يزد قطب اول صنعت كاشي و سراميك كشور

استان یزد با 42 واحد توليد کاشی و سراميك فعال به ظرفيت تولید سالانه حدود 170 میلیون مترمربع قطب اول اين صنعت در کشور بشمار مي‌آيد.

استان یزد با 42 واحد توليد کاشی و سراميك فعال به ظرفيت تولید سالانه حدود 170 میلیون مترمربع قطب اول اين صنعت در کشور بشمار مي‌آيد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه يزد، پیشینه یزد که به دوران یزدگرد ساسانی می‌‌رسد، آکنده از تلاش پیگیر مردمانی پارسا و سخت‌وش است که به رغم طبیعت گرم و خشک این دیار، کمر همت بسته‌اند تا به برکت پشتکار، خلاقیت و ذوق هنری خدادادی، نام شهر و دیار خود را بلند آوازه گردانند.

اين استان علي‌رغم فعاليت در بخش‌هاي کشاورزی، صنعت و خدمات، در حوزه صنعت بی‌وقفه در حال حرکت و پویایی است، به طوري كه با بيش از سه هزار واحد صنعتي به عنوان ششمین قطب صنعتی کشور مطرح است.

وجود منابع انساني با انگيزه و خوش فكر و نيز معادن بكر و آماده بهره‌برداري، وجود انگيزه و امنيت سرمايه‌گذاري، مركزيت جغرافيايي در كشور، دسترسي به راه‌هاي مواصلاتي وسيع در كريدور شمال – جنوب و شمال شرقي – جنوب غربي و همچنين امكان استفاده از وسايل حمل و نقل ريلي و ...، باعث شده تا اين استان در بخش‌هاي مختلف صنعت از جمله در توليد كاشي و سراميك به قطب كشور تبديل شود.

البته هنر كاشي‌سازي در استان يزد قدمتي 700 ساله دارد و به نوعي از صنایع دستي بومي اين استان و به ویژه در شهرستان میبد بشمار مي‌آيد كه با گذشت زمان و پيشرفت تكنولوژي، شكل و رنگي تازه و مدرن به خود گرفته است.

به گفته‌ معاون امور صنايع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان يزد،‌ در حال حاضر استان يزد با ظرفيت بالغ بر 169 ميليون مترمربع انواع كاشي و سراميك، حدود 45 درصد توليد كشور را به خود اختصاص داده است.

"مهدي‌‌رضا زارع‌شاهي"، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه يزد، افزود: هم‌اكنون 42 واحد توليد كاشي و سراميك در استان با اشتغالزايي مستقيم براي 11 هزار و 842 نفر داراي پروانه بهره‌برداري هستند.

وي، ميزان سرمايه‌گذاري در اين بخش را تاكنون افزون بر هشت هزار و 374 ميليارد ريال عنوان كرد.

معاون امور صنايع استان يزد همچنين از وجود تعداد 45 طرح توليد كاشي و سراميك در استان با پيشرفت فيزيكي بالاي 20 درصد خبر داد و اضافه كرد: با راه‌اندازي اين واحدها علاوه بر اشتغالزايي مستقيم براي 14 هزار نفر متقاضي شغل، ظرفيت توليد استان به مقدار 240 هزار مترمربع افزايش خواهد يافت.

به گزارش ايسنا، هرچند بخش قابل توجهي از كارخانجات توليد كاشي و سراميك در شهرستان ميبد واقع شده است ولي شهرهای ديگر استان مانند مهريز، اردکان، صدوق و ابركوه نيز در اين صنعت فعاليت دارند.

كاشي و سراميك يزد رقيب توليدات كشورهاي مطرح دنيا

کیفیت و طراحی‌های توليدات كاشي و سراميك استان يزد نه تنها در داخل كشور، بلكه عرصه را بر رقباي اروپايي خود تنگ‌تر كرده است.

"محمدرضا رجايي" فرماندار شهرستان ميبد در بازديد اخير خود از دو واحد توليد كاشي و سراميك شهرك صنعتي جهان آباد اين شهرستان كه با سطح توليد روزانه 28 هزار مترمربع و اشتغالزايي براي 280 نفر در مرحله بهره‌برداري قرار دارد، اظهار كرد: مديريت منابع انساني و تربيت نيروي متعهد و كارآمد، به كارگيري دانش و تكنولوژي و سرمايه‌گذاري از محورهاي مهم مديريت در صنعت است و صاحبان سرمايه بايد با افزايش بهره‌وري و كيفيت و كاهش قيمت تمام شده توليدات خود به سمت ورود به بازارهاي جهاني حركت كنند.

رجايي همچنين خاطرنشان كرد: خوشبختانه كيفيت بالا و تنوع در رنگ، اندازه و لعاب توليدات كاشي و سراميك استان كه در نتيجه‌ي وجود نيروي كار ماهر و توانمند و تكنولوژي‌هاي روز توليد كاشي دنيا در كارخانجات كاشي و سراميك استان يزد است، منجر به اين شده كه توليدات استان قابل رقابت با توليدات كشورهاي به نام دنيا در اين عرصه باشد.

زارع‌شاهي نيز در اين رابطه گفت: هرچند اين رقابت در توليدات ارزان قيمت استان به دليل بالا بودن قيمت تمام شده از صرفه‌ي اقتصادي لازم برخوردار نيست، ولي در محصولات قرار گرفته در مرتبه متوسط و بالا، چشمگير و جاي كار بسيار دارد.

كاشي و سراميك در صدر اقلام صادراتي استان يزد

وي با بيان اين كه صنعت كاشي و سراميك سهم بزرگي از صادرات غيرنفتي كشور را به خود اختصاص داده است، تصريح كرد: كاشي و سراميك استان در چند سال گذشته در صدر اقلام صادراتي استان يزد به ساير كشورها بوده است، به طوري كه در سال گذشته نيز 27 درصد ارزش كل صادرات استان به ارزش تقريبي 110 ميليارد دلار، مربوط به اين بخش بوده است.

معاون امور صنايع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان يزد، عمده‌ترين كشورهاي وارد‌كننده توليدات كاشي و سراميك استان يزد را عراق، افغانستان، كشورهاي آسياي ميانه و چند كشور آفريقايي عنوان كرد.

زارع شاهي با اشاره به پتانسيل‌هاي موجود اين صنعت براي ساخت رولرهاي سراميكي و رنگ‌هاي سراميكي و غيره از جاي كار بسيار براي توسعه آن در استان خبر داد.

حمايت مديران ارشد استان از توسعه اين صنعت

مديران ارشد استان یزد برای توسعه صنعت کاشی و سرامیک در استان تاكنون اقدامات موثر بسیاری را از جمله ایجاد خوشه صنعتی کاشی و سرامیک در استان، ایجاد منطقه ویژه سرامیک، راه‌اندازی دبيرخانه كانون هماهنگي دانش و صنعت كاشي، سراميك و لعاب كشور در پارک علم و فناوری و نيز ایجاد مراکز جوار کارخانه‌ای فنی و حرفه‌ای برای آموزش کارگران در راستای افزایش کیفیت تولید محصولات انجام داده‌اند.

علي رغم اين كه اجراي قانون هدفمند سازي یارانه‌ها در ابتدا مشکلات متعددي را براي كارخانجات و واحدهاي توليد كاشي و سراميك در استان به دليل تهیه و تامین سوخت بوجود آورد، ولي با حمايت مسئولان و اجراي عمليات گازكشي به شهرک‌های صنعتی و بالطبع واحدهاي مذكور، خوشبختانه اين مشکل برطرف و ركود موقت اين صنعت در استان مرتفع شد.

كمبود آب از مهم‌ترین مشکلات صنعت كاشي در يزد

البته كمبود آب يكي از مهم‌ترین مشکل اين صنعت در استان بشمار مي‌رود به طوري كه "کاظم فرهمند" نایب رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع‌طبیعی مجلس و نماینده مردم شهرهاي مهریز، بافق، بهاباد، ابرکوه و خاتم با اشاره به اين مشكل، بیان کرد: وزرای صنعت و معدن در سال‌های گذشته بارها در جمع صنعتگران استان یزد قول تأمین آب صنعت استان یزد را داده‌اند، اما این وعده هنوز عملی نشده و صنعت کاشی و سرامیک نیز چشم انتظار تأمین آب مورد نیاز است.

فرهمند دیگر مشکل‌ اين صنعت را نبود سیستم بازاریابی منظم و دقیق خواند و اظهار كرد: در صورت اجرای بازاریابی مناسب سهم کشور به‌ ویژه استان یزد در بازارهای بین‌المللی بیشتر خواهد شد.

واردات بي‌رويه نيز يكي ديگر از مشكلات اين صنعت است كه غالباً صاحبان واحدهاي توليدي اين بخش از آن به شدت گله دارند و توجه و پيگيري بيشتر مسئولان كشور را براي رفع آن خواستارند.

زارع‌شاهي با اشاره به سخت‌كوشي مردم استان، مهمترين پتانسيل‌هاي موجود در استان كه منجر به رشد اين صنعت در اين خطه‌ي كويري كشورمان شده را وجود نيروهاي فني و مهارت ديده‌ي متعهد در منطقه و همچنين قابل تامين بودن بخش قابل توجهي از مواد اوليه توليد كاشي و سراميك در اين استان ذكر كرد.

معاون امور صنايع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همچنين يادآور شد: خوشبختانه با توسعه صنعت كاشي و سراميك در استان علاوه بر فعال شدن بسياري از معادن خاك استان، صنايع جانبي از قبيل صنايع بسته‌بندي، لعاب‌سازي، گلوله‌هاي سراميكي و بويژه صنعت حمل و نقل از رونق قابل توجهي برخوردار شده است و پتانسيل موجود در صنعت كاشي و سراميك با راه‌اندازي واحدهاي در حال ساخت، امكان توسعه بيشتر اين صنايع جانبي را به دنبال خواهد داشت.

انتهاي پیام

  • دوشنبه/ ۱ خرداد ۱۳۹۱ / ۰۷:۲۷
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 91030100008
  • خبرنگار :