كلنگ زني رصدخانه ملي ايران در دهه فجر مجري طرح: تلسكوپ رصدخانه ملي از بهترين تلسكوپ‌هاي دنيا در كلاس خود است

در جلسه كميته راهبري طرح‌هاي كلان ملي فناوري در بررسي روند پيشرفت طرح كلان طراحي، ساخت و راه‌اندازي رصدخانه ملي مقرر شد كه كلنگ زني اين پروژه در دهه فجر سال جاري انجام و براي انجام نخستين نورگيري رصدخانه ملي تا پايان دوره دولت دهم تلاش شود.

به گزارش خبرنگار«علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر رضا منصوري، مجري طرح كلان طراحي، ساخت و راه‌اندازي رصدخانه ملي در جلسه كميته راهبري طرح‌هاي كلان ملي فناوري كه با حضور معاون علمي فناوري رييس جمهور، معاون پژوهشي و فناوري وزير علوم و مديران اجرايي سه طرح كلان ملي فناوري ديگر برگزار شد، اظهار كرد: طرح راه‌اندازي رصدخانه ملي در سال 77 به تصويب رسيد. مكان يابي آن در سال 78 و مطالعات ميداني آن قبل از دهه هشتاد به انجام رسيد و نهايتا قله گركش به عنوان يكي از نقاط بسيار مناسب دنيا از نظر نجومي براي احداث اين رصدخانه انتخاب شد.

وي ادامه داد: طراحي و ساخت سنسورهاي دكل‌ها در داخل كشور انجام شده و با دقت بسيار بالا (در حد ميكروكلوين) در قله مورد نظر نصب شده است تا با اندازه گيري دما مكان مناسب براي نصب تلسكوپ را پيدا كنيم. اين تلسكوپ در كلاس خود جزو بهترين تلسكوپ‌ها است كه تصاويري با كيفيت بسيار بالا را ارائه مي‌دهد.

مجري طرح كلان طراحي ، ساخت و راه‌اندازي رصدخانه ملي با بيان اين كه تاكنون بيش از 90 تن تجهيزات در بالاي قله نصب شده است، تصريح كرد: جاده مواصلاتي به قله مورد نظر يكي از پارامترهاي كليدي بود كه متاسفانه كمي تاخير در آماده سازي آن سبب شد كه چندين ماه پروژه عقب بماند. همچنين ساختماني در فاصله 300 متري از قله براي تيم مهندسي و منجمان مستقر در رصدخانه پيش‌بيني شده كه طراحي اوليه معماري آن تا يك ماه آينده آماده شده و قرارداد ساخت آن در اسفند ماه بسته مي‌شود.

دكتر محمد جواد لاريجاني، رييس پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي، عنوان كرد: طرح كلان طراحي، ساخت و راه‌اندازي رصدخانه ملي جزو افتخارات علمي تمامي دانشمندان ايراني خواهد بود. در اين طرح موفق شديم، تمامي علاقمندان و متخصصان مورد نظر در ايران و همچنين ايرانيان خارج از كشور را به همكاري دعوت كرده و در اجراي پروژه شريك كنيم.

وي با بيان اين كه هزينه برآورد شده توسط استانداري اصفهان براي اجراي پروژه راه مواصلاتي رصدخانه ملي حدود شش ميليارد تومان است اظهار اميدواري كرد: با تامين اين هزينه بتوان با اتمام فازهاي تعيين شده پروژه در موعد مقرر نخستين نورگيري را تا دو سال آينده انجام داد.

دكتر نسرين سلطانخواه، معاون علمي ـ فناوري رييس جمهور هم در خصوص اين طرح، اظهار كرد: اميدواريم نخستين نورگيري رصدخانه ملي ايران تا پايان دولت دهم و تا قبل از تغيير در سيستم مديريتي كشور كه خود سبب كند شدن هر پروژه‌اي مي شود، انجام شود.

وي با بيان اين كه معاونت علمي فناوري رييس جمهور در بخش هايي كه بتواند از اين پروژه حمايت خواهد كرد، تصريح كرد: وزارت علوم براي تامين بودجه اين پروژه در بخش عمراني در سال 91 حمايت‌هاي لازم را انجام مي‌دهد اما اميدواريم براي ساختن تجهيزات و قطعات مورد نياز ظرفيت‌هاي داخلي براي پاسخگويي به اين نيازها نيز شناسايي شود.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۱۶ آبان ۱۳۹۰ / ۱۴:۵۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 9008-10395
  • خبرنگار : 71214