ابررایانهها، قویترین رایانههای موجود در دنیا هستند كه قادرند با انجام چند هزار میلیارد عملیات در ثانیه مسائل پیچیده علمی و صنعتی را حل كنند.
به گزارش سرويس فناوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، روز گذشته ابررايانه IBM برنده رقابت سريعترين رايانه جهان شد كه براي سازمان ملي امنيت اتمي آمريكا طراحي شده و اكنون در صدر جدول سريعترين رايانههاي جهان قرار گرفته است.
فهرست سريعترين ابررايانهها هر دو سال يك بار منتشر شده و شامل 500 رايانه پرسرعت جهان است. اين نخستين بار از ماه نوامبر 2009 است كه آمريكا در رتبه اول اين فهرست قرار ميگيرد كه ابررايانه برنده Sequoia نام داشته و محل آن آزمايشگاه ملي لارنس ليورمور در كاليفرنيا عنوان شده است.
همچنين اين سيستم براي ساخت مدلهاي پيچيده به كار ميرود كه به دانشمندان امكان آزمايش سلاحهاي اتمي را بدون نياز به انجام آزمايش در دنياي واقعي ميدهد. سرعت اين رايانه به قدري است كه 6.7 ميليارد نفر بايد 320 سال با ماشين حسابهاي دستي كار كنند تا قادر به انجام محاسباتي باشند كه Sequoia فقط در عرض يك ساعت صورت ميدهد. سيستم مزبور حدود يك دهم هكتار فضا اشغال ميكند كه اين ميزان استاندارد به شمار ميآيد. Sequoia نيازمند نيروي الكتريكي بالايي بوده و قبض برق آن در سال جاري ميلادي نزديك به هشت ميليون دلار خواهد بود.
رايانه آمريكايي 1.5 برابر سريعتر از «K Computer» ساخت ژاپن است كه دومين رايانه سريع حال حاضر جهان شناخته ميشود. اين ابررايانه همچنين 2.49 برابر از لحاظ انرژي كارآمدتر از رقيب ژاپني عمل ميكند. سريعترين ابررايانه امروزي 273 هزار و 930 بار سريعتر از پرسرعتترين رايانه سال 1993 عمل ميكند.
پيش از اين هم Tianhe-1A ابررايانه سريع چيني مطرح بود از هفت هزار و 168 پردازنده گرافيكي Tesla M2050 ان ويديا و 14 هزار و 336 پردازنده مركزي (CPU) زنون اينتل استفاده مي كند و قدرت محاسبه 2.5 پتافلاپس در ثانيه دارد.
ابررايانه Tianhe-1A جايگاه برتري را از جگوار XT5 aka شركت Cray آمريكا كه در لابراتوار ملي اوك ريج در تنسي قرار دارد، سلب مي كند. قدرت محاسبه جگوار كه با استفاده از 37 هزار و 376 پردازنده AMD ساخته شده، 1.75 پتلافلاپس است.
آنچه كه در ابررايانه Tianhe-1A جالب است، تركيب شدن پردازنده مركزي و پردازنده گرافيكي براي ايجاد قوي ترين ابررايانه جهان است. در حقيقت ان ويديا مدعي است اگر پردازنده هاي گرافيكي مورد استفاده قرار نمي گرفتند در آن صورت به 50 هزار پردازنده مركزي و دو برابر فضا براي ساخت ابررايانه اي با اين قدرت نياز بود.
و قبل تر از آن، قدرتمندترين ابررايانه هواشناسي جهان كه اطلاعات حياتي درباره تغييرات جوي و گرم شدن زمين فراهم خواهد كرد، در آلمان رونمايي شده بود.
اين ابررايانه كه 35 تن وزن دارد و از 50 كيلومتر كابل استفاده ميكرد، «بليزارد» نام داشته و داراي سرعت محاسبه 158 ترافلاپس يا 158 تريليون محاسبه در ثانيه است.
به گفته دانشمندان، اين ابررايانه قادر به محاسبات هواشناسي مفصلتري است كه تا پيش از اين امكان پذير نبود؛ طبق بيانيه مركز پژوهش هامبورگ، بليزارد 60 برابر سريعتر از مدلهاي قبلي بوده و يكي از بزرگترين ابررايانههاي جهان به شمار ميرود.
قبل تر هم ابررايانهاي با قدرت 50 هزار رايانه خانگي که سريعترين ابررايانه در اروپا و سومين ابررايانه قدرتمند جهان محسوب شد، در آلمان به نمايش درآمده بود.
به گفته مقامات مرکز پژوهشي Juelich که اين ابررايانه در آن واقع شده است، ابررايانه Jugene قادر است يک کادريليون محاسبه در ثانيه انجام دهد و پس از رودرانر و جگوار در آمريکا، سريعترين ابررايانه جهان به شمار ميرود.
اين ابررايانه براي فعاليتهاي متنوعي از جمله پژوهش در زمينه پيلهاي سوختي براي خودروهاي الکتريکي، پيشبيني هوا و منبع جهان مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛ اين ابررايانه از 295 هزار پردازنده استفاده کرده که در 72 قفسه به اندازه جعبه تلفن جاي گرفتهاند.
اما در ايران نيز در شهريور سال 90، دو ابررایانه «امیركبیر» و «شیخ بهایی» در دانشگاههای صنعتی امیركبیر و صنعتی اصفهان به بهرهبرداری رسید كه جزو 500 ابررایانه بزرگ دنیا هستند كه بیشتر آنها در كشورهای پیشرفته جهان به بهرهبرداری رسیدهاند.
توان پردازشی این دو ابررایانه بین 40 تا 85 هزار میلیارد پردازش در ثانیه است. ابررایانه دانشگاه صنعتی امیركبیر دارای توان گرافیكی 22 هزار میلیارد عملیات در ثانیه و پردازش 34 هزار میلیارد عملیات در ثانیه و سرعتی برابر 40 گیگابایت است.
همچنین ابررایانهای كه در دانشگاه اصفهان ساخته شده قادر به انجام 34 هزار میلیارد عملیات محاسباتی در ثانیه است و همچنین پردازندههای گرافیكی آن بیش از 32 بیلیارد عملیات در 100 ثانیه انجام میدهند.
حافظهی محاسباتی آن بیش از 7500 گیگابایت است و حجم ذخیرهسازی كه در این سامانه پیشبینی شده بیش از 30 هزار گیگابایت است. سرعت ارتباطی این رایانه 40 گیگابیت در ثانیه است.
ابررایانه امیركبیر كه از آن به عنوان قویترین ابررایانه كشور یاد میشود توسط محققان مركز پردازشهای فوق سریع دانشگاه صنعتی امیركبیر با بیش از 20 سال تجربه در طراحی سیستمهای رایانهیی سریع و ابررایانهها طراحی و ساخته است.
با توجه به اینكه 500 ابررایانه اول دنیا در سایت WWW.POP500.ORG اعلام میشود؛ این رایانه در رتبه صد و هشتم قویترین ابررایانههای دنیا قرار میگیرد و نام ایران در زمره چند كشور قوی سازنده كامپیوترهای سریع در دنیا ثبت میشود. البته این سیستم حتی بدون در نظر گرفتن پردازندههای كمكی نیز در بین 500 ابررایانه اول دنیا قرار خواهد داشت. شبكه ارتباطی این رایانه از نوع Infiniband و با سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه است. همچنین حجم حافظه اصلی (RAM) بیش از 9 ترابایت است.
انتهاي پيام