در حالي كه مرغداران و دامداران از نبود خوراك دام و طيور در بازار حتي به قيمت گران گله داشته و تاكيد دارند افزايش قيمت تمام شده محصولات لبني و پروتئيني ناشي از كمبود و گراني خوراك است، مديرعامل شركت پشتيباني امور دام از واردات فراوان نهادهها خبر داده و اعلام كرده است، خوراك دام و طيور براي توليد گوشت و مرغ تا پايان سال بيش از نياز در كشور موجود است، لذا بايد گراني مرغ را در بخش ديگري جستوجو كرد!
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در حالي كه مرغداران ماهانه 420 هزار تن خوراك وارداتي و دامداران ماهانه حدود 600 هزار تن علوفه وارداتي لازم دارند، بر اساس آمار گمرك جمهوري اسلامي ايران طي سه ماهه اول امسال كمتر از دو ميليون تن نهادههاي دام و طيور به كشور وارد شده است.
بدين معنا كه واحدهاي دام و طيور كشور ماهانه يك ميليون و 20 هزار تن نهاده وارداتي براي توليد گوشت، مرغ و شير به عنوان محصولات استراتژيك نياز دارند اما ماهانه به طور ميانگين حدود 650 هزار تن نهاده وارد شده است.
دامداران و مرغداران ماهانه با كمبود بيش از 370 هزار تني خوراك دام و طيور مواجه بودهاند كه اين كبود خود عامل گراني بيش از حد نهادهها و سوء استفاده فرصت طلبان شده است؛ به گونهاي كه ذرت كيلويي 300 توماني سال گذشته به كيلويي 600 تومان و كنجاله سويا كيلويي 500 توماني به 1900 تومان رسيده است.
گراني خوراك دام و طيور كه در بازار مشاهده ميشود اصليترين عامل روند صعودي قيمت شير، گوشت و به ويژه مرغ بوده كه عليرغم عرضه مرغ به قيمت دولتي و دادن اولتيماتوم به توليدكنندگان و مغازه داران مبني بر برخورد با فروش مرغ بيش از 5200 تومان بيتاثير بوده و اين محصول در آستانه ماه رمضان 6500 تا 7000 تومان عرضه ميشود.
اين درحالي است كه مديرعامل شركت پشتيباني امور دام كه موظف به حمايت از توليدات دامي كشور است، تاكيد دارد "تا پايان سال همه نياز خوراك دام كشور تامين خواهد شد و همه استانها بدون هيچ كمبودي ميتوانند خوراك دام خود را از سازمانهاي صنعت، معدن و تجارت تهيه كنند."
اما به گفته سعيد سلطاني ـ مديرعامل اتحاديه دامداران -، "كمبود علوفه و گراني آن همچنان براي توليدكنندگان دردسر است و قيمت نهادهها از جمله جو نه تنها كاهش نداشته بلكه روند صعودي دارد".
همچنين در صورتي كه مديرعامل شركت پشتيباني امور دام "هيچ كمبودي در بازار كنجاله سويا و ذرت به عنوان خوراك طيور وجود ندارد و كنجاله مورد نياز تا پايان سال خريداري شده و كيلويي 830 تومان و ذرت و جو نيز كيلويي 500 تومان عرضه ميشود"؛ حسين مقدمنيا ـ مديرعامل اتحاديه سراسري مرغداران ـ به ايسنا گفت: "كنجاله سويا نه تنها به كيلويي 1900 تومان رسيده بلكه به اين قيمت در بازار آزاد وجود ندارد و مرغداران با مشكل جدي براي تامين اين نهاده مواجه هستند و گراني اين محصول به مرغداران مربوط نيست."
اما مدير شركت پشتيباني امور دام همچنان معتقد است علت گران شدن مرغ را نبايد در خوراك آن جستوجو كرد، بلكه موضوع به بخش ديگري مربوط است.
پرسش جديد اين است كه اين "بخش ديگر" كجاست؟ از سوي ديگر اگر شركت پشتباني امور دام از وفور كنجاله سويا خبر ميدهد چرا پس از گذشت 50 روز كه پول مرغداران را براي 55 هزار تن سويا دريافت كرده، طبق ادعاهاي موجود، اين محصول به توليدكننده تحويل داده نميشود؟
درنهايت اينكه وقتي گراني مرغ در آستانه ماه پرمصرف رمضان به هيچ كس (توليدكننده و شركت پشتيباني امور دام) مربوط نيست! مردم علت گراني آن را كجا جستوجو كنند؟
انتهاي پيام