دبير سيامين جشنواره بينالمللي فيلم فجر در آستانهي 3 روز مانده به آغاز اين دوره از جشنواره در دومين نشست خبري خود از آخرين جزييات جشنواره سخن گفت و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، محمد خزاعي كه صبح امروز ـ يكشنبه 9 بهمن ماه ـ در مركز فرهنگي «اسوه» حضور پيدا كرد، در ابتداي سخنانش درباره ويژگيهاي سيامين جشنواره بين المللي فيلم فجر گفت: امسال جشنواره در بخشهاي متعددي برگزار ميشود، در بخش اصلي جشنواره كه همان بخش مسابقه سينماي ايران است 32 فيلم، در بخش نگاه نو 22 فيلم، در بخش آئينه مسابقه ايران(خارج از مسابقه)17 فيلم، حضور دارند كه در مجموع ميتوان گفت تعداد فيلمهاي ايراني سيامين جشنواره بينالمللي فيلم فجر 71 عنوان خواهد بود.
بخش تجلي اراده ملي امسال با شكوهتر است
خزاعي سپس به بخش تجلي اراده ملي اشاره و اظهار كرد: ما امسال قصد داريم بخش تجلي اراده ملي را باشكوهتر از سالهاي گذشته برگزار كنيم. ميتوان گفت از جمله اتفاقات خوبي كه در جشنواره سيام رخ داده اين است كه علاوه بر مشاركت نهادهاي مختلف، يكسري از تفاهمها پايهگذاري شد.
وي در عين حال گفت: در اين راستا، چهار هم انديشي نيز برگزار شد تا سينماگران بتوانند با نهادهاي مختلف همكاري بهتر و موثرتري داشته باشند.
دبير جشنوارهي فيلم فجر با اشاره به ويژگي ديگر بخش تجلي اراده ملي،توضيح داد:يكي از اتفاقات خوب ديگري كه در بخش تجلي اراده ملي رخ داده اين است كه قرار است امسال داوران اين بخش علاوه بر فيلمهاي بخش مسابقه، فيلمهاي ساير بخشها را هم مشاهده كنند. در واقع آنها ميتوانند حتي فيلم منتخبشان را از فيلمهاي بخش خارج از مسابقه و يا مستند انتخاب كنند. چرا كه معتقد هستيم نبايد داوران اين بخش را به بخش مسابقه سينماي ايران محدود كنيم.
خزاعي در ادامه سخنانش به ويژگيهاي بخش بين الملل جشنوارهي فيلم فجر اشاره كرد و گفت: ما در بخش بينالملل جشنواره تغييرات جدي را در رويكرد، ساختار،موضوعات و همچنين نگاه جدي به تحولات منطقه داشتيم. در اين بخش نزديك به 65 فيلم نمايش داده ميشود و 9 فيلم نيز در كنفرانس هاليووديسم و سينما نمايش ويژه دارند.
دبير سيامين جشنواره بين المللي فيلم فجر افزود: در بخش جام جهان نماي جشنواره سيام ما پنج موضوع را براي فيلمها مشخص كرده بوديم كه با سختگيريهاي هيات انتخاب، 80 درصد آثاري كه به جشنواره راه يافتهاند در بارهي همين موضوعات هستند.
وي ادامه داد: در قسمت جام جهاننما 17 اثر داوري ميشود. همچنين در بخش جلوگاه شرق نيز 12 اثر، در بخش سينماي سعادت 10 اثر، دربخش جشنواره جشنوارهها 11 اثر و در بخش مرور سينماي جهان 9 اثر به نمايش درخواهد آمد.
خزاعي از نمايش اولينبار فيلمهاي سه بعدي در جشنوارهي فجر امسال سخن گفت و توضيح داد: براي اولين بار نمايش فيلمهاي سه بعدي را در بخش بينالملل خواهيم داشت. تا كنون تنها 12، 13 فيلم سه بعدي در دنيا توليد شدهاند و ما توانستيم با همكاري معاونت سينمايي پنج اثر را در جشنواره به نمايش بگذاريم.
وي در ادامه به نحوه انتخاب بهترين فيلم از نگاه مردم اشاره كرد و گفت: براي انتخاب بهترين فيلم از نگاه مردم يك تيم 45 نفره مامور شدهاند كه به صورت روزانه نظرات مردم را به دبيرخانه جشنواره منتقل كنند، چرا كه معتقد هستيم اين بخش و انتخاب شدن در آن يكي از دغدغههاي سينماگران است.
خزاعي تصريح كرد: ما امسال بهترين فيلم از نگاه مردم را در بخشهاي مسابقهاي كه در جشنواره برنامه ريزي شدهاند خواهيم داشت.
خزاعي در ادامه درباره بخش اقلام تبليغي سينما جشنواره بين المللي فيلم فجر عنوان كرد: بخش اقلام تبليغي يكي از بخشهاي جشنواره است كه با استقبال بسيار خوبي مواجه شده است. در اين بخش مجموعا 399 اثر از 49 هنرمند به دبيرخانه جشنواره رسيد كه از ميان آنها 66 اثر به بخش مسابقه راه يافت.
وي خبر داد: قرار است آثار راه يافته به بخش مسابقه در سينماهاي فلسطين و اريكه ايرانيان نمايشگاهي داشته باشند. همچنين بنا بر پيشنهاد دوستاني كه در اين بخش شركت كرده بودند جوايز اين بخش امسال در اختتاميه جشنواره اهدا خواهد شد.
دو اتفاق ويژهي جشنواره فجر چيست؟
دبير سيامين جشنواره بين المللي فيلم فجر به دو كنفرانس و همايش ويژه جشنواره نيز اشاره كرد و درباره آنها گفت: كنفرانس هاليووديسم و سينما و اجلاس بيداري اسلامي دو اتفاق ويژه جشنواره فجر امسال خواهد بود. كنفرانس هاليووديسم كه افتتاحيه آن سيزدهم بهمن ماه خواهد بود با حضور 250 تا 300 ميهمان خارجي در سالن همايشهاي بين المللي وزارت امور خارجه برگزار ميشود.
وي ادامه داد: همچنين اجلاس بيداري اسلامي نيز با حضور 600 ميهمان داخلي و خارجي در سالن همايشهاي صدا و سيما برگزار خواهد شد كه ميهمانان اين اجلاس افراد شاخص هستند. مراسم افتتاحيه و اختتاميه سيامين جشنواره بين المللي فيلم فجر از موضوعات ديگري بود كه دبير جشنواره به آن اشاره كرد.
وي در اين بخش با بيان اينكه مراسمهاي افتتاحيه و اختتاميه مراسمهاي خاصي خواهند بود، عنوان كرد: مراسم افتتاحيه 12 بهمن با آئين خاصي در تالار وحدت برگزار ميشود. آئين استقبال از ساعت 5 بعد از ظهر آغاز و مراسم افتتاحيه از ساعت 6:30 بعداز ظهر در تالار وحدت انجام ميشود.
خزاعي ادامه داد: اختتاميه بخش مسابقه سينماي ايران نيز 23 بهمن پس از پايان نمايش فيلمها در تالار وحدت برگزار ميشود. همچنين اختتاميه تجلي اراده ملي كه 30 نهاد و 150 داور در آن مشاركت دارند نيز بيست و هفتم بهمن ماه در تالار ايوان شمس برپا ميشود.
دبير سيامين جشنواره بينالمللي فيلم فجر در بخش ديگري از سخنانش تمركز زدايي و برگزاري جشنواره به صورت همزمان در استانها را يكي از دغدغههايش دانست و تصريح كرد: تا كنون ميزباني 9 استان براي جشنواره سيام قطعي شده است و يك استان ديگر هم براي برگزاري جشنواره اعلام آمادگي كرده است كه هنوز از نظر امكانات مورد تائيد قرار نگرفته است اما در كل استانها نمايشهاي خود را از 17 بهمن تا سوم اسفند ماه پيگيري خواهند كرد.
وي تاكيد كرد: يكي از اهداف ابتدايي ما اين بود كه افرادي كه در شهرستانها زندگي ميكنند بتوانند فيلمهاي جشنواره را مشاهده كنند و در اين زمينه تلاشهاي بسياري شده است. امسال طبق سنوات گذشته براي با شكوه بودن جشنواره در استانها برنامهريزي كردهايم و استانها برگزار كننده افتتاحيه ، اختتاميه، كارگاههاي آموزشي و بزرگداشتهايي را برگزار خواهند كرد.
71 نفر در داوريهاي جشنوارهي فيلم فجر
خزاعي در ادامه دومين نشست خبرياش به تركيب هيات انتخاب و داوران اشاره كرد و گفت: شايد امسال جزو معدود سالهايي است كه تركيب هيات داوران و هيات انتخاب نماينده خانواده سينما ايران است. در مجموع 71 نفر كار داوري را در جشنواره سيام برعهده دارند.
وي خبر داد: اكنون داوري بخش اقلام تبليغي به پايان رسيده و داوري بخش مسابقه سينماي ايران از دو سه روز ديگر و داوري بخش مستند از روز گذشته آغاز شده است.
تمام پرسشهاي خبرنگاران از دبير جشنوارهي فيلم فجر
به گزارش ايسنا، در ادامه اين نشست محمد خزاعي دبير سيامين جشنواره بين المللي فيلم فجر به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
تعامل با صنوف از وظايف ماست
خزاعي درباره تعاملش با خانه سينما در پي انحلال اين تشكل صنفي گفت: من از روز اول درباره تعامل با صنوف صحبت كردم و الان نيز با تعامل با صنوف ميگويم؛ تعامل با صنوف در هر شرايط و جايگاهي وظيفه ما است. وي تصريح كرد: بالاخره مشكلات حل ميشود اما اگر اكنون نيز مشاهده كنيد ميبينيد كه اعضاي هيات داوري، انتخاب و بزرگداشتها تركيبي از افرادي است كه صنوف اعلام كردند.
دبير جشنوارهي فيلم فجر تاكيد كرد: معتقدم تعامل با صنوف هميشه بايد به دور از افراط و تفريط وجود داشته باشد. ما همه عضو خانواده سينما ايران هستيم و همه نقشي را ايفا ميكنيم. در هر صورت مشكل خانه سينما حل خواهد شد و اميدوارم اين اتفاق زودتر بيفتد.
چه كسي جشنواره را تحريم كرده است؟
دبير سيامين جشنواره بين الملي جشنواره فيلم فجر دربارهي حاشيههاي مطرح شده پيرامون تحريم جشنوارهي فيلم فجر گفت: من شنيدهام كه برخي از شبكههاي ماهوارهاي صحبت از تحريم جشنواره توسط فيلمسازان ميكنند. من هميشه سعي كردهام افراط و تفريط نداشته باشم و بيشتر صنفي كار كنم. اما وقتي ميشنوم كه اين شبكهها از تحريم صحبت ميكنند خندهام ميگيرد. واقعا چه كسي جشنواره را تحريم كرده است؟ اين تنهاتبليغات شبكههاي خارجي است.
خزاعي سخنانش را اينگونه ادامه داد: به آنهايي كه وظيفهاشان پر كردن آنتنهايش شبكههايشان هست، ميگويم كه جشنواره فيلم فجر جشنوارهاي ملي است و به اين مسائل ربطي ندارد و در هر شرايطي فيلمسازان در آن حضور مييابند.
تنها يك فيلم دچار مميزي است
دبير سيامين جشنواره فيلم فجر در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران درباره فيلمهايي كه دچار مميزي شده و به جشنواره نميآيند عنوان كرد: تنها يك فيلم بود كه مميزي داشت و نميتوانست به جشنواره راه پيدا كند و ساير فيلمها تنها اصلاحيههايي داشتند.
وي گفت: البته در برخي از سايتها ديدم كه آن يك فيلم هم گويا اصلاحاتش را انجام داده است و اميدوارم تكليفش هر چه زودتر مشخص شود تا بعد ببينيم كه ميتوانيم براي حضور آن در جشنواره برنامهريزي كنيم يا خير.
ناخواسته مجبوريم برخي فيلمها را حذف كنيم
دبير جشنوارهي فيلم فجر در عين حال مطرح كرد: در هر صورت تعدادي از فيلمها تا امشب كه مهلت نهايي دريافت آثار است به دفتر جشنواره نخواهد رسيد و ما مجبور هستيم ناخواسته آنها را خارج كنيم بنابراين فيلمهاي ديگري ميتوانند جايگزين آنها شوند. البته نه در بخش مسابقه سينماي ايران.
وي خاطرنشان كرد: يكي از فيلمهايي كه احتمال ميدهيم به جشنواره نرسد «كلاه قرمزي و بچه ننه» است كه هنوز فيلمبرداري آن ادامه دارد و احتمال دارد فيلمهاي ديگري مانند فيلم «زندگي خصوصي آقا و خانم ميم » جايگزين اين فيلمها شوند.
خزاعي در پاسخ به سوال ديگري درباره اينكه با توجه به قول شوراي سياست گذاري جشنواره، اگر نفر اول جشنواره سيام فيلمي چند ميلياردي را براي ساخت پيشنهاد دهد، معاونت سينمايي پنجاه درصد آن را تقبل خواهد كرد، اظهار كرد: رئيس شوراي سياست گذاري جشنوارهي فيلم فجر آقاي شمقدري است بنابراين تمام تعهداتي كه اعلام شده چه خزاعي دبير جشنواره باشد و چه نباشد، قابل پيگيري است.
دبير سي امين جشنواره فيلم فجر افزود: مصوباتي مانند خريد رايت پنج فيلم نامزد دريافت سيمرغ بهترين فيلم و همچنين بحث حمايت پنجاه درصدي از كارگردان بهترين فيلم جشنواره از جمله مصوبات شوراي سياست گذاري است اما اينكه مبلغي كه به اين موضوع اختصاص داده ميشود چقدر باشد نميدانم. طبيعتا هزينه بايد متعارف باشد.
زمانبندي فيلمها براي رسيدن به جشنواره مهم است
وي در پاسخ به انتقادي درباره اينكه با توجه به زمانبندي كه اعلام شده است، برخي از فيلمسازان با عجله كار كرده و فيلمها دچار ضعفهايي ميشوند، گفت: زمانبندي فيلمها براي رسيدن به فيلم فجر بسيار مهم است. مشكل زمانبندي در سي دوره گذشته جشنواره فجر ديده ميشود و اين موضوع يكي از ضعفهاي آن بود. ما امسال زمانبندي را اعلام كرديم و خوشبختانه همه دوستان خودشان را با اين زمانبندي وفق دادند. اميدوارم كه زمانبندي جشنواره سي و يكم بلافاصله پس از پايان جشنواره امسال اعلام شود.
گيشهها به اندازه كافي بليت خواهند داشت
ميزان فروش بليتها در گيشه و همچنين خريد و فروش بليت در بازار سياه سوال ديگري بود كه از محمد خزاعي پرسيده شد كه وي در پاسخ به آن عنوان كرد: امسال سهميه خوبي براي فروش بليتها در گيشه اختصاص داده شده است، اما گفته ميشود كه برخي، فيلمهاي مورد علاقهشان را در بازار سياه و با قيمتهاي بسيار بالايي تهيه ميكنند. لازم است به اين افراد بگويم كه چنين كاري نياز نيست و گيشهها به اندازه كافي بليت فروشي خواهند كرد.
وي تصريح كرد: قول ميدهيم اگر فيلمي با استقبال خوبي مواجه شد براي آن سانسهاي ويژهاي را در نظر بگيريم.
به گزارش ايسنا، از آنجا كه بخش مستندهاي سينمايي از دوره سيام دوباره به جشنواره فجر اضافه شده است، يكي از خبرنگاران درباره علت محدوديت زمان 70 دقيقهاي آثار اين بخش و همچنين استقبال مخاطبان از آنها پرسيد كه خزاعي پاسخ داد: جشنواره امسال مقدمهاي براي رونق سينماي مستند در سالهاي آينده است. قرار است مركز گسترش سينماي مستند و تجربي وظيفه توليد فيلمهاي مستند سينمايي را برعهده داشته باشد.
دبير سيامين جشنواره فيلم فجر خاطر نشان كرد: اكنون سينماهاي «آزادي»، «فرهنگ»، «صحرا»، «ملت» و «برج ميلاد» كه بهترين سينماهاي جشنواره هستند، مستندها را نمايش ميدهند و فكر ميكنم سينماي مستند با توجه به تنوع موضوعي و فيلمسازان شاخصي در جشنواره حضور دارند مورد استقبال قرار خواهد گرفت. ضمن آنكه بايد بگويم مستندهاي 70 دقيقهاي يكي از استانداردهاي فيلمهاي مستند است كه در اين بخش 93 فيلم به جشنواره رسيد.
سرانجام اكران «قلادههاي طلا»
در ادامه يكي ديگر از خبرنگاران درباره حضور فيلم «قلادههاي طلا» در جشنواره فجر كه خزاعي خود تهيهكنندگي آن را برعهده دارد پرسيد، كه وي در پاسخ به اين سوال بيان كرد: «قلادههاي طلا» يك فيلم سياسي است و قطعا فيلمهاي حساس بايد از سوي نهادهاي مختلف ديده شود بنابراين «قلادههاي طلا» اكنون در اين مرحله است.
وي ادامه داد: البته نسخه ديجيتال اين فيلم در مهلت مقرر به دفتر جشنواره تحويل شد و من ديروز مشكل اين فيلم را از دكتر حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي پيگيري كردم و ايشان گفتند كه مشكل فيلم تقريبا در حال حل شدن است و ميتواند در جشنواره حضور داشته باشد.
دبير سيامين جشنواره فيلم فجر در واكنش به پرسش ديگري درباره كيفيت صدا و تصوير سالن برج ميلاد اظهار كرد: 50، 60 نفر از همكاران فني ما به سالنهاي مختلفي از جمله سالن برج ميلاد اعزام شده و آنها را استانداردسازي كردهاند. براي جشنواره سيام مديريت برج ميلاد همكاري بسيار خوبي داشت و پرده سينمايي اين سالن تعويض و صدا در حد استاندارد تنظيم شده است.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري كه درباره نرسيدن برخي فيلمهاي كارگردان شاخص مانند «كلاه قرمزي و بچه ننه» و «نارنجي پوش» پرسيده بود، گفت: در هر صورت «كلاه قرمزي و بچه ننه» در مرحله فيلمبرداري است و احتمال دارد كه به جشنواره نرسد اما گويا «نارنجي پوش» آقاي مهرجويي به پايان رسيده است و احتمالا امروز نسخه ديجيتال آن به دفتر جشنواره تحويل شده است.
خزاعي همچنين درباره حضور فيلمهاي «آمين خواهيم گفت» سامان سالور و «بيخود و بيجهت» عبدالرضا كاهاني نيز بيان كرد: تاكنون نشنيدهام كه فيلم آقاي سالور مشكلي داشته باشد و اين فيلم در جشنواره شركت خواهد كرد. فيلم آقاي كاهاني نيز اصلاحات زيادي ندارد، قرار نيست هيچ فريمي از اين فيلم حذف، تغيير يا سانسور شود و تنها بايد يك صدا از فيلم حذف شود كه اميدوارم زودتر انجام شده و فيلم به جشنواره برسد.
استقلال اينگونه تعريف نميشود
دبير سيامين جشنواره فيلم فجر در پايان اين نشست باز هم درباره انحلال خانه سينما، نحوه تعاملش با صنوف مورد پرسش قرار گرفت و در پاسخ به اين انتقاد كه تركيب هيات داوران از افراد مخالف خانه سينما تشكيل شده است، گفت: استقلال اينگونه تعريف نميشود كه اگر درباره خانه سينما موضعگيري كنم مستقل باشم و اگر موضعگيري نكنم غير مستقل. من اگر يك درصد احتمال انحلال خانه سينما را ميدادم چه دليلي داشت كه براي تعامل با صنوف در ابتدا حضورم به خانه سينما بروم؟
وي تاكيد كرد: ميتوان اينگونه فكر كرد كه انحلال خانه سينما سناريويي بود كه خزاعي پرده اول آن حساب ميشد. اين هم نوعي تفكر است اما اگر منطقي باشيم هيچ مديري دوست ندارد كه جشنوارهاي برگزار كند كه كم رونق باشد. من نيز خود عضوي از دو صنف تهيهكنندگان و نويسندگان و منتقدان هستم و از انحلال خبر نداشتم. الان هم اصلا به اينكه چه كسي ميآيد و چه كسي ميرود فكر نميكنم. در حال حاضر تنها براي من مشاركت حداكثري سينماي ايران و اينكه اعضاي هيات انتخاب و داوران نماينده كل سينماي ايران باشند، مهم است.
تركيب هيات انتخاب و داوران خوب است
محمد خزاعي در بخش پاياني نشست خبرياش گفت: تركيب هيات انتخاب و داوران جشنوارهي فيلم فجر متخصص و خوب است.
وي ادامه داد: برخي تنها از يكي دو نفر كه موضعگيريهايي درباره خانه سينما داشتند در تركيب هيات داوران نام ميبرند اما بايد قضاوتهايمان كمي عادلانه باشد و تركيب 73 نفر داور ديگر را هم ببينيم. مگر آقاي رشيدي موافق انحلال خانه سينما است؟ ايشان از اعضاي هيات داوران ما هستند و افراد ديگري را نيز ميتوان نام برد. حضور جريان موافق و مخالف در كنار يكديگر استقلال جشنواره را نشان ميدهد.
دبير جشنوارهي فيلم فجر همچنان اظهار اميدواري كرد: شرايط ايدهآلي براي حيات صنوف سينمايي ايجاد شود.
به گزارش ايسنا، در اين نشست خبري مديران ستادي جشنوارهي فيلم فجر در ميان حاضران بودند و يزدان عشيري مدير روابط عمومي جشنوارهي فيلم فجر محمد خزاعي را همراهي ميكرد.
در اين نشست از تيزر جشنوارهي فيلم فجر كه توسط علي رويينتن كارگرداني شده بود، رونمايي شد.
انتهاي پيام