مراسم پاياني جايزه‌ي گلشيري برگزار شد

مراسم پاياني يازدهمين دوره‌ي جايزه‌ي هوشنگ گلشيري عصر روز گذشته (جمعه، پنجم خردادماه) برگزار شد.

مراسم پاياني يازدهمين دوره‌ي جايزه‌ي هوشنگ گلشيري عصر روز گذشته (جمعه، پنجم خردادماه) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ادبيات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فرزانه طاهري ـ دبير جايزه‌ي گلشيري ـ در سخناني در اين مراسم گفت: قرار بود به سياق سه دوره‌ي گذشته، از يك نويسنده‌ي پيشكسوت به خاطر يك عمر فعاليت ادبي قدرداني كنيم؛ اما از آن‌جايي كه جناب محمود دولت‌آبادي در سفر بودند، اين امكان فراهم نشد.

او در ادامه به تشريح روند داوري جايزه پرداخت و گفت: ما در بررسي آثار، ارزياب‌هاي موظفي داشتيم كه همه‌ي آثار را خواندند و در كنار آن، از نويسندگان نيز نظرسنجي كرديم و ماجراي غم‌انگيز در نظرسنجي اين بود كه تعداد زيادي از داستان‌نويس‌ها خيلي كم كتاب مي‌خوانند و گاه مي‌ديديم داستان‌نويس‌هايي كه براي نظرسنجي نظر آن‌ها را خواسته‌ايم، دو كتاب بيش‌تر نخوانده‌اند. بعد از اين مسائل، به تصميم‌هاي ديگري رسيديم كه وقتي پخته‌تر شود، تحول‌هايي در نحوه‌ي برگزاري جايزه خواهيم داشت و آن را به اطلاع عموم خواهيم رساند.

دبير جايزه‌ي گلشيري يادآور شد: در آغاز، تعداد داورهاي ما براي هر بخش، پنج نفر بود، كه در ادامه برخي از دوستان داور دست ما را در پوست گردو گذاشتند و داوران دو بخش تعدادشان زوج شد و از اين جهت ايرادهايي كه گرفته شد، بجا بود. در برخي دوره‌ها هم در نهايت به سه داور رسيديم. در اين دوره جمعا 14 داور داشتيم و اكنون تمهيدهايي انديشيده‌ايم كه در ادامه اين مشكل‌ها پيش نيايد.

طاهري با اشاره به برپايي مراسم پاياني جايزه به صورت خصوصي، از ارزياب‌هايي كه آثار شركت داده‌شده در اين دوره از جايزه را خوانده‌اند، عذرخواهي كرد و گفت: متأسفيم كه به دليل محدوديت مكان، امكان دعوت از همه‌ي آن‌ها نبود.

او همچنين عنوان كرد: در دوره‌اي جايزه دوسالانه برگزار شد كه برگزار نكردن آن دوره از جايزه براي ما يك‌ونيم ميليون تومان ماليات دربر داشت.

در ادامه، يونس تراكمه بيانيه‌ي «كميته‌‌ي دوره‌‌ي يازدهم جايزه‌ي هوشنگ گلشيري» را خواند. در اين بيانيه آمده بود: «در زمستان 1389، بعد از برگزاری مراسم اهداي جوایز دوره‌ي دهم جایز‌ه‌ي هوشنگ گلشیری، با دعوت خانم فرزانه طاهری، مدیرعامل بنياد و دبیر جایزه‌‌ي گلشیری، جلسه‌ای با حضور آقایان: حسین سناپور، عبدالعلی عظیمی، حسن شهسواری، علی خدایی و یونس تراکمه تشکیل شد. در این جلسه خانم طاهری به‌دلایلی که مطرح کردند، تمایل خود را به تعطیلي موقت این جایزه اعلام کردند تا فرصتی داشته باشند برای سازماندهی مجدد و احیاناً فعالیت با شکل و شمایلی دیگر.

جایزه‌ي هوشنگ گلشیری در تمام 10 دوره‌ي گذشته‌اش با همت و تلاش خانم طاهری برگزار شده است. غیر از خستگی و آزردگی ناشي از برخي عکس‌العمل‌های نامنصفانه‌ي بعضی‌ها، مسأله‌ي اساسی در این تصمیم‌گیری این بود که این جایزه در طی یک دهه فعالیت خود تا چه میزان توانسته است به اهداف تعریف‌شده‌اش برسد.

در آن جلسه تعطیلي موقت جایزه موافق و مخالفانی داشت، که در نهایت قرار شد برای آن‌که جایزه فعلاً تعطیل نشود، شرکت‌کنندگان در جلسه در امور اجرایی دوره‌ي‌ یازدهم به خانم طاهری کمک کنند.

همچون چند دوره‌ي اخیر، دوره‌ي یازدهم هم در دو مرحله‌ي ارزیابی و داوری مجموعه‌‌ي داستان‌ها و رمان‌ها اجرا شد. در مرحله‌ي ارزیابی، امسال، گروه‌هایی در استان‌های خوزستان، گیلان و اصفهان تعیین شدند که قبول کردند به‌طور موظف، اکثر قریب به ‌اتفاق کتاب‌ها را بخوانند و امتیاز بدهند. اعضاي این گروه‌ها از میان کسانی انتخاب شدند که کتاب یا کتاب‌هایی در زمینه‌ي داستان یا نقد داستان از آن‌ها منتشر شده بود.

اسامی ارزیابان و داوران و لیست کتاب‌های منتشرشده و نتیجه‌ي ارزیابی‌ها و داوری‌ها همه به ‌تفصیل در سایت هوشنگ گلشیری آمده است، که خلاصه‌اش این است که در این دوره 35 ارزیاب 168 مجموعه‌‌ي داستان منتشرشده در سال‌های 1388 و 1389 و 52 رمان منتشرشده در سال 1389 را ارزیابی کردند.

ما هم از آقایان تایماز منقبتی و آرش کاظمی که تهیه‌ي فهرست آثار و تهیه و توزیع کتاب‌ها بین ارزیابان و داوران را برعهده داشتند، بسیار سپاسگزاریم.

در این دوره مقرر شد که همراه با مجموعه‌ي ‌داستان‌های منتشرشده در سال‌های 1389 و 1388، رمان‌های منتشرشده در سال 1389 هم ارزیابی و داوری شود تا اگر در سال جاری و سال‌هاي آينده بنا بر ادامه‌ي فعاليت‌هاي جايزه‌ي گلشيري باشد، اين جايزه به ‌روال عادي‌اش برگردد.

همان‌طور كه گفته شد، حضور ما در كنار خانم طاهري، دبير جايزه‌ي هوشنگ گلشيري، صرفاً در جهت برداشتن باري، هر چند اندك، از دوش ايشان بود و كمك به اين‌كه يك ‌سال ديگر هم فعاليت‌هاي اين جايزه دوام پيدا كند و اين چراغ همچنان روشن بماند؛ اما اضطرار باعث شد كه از ايده‌آل‌ها فاصله بگيريم. شايد تنها اهمالي كه در اين دوره كرديم، اين بود كه به‌دليل همين اضطرار، و مشكلاتي كه هنگام انتخاب داوران داشتيم، از دست‌اندركاران بنياد و جايزه‌ي گلشيري درخواست تعليق موقت آيين‌نامه‌ي اجرايي جايزه را نكرديم.

محمدحسن شهسواري، علي خدايي، يونس تراكمه»

در ادامه‌ي مراسم، پس از آن‌كه محمدحسن شهسواري متن لوح تقدير بخش مجموعه‌ي داستان را خواند، ضياء موحد تنديس و لوح تقدير ابوتراب خسروي را براي «كتاب ويران» به اين نويسنده اهدا كرد.

ابوتراب خسروي پس از دريافت جايزه‌اش در سخناني كوتاه اظهار كرد: به عنوان نويسنده از همه‌ي دوستان و دست‌اندركاران بنياد گلشيري سپاسگزارم. وقتي كار نوشتن دشوار است، اين دست حركت‌ها و جايزه‌ها مي‌تواند براي ايجاد انگيزه در نويسندگان بسيار اثرگذار باشد و اميدوارم اين چراغ همچنان روشن بماند.

همچنين بابك احمدي ديگر جايزه‌ي بخش مجموعه‌ي داستان را براي كتاب «آدم‌ها» به احمد غلامي اهدا كرد. اين نويسنده هم در سخناني گفت: در زمانه‌اي كه اصول‌ها كنار گذاشته مي‌شود، فكر مي‌كنم اهميت دارد كه به اصول پايبند باشيم و البته اين را براي تذكر و يادآوري به خودم گفتم؛ وگرنه جمع حاضر در اين جايزه نيازي به اين يادآوري ندارند.

در ادامه پس از خواندن متن لوح تقدير بخش رمان اول توسط فرشته احمدي، از اعضاي داوران، فرهاد توحيدي جايزه‌ي برگزيده‌ي رمان اول را به مادر جيران گاهان، نويسنده‌ي كتاب «آفتاب خوش‌خيال عصر»، اهدا كرد. اين نويسنده‌ي جوان در يادداشت كوتاهي با اظهار تأسف از حضور نداشتن در مراسم نوشته بود: جايزه‌ي گلشيري براي تازه‌كارها و نويسندگان جوان اهميت زيادي دارد و مي‌تواند در ايجاد انگيزه به آن‌ها كمك كند. او در بخش ديگري از يادداشتش از نشر چشمه و همچنين محمدحسن شهسواري به عنوان استادش تشكر كرده بود.

در ادامه‌ي برنامه، پس از خواندن متن لوح تقدير آثار برگزيده‌ي بخش مجموعه‌ي داستان اول، لوح تقدير و تنديس اين بخش به طور مشترك به ندا كاووسي‌فر و اميرحسين يزدان‌بد اهدا شد.

جايزه‌ي ندا كاووسي‌فر به‌خاطر كتاب «خواب با چشمان ‌باز» توسط علي‌اشرف درويشيان به او اهدا شد. اين نويسنده‌ي جوان هم با بيان اين‌كه داستان‌هاي اين مجموعه حاصل سال‌ها كار و بارها بازنويسي است، گفت: همين جا مي‌خواهم از تمام استاداني كه به طور مستقيم و غيرمستقيم از آن‌ها بهره‌ برده‌ام، تشكر كنم بويژه استاد و دوست عزيزم ابوتراب خسروي كه به من بسيار كمك كرده است.

كاووسي‌فر متذكر شد: برگزيده شدن در جايزه از هجده‌سالگي آرزوي من بوده است و از اين‌كه اكنون اين جايزه را دريافت كردم، خوشحالم و فكر مي‌كنم در ادامه‌، كارم بسيار دشوار خواهد بود.

همچنين اميرحسين يزدان‌بد به خاطر كتاب «پرتره‌ي مرد ناتمام»، جايزه‌اش را از سيمين بهبهاني گرفت و در سخناني گفت: براي من افتخار است كه اين جايزه را دريافت مي‌كنم و از برگزاركنندگان مي‌خواهم كه جايزه فعاليتش را ادامه بدهد.

در بخش پاياني اين مراسم، فرزانه طاهري با بيان اين‌كه معمولا در مراسم پاياني جايزه‌ي هوشنگ گلشيري، از اين نويسنده سخني به ميان نمي‌آيد، گفت: اما از آن‌جايي كه امسال نزديك به 16 خردادماه، سال‌روز درگذشت گلشيري، است، فيلمي از داستان‌خواني او نمايش داده مي‌شود.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۶ خرداد ۱۳۹۱ / ۱۴:۰۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 91030603786
  • خبرنگار :