هفدهم شهريورماه زادروز 51سالگي جمشيد خانيان، داستاننويس و نمايشنامهنويس آباداني است.
به گزارش خبرنگار ادبيات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اگرچه خانيان كار نويسندگي در حيطه ادبيات را با نوشتن براي بزرگسالان شروع كرد؛ اما رفته رفته با خلق آثاري چون «كودكيهاي زمين»، «شب گربههاي چشمسفيد»، «خشايارشا» و «شبي كه جرواسك نخواند» به ادبيات نوجوان پيوست و «قلب زيباي بابور» را به اين گروه سني تقديم كرد.
خانيان ورود خود به عرصه ادبيات نوجوان را «كاملا اتفاقي» ميداند و ميگويد: در سال 76 وقتي ميخواستم «كتاب كودكيهاي زمين» را بنويسم، شخصيت فولكلوريك اين داستان آنچنان مرا به خود واداشت كه نتوانستم از آن جدا شوم و همين موضوع عاملي شد براي تكرار نوشتن براي نوجوانان و ماندن در اين عرصه.
آنچنان كه خود ميگويد، نوشتن براي نوجوانان او را خوشحال ميكند و در اين حوزه به راحتي مينويسد؛ اما اين همه به معني سهلانگاري در كار نوشتن براي نوجوانان نيست. او ميگويد: ادبيات نوجوان بسيار چالشبرانگيز است. نوشتن در اين حوزه علاوه بر تسلط بر ادبيات داستاني و ژانرهاي مختلف آن، نيازمند شناخت دقيق از نوجواني و شخصيت نوجوانان امروز است. نويسندهاي در اين حيطه موفق است كه ضمن شناخت دقيق آنان، بتواند نوجوان امروز را بشناسد، بفهمد و ببيند. در غير اين صورت، جز تكرار تجربيات دوران نوجواني خود كاري نكرده است.
خانيان نوجوان امروز را فردي زيرك، باهوش و تيزبين ميداند كه نوشتن براي او به مراتب موشكافانهتر از نوشتن براي بزرگسالان است. از همينرو به نقد ادبيات كودك و نوجوان اهميت ميدهد و بر اين باور است كه هنوز نقد ادبيات كودكان و نوجوانان از تنومندي كافي برخوردار نيست. او ميگويد: در حوزه نقد ادبيات كودك و نوجان ما نيازمند كارهاي خيلي جدي هستيم. نقد بايد تكاندهنده باشد و بتواند سرنوشت اثر را در اختيار گيرد. اما متأسفانه تعداد منتقدان بنام اين حيطه ادبي به ندرت فراتر از نامهايي چون زري نعيمي و شهرام اقبالزاده بوده است.
جمشيد خانيان در شرايطي به پنجاه و يكمين سال از زندگي خود پا گذاشته است كه «كودكيهاي زمين» او عنوان برگزيده 20 سال ادبيات دفاع مقدس را به خود اختصاص داد و «شب گربههاي چشمسفيد» او برگزيده ششمين دوره انتخاب كتاب سال جشنواره «سلام بچهها» و «پوپك» و برگزيده جشنواره كتاب كودك و نوجوان سال 1387 شد. «خشايارشا»ي او هم عنوان برگزيده سومين جشنواره كتابهاي آموزشي رشد را به دست آورد و «كوسهماهي»اش كانديداي مرحله نهايي جايزه مهرگان در سال 82 شد.
«آرياييها»، «شبي كه جرواسك نخواند»، «قلب زيباي بابور»، «لاكپشت فيلي»، «ناهي»، «طبقهي هفتم غربي»، «غوص عميق» و «عاشقانههاي يونس در شكم ماهي» از ديگر آثار اين نويسندهاند كه برخي در جشنوارههاي مختلف برگزيده شدهاند.
انتهاي پيام