نشست کارشناسان ارشد کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با حضور 120 کشور عضو در شرم الشیخ و به ریاست مصر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاري دانشجويان ايران(ایسنا) به مصر، در این نشست، پیش نویس سند نهایی اجلاس که در جلسات دفتر هماهنگی جنبش عدم تعهد در نیویورک توسط نمایندگان دائم کشورها تدوین شده بود در قالب دو کمیته سیاسی و اقتصادی - اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا در نشست وزرای امور خارجه به تصویب نهایی برسد.
هیات کارشناسی ایران به سرپرستی محمد مهدی آخوندزاده معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امورخارجه، در این نشست حضور داشت و ریاست کمیته اقتصادی و اجتماعی بر عهده کشورمان بود.
دو کمیته سیاسی و اقتصادی کار خود را در تصویب پیش نویس سند نهایی اجلاس به اتمام رساندند و در اجلاس وزرای امور خارجه اسناد آن به تصویب نهایی اجلاس خواهد رسید تا به شانزدهمین اجلاس سران که شهریور ماه در تهران برگزار میشود به عنوان سند پایه ارائه شد.
به گزارش ایسنا، در کمیته سیاسی نشست کارشناسان ارشد که به ریاست نماینده کوبا برگزار شد موضوعاتی مانند تقويت چند جانبهگرايي، حل و فصل صلح آميز مناقشات، فرهنگ صلح و گفتوگوي ميان فرهنگها، مذاهب و تمدنها، توهين به مذاهب، اصلاح در سازمان ملل متحد و شوراي امنيت، خلع سلاح بين المللي، تروريسم و نقش جنبش عدم تعهد در عرصه بين الملل بررسی شد.
همچنین موضوعات سياسي منطقهاي در حوزههاي خاورميانه (فلسطين و لبنان)، آسيا (افغانستان، عراق و سوريه)، آفريقا(سودان، سومالي) و موضوعات مربوط به كشورهاي آمريكاي جنوبي نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
در کمیته سیاسی موضوع مربوط به سوریه و تحولات در این کشور به عنوان یکی از مهمترین موضوعات اجلاس مورد بحث جدی کشورها قرار گرفت.
هیات کارشناسی عربستان سعودی به نمایندگی از شورای همکاری خلیج فارس با ارائه پاراگراف جدید خواستار کسب حمایت نشست و درج آن در سند نهایی شد. در این پاراگراف از تلاشهای کوفی عنان نماینده مشترک اتحادیه عرب و سازمان ملل متحد و طرح شش مادهای وی استقبال شده و از جانب وزرای امور خارجه جنبش عدم تعهد خواستار اجرای فوری این طرح از جمله عزیمت ناظران بین المللی و ارائه کمکهای بشردوستانه به نیازمندان واقعی شده است.
به گزارش ایسنا، نماینده سوریه قویا با این پیشنهاد مخالفت کرد و به طور جدی خواستار درج نشدن این پاراگراف شد.
وی گفت: عربستان سعودی و قطر نخستین کشورهایی بودند که نسبت به طرح کوفی عنان ایجاد تردید کردند. نمایندگان کشورهای قطر، نیکاراگوئه، ونزوئلا، نامیبیا، کنیا، لبنان، بحرین، کویت، بلاروس، عمان، مصر و جمهوری اسلامی ایران در این مباحث اعلام موضع کردند.
به گزارش ایسنا، در ادامه ريیس کوبایی نشست کمیته سیاسی پیشنهاد ایجاد یک گروه کاری برای دستیابی به توافق در این باره با حضور نمایدگان این کشورها را مطرح کردند که این پیشنهاد از سوی نماینده سوریه رد شد و وی اعلام کرد با دو کشور عربستان و قطر در حالی که به مخالفان این کشور اسلحه و ادوات نظامی ارسال می کنند و در ایجاد مناقشه در سوریه نقش عمدهای دارند پای یک میز نخواهد نشست و در پی این بحث این گروه کاری از سوی ريیس نشست بی فایده تلقی و اعلام شد این موضوع به اجلاس وزرای امور خارجه احاله خواهد شد.
به گزارش ایسنا، در نشست كميته اقتصادي و اجتماعي کارشناسان ارشد اجلاس وزراي دفتر هماهنگي جنبش عدم تعهد در شرمالشيخ که به رياست ايران تشكيل شد در دو جلسه، فصل سوم سند پاياني اجلاس وزرا درباره مسائل اقتصادي و اجتماعي، همچنين بخش مربوط به شوراي حقوق بشر از فصل اول سند مورد بررسي قرار گرفت و پس از بررسي پيشنهادات ارائه شده از سوي نمايندگان كشورهاي عضو پيش نويس بخشهاي مربوطه در سند نهائي اجلاس، براي تصويب به نشست وزرا ارائه شد.
موضوعات مربوط به بحران اقتصادي جهاني، بيكاري، تجارت بينالمللي، مشكلات كشورهاي كمتر توسعه يافته، همكاريهاي جنوب - جنوب، امنيت غذايي، مهاجرت بينالمللي، موضوعات زيست محيطي (آب، انرژي، تنوع زيستي، تغيير آب و هوا و مقابله با بيابانزايي)، كمكهاي بشردوستانه، بهداشت) بيماريهاي مسري، مرگ و مير كودكان و مادران)، قاچاق انسان و جنايات سازمان يافته، مبارزه با مواد مخدر و فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي از جمله مسائلي بود كه در كميته اقتصادي و اجتماعي مورد تصويب قرار گرفت.
همچنين موضوعات مرتبط با حقوق بشر و تنوع فرهنگي همراه مسائل مربوط به شوراي حقوق بشر در اين كميته مورد بررسي قرار گرفت و مواضع اصولي جنبش عدم تعهد درباره این موضوعات به تصويب رسيد.
در اين باره اعضاي عدم تعهد ضمن تاكيد بر احترام به حقوق بشر، بر ضرورت اجتناب از برخوردهاي دوگانه، گزينشي و سياسي در اين خصوص تاكيد کردند.
براساس این گزارش، از جمله مسائل مورد بحث در كميته اقتصادي و اجتماعي، موضوع اجلاس آتي سران ريو+20 در برزيل درباره محيط زيست و توسعه پايدار بود كه اعضاي جنبش ضمن تاكيد بر برخورد متوازن با سه عنصر اصلي توسعه پايدار يعني توسعه اقتصادي، توسعه اجتماعي و محيط زيست بر لزوم احتراز از هرگونه پيشداوري در مورد نتايج فرآيند آماده سازي اجلاس ريو+ 20 تاكيد كردند.
به گزارش ایسنا، در بخش فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي سند نيز، بر ضرورت دسترسي فراگير و بدون تبعيض تمامي كشورها به اينگونه فناوريها و دانش و اطلاعات تاكيد شد.
همچنين در همين بخش ضرورت مقابله با اطلاع رساني مغرضانه رسانههاي كشورهاي توسعه يافته از وقايع كشورهاي درحال توسعه، از طريق همبستگي اعضاي جنبش عدم تعهد و ابتكارات جنبش در اين زمينه مورد تاكيد قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا دومین روز از اجلاس وزرای امور خارجه عدم تعهد در شرم الشیخ با هدف آماده سازی پیش از اجلاس سران جنبش، در مصر آغاز به کار کرد.
در اولین روز این اجلاس که علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان نیز در آن دیدگاههای خود را مطرح کرد اهم موضوعات منطقهای و بینالمللی در زمینههای سیاسی و اقتصادی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مصوبات آن در قالب یک سند نهایی به عنوان سند پایه به اجلاس آتی سران جنبش که در شهریور ماه در کشورمان برگزار میشود ارائه میشود.
ایران در اجلاس وزرای امور خارجه در شرم الشیخ، علاوه بر يك عضو فعال، در مقام رئيس آتي جنبش، عضو تروئيكای عدم تعهد و ميزبان شانزدهمين اجلاس سران نيز شناخته ميشود.
انتهای پیام