاح نشدن مركز درماني ويژه شيشه در كشور

به گفته وي، هفت تا 9 درصد معتادان كشور را زنان معتاد تشكيل مي‌دهند و بايد گفت آمار معتادان زن در كشور پايين است، يكي از دلايل اين امر شرايط فرهنگي و اجتماعي است كه سبب شده است عليرغم افزايش دو درصدي (از هفت به 9 درصد) زنان معتاد، همچنان زنان و دختران جزو گروه‌هاي كم خطر از نظر آسيب اجتماعي اعتياد به حساب آيند.

براتي افزود: 45 درصد زنان معتاد مصرف مشترك داشته و شيشه مصرف مي‌كنند و علت افتتاح نشدن مركز درماني ويژه شيشه در كشور پايين بودن مصرف كنندگان شيشه در ميان زنان است.

مديركل پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي در ادامه از قول همكاري وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و دفتر امور آسيب‌هاي اجتماعي اين وزارتخانه براي تامين اعتبار احداث خانه‌هاي ميان‌راهي خبر داد.

براتي افزود: حمايت‌هاي اجتماعي از زنان معتاد با همكاري معاونت اجتماعي سازمان بهزيستي به عمل مي‌آيد تا بتوان با بهبودي اين زنان را از طريق فعاليت‌هاي مددكارانه به خانواده بازگرداند، اما در برخي مواقع خانواده اين زنان نيز خود دچار آسيب اجتماعي اعتياد بوده و لازم است اين زنان را به سمت ديگر سيستم‌هاي حمايتي راهنمايي كرد.

وي افزود: تا كنون چندان به ايجاد مراكز ويژه زنان معتاد توجه نشده است، چرا كه برخي تصور مي‌كنند چندان بار خوبي ندارد كه ايجاد اين مراكز مطرح شوند.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ شهریور ۱۳۹۱ / ۱۲:۳۲
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 91062816824
  • خبرنگار :