مديرعامل سازمان باغستانهاي سنتي شهرداري قزوين گفت: 500 هكتار از باغستانهاي سنتي شهر قزوين به مرور زمان در اثرعوامل مختلف از بين رفته و 500 هكتار ديگر نيز در حال نابودي است.
حميد رحماني در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه قزوين، در خصوص وضعيت فعلي باغستانهاي سنتي قزوين اظهار كرد: مساحت باغستانهاي سنتي شهر قزوين 2 هزار و 500 هكتار است كه با توجه به نابودي 500 هكتار از آن به مرور زمان و 500هكتار ديگر كه در حال حاضر روبه نابودي است؛ فقط يكهزار و500 هكتار از اين باغستانها وضعيت خوبي دارند.
وي با اشاره به اهداف شكلگيري سازمان باغستانها، افزود: سازمان باغستانهاي شهرداري قزوين در بهمن ماه سال گذشته تشكيل و به طور رسمي از اول سال مشغول بكار شد. هدف از تشكيل اين سازمان نيز در وهله اول حفظ باغستانهاي سنتي باقي مانده است.
وي اضافه كرد: البته همزمان با اين امر موضوع احياي باغستانهاي سنتي را نيز پيگيري ميكنيم.
اين مسئول به اخذ مجوز خريد آب از كانال براي استفاده باغدارن باغستانهاي سنتي اشاره كرد و گفت: پس از رايزنيهاي لازم موفق شديم مجوز خريد آب از كانال را اخذ كنيم و آب مورد نياز باغداران را از كانال آب خريداري كرده و در اختيار باغداران قرار دهيم. دو سوم هزينههاي مصرفي براي خريد آب از كانال توسط سازمان باغستانهاي سنتي شهرداري قزوين تامين ميشود و فقط يك سوم اين هزينهها را باغدارن پرداخت ميكنند.
مديرعامل سازمان باغستانهاي سنتي شهرداري قزوين با اشاره به مشكلات آبياري باغستانهاي سنتي عنوان كرد: مشكلاتي كه در مسير رودخانهها، نهرها و دهنهها وجود دارد، موجب ميشود عمليات آبياري سخت شود. براي رفع اين مشكلاتي عملياتي مانند لايروبي مسير رودخانهها، ساخت بند و دريچه انجام شده است. لايروبي رودخانه موجب ميشود آب كانال كه خريداري ميشود، بهتر به باغات برسد و ايجاد بند و دريچه نيزعمليات آبياري را آسانتر ميكند.
رحماني افزود: از آنجايي كه بستن دهنه و هدايت آب هنگام آبياري براي باغداران دشوار است، ايجاد سد و بند براي باغستانهاي سنتي قسمتي از مشكلات آبياري باغات را برطرف ميكند، زيرا برخي قسمتهاي باغستانهاي سنتي عرض و عمق رودخانهها به حدي زياد است كه در بعضي از موارد از لودر براي هدايت آب براي آبياري باغات استفاده ميشود.
وي اضافه كرد: بنابراين يكي از پروژههاي اصلي ما در زمينه آبرساني بهتر به باغات سنتي استان ساخت بند است كه درقسمتهاي مختلفي از باغات سنتي ادامه دارد.
اين مسئول يكي از مشكلات عديده و اساسي باغستانهاي سنتي قزوين را فقدان راههاي دسترسي دانست و گفت: راههاي موجود در باغات عمدتا مال رو و باريك هستند و اگر قرار باشد عمليات كشاورزي مكانيزه در باغستانهاي سنتي قزوين انجام شود، محقق نميشود، چرا كه امكان دسترسي در اين باغات وجود ندارد.
رحماني افزود : تا زماني كه باغداران خودشان همت نكنند و مقداري از باغات خود را براي ايجاد راه در اختيار سازمان باغستانهاي سنتي شهرداري قزوين قرار ندهند، مشكل راههاي دسترسي حل نميشود.
وي اضافه كرد: عرض اين راهها اگر 3 متر هم باشد، كافي است و در ايجاد راههاي دسترسي بسيار موثر خواهد بود.
مديرعامل سازمان باغستانهاي سنتي شهرداري قزوين با اشاره به اين كه در برخي از قسمتهاي باغستانهاي سنتي، باغداران با ايجاد راههاي دسترسي موافقت و همكاري كردهاند، اظهار كرد: در برخي از قسمتهاي باغستانهاي سنتي كه باغداران با اجراي طرح راههاي دسترسي موافقت و با سازمان همكاري كردهاند، وضعيت راهها بسيار مناسبتر از مسيرهاي مال رو و باريك است. همچنين باغداران نيز از اين وضعيت راضي هستند. از سوي ديگر با ايجاد راههاي دسترسي بسياري از مشكلات باغستان نيز حل ميشود.
رحماني در خصوص راههايي كه در ميان باغستان سنتي وجود دارد، اظهاركرد: راههايي كه در بسياري از قسمتهاي باغات سنتي قزوين وجود دارد، در زمان بارندگي به دليل گل و لاي غيرقابل تردد ميشوند. بنابراين در راستاي رفع اين مشكل اقدام به ايجاد زيرساختهاي مناسب براي اين راهها كرديم. به اين صورت كه پس از زيرسازي مناسب اين راهها را به شكل راه شوسه درآورديم.
به گفته وي، مهمترين علت آسفالت نكردن راههاي ميان باغستانهاي سنتي قزوين حفظ ظاهر سنتي آن است.
اين مسئول افزود: از سوي ديگر با آسفالت كردن اين راهها امكان تردد وسايل نقليه نيز افزايش مييابد و گاها افرادي كه براي تفريح وارد باغستانهاي سنتي ميشوند، ممكن است به دليل رعايت نكردن مباحث مرتبط با محيط زيست موجبات نابودي باغستانهاي سنتي را فراهم آورند.
انتهاي پيام