همایش «اقبال لاهوری و اندیشه‌های او» برگزار شد

همايش بین‌المللی «اقبال لاهوری و اندیشه‌های او» برگزار شد.

همايش بین‌المللی «اقبال لاهوری و اندیشه‌های او» برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، قاضي حبيب الرحمان، كنسول جمهوري اسلامي پاكستان در مشهد، در اين همايش كه امروز (30 فروردين‌ماه) در دانشكده ادبيات دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد، با اشاره به تلاش‌هاي انجام‌شده در خصوص شناساندن اقبال لاهوري به دانشجويان توسط دانشگاه، افزود: همچنان كه اقبال در ايران مشهور است، شاعران بزرگ ايران مانند خيام، فردوسي و مولوي هم در پاكستان مشهورند و اين نشانه عمق روابط دو كشور است. اقبال لاهوري يك حلقه اتصال بين دولت ايران و پاكستان است.

او اظهار كرد: در همين راستاست كه روابط عميقي در سال‌هاي گذشته بين دو دولت مبادله شده است. دو ملت در مسائل اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي با يكديگر فعاليت مي‌كنند؛ به طوري كه هيات‌هاي مختلفي در زمينه‌هاي گوناگون از پاكستان به مشهد سفر كرده‌اند.

كنسول جمهوري اسلامي پاكستان در مشهد گفت: در سال‌هاي اخير، رييس، نخست‌وزير، رييس‌جمهور سنا و رييس مجلس ملي پاكستان براي زيارت حرم امام رضا (ع) به مشهد سفر كرده‌اند؛ زيرا خراسان رضوي جايگاه خاصي در بين مردم پاكستان دارد و اين به خاطر حرم امام رضا (ع) است.

قاضي حبيب الرحمان افزود: علاوه بر روابط سطح بالايي كه بين ايران و پاكستان و روابط خاصي كه بين خراسان رضوي و استان پنجاب پاكستان برقرار است، هرساله هزاران پاكستاني به مشهد سفر مي‌كنند تا ارادت خويش را به امام رضا (ع) ابراز كنند.

وي خاطرنشان كرد: با اين‌كه استاندار خراسان رضوي حضور ندارندف من علاقه‌مندم تا نقش بسزاي وي را در رابطه با ارتقاي روابط بيان كنم و با اين وجود، اين روابط در سال‌هاي آينده گسترش خواهد يافت.

قاضي حبيب الرحمان با اشاره به اين‌كه موضوع جلسه حول محور اقبال است، گفت: دكتر علامه محمد اقبال در سيالكوت متولد شده است و در زماني كه تلاش‌هاي مردم هند با شكست رو به رو شده بود، علامه اقبال شاهد چگونگي تحقير و سركوب مردم بوده است.

او افزود: او پس از اتمام تحصيلات از اروپا به لاهور بازگشت و به نجات مردم شتافت. انديشه‌هاي او حول رهايي مسلمانان از يوغ استكبار قرار دارد و انديشه‌هاي او كه در اشعارش منعكس شده، در خصوص بلايي است كه مردم شبه قاره با آن مواجه بودند و اقبال انديشه‌هاي خود را حول آزادي مردم از يوغ استكبارگران قرار داد.

كنسول جمهوري اسلامي پاكستان در مشهد گفت: انديشه‌هاي اقبال حول استقلال مسلمانان اسلام، وحدت مبارزه عليه مستكبران انگليسي و بازسازي مسائل اقتصادي حول آزادي مسلمانان است و در آثار او مبارزه عليه استكبارگران هم قرار دارد.

قاضي حبيب الرحمان گفت: خطاب اقبال، نسل جوان است و با گذشت سال‌ها، پيام اقبال همچنان زنده است. استثمار هنوز در جهان توسط قدرت‌هاي مستكبر ادامه دارد، بنابراين پيام او براي مردم نوست و بايد به همه مردم جهان چه مسلمان و چه غيرمسلمان گفته شود.

او خطاب به پژوهشگران و محققان و دانشمندان در ايران و پاكستان، گفت: اميدوارم پژوهشگران و محققان و دانشمندان در ايران و پاكستان و ديگر كشورها به شناخت اقبال همت گمارند.

دکتر محمدجعفر ياحقي، مدير قطب علمي فردوسي‌شناسي دانشکده‌ي ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي مشهد، هم با اشاره به همگوني‌هاي متداوم بين دو کشور ايران و پاکستان، از راه‌اندازي رشته‌ي زبان و ادبيات اردو در همنشيني‌اي که فردا (پنج‌شنبه، 31 فروردين) صورت خواهد گرفت، خبر داد.

او افزود: دوزبانه بودن اشعار اقبال لاهور و همچنين فارسي بودن نيمي از اشعار اين شاعر پاکستاني موجب شناخته شدن وي به عنوان مرز اتحاد ميان ايران و پاکستان است.

مسؤول همايش «اقبال لاهوري و انديشه‌هاي او» به تأسيس مرکز اقبال‌شناسي دانشکده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي در سال گذشته با هدف مطالعات مشترک اين دو ملت اشاره کرد و گفت: در آينده‌اي نزديک، مرکز فردوسي‌شناسي در دانشگاه پنجاب پاکستان تأسيس خواهد شد.

انتهاي پیام

  • چهارشنبه/ ۳۰ فروردین ۱۳۹۱ / ۱۷:۵۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 91013011315
  • خبرنگار :