در حاشيه اجلاس ريو چه گذشت؟

دستيار ارشد رييس‌جمهور گفت: بانيان مشكلات امروز جهان حق تحميل ساختارهاي استكباري جديد بر ملت‌ها را ندارند.

دستيار ارشد رييس‌جمهور گفت: بانيان مشكلات امروز جهان حق تحميل ساختارهاي استكباري جديد بر ملت‌ها را ندارند.

به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سيد مجتبي ثمره هاشمي با اشاره به اين‌كه «بانيان نظام سلطه به عنوان ميراث‌داران استعمار و برده‌داري سال‌هاست كه همه هويت و داشته‌هاي بشريت را چپاول مي‌كنند» در ميزگرد سياسي سيماي فرانسوي جمهوري اسلامي ايران در پاسخ به سوالي درباره ديدگاه كشورمان در نشست "ريو + 20" كه در آن چارچوب‌هاي جديدي از مباحث توسعه اي به بحث گذاشته شد، اظهار داشت: مباحث اصلي اين اجلاس مربوط به توسعه بود و البته درباره محيط زيست هم صحبت شد. مساله مورد توجه بسياري از رسانه ها و گروه هاي شركت كننده و همچنين روساي جمهور و روساي هيات ها اين بود كه آيا مباني توسعه اي كه امروز در دنيا حاكم است و بر اساس آن كشورها تقسيم بندي مي شوند، مباحثي واقعي و درست است؟ و آيا مي تواند كشورهاي فقير را به سمت غني شدن و كشورهاي در حال توسعه را به سمت پيشرفت جلو ببرد؟

ثمره هاشمي افزود: كشورهايي كه خود را محور، ملاك و معيار توسعه در دنيا معرفي مي‌كنند، قصد دارند دوباره سازمان‌هاي تازه‌اي تاسيس كنند كه بر مبناي آن تعهدات جديدي بر دوش كشورهاي در حال توسعه و فقير قرار گرفته و مانع پيشرفت آن كشورها شود.

وي خاطرنشان كرد: آنچه امروز به عنوان بحث‌هاي توسعه‌اي در دنيا مطرح است، اين است كه سلطه گران بعد از 50-60 سال مي خواهند دوباره روي مباحث توسعه اي تجديدنظر كنند و اين نشان از آن دارد كه مباحث توسعه اي در دنيا شكست خورده و با بن بست جدي مواجه شده است.

دستيار ارشد رييس جمهور افزود: نتيجه حاكم بودن مباني فكري و انديشه اي مادي كه سالها بر دنيا حكومت داشته، اين بود كه كشورها تحت عنوان توسعه يافته، در حال توسعه و يا كمتر توسعه يافته، تعريف و بلوك بندي شدند و اين كار اشتباهي بود؛ چرا كه بر اين مبنا كشورهاي پيشرفته همواره پيشرو بوده و به ساير كشورها معيار، راه و برنامه ارائه مي دهند تا اين كشورها براي هميشه دنباله رو آنها باشند و اين مشكل حل نمي شود مگر اينكه در مباني اين نظام فكري تغييراتي ايجاد شود و تعريف هاي جديدي كه همه بر آن اتفاق نظر داشته باشند، ارائه شده و بر مبناي آن كشورها رشد و تعالي پيدا كنند.

ثمره هاشمي در تشريح مواضع كشورمان در اجلاس "ريو + 20" گفت: آقاي رييس جمهور در آن اجلاس به تشريح و مرور تاريخي مباني تفكر توسعه اي پرداختند و گفتند كه در قرون اخير، از دوران برده داري، دوره استعمار و استعمار نو گرفته تا نظامات جديدي كه بعد از جنگ هاي جهاني اول و دوم بر دنيا مسلط شد؛ همواره جنگ و ناامني در عرصه جهاني در حال گسترش بوده و طي اين دوران طولاني، بشر احساس آرامش، رفاه و سعادت نكرده است و امروز دوباره همان كساني كه مقصر و مولد اين حوادث و مشكلات براي بشريت بودند، مي خواهند دوباره براي آينده بشر راهكار ارائه دهند؟

وي افزود: مرور تاريخي تفكر توسعه اي به طور مبسوط در اجلاس ريودوژانيرو انجام و ريشه هاي آن شناسايي شد؛ نكته اصلي اين بود كه تفكري كه امروز دنياي بشري را به اين صورت تقسيم بندي كرده و آثار و نتايج مخربي به دنبال داشته، اساساً اشتباه است چرا كه به جاي ابعاد معنوي انسان، تنها به ابعاد مادي او توجه داشته؛ بنابراين قدرت و ثروت اندوزي اصل قرار گرفته و متفكرين اين نظامات سعادت و پيشرفت خود را در فقر و ناامني ديگران مي بينند.

وي در ادامه اظهار داشت: اگر امروز در دنيا جنگ و ناامني مشاهده مي شود، اين اتفاقات از قدرت هاي بزرگ به ديگر كشورها سرايت كرده و مقصر اصلي اينگونه ناامني ها در منطقه كانوني خاورميانه رژيم صهيونيستي است؛ نمونه بارز اين ناامني ها حمله به عراق و افغانستان و اشغال اين كشورهاست كه باعث تحميل 50 سال عقب ماندگي به اين كشورها و تحقير و ناامني براي مردم آن كشورها شده است.

دستيار ارشد رييس جمهور در ادامه افزود: در بخش اقتصادي نيز نظام سرمايه سالار جهاني حاكم با تفكر مادي محور خود، نظام اقتصادي بنيان گذاري كرده كه مبتني بر تسلط بر منابع ديگران و خالي كردن جيب ساير ملت ها و پر كردن جيب خودشان است و شرح آن در سخنان رييس جمهور مطرح شد كه زماني كه دلار به عنوان ارز بين المللي مورد قبول كشورها قرار گرفت، مقرر شد، معادل هر ميزان دلاري كه منتشر مي شود مقدار مشخصي طلا در خزانه داري آمريكا ذخيره شود، اما بعد از اينكه دلار تسلط جهاني پيدا كرد، دولت آمريكا اين معاهده را به طور يكجانبه لغو كرد و امروز هيچ كس نظارتي بر انتشار دلار ندارد.

ثمره هاشمي خاطرنشان كرد: امروز بيش از 30 هزار ميليارد دلار بدون پشتوانه در دنيا منتشر شده و مي شود و اين بزرگترين غارت بين المللي است كه نتيجه تفكر مادي مي باشد و در آن انسان به عنوان يك ابزار و سلطه گران محور هستند.

دستيار ارشد رييس جمهور در ادامه با اشاره به وجود معنوي انسان اظهار داشت: اگر تعريف واقعي از انسان مبنا باشد، آن وقت برنامه هاي توسعه اي با آنچه امروز هستند، متفاوت خواهند بود و اينگونه نخواهد بود كه كشورهاي توسعه يافته به خود اجازه دهند، مشكلاتشان را بر ديگر كشورها تحميل كرده، جيب كشورهاي توسعه نيافته را خالي و آنها را تحقير و به كشورهايشان لشكركشي كرده و ناامني ايجاد كنند؛ اينها خلاصه مباحثي بود كه در اجلاس ريودوژانيرو از سوي دكتر احمدي نژاد مطرح شد.

وي در پاسخ به سوالي درباره مبحث نظم نوين جهاني و راهكارهايي كه رييس جمهور در اين خصوص مطرح كردند، تصريح كرد: از جمله مطالب ارائه شده از سوي رييس جمهور در اين اجلاس اين بود كه محيط زيست، به همه انسانها از جمله نسل كنوني و همچنين به نسل آينده تعلق دارد، بنابراين هر تعرضي به محيط زيست، تعرض به حيات بشري است و لذا حفظ محيط زيست به عنوان حفظ مهمترين حقوق بشريت، همواره بايد مورد توجه قرار گيرد.

دستيار ارشد رييس جمهور افزود: سازمان هايي همچون شوراي امنيت، بانك جهاني، سازمان تجارت جهاني، صندوق بين المللي پول و شوراي حقوق بشر كه هم اكنون در عرصه بين المللي بر كشورها تحميل شده اند، تاكنون چه گره اي از مشكلات بشريت گشوده اند، كه امروز سازمان ديگري به نام سازمان محيط زيست تاسيس شود تا مستكبران در سايه آن پروژه‌ها و اهداف جديد خود را دنبال كرده و مشكلات مضاعفي را به ملت‌ها تحميل كنند.

ثمره هاشمي در ادامه درباره پيشنهادات مطرح شده از سوي دكتر احمدي نژاد در اجلاس "ريو + 20" گفت: يكي از پيشنهادات اساسي كه در آن اجلاس از سوي دكتر احمدي نژاد مطرح شد، ارائه تعريف جديدي از انسان بود؛ اينكه همه مسائل دنيا بايد با محوريت انسان تعريف شود و همه عالم، همت ها، تلاش ها و برنامه ها براي سعادت و كمال انسان است، بنابراين بايد با مشاركت و همكاري نمايندگان واقعي ملت‌ها انسان بازنعريف شود، تا سعادت واقعي محقق شود.

وي با اشاره به اينكه بايد بر اساس نيازهاي مادي و معنوي انسان نظام بين المللي جديدي ايجاد شود، اظهار داشت: ابتدا بايد انسان را شناخت و بر مبناي آن نظامات را باز تعريف كرد و از جمله شاخص هايي كه نظامات آينده بشري بايد داشته باشد اين است كه در آن عدالت، مهرورزي و كرامت انساني به جاي خودخواهي و قدرت طلبي ها قرار گيرد و به همه ملت ها نگاه يكسان و واحدي وجود داشته باشد.

ثمره هاشمي همچنين خاطرنشان كرد: از ديگر مباحثي كه دكتر احمدي نژاد در آن اجلاس مورد تاكيد قرار داد: موضوع خانواده به عنوان اصلي ترين بنياد انساني بود و همچنين به نقش زيبا و جايگاه الهي زنان و مادران به عنوان كانون شكوفايي نهال انساني و استعدادهاي انسان در بوستان خانواده اشاره كرد.

دستيار ارشد رييس جمهور افزود: از ديگر پيشنهادات دكتر احمدي نژاد در اجلاس ريودوژانيرو مي توان به لزوم مشاركت همگاني در تنظيم نظم جديد جهاني اشاره كرد، كه اگر قرار است نظمي پايدار شود و همه به آن متعهد بوده و ملزم به رعايت آن شوند، بايد آن را در جريان يك مشاركت عمومي ايجاد و مستقر كرد.

وي تصريح كرد: اميدواري بشر به آينده و استقرار نظمي عادلانه منبعث از روحيه عدالت خواه و حق طلب بشر كه در آن صالحان در راس كار باشند، نويد نهايي بود كه رييس جمهور در اجلاس توسعه و محيط زيست در برزيل به آن اشاره كردند.

ثمره هاشمي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه با توجه به ميزباني سازمان ملل متحد در اجلاس "ريو + 20" در ملاقات رييس جمهور با دبيركل اين سازمان چه گذشت؟ اظهار داشت: اين اجلاس، اجلاس سازمان ملل بود كه 20 سال قبل در ريودوژانيرو پايه گذاري شد و به همين دليل "ريو + 20" نام داشت. در اين اجلاس عموم كشورها شركت داشته و بيش از 100 رييس جمهور و نخست وزير نيز در آن حضور يافتند.

دستيار ارشد رييس جمهور درباره ملاقات دبيركل سازمان ملل در حاشيه اجلاس "ريو + 20" با رييس جمهور تصريح كرد: در اين جلسه تحليل دكتر احمدي نژاد از موضع جمهوري اسلامي ايران درباره اوضاع و احوال سوريه اين بود كه در مورد سوريه بايد چند اصل در نظر گرفته شود؛ يكي اينكه مشكلات سوريه بايد توسط مردم و دولت سوريه حل شود و معارضين و مخالفين با دولت سوريه از طريق گفتگو به راه حلي برسند چرا كه دخالت هاي خارجي مشكل را حل نمي كند.

ثمره هاشمي گفت: مطلب مورد اشاره بعدي اين بود كه انسان ها صاحب كرامت و خونشان محترم است و با درگيري و كشتار هيچ مشكل انساني حل نمي شود و در هيچ كجاي دنيا نيز اينگونه مشكلات با كشتار و درگيري و جنگ حل نشده است. اشاره ديگر رييس جمهور اين بود كه براي حل مشكل در سوريه بايد تفاهمي جمعي حاصل شود، امروز عده زيادي هستند كه به معارضين سوري اسلحه مي دهند، بايد جلوي ورود اسلحه گرفته شود كه منجر به خونريزي و كشتار نشود، بنابراين اصل بر عدم دخالت ديگران و تفاهم داخلي و پرهيز از درگيري هاي نظامي و مسلح شدن معارضين است.

وي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه در حاشيه اجلاس "ريو + 20" رييس جمهور كشورمان با رييس جمهور سابق برزيل هم ديداري داشتند، موضوع اين ملاقات چه بود ؟ تصريح كرد: با پيروزي حزب آقاي لولا، تحولاتي در سياست خارجي و داخلي برزيل اتفاق افتاد و مواضع جمهوري اسلامي ايران و برزيل خيلي به هم نزديك شد، به طوري كه آقاي لولا داسيلوا به تهران سفر كردند و معاهده معروف تهران منعقد شد.

دستيار ارشد رييس جمهور با اشاره به حضور رييس جمهور سابق برزيل در اجلاس "ريو + 20" اظهار داشت: در آن اجلاس گفتگويي صميمي بين رييس جمهور كشورمان و رييس جمهور سابق برزيل صورت گرفت و مسائل مرور شد و ايشان در آن گفتگو اعلام كرد كه "من در تهران هم تاكيد كردم كه اينها نمي گذارند مشكلات حل شود و اذيت مي كنند" و ديديم كه با وجود نامه خود آقاي "اوباما" كه از برزيل خواسته بود براي حل مسئله هسته اي ايران پا درمياني كند، اما وقتي مشاهده كرد كه توافق تهران حاصل شد، مقابل بيانيه تهران ايستادند و به صدور قطعنامه روي آوردند.

ثمره هاشمي در پاسخ به سوالي درباره گفتگوهاي دكتر احمدي نژاد در ديدارهاي جداگانه رييس جمهور با رييس جمهور سريلانكا و نخبگان برزيلي تصريح كرد: در ديدار با رييس جمهور سريلانكا مروري بر مسائل دو جانبه و آخرين وضعيت پروژه‌هايي كه از سوي ايران در سريلانكا در حال انجام است، از جمله پروژه هاي سد سازي، شبكه هاي آبرساني و پالايشگاه صورت گرفت و همچنين درباره مسايل بين المللي بخصوص در موضوعات مربوط به توسعه تبادل نظر شد، كه ديدگاه هاي دو كشور به هم بسيار نزديك بود.

وي در ادامه خاطرنشان كرد: در جلسه ديدار با تعدادي از نخبگان برزيل كه بسيار مثبت و مفيد بود، تعداد قابل توجهي از خبرنگاران، اساتيد دانشگاه، روساي احزاب، سنديكاهاي كارگري و‌ دانشجويي حضور داشتند و موضوعات مطرح شده از سوي افراد حاضر در جلسه نشاندهنده نزديكي ديدگاه هاي دو ملت به هم بود و در موارد متعددي انديشه ها و ديدگاه‌هاه با هم تطبيق داشت و يك احساس همگرايي و همسويي ايجاد شده بود.

ثمره هاشمي اضافه كرد: از جمله اين موارد مي توان به سخنان يكي از خبرنگاران اين نشست اشاره كرد كه مي گفت ما همبستگي خود را با انقلاب اسلامي اعلام و روند امور ايران را پيگيري مي كنيم و معتقديم همه هجمه‌ها عليه ايران ناشي از پيشرفت‌ها و دستاوردهاي اين كشور است. نخبگان برزيلي نگران اين بودند كه همه مبارزان ضد امپرياليستي در يك جبهه واحد نيستند و سوال داشتند كه بايد چكار كرد كه يك جبهه قوي در مقابل امپرياليسم از كشورهايي همچون برزيل، آفريقاي جنوبي، روسيه، هند، اكوادور، ايران و غيره تشكيل شود.

وي افزود: خانم سوكو روگوس، رييس مجمع جهاني صلح و مدير موسسه آموزشي سنديكاي كارگري از حركت ملت ايران عليه امپرياليسم و صهيونيسم اعلام حمايت كرد و همچنين معتقد بود كه آنچه دكتر احمدي نژاد در آن جلسه اعلام كردند، با هدف رسيدن به دنياي باشكوه عدالت مطرح شده است و اعلام كرد كه دنياي پر از عدالت و دوستي همان چيزي است كه ما هم به دنبال آن هستيم، اما امروز موانعي بر سر راه تحقق آن وجود دارد كه اين موانع سلطه آمريكا و رژيم صهيونيستي در خاورميانه است كه تسلط اين قدرت ها را نمي پذيريم.

دستيار ارشد رييس جمهور تصريح كرد: آقاي آنتونيو بوآ، مدير موسسه سنديكاي كارگري در برزيل نيز در آن جلسه از اينكه دكتر احمدي نژاد انسان را در سخنراني‌اش محور قرار داد، تشكر كرد و به نمايندگي از كارگران برزيلي همبستگي خود را با ايرانيان اعلام كرد. در اين جلسه همچنين رييس سابق آژانس ملي نفت برزيل كه در حال حاضر رييس يكي از احزاب اين كشور است دستيابي به توان غني سازي اورانيوم را به ملت ايران تبريك گفت و تاكيد كرد كه با وجود تحريم‌هاي آمريكا تلاش خواهد كرد توافقات نفتي دو كشور حتما اجرايي شود.

وي اضافه كرد: آقاي پاوره هالود وكائيلو كشيش از جنبش الهيات، استاد دانشگاه و نويسنده نيز مراتب خوشحالي و همبستگي خود را نسبت به ايران بعنوان كشوري مستقل، باشكوه و با فرهنگ هزاران ساله به خاطر مقابله با امپرياليسم اعلام و تاكيد كرد كه سرنوشت ايران را بايد ايرانيان تعيين كنند، نه امپرياليست‌ها و خاطرنشان كرد كه ايرانيان مسير درستي را انتخاب كرده‌اند.

دستيار ارشد رييس جمهور درباره سخنان دكتر احمدي نژاد در ديدار با نخبگان برزيلي گفت: تاكيد رييس جمهور بر اين بود كه اگر انسان ها را فارغ از رنگ، نژاد و جغرافيا ببينيم، درخواهيم يافت كه همه به دنبال عدالت، پاكي، عزت و كرامت هستند و اين نشانه هاي موجودي است كه خداوند او را به عنوان خليفه الهي خلق كرده است و نمونه كامل آن ائمه (ع) و پيامبران هستند و آنچه كه از مجموع مباحث مورد اشاره دكتر احمدي نژاد بر مي آيد در واقع بيداري عمومي است كه در سطح جهان اتفاق افتاده و مواضع به حق جمهوري اسلامي است كه تا عمق قلب ها حتي در آمريكاي لاتين فارغ از فاصله ها، نفوذ پيدا كرده و اين همه زمينه مساعدي است كه به اذن الهي براي حركت نهايي و انقلاب نهايي كه حاكميت عادل و صالح كل، امام عصر (عج) بر جهان مي باشد، به وجود آمده است.

دستيار ارشد رييس جمهور در ادامه اين مصاحبه در پاسخي به سوالي درباره هدف رييس جمهور كشورمان از سفر به كشورهاي بوليوي و ونزوئلا گفت: دو كشور بوليوي و ونزوئلا از كشورهاي دوست ايران در آمريكاي لاتين هستند و از آغاز دولت نهم روابط ايران و اين دو كشور رو به گسترش بوده و نياز به مروري بر روابط و تبادل نظري در مسايل منطقه اي و جهاني بين ايران با اين دو كشور بود كه اين سفر با همين هدف انجام شد.

وي اظهار داشت: بوليوي در مدت كوتاهي كه از رياست جمهوري آقاي مورالس مي‌گذرد، پيشرفت هاي خوبي داشته است. آمريكايي ها قبل از روي كار آمدن آقاي مورالس گندم رايگان به اين كشور مي دادند اما در حالي كه ميزان توليد گندم در بوليوي صفر بود، با روي كار آمدن ايشان، توزيع رايگان گندم را قطع كردند و بوليويايي‌ها از آن زمان به سمت توليد رفته و امروز بيش از 50 درصد گندم مصرفي خود را در كشورشان توليد مي‌كنند.

دستيار ارشد رييس جمهور در ادامه با اشاره به دوستي ايران و بوليوي تصريح كرد: رييس جمهور بوليوي همچنين در جمع عمومي خبرنگاران گفت كه آقاي احمدي نژاد شما تنها نيستيد و ما در كنار شما هستيم؛ امروز خوشحاليم از اينكه پذيراي رييس جمهور ايران به عنوان يك ابرقدرت هستيم.

ثمره هاشمي به نقل از رييس جمهوري بوليوي ادامه داد: زماني آمريكايي ها در همين كاخ با ما ملاقات كرده و گفتند كه نبايد با ايران، كوبا و ونزوئلا رابطه داشته باشيد، اما من به آنها گفتم كه ما اهل گفتگو هستيم و بعد سفير آمريكا را به عنوان عنصر نامطلوب از كشورمان اخراج كرديم.

وي تاكيد كرد: اينها نشان مي دهد كه امروز ملت ها و دولت ها خودشان را پيدا كردند و زورگويي را نمي پذيرند، اين نوع تغيير و تحولات است كه جهان استكبار را سراسيمه و وادار كرده به هر كاري دست بزند.

دستيار ارشد رييس جمهور اظهار داشت: در ملاقات با آقاي چاوز هم مسايل منطقه اي و جهاني و روابط بين دو كشور و روند اجراي پروژه هاي مشتركي كه خوشبختانه با شتاب خوبي در حال اجراست بررسي شد.

ثمره هاشمي در پاسخ به سوال ديگري درباره علت ديدار نكردن دكتر احمدي نژاد با رييس جمهور كنوني برزيل چه بود؟ تصريح كرد: اجلاس "ريو + 20" را سازمان ملل برگزار كرده بود و ميزبان سازمان ملل بود، نمايندگان كشورها، همان طور كه در نشست مجمع عمومي سازمان ملل شركت مي كنند، در اين اجلاس هم شركت كرده بودند و بيش از 100 نفر از روساي جمهور و نخست وزيرها در اين اجلاس شركت كرده بودند.

وي افزود: رييس جمهور برزيل به عنوان رييس اجلاس انتخاب شده بود و با توجه به حجم كار و مسئوليت چه طور مي توان توقع داشت كه ايشان در ظرف مدت كوتاهي با روساي جمهور ملاقات كنند؛ و اين فرصت پيش نيامد. البته اين به معناي اين نيست كه رابطه دو كشور مشكلي دارد، چرا كه در حال حاضر روابط دو كشور خوب و رو به پيشرفت است و در سالهاي اخير هم حضور ايرانيان در برزيل و تبادلات تجاري دو طرف به شدت گسترش پيدا كرده است.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۱۲ تیر ۱۳۹۱ / ۱۰:۰۴
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 91041207008
  • خبرنگار :