يك عضو مذاكره كنندهي هيات ايراني تاكيد كرد: نبايد اقداماتي به طور موازي از سوي 1+5 خلاف رويكرد همكاري انجام شود.
به گزارش خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علي باقري، معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي كه در مذاكرات دو روز گذشتهي ايران با 1+5 در بغداد حضور داشته است، با اشاره به پيشنهادات دو طرف اظهار كرد: دو طرف چند پيشنهاد در اين مذاكرات مطرح كردند و بحثها در اين دو روز صورت گرفت اما پيشنهادات نهايي نشدند و قرار شد در جلسهي معاونان كه با حضور كارشناشان برگزار ميشود، موضوعات بررسي شود و چارچوبي براي بحث در مسكو آماده شود.
او گفت: موضوعات مورد نظر دو طرف در مذاكرات بغداد به بحثهاي حساس و جدي نزديك شده است.
وي دربارهي موضوع غنيسازي اورانيوم 20 درصد كه 1+5 در مذاكرات به آن پرداخته است، خاطرنشان كرد: غنيسازي يك حق مسلم طبق انپيتي است و در استانبول، طرف مقابل تاكيد كرد كه حقوق هستهيي ايران را در چارچوب انپيتي به رسميت ميشناسد. اين موضوع از نظر ما در چارچوب همكاريهاي هستهيي ميتواند مورد بحث قرار گيرد.
معاون جليلي ادامه داد: نيازهاي هستهيي ايران و تامين واقعي آنها مورد بحث است و قرار است دربارهي جزييات اين موضوع در نشست مسكو بحث شود.
اين عضو هيات مذاكره كنندهي ايران با 1+5 تاكيد كرد: اين مساله از موضوعاتي است كه بايد در نشست كارشناسي مورد بررسي قرار گيرد.
باقري با اشاره به نشست كارشناسان و معاونان جليلي و اشتون گفت: مهمترين كاري كه در اين نشستها انجام ميشود، نزديك كردن ديدگاههاي دو طرف به يكديگر است.
او در پاسخ به سوال ايسنا مبني بر اينكه پيشنهاد مسكو براي ميزباني مذاكرات از طرف كداميك از دو طرف مطرح شد، اظهار كرد: براي ميزباني مذاكرات چند پيشنهاد مطرح شد ولي در اين ميان مسكو مورد پذيرش دو طرف قرار گرفت.
باقري در پاسخ به سوال ديگر ايسنا مبني بر اينكه موضوع به رسميت شناخته شدن حق ايران در مذاكرات استانبول و بغداد از سوي 1+5 به طور شفاف و رسمي اعلام نشده است و همچنان اين موضوع در ابهام است، توضيح داد: اين مساله در چارچوب پيشنهاداتي كه دو طرف بهويژه طرف ايراني مطرح كرد آمده است و بنا شد اين موضوع و ديگر موضوعات در نشست كارشناسي پخته و نهايي شود.
معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در عين حال تاكيد كرد: حق ايران طبق انپيتي امري مسلم و شناخته شده است.
وي در پاسخ به سوال ديگر ايسنا مبني بر اينكه چرا دو طرف در مذاكرات دو روزهي بغداد نتوانستند در مراحل اوليه به چارچوبي مشخص و توافق براي ادامهي مذاكرات برسند و اين موضوع به دور سوم مذاكرات در پايان روز پنجشنبه موكول شد؟ گفت: دو طرف در اين مذاكرات به اين توافق رسيدند كه به يكديگر فرصت دهند تا ديدگاهها مبتني بر پيشنهادات مطرح شده به يكديگر نزديك شود.
باقري با رو به جلو خواندن مذاكرات، تصريح كرد: ديدگاهها در اين مذاكرات دربارهي موضوعات مختلف متفاوت بود. با وجود آنكه در استانبول به توافقات كلي دست پيدا كرده بودند و با توجه به اختلاف نظرها قرار شد تا بحثهاي كارشناسي انجام شود.
معاون جليلي در پاسخ به سوال ديگر ايسنا مبني بر اينكه ايران ادامهي مذاكرات در آينده را منوط به دريافت پاسخ 1+5 دربارهي پيشنهادش كرده است، گفت: اصراري در كار نبود. ما معتقديم مذاكره بايد دوطرفه باشد. اگر قرار باشد يك نفر نظرش اعمال شود ديگر مذاكره نيست.
او در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اينكه نشستهاي كارشناسي پيش از نشست بغداد برگزار شد اما در اين مذاكرات نتيجهي ملموسي به دست نيامد، يادآور شد: در استانبول ما دربارهي مسائل كلي صحبت كرديم اما بحث اصلي در بغداد مطرح شد. اما وقتي دو طرف ديدند دربارهي پيشنهادات اختلاف نظر دارند و نميتوانند در طي دو روز به نتيجه برسند، توافق كردند اين مذاكرات ادامه يابد.
باقري يكبار ديگر دربارهي موضوع غنيسازي 20 درصد كه از سوي ايران اعلام شده است ميتواند موضوعي براي همكاري باشد، خاطرنشان كرد: آنها ايدههايي در اينباره دارند و قرار شد در نشست كارشناسي دربارهي آنها بحث شود. ما در اين زمينه ايدهاي نداشتيم.
معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در پاسخ به سوالي ديگر كه اگر تحريمهاي نفتي و بانكي عليه ايران اعمال شود واكنش ايران چه خواهد بود؟ گفت: دكتر جليلي در كنفرانس خبري و ديدارهايش با كاترين اشتون بر اين مساله تاكيد كردند كه مسائل بايد به گونهاي كه دو طرف در استانبول توافق كردند جلو رود و با رويكرد همكاري وارد شوند و اين مساله در عمل بايد نشان داده شود.
اين عضو مذاكره كنندهي هيات ايراني تاكيد كرد: نبايد اقداماتي به طور موازي از سوي 1+5 خلاف رويكرد همكاري انجام شود.
وي همچنين گفت: ما صرفا براي گفتوگو مذاكره نميكنيم و اين رويكرد را قبول داريم. مذاكرات بايد نتايج ملموس داشته باشد و طرف مقابل هم بر اين نكته تاكيد كرده است كه دنبال نتايج جدي است.
سعيد جليلي با هيات همراه امشب راهي كربلا ميشود.
انتهاي پيام