علی باقری، معاون جلیلی گفت: در نشست صبح، ایران براساس توافقات استانبول 2 و گفتوگوهای معاونان، چارچوب جامعی را برای ارایه به گروه 1+5 ارایه کرد.
به گزارش خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اعزامي به مسكو، علی باقری معاون جلیلی پس از پایان روز نخست مذاکرات در جمع خبرنگاران گفت: مذاکرات در دو نوبت صبح و عصر انجام شد. این چارچوب در بغداد ارایه شده بود اما امروز به طور تفصیلی ارایه شد.
وي افزود: در بخش گام های متقابل پنج گام به طور مشخص ارایه شد که میتواند روند را به سمت جلو هدایت کند و اینها به هم مرتبط و پیوسته هستند و به عنوان یک بسته میتواند پیشرفت واقعی را به همراه داشته باشد. گفتوگوهای معاونان دو دور گفتوگوی تفصیلی بوده در ژنو که حاصل آنها چارچوبی بوده که به 1+5 ارایه دادیم که این چارچوب پنج محور داشت؛ اصول راهنمای مورد توافق دو طرف، اهداف، موضوعات، ساختار شکلی و گامهای متقابلی که دو طرف باید بردارند.
باقري ادامه داد: در این پیشنهاد حق غنیسازی ایران مورد تاکید قرار گرفته است؛ همان طور که همیشه بوده است و اقدامهای شفافساز و اعتمادساز طرف مقابل و همکاریجویانه دو طرف در عرصه هستهیی و غیر هستهیی چارچوب کلی گام های متقابل ایران است.
وي همچنين گفت: دکتر جلیلی در مذاکرات تصریح کرد که راهکار اصلی پیشرفت مذاکرات، جلب اعتماد ملت ایران و پاسخ شایسته به گامهای گذشته و کنونی ایران برای تثبیت حقوق هستهییاش است.
به گزارش ایسنا، باقری ادامه داد: ما مستدل و حقوقی و فنی و براساس واقعیتها پاسخ جامعی را به پیشنهاد 1+5 ارائه كرديم که در بغداد ارایه شده بود. بحثهای ارایه شده در نشست صبح و عصر توسط ایران مورد توجه طرف مقابل قرار گرفت.
وی با جدی و سازنده خواندن مذاکرات روز نخست تصریح کرد: در عرصههای مختلف در بیان پیشنهادهای خود و نقد پیشنهاد طرف مقابل در قالب معیارهای قانونی صحبت کردیم.
معاون جلیلی گفت: در نشست عصر بر اساس اساسنامه آژانس و منشور ملل متحد غیرقانونی بودن ارجاع موضوع فعالیتهای هستهیی ایران از شورای حکام به شورای امنیت و صدور قطعنامههای تحریمی علیه ایران از سوی هیاتی ایرانی تبیین شد.
باقری گفت: خانم اشتون در پایان نشست عصر به نمایندگی از شش کشور اعلام کرد که فردا درباره پیشنهادات ایران و آنچه که به عنوان نقد پیشنهاد های 1+5 مطرح شده است گفتوگو خواهد کرد.
وی افزود: نشست فردا سهشنبه ساعت 12 به وقت محلی آغاز میشود. امیدواریم پاسخ طرف مقابل را در هر دو عرصه پیشنهادات ایران و نقد پیشنهادهای 1+5 را که از سوی ایران در مذاکرات ارایه شده است، دریافت کنیم.
باقري در ابتداي صحبتهاي خود مبعث پیامبر اسلام (ص) را تبريك گفت.
همزمان سخنگوی اشتون گفت: دو طرف بر روی موضوعات اساسی پیشنهادهای یکدیگر گفتوگو کردند.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون در پایان روز نخست مذاکرات ایران و 1+5 در جمع خبرنگاران گفت: برای اولین بار در مذاکرات بر روی موضوعات اساسی پیشنهادهای هر دو طرف گفتوگو کردیم.
وی با بیان این که مذاکرات روز دوشنبه "سخت" و "محکم" بود گفت: ایران درباره پیشنهاد های 1+5 سوالات زیادی داشت.
مان درباره برگزار نشدن مذاکرات معاونان جلیلی و اشتون که مورد انتقاد ایران قرار گرفته است و در مذاکرات امروز به آن اشاره شده است تصریح کرد: نشست معاونان برگزار نشد چون پیشنهادهای ایران که در آن مقطع ارایه شده بود مورد پذیرش 1+5 قرار نگرفته بود.
به گزارش ايسنا، مذاکرات روز نخست ایران و 1+5 در مسكو عصر امروز پایان یافت. مذاکرات میان ایران و 1+5 فردا سه شنبه ادامه می یابد.
يک عضو هیات مذاکره کننده ایران گفت که آمادگی نداشتن تیم مذاکره کننده 1+5 برای انجام مذاکرات کارشناسی و توافق بر روی دستور کار پیش از مذاکرات مسکو پیشرفت در مذاکرات مسکو را با تردید روبرو کرده است.
این عضو هیات مذاکره کننده ایران پس از شروع نشست عصر ایران و 1+5 تاکید کرد: به این ترتیب 1+5 فرصتی یک ماهه ـ قبل از مذاکرات مسکو ـ را از دست داد.
وی ادامه داد: بنابراین آن ها (1+5 ) مسوول پیشرفت نداشتن مذاکرات هستند.
به گزارش ایسنا، مذاکرات ایران و 1+5 صبح روز دوشنبه آغاز شد. قرار است طبق توافق دو طرف در بغداد مذاکرات فردا نیز ادامه یابد.
در نشست صبح مذاکرات ایران به تشریح پیشنهاداتش به تفصیل پرداخت و به نظر می آید نشست عصر به شنیدن ارزیابی 1+5 درباره این پیشنهادها بینجامد.
این انتقاد از سوی ایران مطرح است که اگر نشست کارشناسان برگزار میشد در اين مذاکرات، دو طرف میتوانستند درباره یک چارچوب مشخص همکاری گفتوگو کنند.
يك عضو هيات مذاكره كننده ايران پس از پايان نشست صبح روز نخست مذاكرات ايران و 1+5 اظهار كرد: اگر تحريمهاي يكجانبه و بينالمللي درباره ايران برداشته نشود و حق ايران در غني سازي اورانيوم به رسميت شناخته نشود، توافقي در مذاكرات مسكو و پس از آن صورت نخواهد گرفت.
اين عضو هيات مذاكره كننده ايران با 1+5 با اعلام اين مطلب به خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اعزامي به مسكو گفت: هرگونه توافق ميان ايران و 5+1 در مذاكرات مسكو منوط به برداشتن تحريم هاي يكجانبه و بين المللي عليه ايران است.
وي تأكيد كرد: براي موفقيت مذاكرات ابتدا بايد حق ايران در داشتن انرژي صلح آميز هسته اي و غني سازي اورانيوم به رسميت شناخته شود.
پيش از اين يك منبع نزديك به تيم مذاكره كننده ايران از راهبرد سه گام ايران در مذاكرات روز نخست با 1+5 خبر داد.
اين ديپلمات نزديك به تيم مذاكره كننده ايران كه در ميان اعضاي هيات ايراني حضور دارد اظهار كرد: 1+5 با يك رهيافت منسجم از جانب ايران در مذاكرات مسكو روبرو خواهد شد.
وي گام نخست رهيافت ايران را انتقاد به برگزار نشدن نشست معاونان جليلي و اشتون دانست و افزود: تيم ايران برگزاري اين نشست را براي موفقيت و پيشرفت مذاكرات در مسكو موثر ميدانست و با توجه به برگزار نشدن آن معتقد است كه از سوي 1+5 فرصتسوزي شده است و به امكان موفقيت مذاكرات در مسكو آسيب زده است.
اين ديپلمات عضو هيات مذاكره كننده ايران گام دوم را ورود جدي و محتوايي ايران به بحث درباره محورهاي مدنظر 1+5 دانست و گفت: ايران پاسخ روشن و مستدل و مبتني بر انپيتي براي پاسخ به پيشنهادها و درخواستهاي 1+5 به ايران آماده كرده است و به تفصيل براي 1+5 توضيح خواهد داد.
وي گام سوم را ارائه مجدد 5 محور پيشنهادي ايران به 1+5 اعلام كرد و گفت: ما مجددا پيشنهادات خود را به طور مفصل تبيين ميكنيم و اميدواريم 1+5 به تعهد خود براي بحث جدي درباره اين موارد آماده و پايبند باشد.
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان و رییس هیات مذاکره کننده ایران در مذاکرات هستهای با ۱ + ۵ نيز پیش از ورود به مذاکرات گفت: این مذاکرات آزمونی است برای این که ببینیم 1+5 مخالف پیشرفت ایران هستند یا نه.
در همين حال سخنگوي كاترين اشتون در اظهاراتي حيرتانگيز ادعا كرد: در انپيتي بحث واضحي مبني بر اينكه هر كشوري حق غنيسازي داشته باشد نيامده است.
مايكل مان، سخنگوي كاترين اشتون، نماينده 1+5 در مذاكرات با ايران پس از ساعتي از آغاز نشست صبح مذاكرات ايران و 1+5 در محل حضور خبرنگاران در پاسخ به ايسنا، مبني بر اينكه ايران معتقد است 1+5 ابتدا بايد حق غنيسازي را براي ايران به رسميت بشناسد و پس از آن حاضر است در چارچوب همكاريهاي متقابل درباره پيشنهادهاي 1+5 گفتوگو كند گفت: خير. اول بايد ايران به درخواستهاي 1+5 پاسخ دهد.
وي با بيان اين ادعا كه در انپيتي بحث واضحي مبني بر اينكه هر كشوري حق غنيسازي داشته باشد نيامده است افزود: در عين حال اولويت ما اين است كه ايران ابتدا به درخواستها و پيشنهادات ما پاسخ دهد كه بر روي كاغذ به ايران ارائه شده است و آن توقف غني سازي 20 درصد ، خارج شدن مواد هستهيي تا غناي 20درصد كه تا كنون توليد شده است و بسته شدن سايت غنيسازي فردو.
وي همچنين با بيان اين كه "اميدواريم ايران رويهاي جدي درباره دغدغههاي دو طرف در مسكو داشته باشد" افزود: فعاليتهاي غنيسازي ايران براساس قطعنامههاي شوراي امنيت زير سوال است.
سخنگوي اشتون همچنين درباره ملاقاتهاي دو جانبه ميان هيات ايران و 1+5 گفت: احتمالا مذاكرات جانبي فردا سهشنبه برگزار ميشود.
وي همچنين اظهار كرد: مذاكراتي كه صبح امروز ساعت 11 به وقت محلي آغاز شده است ساعت 13 به وقت محلي در دور نخست پايان مييابد.
مان درباره محتواي مذاكرات مسكو تاكيد كرد: قرار است در مسكو براساس آنچه در گفتوگوي تلفني اشتون وجليلي دوشنبه هفته گذشته صورت گرفته است صحبت شود.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه فكر ميكنيد تحريمها ايران را وادار به عقبنشيني كند ادعا كرد: سياست تحريم سياست روشني است و واقعا جواب داده است.
سخنگوي اشتون ادامه داد: تحريمهاي اتحاديه اروپا درباره نفت ايران وجود دارد البته هميشه تحريمها ممكن است راحتتر گرفته شوند چنانچه تغييرات واقعي صورت گيرد.
وي گفت: در برابر هر قدمي، قدم متقابل برداشته ميشود. البته ما بايد آن قدم را به وضوح ببينيم؛ ما نميخواهيم مذاكره براي مذاكره باشد.
سخنگوي اشتون تاكيد كرد: اينها مواردي است كه در گفتوگوي تلفني هفته گذشته جليلي و اشتون مرور شده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه 1+5 در برابر احتمال تعليق غنيسازي 20 درصد از سوي ايران چه پيشنهادي خواهد داشت گفت: ايران در مقابل در زمينه قطعات هواپيما و كمك به رآكتور تحقيقاتي تهران (تامين سوخت آن) كمك ميگيرد.
مذاکرات ایران و 1+5 در هوای آفتابی، اما سرد مسکو ساعت 11 به وقت محلی (11:30 به وقت تهران) در هتل "حلقه طلایی" آغاز شد.
این برای اولین بار است که مذاکرات ایران و 1+5 پس از آن که پرونده هستهیی ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد در پایتخت یکی از کشورهای طرف مذاکره و تصويب كنندگان قطعنامههاي ضد ايراني در شوراي امنيت سازمان ملل انجام میشود.
کاترین اشتون و سعید جلیلی قرار بود در جریان ضیافت شامی در مسکو با یکدیگر دیدار کنند.
این دیدار قرار بود به میزبانی سعید جلیلی در محل سفارت ایران در روسیه انجام شود كه انجام نشد.
معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران که در مسکو به سر میبرد بعد از ظهر یکشنبه در محل سفارت ایران با لی یو چنگ، معاون وزیر خارجه چین دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار علي باقری با اشاره به نقش مثبت چین در مذاکرات، پایبند ماندن گروه 1+5 به توافقات استانبول 2 و بغداد و همچنین توافق صورت گرفته در مکالمه تلفنی جلیلی با کاترین اشتون را خواستار شد.
نماینده چین در مذاکرات نیز تنها راهحل پرونده هستهيی ایران را مذاکره دانست و خواستار جدیت و عملگرایی دو طرف در گفتوگوها شد.
طرف چینی از تهران پیگیر انجام این ملاقات بود و توافق شد هیاتهای ایران و چین فردا نیز مجددا ملاقات دوجانبه داشته باشند.
به گزارش ايسنا هیات مذاکرهکننده ایرانی به ریاست سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان به منظور شرکت در مذاکرات ایران و 1+5، ساعت 4:45 صبح روز يكشنبه تهران را ترک كرد و ساعت 7:30 وارد مسکو، پایتخت روسیه شد.
مذاكرات رسمي ايران و گروه 1+5 امرروز ـ دوشنبه ـ در هتل «حلقه طلايي» مسكو آغاز ميشود.
در اين مذاكرات هيات ايراني با نمايندگان كشورهاي آلمان، آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفتوگو ميكند. نشست مسكو در ادامه دور جدید گفتوگوهای ایران و 1+5 كه در استانبول و بغداد برگزار شد، ميباشد.
انتهاي پيام