پيگيري تخريب يك قبرستان در حريم قلعه دختر كرمان

قبرستان مسيحيان كرمان بيش از 100 سال قدمت دارد

يك دانشجوي كارشناسي ارشد رشته‌ي مرمت و احياي بناهاي تاريخي معتقد است: قبرستان مسيحيان در محدوده‌ي تندرستان كرمان بيش از 100 سال قدمت دارد و به‌دليل دفن شدن افراد سرشناس، جزيي جدايی‌ناپذیر از فرهنگ اين شهر است.

يك دانشجوي كارشناسي ارشد رشته‌ي مرمت و احياي بناهاي تاريخي معتقد است: قبرستان مسيحيان در محدوده‌ي تندرستان كرمان بيش از 100 سال قدمت دارد و به‌دليل دفن شدن افراد سرشناس، جزيي جدايی‌ناپذیر از فرهنگ اين شهر است.

به گزارش خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فرناز قاضي‌زاده ـ دانشجوي مقطع كارشناسي ارشد دانشگاه علم و صنعت تهران ـ كه طرح پايان‌نامه‌ي خود را به اين قبرستان و محله‌ي اطراف آن اختصاص داده است، پس از انتشار اخباري مبني بر تخريب و آسيب رسيدن به اين قبرستان، متني را در اين‌باره در اختيار ايسنا قرار داد.

موقعيت قبرستان مسيحيان

او در اين مطلب اظهار كرده است: ایران سرزمینی وسیع با فرهنگ‌ها، اقوام و ادیان مختلف است که این خصایص بخشی جداناشدنی از سرزمین ما هستند. کرمان یکی از بزرگ‌ترین استان‌های ایران از قدیم تا به امروز بوده است و در این استان تمام اقلیت‌های مذهبی و اقوامی مانند زردشتی، یهودی و ارمني زندگی می‌کردند، حتا حضور این اقوام آن‌قدر پررنگ بود که محله‌هایی را به خود اختصاص داده بودند و امروزه با گذشت چند سال هنوز به همان نام‌ها معروف هستند، مانند محله‌ي گبری‌ها يا محله‌ي یهودی‌ها.

او ادامه داده است: یکی از آثار باقي‌مانده از ارامنه‌ي کرمانی، قبرستان کوچک واقع در خیابان زریسف، در دامنه‌ی کوهی معروف به تندرستان است که در واقع، امتداد همان کوهی‌ است که قلعه دختر روی آن قرارر دارد. قدمت این قبرستان به بیش از 100 سال می‌رسد و تقریبا تا 30 سال پیش مورد استفاده قرار می‌گرفت. این محل به‌دلیل دفن شدن افراد سرشناس و ساکنان کرمانی جزيی جدايی‌ناپذیر از فرهنگ شهر کرمان است.

بازديدكنندگان از قبرستان مسيحيان در سال 1389

وي يادآوري كرده است: محوطه‌ي تندرستان در بافت تاریخی كرمان قرار گرفته و گرچه این بافت در دوره‌های مختلف تاریخی مرکز دولت‌ها و شهر نبوده است، اما همیشه بناها و مراکز شاخصی مانند قلعه دختر و گنبد جبلیه در این محله قرار داشته‌اند.

قاضي‌زاده بيان كرده است: دليل توجه به محوطه‌ي تندرستان اهمیت زیادی است که این مکان برای ادیان و فرقه‌های مختلف دارد و حتا می‌توان به جسارت گفت که این مکان اولین‌بار برای زرتشتیان ساکن کرمان دارای تقدس بوده و بعد برای ادیان دیگری همچون مسیحیت و یهودیت به‌دلیل دفن مردگان‌شان قابل احترام شده است. همچنين مسلمانان معتقدند که امام حسن مجتبی (ع) از این محل عبور کرده است. این احترام نه در گذشته بلکه تا سال‌های اخیر نیز ادامه داشته، هرچند احداث پارک به شكلي كه اكنون انجام مي‌شود لطماتی را به اصالت این مکان وارد کرده است.

برگزاري مراسم چهلم نوروز

او در ادامه گفته است: یکی از ویژگی‌های خاص این محوطه برگزاری مراسم چهلم نوروز در این مکان است که در واقع یکی از مراسم آيینی زرتشتی این منطقه بوده و امروزه حتا مسلمانان نيز مراسمي را با همين نام، اما به‌شكل متفاوت برگزار می‌کنند.

قاضي‌زاده در پايان مطلب خود تأكيد كرده است: در سال‌های اخیر با توجه به بناها، ساختمان‌ها و بازار، دیگر به مقابر و قبرستان‌ها و بويژه اماکنی که مربوط به اقلیت‌های مذهبی هستند، توجه نمي‌شود. شاید این بنا در ظاهر یک چهار دیواری ساده به‌نظر برسد، اما از نظر فرهنگی و سازه چیزی کمتر از بناهای دیگر ندارد و حتا از نظر فرهنگی بسیار غنی‌تر از بقیه‌ي بناهاست. به همين دليل، وظیفه‌ي ماست این ارزش‌ها را به مردم بشناسانیم و آن‌ها را در شناخت فرهنگ و هویت‌شان راهنمایی کنیم تا به خواست و حمایت مردم این‌گونه بناها و آيین‌ها در شهرهای ما زنده بمانند.

به گزارش ايسنا، هفته‌ي پيش خبري درباره‌ي تخريب قبرستان مسيحيان شهر كرمان در راستاي طرح آزادسازي‌ كه اطراف قلعه دختر توسط شهرداري انجام مي‌شود، منتشر شد. مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با رد تخريب اين قبرستان اعلام كردند كه قبرستان مسيحيان در فهرست آثار ملي ثبت نشده و قرار است گروهي از كارشناسان وضعيت اين مكان را از نظر قدمت تاريخي بررسي كنند.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۱ فروردین ۱۳۹۱ / ۱۰:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91012105666
  • خبرنگار : 71219