يك روزنامه آمريكايي با انتقاد از سياستهاي آمريكا نوشت كه حمله به عراق نه تنها انتظارات محافظهكاران درباره متحد ساختن عراق را برآورده نكرد بلكه به بهبود روابط ايران با اين كشور و تبديل كردن عراق به متحد ايران منجر شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه هافينگتون پست با اشاره به ادعاهاي جنگطلبانه نومحافظهكاران در آستانه جنگ آمريكا و عراق مبني بر اين كه حمله آمريكا به سرعت عراق را به يك متحد قوي آمريكا تبديل خواهد كرد، آمده است: آن چه بيش از همه براي بسياري از كارشناسان سياست خارجي آمريكا آزاردهنده است رابطه بسيار نزديك عراق با ايران است. امروز اين كشور كه پيشتر دشمن قسمخورده ايران بود اكنون به متحد قوي آن تبديل شده است.
چاس فريمن، پژوهشگر امور خاورميانه و منتقد نومحافظهكاران با اشاره به همكاري و روابط عراق با ايران، گفت: اينها پيامدهاي بينظير مداخله ما است.
وي در ادامه اين گزارش با اشاره به تلاش آمريكا و اتحاديه اروپا براي تحريم ايران و تحريم در حوزه نفتي ايران آمده است: عراق به جاي كمك به آمريكا در اين تلاشها، اقداماتي كاملا مغاير اين تلاشها را انجام ميدهد.
عراق از تحريمهاي آمريكا عليه ايران انتقاد كرده است و برخي بيم دارند كه همسايهاش براي گريز از تحريمها با انتقال كالاها از طريق مرزهاي مشترك دو كشور كمك كند.
اين گزارش همچنين با اشاره به اقدمات آمريكا در سوريه ميافزايد: اينجا هم عراق در جهت خلاف اهداف آمريكا كار ميكند و با تلاشها براي خروج اسد مخالف است.
بنابراين گزارش، برخي پژوهشگران مسايل خاورميانه از ظهور محور ايران، عراق و سوريه كه ميتواند عربستان و ديگر دولتهاي حاشيه خليج فارس را در كنترل منطقه به چالش بكشد، بيم دارند.
هافينگتون پست در ادامه اين گزارش با اشاره به مرزهاي مشترك، مذهب مشترك و آمد و شد روحانيون شيعه ميان دو كشور و خصومت دو طرف در دوران ديكتاتوري صدام و نيز ادعاي حمايت ايران از شبهنظاميان در طول جنگ آمريكا ـ عراق ميافزايد: وقتي آمريكا صدام را سرنگون كرد ايران پا جلو گذاشت و از رهبران شعيهيي كه با آمريكا كار ميكردند براي تشكيل دولت جديد و نيز شبه نظامياني كه عليه آمريكا در دوران اشغال ميجنگيدند، حمايت كرد.
اين روزنامه همچنين به نقل از يك استاد دانشگاه مطالعات ايران در دانشگاه اينديانا ميافزايد كه نوري المالكي، نخستوزير عراق و يگر مقامات اين كشور متوجه هستند كه آمريكا ميآيد و ميرود و مردم منطقه ميدانند كه در بلندمدت نميتوان به آمريكا تكيه كرد. اگر شما يك سياستمدار شيعه باشيد به ايران نياز داريم.
اين گزارش در ادامه با اشاره به رونق دوباره توليد نفت در عراق ميافزايد كه در هر حال عراق تاجايي كه بتواند در زمينه نفتي به ايران كمك خواهد كرد.
هافينگتون پست همچنين به اختلافات ميان اعضاي اوپك درباره افزايش بهاي نفت، يا متعادل نگهداشتن قيمت آن اشاره كرد و افزود: در نشست اخير اوپك، عراق از جايگاه جديدش براي بالابردن بهاي نفت در هم سويي با ايران عليه سعودي استفاده كرد. عراق از اين پيشنهاد حمايت كرد كه اوپك به طور رسمي به تحريمهاي جديد عليه ايران اعتراض كند، هر دو تلاش اين كشور با شكست روبهرو شد اما برخي ناظران فكر ميكنند كه عراق ميتواند با اشكال ديگر به ايران در سرپيچي از تحريمها كمك كند.
گري سيك، پژوهشگر ارشد موسسه خاورميانه در دانشگاه كلمبيا گفت: آنها اگر بخواهند ميتوانند نفت ايران را از طريق مرزهاي دو كشور دريافت كرده و با نفت عراق تركيب كنند و آن را به عنوان نفت عراق در بازار بفروشند و هرگز چنين كاري را علني نكنند. همچنين مرزهاي مشترك دو كشور ميتواند مسيري مهم براي كالاهاي قاچاقچيان باشد و تحريمها را ناكارآمد كند.
سيك همچنين با ذكر اين كه روابط ايران و عراق امروز بسيار بهتر از دوران صدام است و با آن دوران، قابل مقايسه نيست، افزود: اما اين به معناي آن نيست كه عراق از ايران دستور بگيرد.
انتهاي پيام