يك روز پس از انجام مذاكرات دو روزه ايران با 1+5 و در حالي كه مذاكرهكننده ارشد كشورمان در طول اين مذاكرات بارها بر صلحآميز بودن برنامه هستهيي ايران تاكيد كرد، گزارش مغرضانه آژانس منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از رويترز در گزارش جنجالي آژانس بينالمللي انرژي اتمي ادعا شده است: ايران ظرفيت احتمالي خود براي توليد مواد هستهيي حساس را با نصب صدها سانتريفيوژ جديد در سايت زيرزمينياش افزايش داده است.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه به نظر ميرسد لحن و محتواي گزارشش تحت تاثير القائات و فشار رسانههاي غربي تنظيم شده است، روز جمعه مدعي شد: تصاوير ماهوارهاي نشان دهنده «فعاليتهايي گسترده» در مجتمع نظامي پارچين است كه بازرسان خواستار بازرسي از آن هستند.
گزارش محرمانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي ب اساس آنچه رويترز منتشر كرده، همچنين ادعا كرده است:بازرسان آژانس اثراتي از اورانيوم غني شده تا بيش از 27 درصد را در سايت فردوي ايران يافتهاند كه بيشتر از سطح 20 درصدي است كه تهران به طور رسمي به آژانس اعلام كرده بود.
در اين گزارش آمده است كه ايران به آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت كه اورانيوم با غناي بالاتر «ممكن است براي دلايل فني كه از كنترل اپراتور خارج است اتفاق بيفتد».
در اين گزارش جديد علاوه بر آن آمده است: ايران 368 سانتريفيوژ جديد در فردو نصب كرده است كه تعداد آن افزايش 50 درصدي داشته است، اما هنوز مواد لازم براي غنيسازي را به اين سانتريفيوژها تزريق نكرده است.
در اين گزارش همچنين آمده است: ايران ذخاير اورانيوم با غناي بالاي خود را در ماه مه از حدود 110 كيلوگرم سه ماه پيش به حدود 145 كيلوگرم رسانده است.
آژانس در اين گزارش مدعيانه ميافزايد: آژانس بينالمللي انرژي اتمي در نامهاي كه در ماه ميلادي جاري براي ايران ارسال شد، اعلام كرد كه نيازمند «دسترسي زود هنگام» به پارچين است. ايران بارها درخواست آژانس را رد كرده و تاكيد داشته است كه پارچين يك پايگاه نظامي متعارف است كه خارج از حوزه بازرسان هستهيي آژانس ميباشد.
آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام كرد كه از ايران خواسته است كه به يك توافقنامه نهايي براي دادن اجازه به بازرسان آژانس به منظور تداوم تحقيقات درازمدتشان درباره برنامه هستهيي ايران سرعت بخشد.
يوكيا آمانو، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز دوشنبه پس از مذاكرات با مقامات ايراني در تهران، اعلام كرد كه دو طرف به چنين توافقنامهاي نزديك شدهاند، گرچه پيش از نهايي شدن آن «برخي اختلاف نظرها وجود دارد».
سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان پنجشنبهشب پس از پايان مذاكرات در جمع خبرنگاران با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران طبق انپيتي به وظايف خود عمل ميكند و يك عضو فعال انپيتي و مدعي براي خلع سلاح است، افزود: ما ميگوييم كه دستيابي به انرژي صلحآميز براي تمام اعضاي انپيتي و استفاده از آن يك حق است و بايد به آن احترام گذاشت.
انتهاي پيام