در آستانه‌ي برگزاري جلسه‌ي‌ ششم،

مرور بدون تحليل ايسنا بر تمام مصوبات شوراي عالي سينما تاكنون

در آستانه‌ي برگزاری ششمين جلسه‌ي شورای عالی سینما، (ايسنا)، مصوبات و مباحث مطرح شده در چند جلسه اخیر و همچنین کمیسیون‌هاي تخصصی این شورا را مرور مي‌كند.

در آستانه‌ي برگزاری ششمين جلسه‌ي شورای عالی سینما، (ايسنا)، مصوبات و مباحث مطرح شده در چند جلسه اخیر و همچنین کمیسیون‌هاي تخصصی این شورا را مرور مي‌كند.

به گزارش خبرنگار بخش سینمایی خبرگزاري دانشجويان ايران (ایسنا)، اولين جلسه‌ي شوراي عالي سينما ـ 9 دی‌ماه ـ سال 89 برگزار شد، در اين جلسه كه بسياري منتظر خروجي‌اش بودند درباره مسائلي مانند ضرورت تامين تجهيزات فني سينما، احداث سالن‌هاي سينمايي، رفع مشكل بيمه، بازنشستگي و بيكاري هنرمندان و سينماگران و تشكيل سازمان مستقل سينمايي و احداث سالن‌هاي سينمايي سخن گفته‌ شد.

همچنين مقرر شد كه مسايل مربوط به تشكيل سازمان مستقل سينمايي و بيمه هنرمندان و پيشكسوتان پس از بررسي‌هاي كارشناسي براي تصويب در جلسه‌ي بعدي شوراي عالي سينما ارايه شود و دولت بر اختصاص اعتبار مستقلي براي رفع مشكلات و ارتقاء سطح سينماي كشور تاكيد كرد.

از ديگر مصوبات اين جلسه نيز مي‌توان به تامين اعتبار لازم براي تاسيس شهرك‌هاي سينمايي، حمايت از هنرمندان و فعاليت‌هاي سينمايي، معافيت سينماگران از پرداخت ماليات و پيشنهاد تشكيل سازمان سينمايي از سوي رييس جمهور اشاره كرد.

مي‌توان گفت از مباحث مطرح در جلسه آغازين شوراي عالي سينما، صحبت‌هاي مقدماتي در زمينه‌ي تشكيل سازمان سينمايي بود.

حدود يك ماه بعد از جلسه اول،‌ اعضاي شوراي عالي سينما دوباره با حضور رييس ‌جمهور گرد هم جمع شدند و دومين جلسه اين شورا را 12 بهمن‌ماه 89 تشكيل دادند.

اين جلسه بيشتر به مصوبات اجرايي و حمايتي در حوزه سينما اختصاص يافت. بر اساس گفته احمد نجفي، يكي از اعضاي شوراي عالي سينما،‌ شايد بتوان مهمترين بحث جلسه دوم را «خريد بليت 20 يا 30 درصد ظرفيت سالن‌ها توسط دولت براي حمايت از سينما در قالب بن به كارمندان» دانست كه البته در جلسه‌هاي آينده شورا هم روي آن بحث‌هايي انجام شد و نهايتا با تغييراتي تصويب شد.

همچنين «اضافه شدن سه سينماگر به جمع اعضاي شوراي عالي سينما» و «تشكيل كميسيوني تخصصي در درون شورا به رياست وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي» از مباحث ديگر اين جلسه بود كه سه نفر اعضاي جديد هيچ‌گاه به تركيب شورا اضافه نشدند، اما كميسيون تخصصي 11 روز بعد اولين جلسه خود را با حضور اعضاي شوراي عالي سينما و چند كارشناس در مسائل مورد بحث، آغاز كرد.

كميسيون تخصصي شوراي عالي سينما كه 23 دي‌ماه 89 برگزار شد، اولين بحث خود را به بررسي ابعاد مشكل مالياتي كه دفاتر سينمايي و تهيه‌كنندگان در آن مقطع با آن روبرو بودند اختصاص داد.

همچنين در اين جلسه مقرر شد «کارگروه مشترک في‌مابين وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت علوم و تحقيقات و فناوري و وزارت کار و امور اجتماعي به جهت اصلاح نظام آموزشي سينما و ساماندهي آموزش مهارتي و متون و منابع» تشكيل شود.

يكي از نكات حائز اهميت جلسه كميسيون تخصصي شوراي عالي سينما، «اختصاص رديف بودجه مستقل براي ساخت دو شهرک سينمايي در سال آينده در شاهرود و زرنديه ساوه و آغاز ساخت شهرک سينمايي زرنديه ساوه ترجيحاً در دهه فجر سال 89» هستند كه تاكنون اجرايي نشده‌اند. جلسه ديگر کمیسیون تخصصی شورای عالی سینما، چهارماه بعد يعني 21 اردیبهشت 90 تشكيل شد.

در اين جلسه، درباره تفسير بعضي از بندهاي آيين‌نامه داخلي شوراي عالي سينما، ساماندهي صنوف سينمايي در ساختار سازمان سينمايي کشور، معافيت‌هاي مالياتي و رفع موانع اجرايي در اين خصوص بحث‌هايي كلي شد.

به گزارش ايسنا، جلسه سوم شورای عالی سینما در شش ماه بعد از جلسه دوم و در 7 تیرماه 90 برگزار شد.

شاید بتوان مهمترین خروجی این جلسه را «تصویب تشكيل سازمان سينمايي كشور» و «تصویب تشكيل سازمان نظام صنفي سينمايي کشور» دانست. از میان این دو مصوبه تاکنون سازمان سینمایی کشور شكل گرفته و موارد مختلف تشکیل سازمان نظام صنفی هم هنوز قرار است در جلسه شورای عالی سینما بررسی شود.

از نکات دیگر این جلسه می‌توان به این نکته اشاره کرد که «مقرر شد ماليات مستقيم و ماليات بر ارزش افزوده فعاليت‌هاي سينمايي و هنري طبق قوانين سازمان نظام مالياتي كشور از سوي سينماگران و تهيه‌كنندگان پرداخت شود و در مقابل از محل يارانه‌هاي اختصاص يافته به حوزه سينما در بودجه سال 90 از ساخت و نمايش آثار هنري حمايت شود.»

همچنین «تشكيل صندوق بيمه فرهنگ و هنر»، «ساماندهی مجدد قوانين حوزه سينما و تئاتر برای ارائه لایحه به مجلس شورای اسلامی»، «ساخت پرديس سينمايي تهران با هدف احداث كاخ جشنواره‌هاي سينمايي با تامین بودجه در سال 90»، «تصویب تدوین آیین نامه خرید 15 درصد از ظرفیت صندلی‌های سینما توسط دولت»، «تاکید بر اتخاذ تدابيري به منظور گسترده‌تر شدن دايره معافيت‌هاي گمركي حوزه سينما»، «تصویب تشكيل آكادمي علوم، فنون و تجربه و هنر سينما»، «استهلاك ديون معوقه‌ي سينماداران»، «مطرح شدن معافيت و سود گمركي براي ورود كالا و خدمات سينمايي» از دیگر مباحث جلسه سوم بود.

دو ماه پس از جلسه سوم، جلسه چهارم شورای عالی سینما، 2 شهریورماه 90 برگزار شد. مصوبات این جلسه، اغلب مربوط به تخصیص اعتبار برای مصوبات قبلی شورای عالی سینما بود تا اجرایی شدن مصوبات بتوانند با بودجه مناسب به مرحله اجرا برسند. مصوبات این جلسه را می توان بسیار مهم دانست.

در این جلسه مقرر شد «500 ميليارد ريال براي تأمين سرمايه اوليه «صندوق بيمه فرهنگ و هنر» از مـحل منابع قانون بودجه سـال 1390 کل کشور به وزارت ارشاد» داده شود. معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور همچنین مکلف شد که «1500 ميليارد ريال از محل منابع قانون بودجه سال 1390کل کشور، علاوه بر اعتبار برنامه «حمايت و گسترش سينماي ملي» براي «حمايت از پيشرفت سينماي اسلامي ـ ايراني» به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي» تخصيص دهد.

معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور در مصوبه‌ای دیگر هم مکلف شده بود که «در سال‌هاي باقي‌مانده از برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه (تا 1394)، علاوه بر اعتبار برنامه «حمايت و گسترش سينماي ملي»، در لوايح بودجه سنواتي سالانه هزار و پانصد ميليارد (1.500.000.000.000) ريال در قالب رديف جديد «حمايت از پيشرفت سينماي اسلامي ـ ايراني» ذيل اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي پيش‌بيني کند.

همچنين در اين جلسه، به منظور اجرايي شدن ساخت پرديس سينمايي تهران، شوراي عالي سينما معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رئيس‌جمهور را مکلف كرد كه «مبلغ يکصد و پنجاه ميليارد ريال از محل منابع قانون بودجه سال 1390 کل کشور» براي اين منظور اختصاص بدهد. ساخت اين پرديس سينمايي كه گويا قرار است در محل سينما «فرهنگ» انجام شود، هنوز به جريان نيفتاده است.

از ديگر مصوبات جلسه چهارم شوراي عالي سينما مي‌توان به «تخصیص مبلغ هشتاد ميليارد ريال براي حمايت از استهلاک ديون معوقه سينماداران و سينماگران»، «اختصاص منابع لازم براي استرداد مبالغ ماليات بر ارزش افزوده اخذ شده از سينماگران»، «تصويب معافيت گمركي واردات کالاها و خدمات سينمايي و سمعي و بصري»، « اقدامات لازم براي تأسيس و راه‌اندازي «صندوق بيمه فرهنگ و هنر» در قالب صندوق خصوصي بيمه اجتماعي و بيمه سلامت»، «تكليف وزارت ارشاد تا پايان سال 1390، نسبت به بازنگري در قوانين جاري و پيشنهاد احکام قانوني جديد موردنياز در خصوص سينما و ساير هنرهاي نمايشي براي ارائه در قالب لايحه جامع»، «حمايت از ايجاد، توسعه و تجهيز مراکز غيردولتي ارائه خدمات سينمايي (از قبيل استوديو، لابراتوار، خدمات جلوه‌هاي ويژه، خدمات فيلمبرداري، اجاره تجهيزات و...) به ويژه در قالب شهرک‌هاي سينمايي»،»« حمايت‌هاي لازم از مراکز بازاريابي جهاني آثار سينمايي ايران و ايجاد مشوق‌هاي صادراتي»،‌«مکلف شدن وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و ساير مراجع ذي‌ربط برای همکاري لازم در جهت تأسيس آکادمي علوم و هنر» اشاره كرد.

همچنين از مهمترين مصوبات اين جلسه «مكلف شدن وزارت راه و شهرسازي و سازمان منابع طبيعي براي واگذاري زمين براي ايجاد شهرک‌ها، پرديس‌ها و مراکز خدمات سينمايي با حداکثر 10 درصد، قيمت منطقه‌اي و اقساط درازمدت حداقل 20 ساله»، «مكلف شدن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي ايجاد «نظام صنفي سينمايي» تا پايان سال 1390» و همچنين «خريد (تا) سقف 15 درصد بليت‌هاي مجموع ظرفيت تمامي نوبت‌هاي نمايش سالن‌هاي سينماي کشور از سوي دولت» بوده است.

به گزارش ايسنا، پس از جلسه چهارم شوراي عالي سينما، کمیسیون تخصصی اين شورا در تاريخ 10 دی‌ماه سال قبل تشكيل جلسه داد و طي آن تشكيل «کارگروه ساماندهي امور تشکل‌هاي صنفي سينمايي» را ذيل کميسيون تخصصي شوراي عالي سينما تصويب كرد كه البته اين كارگروه چندي بعد با معرفي اعضاء آغاز به كار كرد.

همچنين مقرر شد «با توجه به ظرفيت و سازوکارهاي قانوني کافي در وزارت ارشاد جهت حل و فصل مشکلات قانوني خانه سينما و موضوع انحلال ازطريق اختيارات قانوني اين وزارتخانه اقدام شود». اين مصوبه كميسيون تخصصي هم چندي بعد در قالب نامه «دستور انحلال خانه سينما» اعلام شد كه پس از شكايت خانه سينما از سوي ديوان عدالت اداري لغو شد.

جلسه بعدي كميسيون تخصصي شوراي عالي سينما هم دو روز بعد يعني 12 دي‌ماه برگزار شد كه «بحث درباره ساماندهي امور صنفي و تاکيد معاونت امور حقوقي وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي مبني بر پيگيري تخلفات خانه سينما توسط آن معاونت در مراجع قانوني» از مباحث مطرح در اين جلسه بود.

پس از جلسه چهارم شوراي عالي سينما در شهريورماه سال قبل، اين شورا ديگر نتوانست جلسه‌اي تشكيل دهد تا اينكه بالاخره پس از 9 ماه، چهارم خرداد 91 شوراي عالي با حضور رييس جمهور برگزار شد.

در اين جلسه دوباره ماليات سينماگران در دستور كار قرار گرفت، اما اين بار شوراي عالي سينما مقرر كرد كه «مرجع تشخيص اشخاص ثالث موضوع بند (16) آيين‌نامه مالياتي كه از پرداخت ماليات معاف نيستند، سازمان سينمايي باشد و ماموران مالياتي راساً در اين خصوص تصميم‌گيري نكنند». البته نكته مهم اين مصوبه آن بود كه «فيلم سينمايي به عنوان محصولي كه از معافيت مالياتي برخوردار است» به حساب آمد. ضمن انكه كارگروهي در اين زمينه بايد مهلتي 6 ماهه از اداره ماليات براي سينماگران دريافت كند تا مصوبات مربوط به معافيت مالياتي سينماگران و هنرمندان مراحل قانوني خود را طي كند.

همچنين در اين جلسه مقرر شد «سازمان سينمايي نياز خود به منابع ارزي را اعلام كند تا به نرخ مرجع از طريق بانك مركزي در اختيار آن قرار گيرد».

بحث مسكن هنرمندان نيز يكي از ديگر از مباحث مهم اين جلسه بود كه در پايان اعضاي شوراي عالي سينما «اعطاي وام 50 ميليوني مسکن به هنرمندان و اختصاص مسكن مهر از واحدهاي پرديس و پرند» را مصوب كردند.

به گزارش ايسنا، جلسه ششم شوراي عالي سينما هم قرار است امروز ـ 10 خردادماه ـ با حضور رييس‌جمهور برگزار شود. اين اولين باري است كه اين شورا در فاصله يك هفته، دو جلسه رسمي تشكيل مي‌دهد و مسائل مختلف در سينماي ايران را بررسي مي‌كند.

انتهاي پيام

  • چهارشنبه/ ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 91031006677
  • خبرنگار : 71408