سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد تاكيد كرد: جمهوری اسلامی ایران برای مذاکراتی سازنده جدی و مصمم است و در عین حال در مقابل هرگونه فشار ایستادگی خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) محمد خزاعی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در یک نشست خبری با حضور خبرنگاران رسانههای آمریکايی و بینالمللی مستقر در سازمان ملل تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره آماده ادامه مذاكرات شفاف ،سازنده وجدی با گروه 1+5 بوده است، اما هيچگاه بر سر حقوق مسلم خود دست به سازش نمیزند و در مقابل فشارها ایستادگی خواهد کرد .
سفیر و نماینده دائم کشورمان اضافه کرد : جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با هدف اعتمادسازی، مشروط بر اقدام گروه پنج به علاوه یک در تامین سوخت مورد نیاز راکتور تحقیقاتی تهران، لغو تحریمها و خارج کردن پرونده ایران از شورای امنیت، در چارچوبی منطقی و عملگرا، درباره مسائل پیرامونی غني سازي بیست درصدی اورانيوم وارد بحث و مذاکره شود.
خزاعی با اشاره به اقدامات تاخیری برخي از اعضاي پنج به علاوه یک تصریح کرد: این کشورها به دلايل خاص سياسي تاکنون براي يافتن راه حلي مناسب، جديت كافي نشان ندادهاند.
وی هشدار داد: اکنون نیز اگر مذاكرات پيش نرود، بنبست ديگری را در روند مذاكرات شاهد خواهيم بود و اکنون در نقطه حياتي مذاكرات هستيم.
خزاعی با بیان اینکه آمريكا و برخي كشورهاي اروپايي تشديد تحريم و فشارها برضد ايران را خواستارند، افزود: خود اين امر بيانگر آن است كه آنها گفتوگوهای هدفمند و نتیجهبخش را دنبال نمیکنند.
سفیر و نماینده دائم کشورمان در تشریح جزئیات مذاکرات هستهيي کشورمان به حق غنيسازي طبق موازين ان پی تی اشاره و تاکید کرد: حق غني سازي اورانيوم، یکی ازموضوعات اصلي مذاكرات مسكو و مذاكرات قبلي در بغداد و استانبول بوده و اين حقي است كه قوانين بين المللی و مفاد ان پی تی بر آن تصریح دارند.
خزاعی افزود: طبق این قوانين و ان پی تی ، كشورهاي امضاكننده، حقوق مسلمی در توسعه، تحقيق، توليد و استفاده از انرژي صلح آمیز هستهاي و نیز چرخه سوخت و غني سازي اورانيوم براي استفاده های صلح آميز دارند و اين موارد از حقوق مسلم هر كشور مستقل است.
سفیر و نماینده دائم کشورمان تصریح کرد: در بند چهار ان پی تی نه تنها هيچ محدوديتي برای فن آوري هستهيي کشورها و استفاده مسالمت آميز از آن وجود ندارد بلكه حتي تاکید شده است که هيچ بند معاهده نميتواند طوری تعبير شود كه مانع از دستيابي به این حقوق مسلم مانند تحقيق، توليد و استفاده از انرژي مسالمتآميز شود.
وی افزود: در همه اسناد، سوابق و مدارك موجود از مذاكرات سیاسی كه همواره بر مباني، اصول و موازين ان پی تی تاکید شده است، هيچ صحبتی از این نشده است كه بتوان محدوديتي در بخش فن آوري مسالمتآميز هستهيي ايجاد كرد.
خزاعی همکاری در امور فناوری و هستهيي براي استفاده از انرژي صلح آميز را نیز از حقوق مصرح و مشروع ان پی تی خواند و گفت: بویژه آنکه این قبیل تبادلات در بخش هاي غير نظامي، در مسیر توسعه صنعتي هر كشور بسیار تاثيرگذار است.
سفیر ونماینده دائم کشورمان افزود: در مفاد ان پی تی و مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی و ديگر ارگانهاي مشابه، غني سازي اورانيوم و ذخيره آن براي استفاده مسالمت آميز، هیچ ممنوعيتی وجود ندارد.
خزاعی افزود: یکصد و بیست عضو جنبش عدم تعهد نيز تاکید دارند كه كشورهاي امضاء كننده ان پی تی در استفاده از انرژي مسالمت آميز هستهاي و چرخه سوخت دارای حقوق مسلمی هستند .
سفیر و نماینده دائم کشورمان گفتمان هدفمند و جامع را چارچوب مذاكره ایران با گروه پنج به علاوه یک عنوان نمود و افزود: قويا بر اين باوريم نباید فقط برای مذاكره، مذاكره كرد بلکه مذاكرات باید مبتني بر حسن نيت، احترام متقابل و در فضايي توام با همكاري صورت گیرد كه بتوان بواسطه آن به راه حلي ملموس دست يافت.
وی افزود: همچنین نباید به اقدامات و تحركاتي دست زد كه مغاير با حسن نيت بوده و با حس همكاري و احترام متقابل در تناقض باشد.
خزاعی با تاکید مجدد بر تعهد طرف مقابل به حقوق و تعهدات مشخص در ان پی تی گفت: جمهوری اسلامی ایران با هرگونه پيش شرطي آن هم خارج از چارچوب ان پی تی به شدت مخالف است.
وی دستیابی به پیشرفت جدی در مذاکرات جامع، سازنده و پایدار را در چنين فضايي دست یافتی خواند و گفت: آمادهایم به توافقي درازمدت دست يابیم که رويكرد گام به گام و اقدام متقابل، راهکار رسیدن به اين مرحله است.
سفیر و نماینده دائم کشورمان تلاش ايران در مذاكرات و نیز همكاري با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نشانههائی از شفافیت و قانونی بودن همه فعاليتهاي مسالمتآميز هستهيي خود دانست و گفت: فتواي مقام معظم رهبری نيز تقویت کننده و استحكام بخش این واقعیتها است.
وی ايجاد فضای اعتماد را مانند خيابان دو طرفهای خواند که دو طرف مذاکره بايد در ایجاد این مسیر بكوشند.
خزاعی هدف ديگر کشورمان از این تلاشها را از ميان برداشتن تحريمهاي شوراي امنيت و ديگر تحريمهاي يكجانبه و چند جانبه برضد ملت ايران دانست.
وی افزود: همچنین انتظار داريم بتوانیم به همكاري هستهيي پايدار و درازمدت و تبادل فن آوريهاي پيشرفته در اين زمينه دست يابیم.
خزاعی گفت: اميدواريم بتوان به موافقتهاي جامع و تعهدات دسته جمعي در همه زمينهها از جمله زمينههاي اقتصادي، سياسي امنيتي و همكاري بينالمللي دست يافت.
وی برداشتن گامها عملي در راستاي عمل متقابل را راهکار تحقق این اهداف برشمرد و گفت: این گامها باید در فضایی برداشته شوند كه تشديد كننده فضاي اعتماد طرفين ، ادامهدار، متعادل و موزون باشند.
سفیر و نماینده دائم کشورمان تصریح کرد: وجود تعهد براي نتيجه بخشيدن بودن روند، امری حیاتی است.
خزاعی درباره توقعات ایران از پنج بعلاوه یک نیز گفت: گام نخست آن است که حقوق مسلم جمهوري اسلامي ايران و بویژه حق غنیسازی را با توجه به مفاد ان پی تی به رسميت بشناسند.
وی افزود: در گام بعدي، ما نیز آماده همكاري با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره بررسی ابعاد احتمالی نظامي بودن برنامه هستهيي ايران موسوم به PMD هستيم، تا نشان دهیم که کلیه فعالیتهای هستهيي ایران صلحآمیز و غیر نظامی است . این اقدام از سر حسن نیت بوده و در حالی است که ایران طبق ان پی تی تعهدی به انجام آن ندارد. سفیر و نماینده دائم کشورمان تصریح کرد: البته این گام در صورتی محقق میشود که گروه پنج به علاوه یک، در مقابل آن همه تحريمهاي يكجانبه و چندجانبه را که فراتر از قطعنامههاي شوراي امنيت وضع شده را لغو كند.
خزاعی همکاری با پنج به علاوه یک در زمینه طراحی و ساخت نیروگاههای هستهيي و راکتورهای تحقیقاتی را گام چهارم ایران خواند و گفت: متقابلاً توقع داریم گروه پنج به علاوه یک با ما درباره راكتور تحقيقاتي آب سبك و نیز امنيت و سلامت راكتورها و تركيبات فرآوردهاي هستهيي با ايران نهایت همكاري را به عمل آورد.
وی درباره همکاریهای غیر هستهيي کشورمان با پنج به علاوه یک نیز گفت: همانطور كه در مسكو اعلام کردهايم، آمادهايم نهايت همكاري را در زمينههاي غيرهستهيي بکار بندیم.
سفیر و نماینده دائم کشورمان افزود: پيشنهاد کردهايم مسائل منطقهاي مورد بحث قرار گيرند که طرف مقابل ابراز علاقه كرده است در زمينه مبارزه با مواد مخدر و دزدان دريايي همكاري شود.
وی تصریح کرد: در مذاکرات مسكو نيز اعلام کردیم که آمادهايم پلي ميان پيشنهادهای خود و پيشنهادهای گروه پنج به علاوه یک ايجاد كنيم تا بتوان زمينههاي مشتركي یافت و مد نظر قرار داد.
محمد خزاعی تاکید کرد: در صورتیکه که طرف مقابل بخواهد با پیشنهادهای کلی و غیر ملموس و مشوقهای فاقد ارزش از مذاکرات بهره برداریهای کلان انجام دهد (میوه چینی کند ) باید بگویم که مذاکرات نتیجهای نخواهد داشت .
وی تصریح کرد : درباره ادامه مذاكرات نیز بسيار جدي و در پی راه حلي هستيم كه به نتیجه برد - برد منجر شود.
سفیر و نماینده کشورمان تاکید نمود : ملت ایران هرگز تسلیم فشارها نخواهد شد و از تهدیدات نظامی مرعوب نمیشود.
وی سپس تصریح کرد : ملت ایران با تمام توان و با استفاده از همه امکانات از منافع و حقوق خود دفاع خواهد نمود و توصیه کرد،تا طرف مقابل دچار اشتباه محاسباتی نشود .
سفیر و نماینده دائم کشورمان در این جلسه در پاسخ به سئوالی در خصوص تحریمهای اتحادیه اروپا گفت: ملت ایران در بیش از سه دهه اخير با انواع تهدیدها و تحریم های غرب مواجه بوده و دیگر ياد گرفته است كه چگونه با اينگونه موارد مقابله كند.
خزاعي با یادآوری اینکه هدف از اعمال فشار و تحريمها، لطمه به ملت ايران است، تصریح کرد: نميگوييم لطمهاي وارده نشده، بلكه میگوييم ايرانيها با تحت فشار قرار گرفتن، عقبنشيني نخواهند كرد و هيچگاه بر سر حقوق مسلم خود دست به سازش نخواهند زد.
سفیر و نماینده دائم کشورمان در پاسخ به سئوال دیگری با بیان اینكه تمامی گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی برعدم انحراف در برنامههای هستهيي ایران تاكید میكند، گفت تمام مراكز هستهيي ایران اعم از فردو، نطنز و اصفهان زیر نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیت میكند.
محمد خزاعی با تاكید بر اینكه تهران آماده همكاری برای رفع شبهات احتمالی است، خاطرنشان كرد اما هرگونه فشار بر ایران بر اساس موصوع هستهيي و تبدیل آن به یك مسئله سیاسی غیر قابل پذیرش خواهد بود.
وی با انتقاد از تلاش برخی از اعضاي گروه 1+5 برای سیاسی كردن موضوع ، اظهار داشت این گونه اقدامات نشان میدهد كه اگر فردا موضوع هستهيي به طور كامل خاتمه یابد، آنها به دنبال مطرح كردن مسایل جدیدی خواهند بود.
وی به تبلیغات سوء و جریانسازیهای خبری بر اساس عكسهای ماهوارهای كه اخیرا توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح شد، اشاره و خاطرنشان كرد: این نخستین باری نیست كه اینگونه مسایل را مطرح می كنند در گذشته هم دوبار مسئله عكس های ماهواره ای طرح شد اما بعدها ثابت شد كه كاملا بیپایه بوده است.
سفیر و نماینده دائم كشورمان در پاسخ به سوالی در خصوص عدم دعوت از ایران برای مشاركت در نشست ژنو گفت : تهران همواره به دنبال یافتن راه حلی برای خاتمه فوری خشونت ها در سوریه بوده است و دولت هایی را كه سلاح و پول به آن كشور میفرستند، محكوم میكند. خزاعی با اشاره به حمایت تهران از طرح شش مادهای كوفی عنان برای بازگشت صلح و امنیت به سوریه افزود : تهران بارها حمایت خود را از طرح كوفی عنان اعلام كرده و من به نمایندگی از مسوولان كشورم در چندین ملاقات با وی، به این مسئله تاكید كردم.
وی با بیان اینكه عدم دعوت از تهران برای مشاركت در نشست ژنو ، نفوذ، قدرت و نقش ایران را كم رنگ نخواهد كرد گفت : كسی نمیتواند این مساله را منكر شود ، به همین دلیل بان كی مون دبیركل سازمان ملل و كوفی عنان خواستار مشاركت هیات ایرانی در نشست ژنو بودند.
انتهاي پيام