رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس با غيرمتوازن خواندن اجلاس قاهره در خصوص آخرين وضعيت گروگانهاي ليبي گفت كه هيات پارلماني براي پيگيري موضوع به زودي به اين كشور سفر خواهد كرد.
به گزارش خبرنگار پارلماني علاءالدين بروجردي در حاشيه جلسه علني امروز (سهشنه) در جمع خبرنگاران با اشاره به اقدام كانادا در تعطيلي سفارت ايران در اين كشور گفت: مطمئنا بعد از تصميم كاناداييها ما هم تصميم مشابهي بر اساس اصل عمل متقابل خواهيم گرفت.
وي علت اصلي تصميم كانادا را وجود ساختار سياسي حاكم بر اين كشور خواند و گفت: دولت كانادا و چند كشور ديگر بر اساس حكم ملكه انگليس بر سر كار هستند و به نوعي به سياستهاي انگليس وابستهاند. به طوري كه طبق اسناد ما وزير امور خارجه كانادا در ادامه سياستهاي انگليس طي نامهاي به دبير كل سازمان ملل خواسته بود كه در ايران براي شركت در اجلاس حضور پيدا نكند.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس اضافه كرد: كشورهاي غربي همچون كانادا خيز بلندي براي انزواي سياسي جمهوري اسلامي برداشتهاند اما به دليل عدم توانايي در رسيدن به اهدافشان و عرض اندام مقتدرانه سياسي ايران در جهان و منطقه تيرهايشان به سنگ خورد و جمهوري اسلامي توانست موفقيتي را در بعد بينالمللي كسب كند.
بروجردي با اشاره به رياست سه سال آينده ايران بر جنبش عدم تعهد گفت: ايران در طول اين سه سال قرار است بزرگترين مجموعه سياسي جهان بعد از سازمان ملل را مديريت كرده و آن را در موقعيت ويژهاي قرار دهد. در چنين شرايطي كشورهاي غربي به دنبال تغيير سياستهاي جمهوري اسلامي هستند. سياستهايي كه ايران به عنوان كشوري مستقل به هيچوجه حاضر به عقبنشيني از آن نيست و به كشورها باج نميدهد.
وي خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي با همين سياست در مصاف چندساله با قدرتهاي بزرگ در عرصه هستهيي توانسته به اين دانش دست پيدا كند و از گذرگاهها عبور نمايد. امروز ما با تسلط به اين دانش مهم تمامي فشارهاي آنها را خنثي كردهايم.
در ادامه رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در خصوص آخرين اقدامات انجام شده براي آزادي گروگانهاي كشورمان در ليبي گفت: قرار است هياتي از طرف كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به ليبي براي پيگيري اين موضوع فرستاده شود.
بروجردي در عين حال يادآور شد: در حال حاضر ساختار سياسي داخلي ليبي در حال تغيير است به طوري كه ظرف امروز و فردا نخستوزير جديد اين كشور بايد از مجلس راي اعتماد بگيرد. همچنين تركيب دولت تغيير پيدا كرده كه بر اين اساس ما در تلاشيم با كساني كه مسئوليتهاي جديد در دولت ميگيرند، مذاكره كنيم از اين رو شايد اعزام هيات پارلماني با تاخير انجام شود.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در پاسخ به پرسشي در مورد ارزيابياش از آينده روابط ايران و مصر گفت: از زماني كه رژيم مبارك سرنگون شد عملا ديوار بلند مشكلات ايران با مصر فرو ريخت.البته مصر مرسي داراي مشكلات متعدد سياسي، اقتصادي و حاكميتي است كه براي تثبيت قدرتش زمان لازم است.
بروجردي افزود: البته مذاكراتي كه آقاي مرسي در مكه و تهران با رئيسجمهور كشورمان داشتند دورنماي رابطه خود با ما را مثبت ارزيابي كرد.
وي همچنين در مورد ايجاد سفارتخانه مصر در ايران گفت: اين اتفاق بايد بعد از برقراري روابط رسمي دنبال شود چرا كه ايجاد سفارتخانه منوط به اعلام رابطه به صورت رسمي است كه در حال حاضر در كشور مصر ساختارهاي حاكميتي با مشكل مواجه هستند.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس توضيح داد: در مصر عليرغم برگزاري انتخابات مجلس شوراي نظامي آن را منحل اعلام كرد و كار غيرقانوني را انجام داد. از اين رو تا تثبيت حاكميت دروني اين كشور، زمان لازم است با اين وجود اعتقاد ما اين است كه منحني تقويت روابط ايران با مصر سير صعودي را طي ميكند.
بروجردي همچنين در پاسخ به پرسشي درباره آخرين وضعيت ايرانيهاي ربوده شده در سوريه گفت: در حال تلاشيم تا سفارتخانهمان از طريق مجاري ديپلماتيك كارها را پيش ببرد كه زمانبر خواهد بود، اين موضوع همچون زماني است كه تعدادي از زائرانمان در سوريه ربوده شدند و مدت نسبتا زيادي طول كشيد تا آنها آزاد شوند با اين وجود تلاشها را با جديت ادامه ميدهيم.
نماينده مردم بروجرد در مجلس در خصوص ارزيابياش از نشست قاهره گفت: اعتقاد ما بر اين است كه اجلاس چهارجانبه ايران، مصر، عربستان و تركيه اجلاسي متوازن براي رسيدن به يك راهحل نيست.
وي افزود: ايجاد شدن توازن در اين اجلاس منوط به اضافه شدن كشورهاي ديگري مانند عراق، پاكستان و الجزاير است.
بروجردي اضافه كرد: معاون وزير امور خارجه كشورمان در اين اجلاس در مورد رسيدن به توافق براي اضافه كردن اين كشورها و همچنين تغيير چارچوب مذاكرات تاكيد كردند به گونهاي كه مذاكرات با پيششرط تغييرات سياسي و حذف رئيسجمهور در سوريه نباشد چون نه تنها اين راهكار به جايي نميرسد بلكه اتفاقات درون سوريه بايد همراه با تدابيري براي حل بحران مديريت شود.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در مورد اخباري در خصوص كاهش سهميه حج گفت: در حج عمره سهميه مكتوب تعريفشدهاي وجود ندارد و به ميزاني كه سازمان حج بتواند با عربستان به تفاهم برسد زائران را اعزام ميكند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چرا ايران عليرغم تمامي سياستهاي خصمانه عربستان بر ادامه حج عمره تاكيد دارد، گفت: حج عمره و خانه خدا حق هر مسلمان است و هيچ ارتباطي به سياستهاي عربستان ندارد. ممكن است كه رابطه دولت عربستان با ايران خيلي سرد شده است روزي به رابطهاي گرم تبديل شود از اين رو نبايد اين فريضه مهم ديني را تابعي از روابطمان با عربستان تعبير كرد.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در پاسخ به اين پرسش كه آيا افزايش نرخ ارز موضوعي امنيتي است، گفت: بحث جلسه غيرعلني امروز مجلس موضوع نوسانات ارز بود كه اميدواريم دولت با تدابير بتواند كنترل بازار ارز را در اختيار گيرد، البته دولت قول داده و در تلاش است تا اين نگرانيها را كاهش دهد. به نظر بنده بايد موضوع نرخ ارز را در چارچوب مسائل اقتصادي ديد و نيازي نيست كه به آن بعد امنيتي دهيم.
انتهاي پيام