هرچقدر که مسئولان در سالهای اخیر بارها به تعریف از پیوند "صنعت" و بخشهاي ديگر ازجمله "دانشگاه" پرداختهاند، به نظر میرسد پیوند صنعت با بخشهای دیگر بخصوص "هنر" هنوز به اهداف تعیین شده خود نرسیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ایسنا)، نشست خبری "سمفونی کارون" درحالی با حضور مجید انتظامی، آهنگساز و رهبر ارکستر سمفونی کارون، مدیرعامل شرکت آبنیرو به عنوان مجری سدهای ساخته شده بر روی کارون و تعداد قابل توجهي از نمایندگان رسانهها برگزار شد که حواشی زیادی، متن نشست را تحت تاثیر خود قرار داد.
علاوه بر جمعیت زیاد نمایندگان رسانهها در این نشست خبری که شامل خبرنگاران حوزه موسیقی و حوزه اقتصادی میشدند، سئوالات حاشیهای خارج از مقوله برگزاری کنسرت و مربوط به "حواشی سدسازی" و "تاثیر ساخت سدها بر مردم منطقه کارون" به حدی بود که مجید انتظامی در میانههای نشست لب به انتقاد از سئوالات خبرنگاران گشود و با اشاره به اینکه ساخت این اثر از دوسال پیش به وی سفارش داده شده، گفت: "متاسفم که پس از دوسال کار هنری باید راجع به مسایلی صحبت کنیم که ربطی به موسیقی ندارد، موسیقی خیلی مظلوم واقع شده است."
رود کارون یا سد کارون ؟!
انتظامی که در طول برگزاری این نشست رسانهای خسته به نظر میرسید و حتی در جایی تاکید کرد که "انقدر امروز خستهام که چشمهایم را به زور باز نگه داشتهام"، کماکان با سئوالات حاشیهای دیگری نیز مواجه بود.
سازنده «سمفونی کارون» در پاسخی به سئوالی که "آیا صحت دارد که برای ساخت این سمفونی 450 میلیون تومان گرفتهاید؟" گفت: من حدود دوسال روی این پروژه کار کردم و نه تنها 450 میلیون نگرفتهام، بلکه 45 میلیون هم نگرفتهام.
این هنرمند ادامه داد: دریافتی من برای این پروژه 40 میلیون تومان بوده است که البته هنوز هم روی وصول آن حرف داریم ! این درحالی است که الان یک موسیقی معمولی پاپ بالای 100 میلیون تومان هزینه دارد.
انتظامی در پاسخ به سئوال دیگری درباره اینکه این «سمفونی کارون» است یا سمفونی سدهای کارون؟ يادآور شد: پیشنهاد ساخت این سمفونی دوسال پیش به من ارائه شد. برای الهام گرفتن بیشتر درباره کارون در سفری زمینی از آبادان تا نزدیکی اصفهان در کرانه کارون سفر کردم و آنچه دیدم بسیار بزرگ و تاثیرگذار بود.
اين هنرمند با اشاره به اینکه بیان این بزرگی در قالب موسیقی ماموریت دشواری بود، ادامه داد: سمفونی کارون برای نشان دادن و ادای دین به عظمت کارون و ازخودگذشتگی جوانانی است که جان خود را برای آرامش ما از دست دادهاند.
وی با اینحال ادامه داد: این سبک موسیقی چیزی نیست که کسی بتواند برای دل خودش بنویسد و باید نهادی سرمایهگذاری در این زمینه را تقبل کند و درخارج از کشور هم معمولا دولت روی موسیقیهای کلاسیک سرمایهگذاری میکند چرا که وقتی هنری مخاطب خاص پیدا کرد باید نهادی روی آن سرمایهگذاری کند.
انتظامی تاكيد كرد: نمیتوان قضاوت کرد که موسیقی ساخته شده برای رود کارون است یا سدهای ساخته شده. موسیقی را برای نشان دادن عظمت کارون و رزمندههای دوران مقدس نوشتهام تا زحمات زیادی که در این زمینه کشیده شده نمایان شود.
ماجرای درخواست کشاورزان برای اجرا نشدن «سمفونی کارون»
انتظامی در واکنش به سئوال دیگری درباره درخواست برخی کشاورزان حاشیه رود کارون برای متوقف شدن این پروژه نیز تاکید کرد: اکنون دو هفته است که درگیر این موضوع هستم. قراردادی که من بستم برای ساخت موسیقی بوده است، خیلی عمیق در حوزه سیاست وارد نشدهام، اما وقتی موسیقی میسازم حرف دل مردم در موسیقی من هست. اگر کسی به من پیشنهاد برهم خوردن این کنسرت را میداد باید به این موضوع هم توجه کند که ما برای اجرای این سمفونی قرارداد داریم و برنامهریزیهای زیادی برای اجرای ان صورت گرفته و حتی برخی نوازندگان از کشورهای خارجی به ایران آمدهاند.
محمدرضا رضازاده ـ مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران ـ نیز در این زمینه توضیح داد: متاسفیم که یک اثر فاخر موسیقی تحت الشعاع حواشی قرار گرفته است، کار ما در شرکت آبنیرو کار سیاست نیست و کار اجرایی انجام میدهیم.
وی با اشاره به اینکه بارندگیهای ایران یکسوم متوسط جهانی است، ادامه داد: راه نجات نیاز روزافزون کشور به آب، ذخیره آب برای تامین آب کشاورزی در مواقع نیاز است.
اين مسوول که با سئوالات حاشیهای زیادی درباره تاثیر سدسازی بر کشاورزی منطقه و خطراتی که برای آثار باستانی ایجاد میکند مواجه شده بود، ادامه داد: تنظیم آب برای نیاز کشاورزان و کنترل سیلابهای مخرب کارون از مهمترین مزیتهای سدسازی در این منطقه است. در زمینه میراث فرهنگی هم باتوجه به طبیعت کار ما که ایجاد سد بر روی رودخانههاست، قبل از اجرای هر پروژه ابتدا با میراث فرهنگی هماهنگیهای لازم را انجام میدهیم و با طرفهای مورد تایید این سازمان برای کاوش در منطقه قرارداد میبندیم.
وي يادآور شد: در این زمینه نامههای رسمی سازمان میراث فرهنگی مبنی بر اینکه آبگیری بلامانع است در بایگانی ما موجود است.
اظهارات رضازاده کماکان با اعتراض خبرنگاری همراه بود که معتقد بودند، سازمان میراث فرهنگی اقدامات کافی در محافظت از آثار باستانی انجام نمیدهد که در پاسخ مدیرعامل آبنیرو خواست خبرنگار برای قانعشدن درباره عملکرد سازمان میراث فرهنگی با مسئولان همان سازمان گفتوگو کند !
وی همچنین در واکنش به این موضوع که برخی اراضی کشاورزی با سدسازی زیر آب میروند، تصریح کرد: طبیعی است که مخزن سد روی زمین واقع است و با آبگیری سد بخشی از اراضی زیر آب میروند، اما کسانی که تصمیم می گیرند سدی بسازند تمام جوانب امر را در نظر میگیرند و اگر زمینی کشاورزی زیر آب می رود، در ازای آن اراضی جدیدی ایجاد می شود که ظرفیتهای جدیدی را برای کشاورزان و مردم محلی منطقه ایجاد میکند.
ماجرای قطع آب و برق اهالی روستایی در سد گتوند
بخش دیگری از حاشیههای نشست «سمفونی کارون» به ماجرای گزارش برخی رسانهها از قطع آب و برق روستایی که در مخزن سد گتوند قرار گرفته است بر میگشت!
رضازاده در این زمینه نیز تاکید کرد: قدم نخست در انجام همه پروژهها براي ما اين است كه مردم در همان حاشيه درياچه اسكان يابند و اگر مايل نبودند با پرداخت ارزش آن مكان به جاي ديگري منتقل شوند.
وی حتی به این مساله اشاره کرد که در حال حاضر درامد آبزی پروری در یکی از سدهای کارون میتواند از درامد فروش برق نیروگاه آن بیشتر باشد که برخی مردم بومی کار در این زمینه را آغاز کردهاند.
وي ادامه داد: در طول مدت ساخت سد گتوند بيش از 527 واحد مسكوني متاثر از آبگیری مخزن سد میشوند كه 463 واحد از آنها خريداري شده و هيچ گلايهمندي وجود نداشته است.
رضازاده گفت: در زمان كنوني 64 واحد باقي مانده است كه از اين 64 واحد، 34 واحد خالي از سكنه و متروكه و 30 واحد ساكن هنوز در تراز آبگيري مخزن قرار نگرفتهاند که از 30 واحد، 28 واحد در يك روستا است كه تنها 9 واحد آن تا به حال راضي به فروش اراضي خود نشدهاند و در این زمینه روال ما بر تفاهم است و اميدواريم به زودي به نتيجه برسيم.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران درباره قطع برق این روستا نیز تاکید کرد: باوجودی که بارها پیشتر هشدار داده بودیم که با بالا آمدن آب مخزن سد روستا به زیر آب میرود، پس از انکه آب به سطوح بالاتر رسید تیرهای برق منطقه به زیر آب رفت و قطع برق نیرهای زیر آب رفته اجتناب ناپذیر بود !
رضازاده با تشریح نکات مثبت سدهای ساخته شده روی کارون برای اقتصاد کشور گفت: سد كارون 4 و واحد نيروگاهياش عاملي مهم و موثر در تامين آب و برق كشور بوده است، به طوری که در ساعتهای پيك مصرف پارسال، اين واحدها بودند كه موجب شدند در هيچ جاي كشور خاموشي رخ ندهد.
وي سه واحد نيروگاهي سد گتوند را نيز عاملي موثر در توليد برق در سال جاري و با توجه به رشد مصرف دانست.
موسیقی، فرصتی برای پاسخ به حاشیهها
نشست خبری «سمفونی کارون» درحالی به پایان رسید که رضازاده در پایان با عذرخواهی از مجید انتظامی به خاطر مسایلی که نشست را به حاشیه کشانده بود، ابراز خرسندی کرد که اجرای موسیقی در زمینه کارون فرصتی را فراهم آورد که به بسیاری از حواشی درباره سدهای ساخته شده روی این رودخانه پاسخ داده شود.
در حاشیه این نشست، علاوه بر خبرنگاران رسانههای مختلف، برخی فعالان محیط زیست هم حضور پیدا کرده بودند تا اعتراض خود را به گوش انتظامی و مسئولان سدسازی بر روی کارون برسانند.
یکی از این فعالان که دقایقی طولانی با نشان دادن عکسهایی به مجيد انتظامی اعتراضات خود را بیان میکرد، گفتوگویی طولانی با رضازاده هم داشت که البته این گفتوگو دوستانهتر از تصور معمول به پایان رسید.
انتهاي پيام