بيست و سه سال است كه از ساخت فيلم «مادر» زندهياد علي حاتمي ميگذرد اما همچنان هر بار و به هر بهانهاي كه اين فيلم را ميبينيم،دلمان ميريزد و بغضمان ميگيرد،هر وقت كه غلامرضا ميگويد،«مادر مرد از بس كه جان ندارد»
بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، همزمان با روز مادر يادي ميكند از اين فيلم ماندگار علي حاتمي كه بعد از بارها پخش همچنان نوستالوژي دارد و دوباره از اول تا آخر آن را ميبينيم و با ديالوگهاي ماندگارش همراه ميشويم.
« سرشام گريه نكنيد،غذا را به مردم زهر نكنين. سماور بزرگ و استكان نعلبكي هم به قدر كفايت داريم. راه نيفتين دوره در و همسايه پي ظرف و ظروف.آبروداري كنين بچهها، نه با اسراف. سفره از صفاي ميزبان خرم ميشه،نه از مرصع پلو. حرمت زنيت مادرتون را حفظ كنين. محمد ابراهيم،خيلي ريز نكن مادر،اون وقت ميگن خورشتشون فقط لپه داره و پياز داغ. »
« يه بشقاب بكش بذار كنار مادر،غلامرضا نصف شب گشنهش ميشه. تنگم آب كن واسه جلالالدين،براي محمد ابراهيم زير سيگاري بذار،مراقب باش ماه منير حكما قرصشو بخوره. بيخوابي نزنه به سرش.ببين دادشتون هم چي ميخواد مهيا كنين،سرشب بخوابين بچهها كه بتونين صبح زود پاشين،فردا خيلي كار دارين.»
علي حاتمي در اين فيلم كه در سال 1368 ساخت به روايت مادري پرداخت كه از سراي سالمندان به خانه ميآيد تا روزهاي پاياني عمرش را در خانهاش و كنار فرزندانش بگذراند.
فيلم سينمايي« مادر» در آن مقطع، هنرپيشههاي را در كنار هم قرار داد كه هركدام در سالهاي بعد از هنرمندان طراز اول سينما،تئاتر ايران شدند از اكبر عبدي در نقش غلامرضا كه شايد بتوان گفت بعد از آن كمتر توانست چنين نقشي را تكرار كند تا محمدعلي كشاورز كه نقش محمد ابراهيم را بازي كرد و اين روزها در بستر بيماري است.
امين تارخ هم نقش جلالالدين فيلم «مادر» را برايمان ماندگار كرد اما نبايد بازي چند پلاني جمشيد هاشمپور و حميد جبلي را در فيلم «مادر» از ياد ببريم.
و از بازيگران زن سينماي ايران علاوه بر رقيه چهرهآزاد بايد ياد بكنيم از بازي فريماه فرجامي در نقش ماهمنير كه سالهاست در سينما حضور كمرنگي دارد تا حميده خيرآبادي كه چند پلان در نقش عروس مادر و همسر محمد ابراهيم (محمدعلي كشاورز) در اين فيلم به ايفاي نقش پرداخت.
اما اكرم محمدي هم نقش «ماهطلعت» را برايمان شيرين و دوستداشتني كرد.
در فيلم «مادر» كه توسط ناصر طهماسب به عنوان سرپرست گويندگان دوبله هم شده بود از دوبلورهاي نامداري چون بدري نوراللهي،منوچهر اسماعيلي، خسرو خسروشاهي،ژاله كاظمي،مهين كسمايي،نيكو خردمند و... استفاده شده بود.
آنطور كه در تاريخ ثبت شده است، گزينه اول براي ايفاي نقش محمد ابراهيم،عزتالله انتظامي بوده است اما سرانجام اين نقش به محمدعلي كشاورز رسيد.
رقيه چهرهازاد و اكبر عبدي براي بازي در فيلم «مادر» به ترتيب سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول زن و مرد را گرفتند.اكرم محمدي،فريماه فرجامي و محمدعلي كشاورز هم كانديد شده بودند.
عبدالله اسكندري هم سيمرغ چهرهپردازي را براي فيلم «مادر» گرفته است اما موسيقي گروه كامكارها و ارسلان كامكار را بر روي فيلم «مادر» نبايد از ياد ببريم.
به گزارش ايسنا،ماندگاري فيلم «مادر» را قطعا بايد تحت تاثير حضور نامداران فرهنگ و هنر ايران دانست كه با علي حاتمي براي ساخت اين فيلم ماندگار همراه شدند.
انتهاي پيام