گزارش؛

بزرگتر بودن دختر در ازدواج؛ آري يا خير؟

بهترين و معمولي ترين وضعيت ازدواج اين است که سن پسر کمي از سن دختر بيشتر باشد، يا حداقل مساوي باشند به عنوان مثال اختلاف سني يك تا پنج سال باشد و اين موضوع دلايل مهمي دارد. اين در حالي است كه ظاهراً در سال‌هاي اخير الگوي اختلاف سني ميان زوج و زوجه تغيير کرده است و به تدريج شاهد ازدواج‌هايي هستيم که زن بزرگ تر از مرد است و اين اختلاف سني به يک تا ۳ سال و در مواردي به بيش از اين و حتي تا 10 سال هم مي‌رسد.

بهترين و معمولي ترين وضعيت ازدواج اين است که سن پسر کمي از سن دختر بيشتر باشد، يا حداقل مساوي باشند به عنوان مثال اختلاف سني يك تا پنج سال باشد و اين موضوع دلايل مهمي دارد. اين در حالي است كه ظاهراً در سال‌هاي اخير الگوي اختلاف سني ميان زوج و زوجه تغيير کرده است و به تدريج شاهد ازدواج‌هايي هستيم که زن بزرگ تر از مرد است و اين اختلاف سني به يک تا ۳ سال و در مواردي به بيش از اين و حتي تا 10 سال هم مي‌رسد.

***شرايط اجتماعي بزرگتر بودن دختر در ازدواج را بوجود آورده است

يك كارشناسي ارشد مطالعات زنان در يزد گفت: شرايط اجتماعي مانند آشنايي در محل تحصيل و كار باعث شده است پسر و دختر شرايط سني را در نظر نگرفته و در مواردي سن دختر نسبت به سن پسر در ازدواج بيشتر باشد.

مهري دهقان در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، منطقه يزد، گفت: همانطور كه در دنياي امروز خيلي از ارزش‌ها شكسته شده است در بحث ازدواج نيز ارزش‌ها تغيير كرده است.

وي گفت: اگر ازدواج سنجيده و آگاهانه باشد و مولفه‌هاي ديگري مانند تحصيلات بالا، شغل خوب، خانواده اصيل و معتبر، زيبايي و .. وجود داشته باشد كه بتواند بالاتر بودن سن دختر را بپوشاند، تا دو سال بزرگتر بودن دختر نسبت به پسر مشكل چنداني پيش نمي‌آورد.

اين كارشناس ارشد مطالعات زنان ادامه داد: شرايط فيزيكي و فيزيولوژي مرد و زن بايد در نظر گرفته شود كه در افراد مختلف، متفاوت است. همچنين شرايط خانواده‌ها، ميزان نفوذ و احاطه خانواده بر فرزند نيز مي تواند در اين موضوع تاثير داشته باشد.

وي با بيان اينكه بزرگتر بودن دختر نسبت به پسر در ازدواج به عنوان يك فاكتور و معيار از جانب پسر نمي‌باشد اضافه كرد: در گذشته دختران كمتر به دانشگاه مي‌رفتند و زود هم ازدواج مي‌كردند ولي امروزه اكثر دختران تحصيلاتشان را ادامه مي‌دهند و زماني كه يك دختر و پسر در دانشگاه با هم آشنا مي‌شوند، اگر دختر تحصيلات بالا، خانواده معتبر، زيبايي و ... داشته باشد بالاتر بودن سن دختر را در نظر نمي گيرد.

اين مدرس دانشگاه در پايان گفت: اگر زوج‌هاي جوان با تفاوت سني مناسب با هم ازدواج كنند حداقل مشكلات ناشي از اختلاف سني نامناسب را نخواهند داشت.

***بزرگتر بودن دختر در ازدواج از بعد روانشناختي پسنديده نيست

يك روانپزشك در يزد گفت: ازدواج با دختر بزرگتر از بعد روانشناختي پسنديده نيست و بهتر است سن دختر از پسر كمتر باشد.

دكتر قاسم دستجردي در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، منطقه يزد، گفت: ازدواج به عنوان سنگ بناي اوليه زندگي مشترك بسيار حائز اهميت است و بالطبع اگر تمامي جوانب آن حتي المقدور به طور صحيح در نظر گرفته شود اين زندگي مي‌تواند دچار عواقب ناخوشايندي شود.

وي ادامه داد: مرد و زن تفاوت‌هاي زيستي، اجتماعي و عاطفي دارند و بايد اين تفاوت‌ها در موضوع ازدواج لحاظ گردد.

وي از جمله تفاوت‌هاي دو جنس را بلوغ جنسي و اجتماعي آنها دانست و تصريح كرد: در خانم‌ها بلوغ جنسي و اجتماعي زودتر بروز مي‌كند و همچنين به دليل مسائل زيست شناختي و وضع حمل در خانم‌ها احتمال افت در قواي جسمي و رواني در سنين ميانسالي و بالاتر وجود دارد.

اين روانپزشك با تاكيد بر كمتر بودن سن زن از مرد در ازدواج، گفت: در احاديث نيز اشاره شده است كه مرد بايد در چند شاخصه بالاتر از زن باشد كه از جمله آنها سن، قد، وجه اجتماعي و خانوادگي مي‌باشد.

**كاسته شدن گزينه‌هاي ازدواج از دلايل ازدواج دختران با مردان با سن كمتر

وي اضافه كرد: اما در شرايط فعلي از آنجايي كه سن ازدواج در دخترها بالاتر رفته و بالطبع از عوارض آن كاسته شدن گزينه‌هاي ازدواج است، يكي از اتفاقاتي كه به دنبال آن متصور است، ازدواج دختران با مرداني با سن يكسان يا كمتر از خودشان خواهد بود.

وي با اشاره به اينكه اين موضوع از بعد روانشناختي خيلي پسنديده نيست، ادامه داد: از علل مرتبط با اين موضوع مدرك گرايي و علاقه به تحصيل، بالا بودن سطح توقعات و ايده‌آل گرايي در امر ازدواج، اشتغال و استقلال مالي در خانمهاست. گاهي نگهداري از والدين پير يا بيمار در خانواده و يا فرهنگ‌هايي مانند ازدواج حتما بايد به ترتيب سن باشد و نهايتاً تجملات و جهيزيه‌هاي سنگين باعث بالا رفتن سن ازدواج در دختران مي شود.

وي يكي از دلايل ازدواج دختران با مرداني با سن يكسان و يا كمتر را كاسته شدن گزينه‌هاي ازدواج دانست و تصريح كرد: با بالا رفتن سن دختر تعداد خواستگاران كم مي شود.

اين روانپزشك گفت: مرداني كه با دختران بزرگتر از خودشان ازدواج مي كنند يا داراي نقاط ضعف جدي مانند اعتياد، بيماري‌هاي رواني و يا بيماري خاصي هستند و يا اينكه مسائل احساسي و عاطفي خيلي پررنگ و ناپخته‌اي بينشان اتفاق مي‌افتد و منجر به ازدواج مي شود.

وي در خصوص علل ديگر بروز اين ازدواج‌ها افزود: به جزء شراط سن و ظاهر خانم‌ها، ممكن است زن داراي شغل بالاتر، مدرك بالاتر و يا وضعيت مالي و ثروت باشد بنابراين همه موارد ذكر شده مي تواند در امر ازدواج مشكل ساز بوده و به دنبال آن زندگي متزلزلي خواهند شد.

دكتر دستجردي خاطرنشان كرد: نكته ديگري كه در ازدواج‌هاي با بيشتر بودن سن دختر از پسر مطرح است، عدم تقاضا در روابط عاطفي و هيجاني بويژه روابط جنسي در بين زوجين خواهد بود چرا كه اصولا مردان در ميانسالي از انرژي بالايي بويژه در مسائل جنسي برخوردارند و زنان در سنين بالاتر پاسخگوي تمام نياز مردان نخواهند بود و اين تعارضات زناشويي و سرخوردگي در روابط اتفاق مي افتد كه نتايج آن مي تواند باعث شكست در ازدواج، طلاق، ازدواج مجدد يا بدتر از آن باعث روابط خارج از محيط زناشويي شود.

وي از ديگر مشكلات اين گونه ازدواج‌ها را عدم پذيرش اقتدار و مديريت مرد دانست و بيان كرد: در اين ازدواجها به نوعي جابجايي نقشها اتفاق مي افتد. معمولا زنان در اين ازدواج‌ها خواسته و يا ناخواسته به دلايل سن بالاتر و داشتن تحصيلات بالاتر نقش مادرانه، توصيه گرانه و نصيحت گرانه پيدا مي كنند و اين از نظر روانشناختي مخل يك زندگي خوب و خوشبخت خواهد بود.

وي ادامه داد: نكته ديگر عدم پذيرش اين نوع ازدواج‌ها از بعد فرهنگي و اجتماعي است. در جامعه برخورد با اين افراد چندان جالب نيست و زوجين را دچار سرخوردگي خواهد كرد.

***افسردگي و اضطراب از عوارض روانپزشكي اين نوع ازدواج‌ها

اين روانپزشك توصيه كرد: از بعد روانشناختي حتي الامكان سعي كنيم ازدواج‌هاي اين چنيني اتفاق نيفتد چرا كه از عوارض روانپزشكي آن افسردگي و اضطراب مي باشد.

وي اضافه كرد: همچنين لازم است در راستاي رفع عللي كه باعث افزايش سن دختران براي ازدواج مي‌شود قدم برداريم بدين معنا كه تحصيلات را مانع ازدواج ندانيم، توقعات غلط را در مورد ازدواج حل كنيم، تجملات و تشريفات را كاهش دهيم، در راستاي تسهيل امر ازدواج بويژه براي آقايان در محيط كاري و تحصيلات تكميلي اقدام شود. اگر دختري داراي خواستگار با شرايط خيلي عالي پيدا شود احساسي عمل نكند و ترجيحا با فرد سن بالاتري ازدواج كند.

دكتر دستجردي خاطرنشان كرد: الزاماً ازدواج زن با فرد سن پايين تر به معناي بدبخت شدن نيست چرا كه در مواردي خانواده‌هاي خوشبخت نيز در ميانشان ديده مي شود و در مجموع تاكيد مي شود سن آقا از خانم بيشتر باشد اما اگر نهايتا ساير شاخصه‌ها خوب باشد همسان بودن سن در مواردي اشكال ندارد و در موارد كمتر معمولي كه سن خانم بالاتر باشد توصيه مي‌شود حتماً از اين نوع ازدواج پرهيز شود.

***سن بالاتر دختر به تدريج باعث سرد شدن روابط بين زوجين مي شود

مديركل امور بانوان و خانواده استانداري يزد گفت: اگر سن دختر بالاتر از پسر باشد در مسائل جنسي دچار مشكل مي شوند و به تدريج در بحث تحكيم خانواده، باعث سرد شدن روابط بين زوجين مي شود.

مريم عبدالحسين زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا - منطقه یزد، با بيان اينكه بزرگتر بودن دختر از پسر در ازدواج بين يك تا دو سال مشكلي ايجاد نمي كند، گفت: به طور مثال يك دختر 22 ساله با يك پسر 20 ساله خيلي با هم متفاوت نيستند ولي اگر يك دختر 30 ساله با يك پسر 25 ساله ازدواج كند، بيشتر دچار مشكل مي‌شوند البته بلوغ فكري و اجتماعي در ازدواج از اهميت بيشتري برخوردار است.

وي با بيان اينكه هم كفو و همتا بودن زوجين مي‌تواند از مشكلات جلوگيري كند گفت: براي ازدواج بايد شرايط اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي خانواده ها بررسي شود و به اين مساله اهميت داده شود كه زوجين همتا و هم كفو باشند چرا كه ازدواج‌هاي هيجاني، احساساتي و عدم عقلاني و يا ازدواج هايي كه 100 درصد احساس در آنها دخيل است و هيچ بررسي و تحقيق روي فرد مورد نظر انجام نمي شود با شكست روبرو مي شوند.

وي ادامه داد: موضوع بزرگتر بودن دختر نسبت به پسر يك بحث روانشناسي دارد و آن اين است كه بلوغ فكري زوجين مهم است و اگر زوجين از نظر بلوغ فكري براي هم مناسب نباشند دچار مشكل مي‌شوند اين در حالي است كه معمولاً بلوغ فكري خانم‌ها زودتر اتفاق مي‌افتد و همچنين درك زنان بالاتر و بين شان نسبت به زندگي متفاوت است.

عبدالحسين زاده همچنين گفت: سن باروري در خانم‌ها محدوديت دارد ولي در مردان اين گونه نيست و اگر سن دختر بالاتر از پسر باشد در مسائل جنسي دچار مشكل مي شوند و در بحث تحكيم خانواده، باعث سرد شدن روابط بين زوجين مي‌شود كه اين موضوع قابل تعميم به همه زوج ها نمي شود و بطور ميانگين بين زوجين وجود دارد.

وي در پايان خاطرنشان كرد: والدين به مباحث فرهنگي و آموزش‌هاي لازم به زوج‌ها براي تحكيم خانواده و داشتن كانون گرم خانوادگي همچنين آموزش مهارت هاي ارتباطي بين زوجين توجه داشته باشند به عبارتي به فرزندان خود اين آموزشها را ارائه دهند.

***سن دختر در ازدواج يك يا دو سال بيشتر نباشد

يك مشاور خانواده در يزد تاكيد كرد: باتوجه به اينكه طبق نظر روانشناسان و مشاوران خانواده، حداقل فاصله سني زن و مرد 2 تا 7 سال بزرگتر بودن مرد است، همچنين بزرگتر بودن سن تقويمي دختر نبايد از يك تا دو سال بيشتر باشد.

حسين علي دهقاني زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، منطقه يزد، گفت: با اشاره به اينكه دو نوع سن تقويمي و سن فيزيولوژيك داريم، افزود: سن تقويمي فرد بر اساس سال تولد او مشخص مي‌شود و سن فيزيولوژيك، برداشتي كه ديگران از سن فرد دارند مي‌باشد به عنوان مثال ممكن است يك فرد 25 ساله 30 ساله به نظر برسد يا يك فرد 30 ساله 25 ساله به نظر برسد.

وي افزود: از نظر رواني زن‌ها دوست دارند با مرد بزرگتر از خودشان ازدواج كنند و مردها تمايل دارند همسرشان از آنها كوچكتر باشد.

كارشناس مسؤول مشاوره بهزيستي استان يزد اضافه كرد: همچنين از آنجايي كه از نظر علمي زن‌ها زودتر به بلوغ فكري، عاطفي و جنسي مي رسند، پسر بايد اين فاصله را در نظر بگيرد و همسر كوچكتر از خودش انتخاب كند تا اين فاصله جبران شود.

وي گفت: از نظر رواني، مرد به دنبال طراوت و زيبايي زن است اما براي خانم‌ها موقعيت اجتماعي، وضعيت اقتصادي و تكيه گاه بودن مرد جذاب تر است. همچنين زن ها بعد از 30 سالگي به دليل مشكلات زندگي، بارداري و رسيدن به بلوغ ممكن است طراوت و شادابي كمتري داشته باشند در حالي كه اين بعد براي مردان داراي اهميت است و در صورت نبودن اين مورد، مرد احساس ناراحتي مي كند.

وي ادامه داد: مساله تفاوت روانشناختي زن و مرد اين موضوع را بيان مي‌كند كه مردها همسري كه از نظر ظاهري خوب باشد دوست دارند و بزرگتر بودن همسرشان ممكن است باعث شود همسرشان به دليل مشكلات زندگي زودتر شكسته شود و در درازمدت ممكن است مرد احساس پشيماني كند.

دهقاني زاده اظهار كرد: اگر بزرگتر بودن دختر در ازدواج از نظر سني اتفاق بيفتد اشكال ندارد ولي حداقل از نظر فيزيولوژيك بزرگتر نباشد.

وي همچنين در خصوص علت اينكه بعضي از پسرها، همسر بزرگتر از خود انتخاب مي كنند تصريح كرد: گاهي اوقات، پسر يا دختر به دنبال جايگزين هستند به عنوان مثال يك پسر همسر انتخاب نمي كند بلكه مادر انتخاب مي كند تا نيازهاي مادرانه اش را جبران كند، غذايش را بدهد، از او مراقبت كند و از عاطفه‌اي كه در رابطه مادرانه وجود دارد بهره ببرد و بالعكس يك دختر نيز ممكن است همسر انتخاب نكند بلكه يك بچه را انتخاب كند.

انتهاي پیام

  • یکشنبه/ ۴ تیر ۱۳۹۱ / ۱۱:۵۱
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 91040401884
  • خبرنگار :