محمدرضا لطفي گفت: تخصص من اين است كه افرادي را در زمينه موسيقي تربيت كنم و آنها سرنوشت خود را بر پايه كيفيت آثار جلو برند. تمام حرف من با خوانندگان و نوازندهها همين است.
به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در نشست خبري كه صبح امروز (هشتم آبان) براي تشريح جزئيات كنسرت بزرگ همنوازان شيدا برگزار شده بود، محمدرضا لطفي در سخناني درباره اين اركستر بزرگ گفت: كارهاي هنري و هنرمندان اساسا بر پايه ضرورت موسيقي و نيازمنديهاي هنري شكل ميگيرد. بنابراين ما اركسترهاي گوناگوني داريم كه بر پايه ضرورتها به وجود ميآيد. اين قطعاتي كه قرار است در كنسرت پيش رو اجرا شود بياني دارد كه مرا بر آن داشت كه گروه بانوان شيدا را با گروه اصلي تركيب كنم.
او ادامه داد: زماني كه قرار شد اين كنسرت را برگزار كنيم بنده و اعضاي گروه دوست داشتيم كه به صورت ادغام شده با يكديگر فعاليت كنيم و تلاش ميكنيم بتوانيم انتظار مردم و انتظار جامعه را برآورده كنيم.
تنظيم كاملا تجربي در كنسرت همنوازان شيدا
او درباره هارموني موسيقي ايراني توضيح داد: بعضي از هنرمندان عرصه موسيقي تلاش كردند راههاي اصولي براي هارموني ايراني پيدا كنند كه موفق به ساخت ترانههاي خوبي شدند.
وي افزود: تئوري منسجمي براي هارموني ايراني وجود ندارد، گاهي جوانان تلاش ميكنند مفهوم هارموني را كه در غرب به وجود آمده تغيير دهند و به كار بندند. در قطعاتي كه آقاي مرتضوي آنها را براي اين كنسرت تنظيم كردند تلاش شده از تجربيات ديگران در زمينه سازهاي ايراني استفاده كنند و البته سليقه خود را نيز به كار گرفتهاند.
لطفي تاكيد كرد: اين كنسرت در زمينه تنظيم كاملا به صورت تجربي اجرا ميشود.
اين هنرمند برجسته كشورمان در بخش ديگري از سخنانش در رابطه اشعار و خواننده كنسرت پيش رو توضيح داد: اينكه من در هر كنسرتم از خوانندهاي جديد استفاده ميكنم به نيت من بر ميگردد. از زماني كه موسيقي ايراني را شروع كردم خوانندگان جواني بودند كه بالقوه قدرت خوانندگي داشتند، اما بالفعل نبودند. من سعي كردم افرادي را مثل جناب آقاي ناظري و سركار خانم اخوان به همراه چند خواننده ديگر را بالفعل كنم.
بايد افرادي باشند كه خواننده را به جامعه معرفي كنند
در اين سي سال اخير آواز ما تك محصولي شده است
لطفي معتقد است بايد افرادي باشند كه خواننده را به جامعه معرفي كنند؛ چرا كه خواننده نميتواند بدون نوازنده اثر خود را ارائه دهد؛ در اين صورت اثر خواننده مانند مداحي ميشود.
او در بخش ديگري از سخنانش خاطر نشان كرد: در اين سي سال اخير آواز ما تك محصولي شده است و من به هيچ وجه اين مقوله را حمايت نميكنم؛ چرا كه ديگر رقابتي وجود ندارد، 90 درصد ذائقههاي مردم متاثر از آثار شجريان است و بيشتر خوانندگان جوان ما صداي شجريان يا صداي ناظري را تقليد ميكنند كه زودتر پيشرفت كنند. در اين صورت ما تنوعي در موسيقي نميبينيم.
لطفي با بيان اينكه از عليرضا فريدونپور به عنوان خواننده گروه استفاده كرده است گفت: فريدونپور از يك طرف لطافت صداي بنان را دارد و از طرف ديگر صداي خودش را نيز به كار ميبندد؛ دليل اينكه فريدونپور را انتخاب كردم همين است. البته بنده شاگردان بااستعداد ديگري هم دارم، اما به علت كمتجربگي آنها از اين خوانندگان دعوت نكردم.
ذائقه مردم بايد كمي تغيير كند
هيچ گاه بيش از يك بار در سال كنسرت نميدهم
لطفي خاطر نشان كرد: ذائقه مردم بايد كمي تغيير كند و اين مهم با تنوع صداي خوانندهها ممكن ميشود كه هر قشري بتواند از موسيقي لذت ببرد.
اين هنرمند اضافه كرد: من اشعار را بر اساس حال و هواي كارم انتخاب ميكنم و كاملا بستگي به شرايط دارد، در اجراي پيش رو شعري از صائب و كلامي از مولانا را انتخاب كردم. آواز شعر نيز از سعدي انتخاب شده كه با حالت نوستالژيك كنسرت هماهنگي داشته باشد.
او در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه چرا در يك سال اخير هيچ اجراي صحنهاي نداشته است توضيح داد: در طول يك سال هنرمند احساسش و حال و هوايش تغيير ميكند؛ بنابراين نتيجه يك سال اين تغييرات و انباشتي را كه پيدا كرده به همراه احساسش در يك اجرا منتقل ميكند. بنده هيچ گاه بيش از يك بار در سال كنسرت نميدهم مگر اينكه اجرايي در شهرستان باشد.
مسائل بروكراتيك هنرمند را خسته ميكند
گاهي دلمان ميخواهد به جاي كنسرت، سي دي به مخاطبمان ارائه دهيم
اين هنرمند درباره اجاره بهاي بالاي سالنهاي كنسرت نيز سخناني گفت و افزود: به دلايل مسايل و مشكلاتي كه در زمينه اجاره سالن براي هنرمندان وجود دارد يك سري مسائل بروكراتيك براي اجراي كنسرتها پيش ميآيد كه هنرمند را خسته ميكند؛ گاهي دلمان ميخواهد اصلا كنسرت ندهيم و كارمان را بر روي يك سي دي به مخاطبمان ارائه دهيم.
لطفي همچنين گفت: دولت بايد براي كساني كه به صورت جدي كار موسيقي انجام ميدهند برنامهاي در نظر بگيرد و آنها را حمايت كند. قرار بود كنسرت بنده پيش از عيد فطر باشد، اما نشد و به تاريخ 25، 26 و 27 آبان ماه موكول شد.
ميتوان ناهماهنگيها را برطرف كرد تا دو گروه ملي روبروي يكديگر قرار نگيرند
اين هنرمند درباره همزماني كنسرتها در چند ماه اخير بيان كرد: هنرمندان عرصه موسيقي در طول شش ماه نميتوانند هيچ كنسرتي برگزار كنند، يعني مراسم مذهبي، وفاتها، دهه فجر، هفته دفاع مقدس و... مانع از اين ميشود. بنابراين در شش ماه ديگر سال سالنهاي اجرا هر شب ميزبان يك گروه موسيقي هستند.
لطفي از رقابتهاي ناسالم در ميان هنرمندان موسيقي نيز سخن گفت و تاكيد كرد: گاهي ميتوان اين ناهماهنگيها را برطرف كرد و دو گروه ملي روبروي يكديگر قرار نگيرند. اين باعث ميشود هنرمندان مقابل يكديگر قرار گيرند و مشكلاتي را ايجاد ميكند.
وي با بيان اينكه گاهي بعضي گروهها آنچنان تبليغات ميكنند كه يك گروه موسيقي تمام مطبوعات را درگير ميكند افزود: خيلي از گروهها در اين تداخل كنسرتها در ميان رسانهها گم ميشوند؛ بنابراين ما نياز به تقويمي داريم كه يا هنرمندان آنرا ايجاد كنند و يا اينكه كنسرتگذاران آن را تهيه كنند كه ديگر مشكلي در تداخل كنسرتها وجود نداشته باشد.
جوانان بايد هنرمند بودن و هنري بودن كار را حفظ كنند
خوانندگان ما تصنيفخوان نيستند، بايد آوازخواناني باشند خلاق
لطفي در بخش ديگري از اين نشست خطاب به همه جوانان عرصه موسيقي گفت: جوانان بايد هنرمند بودن و هنري بودن كار را حفظ كنند، به جوانان پيشنهاد ميكنم حرمت موسيقي را نگه دارند. خوانندگان ما تصنيفخوان نيستند، بايد آوازخواناني باشند خلاق كه ملوديها و موسيقيهاي جديد و خلاقانه ارائه ميدهند. خواننده گلي است در ميان يك دسته گل كه نوازندگان ديگر كمك ميكنند اين گل اصلي به شكوفايي برسد.
بخش ديگري از اين نشست به حاشيههايي درباره گروه دوستي اختصاص داشت و اينكه عليزاده در اولين نشست گروه دوستي مطرح كرده بود از تمام هنرمندان بزرگ براي همكاري در گروه دوستي دعوت كرده است.
لطفي در پاسخ به اين سخن عليزاده گفت: من عقيده دارم دوستي نيازي به مطبوعاتي شدن ندارد. لازم نيست به مطبوعات يادآوري كنيم كه ميخواهيم دوستي كنيم. من انتقادي دارم. گروه دوستي بايد جلوتر از همه از اعضاي گروه چاوش دعوت ميكرد. اين در حالي است كه آقاي عليزاده مدتهاست از پلههاي آموزشگاه من نيز بالا نيامدهاند و من بارها از ايشان خواستهام بيايند تا با يكديگر مذاكره كنيم، اما ايشان هيچ پاسخي به بنده ندادند.
لطفي در ادامه با اشاره به برگزاري كنسرت همنوازان شيدا در سالن ميلاد گفت: كارهاي اين كنسرت بازتاب زندگي من است. بعد از شش سال كه در ايران سپري شد، آثاري را كه در اين كنسرت ارائه ميشود بسيار دوست دارم و از نظري براي من متفاوت است، ميتوان نام فرم اين برنامه را فرم ساز و آواز گذاشت، رنگ، تصنيف و ... به همراه رپرتوآر ايراني را دنبال كردم كه به آن سوييت ميگويند؛ يعني موسيقي ايراني را به بالاترين سطح بيان هنري نزديك كرديم. در اين كنسرت به سازهاي ايراني بها دادم و آنها را مورد بازسازي قرار دادهام؛ چرا كه بازسازي ستون موسيقي ملي ماست.
رونمايي آلبوم «هنر گام زمان»
لطفي فرم غزلهاي اين كنسرت را فرمي تغزلي يعني عاشقانه تعريف كرد و خاطر نشان كرد: شما حتي اگر يك غزل اجتماعي هم ميگوييد بايد عاشقانه باشد؛ وگرنه ديگر غزل نيست.
او همچنين از رونمايي آلبوم «هنر گام زمان» همزمان با اجراي كنسرت خبر داد و افزود: بليت فروشي اين كنسرت از همين امروز آغاز ميشود.
به گزارش ايسنا، كنسرت بزرگ گروه «همنوازان شيدا» به سرپرستي محمدرضا لطفي به همراه 30 نوازنده، 25، 26 و 27 آبان ماه در سالن ميلاد نمايشگاه بين المللي برگزار ميشود. بخش اول اين اجرا شامل بداهه نوازي محمدرضا لطفي و بخش دوم ساختههاي جديد او در دستگاه همايون و با خوانندگي عليرضا فريدون پور در بر ميگيرد.
به گفته لطفي، قطعات به صورت چند صدايي زير نظر حميدرضا مرتضوي تنظيم شدهاند و براي اينكه مخاطبان بيشتري بتوانند در اين كنسرت حضور پيدا كنند تعداد بليتهايي كه به قيمت 20 هزار تومان در فروشگاهها عرضه ميشود بيشتر از بليتهاي گران قيمت است.
انتهاي پيام