نخستين جنگل‌هاي دست كاشت كشور در معرض نابودي

شهرستان سبزوار به علت کويري بودن، داشتن بيابان‌هاي فراوان و وزش بادها در معرض فرسايش بادي است که در چند سال اخير هم جنگل‌هاي تاغ مناطق "حارث‌آباد"،"فسنقر" و "برزو"(نخستين جنگل‌هاي دست كاشت كشور) به علل گوناگوني هم‌چون عدم فرهنگ‌سازي و برداشت بي‌رويه از اين امکان شهرستان توسط شهروندان، چراي دام و ... در معرض نابودي است.

شهرستان سبزوار به علت کويري بودن، داشتن بيابان‌هاي فراوان و وزش بادها در معرض فرسايش بادي است که در چند سال اخير هم جنگل‌هاي تاغ مناطق "حارث‌آباد"،"فسنقر" و "برزو"(نخستين جنگل‌هاي دست كاشت كشور) به علل گوناگوني هم‌چون عدم فرهنگ‌سازي و برداشت بي‌رويه از اين امکان شهرستان توسط شهروندان، چراي دام و ... در معرض نابودي است.

"مسعود وظيفه‌دار يزد"، رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان سبزوار در گفت‌وگو با خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان،با بيان اينکه سبزوار داراي 486 هزار و 424 هکتار منطقه تحت تاثير فرسايش بادي است، تصريح کرد: با اين وسعت منطقه تحت تاثير فرسايش بادي در شهرستان تا رسيدن به نقطه مطلوب براي طرح‌هاي تثبيت شن و بيابانزدايي فاصله فراواني داريم.

وي در خصوص معضل جنگل‌هاي مناطق "حارث‌آباد"،"فسنقر" و "برزو"، با اشاره به اينكه امر احيا و اصلاح تاغزارها با وسعت فراوان آن نيازمند زمان و تخصيص اعتبار مالي مناسب است، اظهار كرد: اين جنگل‌ها نخستين جنگل‌هاي دست کاشت کشور است.

وي با بيان اينکه نخستين جنگل دست کاشت تاغ در سال 1344 به مساحت 100 هکتار در ماسه‌زارهاي اطراف روستاي "حارث‌آباد" اين شهرستان ايجاد شده که پس از نتايج مطلوب تا پايان سال 1353 با کاشت حدود 40 هزار هکتار جنگل تاغ ادامه يافته است، افزود: امروزه سن دير زيستي اين جنگل‌ها حدود 45 سال است.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان سبزوار ادامه داد: سن دير زيستي مفيد درختچه تاغ، حدود 20 تا 25 سال است که عبور از اين سن مصادف با بروز انواع بيماري‌ها، حمله قارچ‌ها و آفت‌ها است.

وظيفه‌دار يزد با تاکيد بر اينکه هجوم آفت "ملخ کوهاندار" تاغ به تاغزارها طي ساليان گذشته فشار بيش از حدي بر اين عرصه‌هاي ارزشمند وارد کرده است، اظهار كرد: افزايش بيش از حد تراکم نونهال‌ها در اين عرصه‌ها سبب ايجاد رقابت براي دستيابي به آب و مواد غذايي خاک شده است.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان سبزوار ادامه داد: از آنجا که توان زيستي اکوسيستم بيابان بسيار شکننده و پايين است، بهره‌برداري بيش از حد از اين توان موجبات سير قهقرايي جنگل و مراتع بياباني مي‌شود.

وظيفه‌دار يزد، تغيير اقليم و بروز خشکسالي‌هاي متوالي، رسيدن به سن ديرزيستي تاغزارها و بروز بيماري‌ها و حمله انواع قارچ‌ها و آفت‌ها، کشت جنگل‌ها به صورت تک‌گونه‌اي و متعاقب آن ايجاد رقابت بر سر موادغذايي و سطح آب قابل برداشت که براي يک گونه گياهي مشابه است را از مسايل و معضلات گريبانگير جنگل‌هاي دست کاشت بياباني برشمرد.

وي در خصوص يکي ديگر از معضلات اين نوع جنگل‌ها، تصريح کرد: ضعف اقتصادي روستانشينان اطراف جنگل‌هاي دست کاشت، کمبود و گراني سوخت‌هاي فسيلي در اين مناطق سبب دست‌اندازي و بهره‌برداري غيرقانوني از اين جنگل‌ها مي‌شود.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان سبزوار عدم فرهنگ‌سازي و وجود باورهاي قديمي در خصوص استفاده از چوب تاغ براي طبخ نان و غذا جهت مصارف روزمره و برگزاري مجالس مذهبي را از ديگر معضلات موجود جنگل‌هاي دست کاشت بياباني در سبزوار دانست.

وظيفه‌دار يزد اصلاح روش‌هاي کشت چندگونه‌اي، اصلاح و احياي تاغزارهاي پير و مخروبه را از اقدامات اين نهاد براي برطرف كردن معضلات مذکور بيان و خاطرنشان کرد: با توجه به اعتبارات تخصيصي همه ساله بخشي از تاغزارهاي مخروبه احيا و اصلاح مي‌شود.

وي با بيان اينکه تاغزارهاي مناطق "حارث‌آباد"،"فسنقر" و"برزو" با توجه به وسعت ياد شده نيازمند زمان و تخصيص اعتبار مالي مناسب است، گفت: حفاظت و حراست از تاغزارها با ايجاد يگان حفاظت از جنگل‌ها و مراتع به صورت جدي دنبال مي‌شود.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان سبزوار در خصوص پروژه‌هاي جديد در مناطق تحت تاثير فرسايش بادي در اين شهرستان به کانون بحراني فرسايش بادي "بادقوس" به مساحت 71 هزار و 112 هکتار در بخش داورزن اين شهرستان اشاره کرد.

وظيفه‌دار يزد با بيان اينکه اجراي پروژه‌هاي تثبيت شن و بيابان‌زدايي در اين منطقه از سال 1384 آغاز شده است، ادامه داد: تاکنون عرصه‌اي در حدود 1000 هکتار تحت اجراي اين طرح‌ها قرار گرفته است.

انتهاي پیام

  • چهارشنبه/ ۳۰ فروردین ۱۳۹۱ / ۰۸:۳۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 91013010727
  • خبرنگار :