كرسي مجلس چه سبز باشد و چه قرمز، آنقدر جذاب هست كه افرادي بخواهند براي رسيدن به آن هزينه كنند و حتي اين هزينهها را در هر دوره از انتخابات تكرار كنند اما در اين تلاش براي بازآمدن، گاهي اقبال مردم به يك كانديدا، مثل هزينههاي تبليغات، بيشتر شده و گاهي هم كمتر شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، بررسي آمار و ارقام مربوط به دورههاي ششم، هفتم، هشتم و نهم مجلس شوراي اسلامي نشان ميدهد كه ميزان اقبال مردم تهران به نمايندگانشان در اين سه دوره و همچنين انتخابات دوره نهم مجلس، كم و بيش متغير بوده است، تاجاييكه غلامعلي حدادعادل در انتخابات مجلس ششم، آخرين نفر تهران بود اما در سه دوره پس از آن، راي اول پايتختنشينان را كسب كرد.
حدادعادل در انتخابات مجلس ششم، پايينتر از فهرست سي نفره تهران قرار گرفت اما پس از ابطال برخي از آراء توانست به جمع نمايندگان تهران در مجلس ششم بپيوندد. چهار سال بعد، وي با كسب 888 هزار و 276 راي توانست نفر اول فهرست نمايندگان تهران شود و پلههاي ترقي را در درون مجلس هم طي كرد تا اينكه به عنوان رييس مجلس هفتم شناخته شد.
آراء حدادعادل در انتخابات مجلس هشتم نيز به يك ميليون و 909 هزار و 562 راي رسيد تا باز هم در ميان كانديداهاي حوزه انتخابيه تهران، ري، شميرانات و اسلامشهر، اول باشد؛ هرچند كه قباي رياست مجلس اينبار بر تن علي لاريجاني نشست.
در انتخابات مجلس نهم، آراء حدادعادل افزايش يافت و توانست با كسب يك ميليون و 119 هزار و 474 راي، در صدر فهرست منتخبان تهران قرار گيرد.
انتخابات مجلس ششم، با پيروزي اصلاحطلبان همراه بود. در اين دوره از انتخابات، بيش از 3 ميليون نفر از مردم تهران در پاي صندوقهاي راي حاضر شدند تا محسن آرمين، بهروز افخمي، مجيد انصاري، احمد بورقاني فراهاني، احمد پورنجاتي، سهيلا جلودارزاده، غلامعلي حدادعادل، الياس حضرتي، فاطمه حقيقتجو، سيدهادي خامنهاي، محمدرضا خاتمي، سيدمحمود دعايي، فاطمه راكعي، ابوالقاسم سرحديزاده، ميثم سعيدي، داوود سليماني، علي شكوريراد، محسن صفايي فراهاني، وحيده علايي طالقاني، جميله كديور، مهدي كروبي، الهه كولايي، علياكبر محتشميپور، رسول منتجبنيا، علياكبر موسويخوئيني، محسن ميردامادي نجفآبادي، بهزاد نبوي، محمد نعيميپور، عليرضا نوري و سيدشمسالدين وهابي را به مجلس بفرستند. البته روش و منش اين افراد در مجلس و سرنوشت سياسي اين افراد دستخوش تحولات بسياري شد بطوريكه هماكنون برخي در خارج كشور، برخي از عوامل اصلي فتنه 88 و برخي ديگر ـ به جز يكي دو نفر ـ درحاشيه سياست قرار گرفتند.
در تهران آنقدر چهرههاي اصلاحطلب روانه مجلس شد كه حتي جايي براي فردي مثل عليرضا محجوب باقي نماند و وي از راهيابي به مجلس ششم بازماند. البته عليرضا محجوب چهار سال بعد هم از تهران كانديداي مجلس شد تا اينبار با راهيابي به دور دوم انتخابات، نماينده مردم تهران در مجلس هفتم شود.
وي، در مجلس هشتم هم داوطلب نمايندگي از حوزه انتخابيه تهران شد و با كسب 308 هزار و 429 راي، باز هم به دور دوم رفت و سپس وارد مجلس هشتم شد.
محجوب در انتخابات نهمين دوره مجلس شوراي اسلامي بار ديگر نشان داد كه مرد دور دوم انتخابات است. وي در دور اول انتخابات اخير 255 هزار و 359 راي كسب كرد و به دور دوم رفت تا شايد در رقابت با 49 نفر ديگر، يكي از 25 نماينده باقيمانده تهران در مجلس نهم باشد.
انتخابات مجلس هفتم، ورق را براي جناح راست برگرداند و بخت با اصولگرايان يار شد، بطوريكه اكثريت مجلس را اينبار اصولگرايان قبضه كردند. در دور اول انتخابات مجلس هفتم، بيش از يك ميليون و 900 هزار نفر در تهران مشاركت كردند تا غلامعلي حداد عادل، احمد توكلي، اميررضا خادم، سيدمحمدمهدي طباطبايي شيرازي، احمد احمدي، حسين مظفر، سعيد ابوطالب، نفيسه فياض بخش، محمد خوشچهره جمالي، عماد افروغ، داوود دانشجعفري، عليرضا زاكاني، لاله افتخاري، فضلالله موسوي، فاطمه آليا، حسين نجابت، حسين شيخالاسلام، الهام امينزاده، عباسعلي اختري، سيدعلي رياض، فاطمه رهبر، الياس نادران، حميدرضا كاتوزيان، پرويز سروري، منوچهر متكي، مهدي كوچكزاده، غلامرضا مصباحيمقدم، عليرضا محجوب، علي عباسپور تهراني فرد، سهيلا جلودارزاده، حسن غفوري فرد و حسين فدايي آشياني به مجلس بروند.
البته در انتخابات مجلس هفتم، آراء 25 نفر از منتخبان مردم تهران در دور اول به حد نصاب يكچهارم كل آراء رسيد و 5 نفر بعدي، با رقابت در دور دوم انتخاب شدند.
احمد توكلي هم يكي ديگر از چهرههايي است كه براي دورههاي ششم، هفتم، هشتم و نهم مجلس شوراي اسلامي از تهران كانديدا شد. وي در دوره ششم با وجود شناختهشده بودن در بين مردم ـ كه دليل عمده آن، كانديداتوري وي براي انتخابات رياست جمهوري سال 1372 بود ـ با اقبال عمومي چنداني مواجه نشد و راي لازم را براي ورورد به مجلس ششم كسب نكرد.
اما چهار سال بعد، اوضاع براي توكلي هم مثل ديگر اصولگرايان متفاوت بود و وي توانست با 776 هزار و 979 راي، جايگاه دوم فهرست تهران را به خود اختصاص دهد و يك پله پايينتر از حدادعادل بايستد.
در انتخابات مجلس هشتم، هم آراء و هم جايگاه توكلي در فهرست نمايندگان تهران افت كرد ولي در نهايت وي با 568 هزار و 459 راي و ايستادن در جايگاه چهارم، به مجلس هشتم راه يافت.
هرچند توكلي در انتخابات مجلس نهم با كسب با 481 هزار و 12 راي، در جايگاه هفتم فهرست تهران قرار گرفت، اما اين راي و اين جايگاه براي نماينده شدن وي كافي نبود و تنها توانست به دور دوم انتخابات راه پيدا كند.
در انتخابات هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي، چهرههاي جديدي در بين اصولگرايان ظهور كردند و با اقبال هم مواجه شدند. اگرچه حضور اين چهرهها مانع از اول شدن حدادعادل در ميان منتخبان تهران نشد، اما چهرههايي نظير توكلي را به عقب راند، بطوريكه جايگاه وي در انتخابات مجلس هشتم از دوم به چهارم تغيير كرد و در انتخابات مجلس نهم نيز تا رده هفتم پايين آمد. بررسي روند حضور توكلي نشان از افول اقبال مردم به او و كاهش نسبي آراء وي در اين دوره نسبت به سه انتخابات اخير مجلس دارد.
مرتضي آقاتهراني و علي مطهري دو تن از اين چهرههاي جديد جناح راست بودند كه در انتخابات مجلس هشتم، بالاتر از احمد توكلي قرار گرفتند. نام حجتالاسلام والمسلمين مرتضي آقاتهراني، با سابقه تحصيل در بنياد باقرالعلوم و مدرسه حقاني قم و حضور در مسجد امام علي (ع) نيويورك بهعنوان امام جماعت، از زماني بيشتر بر سر زبانها افتاد كه به عنوان معلم اخلاق كابينه محمود احمدينژاد شناختهشد.
كمتر از دوسال بعد، وي در انتخابات مجلس هشتم شركت كرد و توانست با كسب 584 هزار و 198 راي، در جايگاه دوم فهرست منتخبين تهران و بالاتر از احمد توكلي قرار بگيرد.
وي در انتخابات مجلس نهم نيز جزو معدود نامزدهايي بود كه توانست در همان دور اول، يكچهارم آراء را كسب كند و با 690 هزار و 848 راي بهعنوان نفر چهارم منتخبان تهران معرفي شود.
علي مطهري، يكي ديگر از چهرههاي جديد اصولگرايان در انتخابات مجلس هشتم بود كه با كسب 571 هزار و 71 راي به عنوان نفر سوم تهران وارد مجلس شد اما در اين چهار سال، دوران پرحاشيهاي براي وي رغم زده شد تا جاييكه وي و برخي ديگر از اصولگرايان مجلس هشتم، عملا به طيفي جديد از اصولگرايان تبديل شدند.
هرچند كه انتقادات صريح وي از دولت تا حد طلايهداري طرح سوال از رييسجمهور و استعفا از نمايندگي (كه نمايندگان به آن راي مثبت ندادند)، ايراد برخي نطقها در صحن علني مجلس، نحوه نگاه به حوادث سال88 و برخي عقايد و اظهارنظرهاي علي مطهري، از وي اصولگرايي با چهرهاي متفاوت ساخته بود اما همين تفاوتها موجب شد كه در انتخابات مجلس نهم، نام وي در برخي ليستهاي اصلي اصولگرايان در تهران نظير جبهه متحد اصولگرايان و جبهه پايداري انقلاب اسلامي قرار نگيرد و در نتيجه در انتخابات اخير با كسب 446 هزار و 158 راي و ايستادن در جايگاه نهم فهرست منتخبان تهران، تنها به دور دوم انتخابات راه پيدا كند.
انتخابات مجلس هشتم، وضعيت چندان متفاوتي براي اصولگرايان نداشت؛ جز آنكه چهرههايي جديد از اين طيف را به جامعه معرفي كرد. البته ميزان مشاركت مردم تهران در انتخابات مجلس هشتم، كمتر از مجلس هفتم بود و يك ميليون و 740 هزار و 941 نفر از مردم پايتخت در اين انتخابات شركت كردند تا تنها 19 نفر از نامزدها به حد نصاب يكچهارم آرا دست پيدا كنند و تكليف مابقي نمايندگان به دور دوم انتخابات كشيده شود.
در نهايت، غلامعلي حدادعادل، مرتضي آقاتهراني، علي مطهري، احمد توكلي، حسن غفوريفرد، محمدرضا باهنر، بيژن نوباوه وطن، سيد شهابالدين صدر، سيدعليرضا مرندي، حميدرضا كاتوزيان، علي عباسپور تهرانيفرد، اسماعيل كوثري، سيدرضا اكرمي، غلامرضا مصباحيمقدم، فاطمه رهبر، فاطمه آليا، روحالله حسينيان، حسين نجابت، اسدالله بادامچيان، علياصغر زارعي، الياس نادران، لاله افتخاري، مهدي كوچكزاده، عليرضا زاكاني، حسين فدايي آشتياني، حميد رسايي، پرويز سروري، زهره الهيان، طيبه صفايي و عليرضا محجوب از تهران به مجلس هشتم راه يافتند.
در بين كانديداهاي مشترك در سه دوره اخير مجلس شوراي اسلامي، دو چهره شاخص ديگر يعني علي عباسپور تهراني و الياس نادران، با وضعيتي نوساني مواجه بودهاند.
الياس نادران با كانديداتوري در انتخابات مجلس هفتم و قرار گرفتن در ليست اصولگرايان، 516 هزار و 600 راي كسب كرد تا در بين 25 نفري كه در همان دور اول به مجلس هفتم راه يافتند، نفر بيست و دوم شود.
ميزان مشاركت مردم تهران در انتخابات مجلس هشتم موجب شد تا نادران شانس قرار گرفتن در بين منتخبين قطعي دور اول را از دست بدهد. كاهش نسبي آراء نادران در انتخابات مجلس هشتم و كسب 421 هزار و 63 راي، وي را روانه دور دوم انتخابات كرد ولي در نهايت توانست كرسياش در مجلس را حداقل براي يك دوره ديگر حفظ كند.
نادران يكي از منتقدان هميشگي سياستهاي اقتصادي دولت محسوب و همين مساله موجب شده است كه نام وي از نام اصولگرايان حامي دولت فاصله آشكاري پيدا كند.
در انتخابات مجلس نهم، الياس نادران باز هم با كاهش آراء مواجه شد و با كسب 348 هزار و 383 راي، در جايگاه هفدهم فهرست تهران ايستاد و مثل 49 نفر ديگر در اين حوزه انتخابيه، راهي دور دوم شد.
علي عباسپور تهراني، يكي از چهرههاي حاشيهدار مجلس هشتم بود كه بخش عمده اين حاشيه، به مواضعش به عنوان رئيس کميسيون آموزش و تحقيقات، در قبال مساله دانشگاه آزاد برميگشت.
وي در انتخابات مجلس هفتم در سال 82، داوطلب نمايندگي از حوزه انتخابيه تهران شد تا 431 هزار و 256 راي كسب كند. اما اين ميزان راي براي وي آنقدر كافي نبود كه بتواند مستقيما وارد مجلس شود؛ بنابراين به دور دوم انتخابات راه يافت و در آنجا براي حضور در مجلس هفتم انتخاب شد.
در انتخابات مجلس هشتم، آراء عباسپور اندكي افزايش يافت و كاهش تعداد رايدهندگان هم كمك كرد كه وي اينبار بتواند در همان دور اول وارد مجلس شود. او در انتخابات هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي، 485 هزار و 771 راي كسب كرد.
افزايش انتقادات از رييس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس بويژه در مجلس هشتم كار خود را كرد و عباسپور در انتخابات مجلس نهم، در ليست جبهه متحد قرار نگرفت. همين امر موجب شد كه رايهاي او به شدت افت كند و حتي پس از يك روز از آغاز رايشماري، از جمع 60 نفر اول تهران هم خارج شود و در نهايت حتي به دور دوم هم راه پيدا نكرد.
محمدرضا باهنر نيز دچار همين نشيب آرا در چند دوره اخير بوده است، آنچنانكه جايگاه وي از رتبه ششم در انتخابات مجلس هشتم، به رتبه 25 در مرحله نخست انتخابات اخير سقوط كرده است.
12 اسفند امسال، انتخابات نهمين دوره مجلس شوراي اسلامي برگزار شد و طبق اعلام ستاد انتخابات كشور، دو ميليون 335 هزار و 424 نفر از مردم تهران در اين انتخابات شركت كردند تا 5 نفر، يعني حدادعادل، مرندي، ابوترابيفرد، آقاتهراني و ميركاظمي را مستقيما به مجلس بفرستند.
بدين ترتيب، تكليف 25 نماينده باقيمانده از حوزه انتخابيه تهران، ري، شميرانات و اسلامشهر در مجلس نهم، بايد در دور دوم انتخابات معلوم شود تا از بين 50 نفر، يعني بيژن نوباوهوطن، احمد توكلي، اسماعيل كوثري، علي مطهري، روحالله حسينيان، علياصغر زارعي، عليرضا زاكاني، حسين مظفر، زهره طبيبزاده نوري، محمد سليماني، غلامرضا مصباحيمقدم، سيدمهدي هاشمي، سيدمحمود نبويان، مهدي كوچكزاده، مهرداد بذرپاش، حميد رسايي، الياس نادران، لاله افتخاري، مجتبي رحماندوست، محمدرضا باهنر، حسين فداييآشياني، پرويز سروري، فاطمه آليا، فاطمه رهبر، حسين نجابت، زهره الهيان، قاسم روانبخش، محسن كازروني، زهره سادات لاجوردي، محمدناصر سقاي بيريا، الهام امينزاده، حسين طلا، اسدالله بادامچيان، عليرضا محجوب، حسن غفوريفرد، حسن حميدزاده، سهيلا جلودارزاده، محمدنبي رودكي، محمدنبي حبيبي، بتول نامجو، محمدحسين استادآقا، فرهاد جوانمردي، محمدجمال خليليان اشكذري، علياصغر خاني، محمداسماعيل كفايتي، عليرضا صفارزاده، جواد محمدي، حميدرضا كاتوزيان، علي خطيبي شريفيه و ابراهيم انصاريان، 25 نفر به اين مجلس راه پيدا كنند.
آنچه از بررسي چهار دوره اخير انتخابات مجلس شوراي اسلامي بهدست ميآيد، افول آراء برخي چهرههاي اصلي اصولگرايان ايت. به نظر ميرسد انتقادات تند و بيمهاباي آنها از دولت، قبل از آنكه براي ايشان محبوبيت ايجاد كند موجب ريزش هواداران آنها شده است يا شايد ملال شهروندان از حضور تكراري چهرههاي قديمي و رويكرد آنها به چهرههاي تازه باعث اين ريزش آرا شده است.
انتهاي پيام