رييس قوه قضاييه با اشاره به امكانات دستگاه قضايي گفت: مشكل اساسي ما در قوه قضاييه كمبود نيروست. دستگاه قضايي، دستگاهي بسيار گسترده است و شاكلهاي خاص دارد. شما نبايد دستگاه قضايي را مساوي با رييس قوه قضاييه بگيريد. البته اين به معناي شانه خالي كردن از مسئوليتها نيست اما قضات داراي استقلال هستند. دستگاه قضايي، دستگاهي پراكنده در كل كشور است و قاضي داراي استقلال در فهم است.
به گزارش خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، آيتالله صادق آملي لاريجاني در ادامه سخنان خود در سيزدهمين نشست سالانه اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل دانشگاههاي سراسر كشور با اشاره به نيازمنديهاي دستگاه قضايي تصريح كرد: دستگاه قضايي از لحاظ بودجه و ساير امكانات مظلوم واقع شده است.
وي ادامه داد: زماني به مقام معظم رهبري در مورد عملكرد صدا و سيما گلايهاي كردم. نبايد اقدامات به گونهاي باشد كه نحوه پرداختن به دستگاه قضايي، تحقيرآميز به نظر بيايد؛ به طوري كه در يك روز پس از بيان اخبار بازار تهران و ارائه گزارش از اسبهاي تركمن نوبت به اخبار دستگاه قضايي برسد.
رييس دستگاه قضايي افزود: ما 13 ميليون پرونده در دستگاه قضايي داشتيم كه البته هر پرونده در هر مرحله، يك شماره ميخورد. مثلا در دادسرا داراي يك شماره بود و در مرحله تجديدنظر شماره ديگري داشت. اكنون دستگاه قضايي از نظر جذب قاضي در حال تحول است و در طول سه سال، دو فراخوان براي جذب قاضي شده است. فراخوان سوم نيز به زودي ارائه ميشود.
آملي لاريجاني با اشاره به عملكرد مركز آمار و انفورماتيك قوه قضاييه اظهار كرد: بحث آيتي را در دستگاه قضايي بسيار جدي گرفتيم و دوستان خبره در اين امر را منصوب كرديم و اكنون تمام شعب دادگاهها از طريق سيستم CMS به سرور مركزي وصل هستند و با استفاده از اين سيستم، برخي واسطهها و امكان دخالتهاي ناروا حذف شد. اكنون نيز پروژه مهمي در موضوع آيتي در دستگاه قضايي در جريان است؛ به گونهاي كه سيستم طرح شكايت بدون حضور فيزيكي صورت گيرد كه با تحقق اين امر بسياري از رفت و آمدها، دلاليها و سودجوييها حذف ميشود.
وي با اشاره به موضوع پيشگيري از وقوع جرم نيز خاطرنشان كرد: در ساير نقاط دنيا پيشگيري از وقوع جرم وجود دارد اما ما كمي از اين بحث عقب بوديم. در قانون اساسي پيشگيري از وقوع جرم بر عهده قوه قضاييه گذاشته شده است. با گذشت چندين سال هنوز قانوني به صورت جامع در اين موضوع وجود نداشت كه البته قانوني در اين زمينه تدوين شد و پس از رفت و آمدها در نهايت به مجمع تشخيص مصلحت نظام رفت.
رييس قوه قضاييه همچنين با تاكيد بر مبارزه دستگاه قضايي با مفاسد اقتصادي يادآور شد: در دو سه سال اخير تلاشهاي بسياري در زمينه مبارزه با مفاسد اقتصادي صورت گرفت و حسب پيشبيني مقام معظم رهبري مسلما تا اين مبارزه جدي آغاز شود فريادها بلند ميشود كه البته بلند شده است كه نمونه آن رسيدگي به پرونده فساد 3 هزار ميلياردي است. البته هنوز اين پرونده متهماني دارد كه به اتهامات آنان رسيدگي نشده است و تا كنون براي 39 نفر راي صادر شده است.
آملي لاريجاني در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به برخورد با مفاسد اجتماعي و فرهنگي نيز گفت: ميدانيد كه ميزان تعديات در جامعه بسيار زياد است. در زمينه مبارزه با سرقت مسلحانه بانكها، قاچاق مواد مخدر و ... ما به صورت جدي اقداماتي را در دستور كار قرار دادهايم و حتي برخي از پروندهها را شخصا دنبال ميكردم. به عنوان مثال پرونده عقرب سياه، سيكل عجيبي پيدا كرد و مجبور شدم تمام پرونده را با تعداد صفحات بسيار بالا مطالعه كنم. اين پرونده داشت به صورت ديگري مطرح ميشد. وجود چنين پروندههايي در كشوري كه منتسب به ديانت و ولايت است، زيبنده نيست.
وي با بيان اينكه تا كنون جنايات 15 درصد كاهش يافته است، تصريح كرد: اگر جذب قضات با شرايط صحيح صورت گيرد و قضاتي شجاع و كارآمد وارد دستگاه قضايي شوند، اين روند بهبود مييابد. اقتدار توام با عدالت است. تضعيف قوه قضاييه چه در قالب تخريب و چه در قالب ندادن بودجه به نفع هيچكس نيست. وجود قوه قضاييه مقتدر به نفع همه است. البته حتما كاستيهايي وجود دارد اما بايد ميان نقد و تخريب مرز روشني وجود داشته باشد.
آملي لاريجاني با بيان اينكه گلايه از دستگاه قضايي دو نوع دارد، يكي از آنها را برخورد با رسانهها و وبلاگها عنوان كرد و ادامه داد: نميخواهم دفاع كنم كه هر برخوردي صحيح است اما بايد بپذيريم كه گاهي حرفهاي موهني زده ميشود. رسانهها ميتوانند علامت سلامت جامعه باشند.
وي در ادامه به ارائه مثالي پرداخت و افزود: در يكي از سايتها كه بيان ميكنند حامي دولت هستند ـ كه شايد خود آقاي احمدينژاد از آنها اطلاعي نداشته باشد ـ مطلبي عنوان شده بود مبني بر اينكه 285 گوسفند زنده خريداريم و عكسي از مجلس را منتشر كرده بود. من اين كار را رضاخاني ميدانم.
در اين هنگام عباس جعفري دولتآبادي دادستان عمومي و انقلاب تهران وارد جلسه شد و در اين هنگام رييس قوه قضاييه با مزاح اظهار كرد: آقاي دادستان اكنون حضور دارند و هركدام از شما اگر اذيت كنيد از اينجا ميبردتان كه اين گفته رييس قوه قضاييه با خنده دانشجويان همراه بود.
آملي لاريجاني خاطرنشان كرد: اينگونه اقدامات به دشمنان كمك ميكند. آيا اينگونه سايتها ميتوانند بگويند حامي دولت هستيم؟ در مثالي ديگر به گفته من و سخنان مقام معظم رهبري در مورد موضوعي اشاره كرده بودند كه خلاف بود و من آن را خدمت رهبري نيز بردم. آيا آنها خيال ميكنند بنده ميتوانم چنين خلافبيني را انجام دهم؟ يا در مطلب ديگري من و برادرانم را سه تفنگدار ناميده بودند. البته ما بدمان نميآيد تفنگ داشته باشيم (خنده دانشجويان). بايد به وجدان خودمان برگرديم و به شما توصيه ميكنم كه صداقت جواني خودتان را به حرفهاي خلاف آلوده نكنيد.
ادامه دارد ...