حل اسرار تغيير رنگ گل‌هاي نقاشي ونگوك

محققان فرانسوي و آلماني با استفاده از اسكنرهاي پيچيده پرتو ايكس توانسته‌اند معمايي را كه براي دهه‌هاي متوالي ذهن دانشمندان و هنرمندان را به خود مشغول داشته بود، حل كنند.

محققان فرانسوي و آلماني با استفاده از اسكنرهاي پيچيده پرتو ايكس توانسته‌اند معمايي را كه براي دهه‌هاي متوالي ذهن دانشمندان و هنرمندان را به خود مشغول داشته بود، حل كنند.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، يكي از نقاشي‌هاي نمادين گل ونگوك، نقاش مشهور هلندي با نام «گل‌ها در گلدان آبي» در طول زمان رنگ خود را از دست داده و گلهاي زرد رنگ درخشان آن به حالت خاكستري نارنجي تيره درآمده بودند.

محققان تاسيسات تابش سنکروترون اروپا در فرانسه و سنکروترون الکترون آلمان(دسي) توانستند يك لاك الكل را كه قرار بوده از اين اثر محافظت كند، به عنوان مقصر اين تغيير رنگ شناسايي كنند.

اين پديده براي اولين بار مشاهده شده و محققان بر اين باورند كه ممكن است آثار ديگر نيز تحت تاثير آن قرار بگيرند.

يك ترميم حفاظتي در سال 2009 توانست يك پوسته خاكستري مات را بر روي بخشهايي از نقاشي داراي رنگ زرد كادميم شناسايي كند كه پس از مرگ ونگوك بر روي آن كشيده شده است.

رنگ زرد كادميم مورد استفاده در اين نقاشي نسبتا يك رنگدانه جديد بوده و اخيرا محققان دريافته‌اند كه در نقاشي‌هاي بدون لاك الكل، اين رنگ با هوا اكسيده شده و باعث از بين رفتن رنگ و درخشش آن مي‌شود.

محققان براي درك اين رويداد از دو نمونه نقاشي ميكروسكوپي از نقاشي اصلي كه هر كدام تنها به اندازه كسري از يك ميليمتر بودند، استفاده كرده و به بررسي آنها با استفاده از پرتوهاي قدرتمند ايكس پرداختند. آنها در اين بررسي‌ها توانستند تركيب شيميايي و ساختار داخلي را در تعامل ميان رنگ و لاك الكل شناسايي كنند.

اين محققان در نهايت تعجب نتوانستند تركيبات بلور ين سولفات كادميم را كه بايد در فرآيند اكسيده شدن شكل بگيرند، پيدا كنند. آنها دريافتند كه آنیونهای سولفات با يونهاي سرب لاك الكل واكنش نشان داده و آنگلزيت را بوجود آورده‌اند.

آنگلزيت(PbSO4) يك تركيب مات بوده كه در لاك الكل قرار دارد.

اين كشف به توصيف حالت كنوني رنگها پرداخته است. همچنين با استفاده از اين مطالعات مي‌توان اطلاعات بيشتري را در مورد ارتباط لايه اعمال شده لاك الكل در مراحل بعدي با از بين رفتن رنگدانه‌هاي خاص يك نقاشي به دست آورد.

اين محققان اكنون در حال بررسي چگونگي تاثير آلودگي هوا بر از بين رفتن آثار نقاشي هستند.

نتايج اين پژوهش در مجله Analytical Chemistry منتشر شده است.

انتهاي پيام

نمونه‌هاي ميكروسكوپي از اثر نقاشي ونگوك

  • دوشنبه/ ۲۷ شهریور ۱۳۹۱ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 91062715960
  • خبرنگار :