رييس موسسه تحقيقات شيلات ايران خبرداد:‌

ايجاد بانك ژن ميگوهاي بومي كشور

رييس موسسه تحقيقات شيلات ايران با اعلام آغاز طرح كلان «كسب و انتقال دانش فني توليد انبوه ميگوي عاري از بيماري خاص» از ايجاد بانك ژن ميگوهاي بومي كشور در قالب اين طرح خبرداد.

رييس موسسه تحقيقات شيلات ايران با اعلام آغاز طرح كلان «كسب و انتقال دانش فني توليد انبوه ميگوي عاري از بيماري خاص» از ايجاد بانك ژن ميگوهاي بومي كشور در قالب اين طرح خبرداد.

دكتر مطلبي در گفت‌وگو با خبرنگار فناوري ايسنا، در خصوص اين طرح كلان ملي كه قرارداد آن بين معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و وزارت جهاد كشاورزي منعقد شده است، گفت: اين طرح شامل توليد ميگوي SPF و SPR با هدف تامين لاين و پست لاور (بچه ميگو) مورد نياز مزارع پرورش ميگوي كشور با خصوصيات ميگوهاي عاري از پاتوژن‌هاي مهم بيماري‌زا است.

رئيس موسسه تحقيقات شيلات تاكيد كرد: با توجه به بومي سازي لاين‌هاي پرورشي نيازمند توليد مولدين عاري از بيماري هستيم كه در افزايش توليد، بالا بردن درآمد توليدكنندگان و كنترل و جلوگيري از بيماري‌ها موثر خواهد بود.

وي ادامه داد: موضوع قرارداد اين طرح كلان ملي فناوري، دستيابي به دانش فني توليد ميگوي SPF در كشور مطابق با ضوابط و شرايط فني ذيربط، ذخيره سازي مناسب از ميگوي عاري از پاتوژن‌هاي خاص در كشور و ايجاد پايلوت تحقيقاتي به منظور پايش دائمي توليد ميگوي SPFدر كشور، برطرف كردن مشكلات ناشي از تلاقي نژادهاي يكسان يا هم خوني در گونه‌هاي پرورشي و ايجاد بانك ژن ميگوهاي بومي كشور، ارائه آموزش هاي كاربردي،تخصصي و صدورگواهي آموزش براي حداقل 50 نفر بهره بردار در استان‌هاي داراي شرايط مناسب تكثير و پرورش ميگو با هدف ترويج و انتقال نتايج حاصل از اجراي طرح در كشور و برنامه ريزي براي توليد انبوه دستاوردهاي حاصل از طرح(افزايش توليد حداقل50 هزار تن ميگو در سال براي مصارف داخلي) است.

رييس موسسه تحقيقات شيلات ايران افزود: بر اين اساس پيش‌بيني شده ، اين طرح طي مدت 30 ماه با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري توسط موسسه تحقيقات شيلات ايران به عنوان مجري اجرا ‌شود؛ بنابراين قادر خواهيم شد با ايجاد لاين‌هاي سالم وعاري از بيماري مولدان، تكثير و توليد پست لاورهاي عاري از بيماري، كشور را از واردات مولدان ميگو بي‌نياز كنيم. از سوي ديگر توسعه پرورش ميگو با تامين مولد و پست لاور در داخل كشور از نوع سالم علاوه بر صرفه‌جويي‌ كلان ارزي، زمينه صادرات و تامين مولد و پست لاور ميگوهاي مهم پرورشي به كشورهاي منطقه را فراهم مي‌‌كند.

مطلبي تصريح كرد: تاكنون كشورهاي محدودي لاين هاي SPF و SPR ميگو را در اختيار دارند و ساير كشورهاي داراي مزارع پرورش ميگو، مولدين خود از آمريكا و كشورهاي جنوب شرقي آسيا تامين مي‌كنند. ايران هم طي چند سال اخير در چند نوبت مولدين، پيش مولدين و حتي پست لاور را از اين كشورها وارد كرده است كه با بيماري‌هايي نيز همراه بوده است.

رييس موسسه تحقيقات شيلات ايران تصريح كرد: اعتبار پيش‌بيني شده اين طرح كلان ملي فناوري، هشت ميليارد تومان است كه چهار ميليارد تومان از محل اعتبارات معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و چهار ميليارد تومان از محل اعتبارات موسسه تحقيقات شيلات ايران اختصاص مي‌يابد. همچنين پيش‌بيني شده است در انتهاي برنامه زمان‌بندي شده، دانش فني توليد انبوه مولدين و پست لاور كسب شده به تدريج در اختيار بخش خصوصي قرار داده شده تا توليد انبوه صورت گيرد و منجر به صادرات شود.

مطلبي تصريح كرد: يكي از اهداف طرح كلان، ايجاد بانك ژن ميگو است چرا كه چنانچه ذخيره ژنتيكي از ميگو وجود نداشته باشد نمي‌توان موفق به توليد ميگوي SPF شد.

وي با اشاره طرح كلان ملي فناوري «ايجاد لاين‌هاي دام، طيور و آبزيان» كه بين معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و وزارت جهاد كشاورزي منعقد شد، گفت: بخش آبزيان اين طرح بر عهده موسسه تحقيقات شيلات ايران است كه پيش‌بيني شده است با اقداماتي همچون اصلاح‌نژاد انواع آبزيان از جمله اصلاح نژاد ماهيان گرمابي و اصلاح نژاد ميگوي کشور صورت گيرد.

به گزارش ايسنا، قرارداد طرح‌ كلان ملي فناوري «كسب و انتقال دانش فني براي توليد انبوه ميگوي عاري از بيماري خاص در كشور و قطع وابستگي به محصولات خارجي» باهدف دستيابي به اهداف برنامه هاي توسعه و ضرورت توسعه فناوري در ارتقاي شاخص‌هاي كمي و كيفي در توليد و پرورش آبزيان با هدف افزايش سهم در امنيت غذايي جامعه، طي مراسمي با حضور رئيس جمهور بين دكتر آقاميري، معاون فناوري و نوآوري معاونت علمي‌وفناوري رياست‌جمهوري و دكتر پرهمت، معاون وزير جهاد كشاورزي و رئيس سازمان آموزش، تحقيقات و ترويج كشاورزي(تات) به امضا رسيد.

انتهاي پيام

  • یکشنبه/ ۲۱ اسفند ۱۳۹۰ / ۰۹:۴۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 90122102667
  • خبرنگار :