«ورود به مسجد امام (ره) اصفهان با حجاب كامل الزامي است». اين پيام اطلاعيهاي است كه از مدتها پيش در ورودي اين مسجد نصب شده است؛ اما اين روزها توجه بيشتري را جلب ميكند، چراكه مسؤولان اوقاف و امور خيريهي اصفهان بهعنوان متولي اين مسجد هشدار دادهاند كه اگر گردشگران حجاب خود را رعايت نكنند، درهاي اين مسجد روي گردشگران بسته ميشود.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فعالان گردشگري در اصفهان خبر ميدهند كه تا كنون درهاي مسجد امام (ره) روي گردشگران بسته نشده است؛ اما در ورودي آن، اطلاعيهاي بهچشم ميخورد كه تأكيد كرده است: «ورود به مسجد امام (ره) با حجاب كامل الزامي است».
مجيد دانش ـ رييس هيأت مديرهي انجمن صنفي راهنمايان تور استان اصفهان ـ دربارهي آخرين وضعيت ورود گردشگران به مسجد امام (ره) به خبرنگار ايسنا گفت: اين موضوع به سال قبل برميگردد كه عكسهايي از وضعيت گردشگران در اماكن مذهبي تهيه شد و براساس آن، دستوري مبني بر الزام رعايت حجاب كامل گردشگران در اماكن مذهبي اصفهان صادر شد.
او بيان كرد: حتا در برخي اماكن مذهبي اصفهان، استفاده از چادر براي گردشگران الزامي شد.
اين فعال گردشگري در استان اصفهان يادآوري كرد: عكسهايي كه تهيه شده بود، به نوروز سال پيش مربوط ميشد، دقيقا زماني كه اصفهانيها و خارجيها كمتر از اماكن گردشگري اين استان ديدن ميكنند و بيشتر، مسافراني از سراسر كشور با فرهنگها و عقايد متفاوت در اين منطقه حضور مييابند.
وي اظهار كرد: تجربه نشان داده است، خارجيها در حفظ پوشش خود مقيدتر هستند، چراكه پيش از سفر، تمام قوانين كشور مقصد و جامعهي ميزبان به آنها اطلاع داده ميشود. با اين حال، الزام به استفاده از چادر در برخي اماكن مذهبي، مانند مسجد امام (ره) براي برخي گردشگران خارجي اندكي عجيب و غيرقابل پذيرش بود؛ ولي بيشتر راهنماها تلاش ميكردند، با تشويق، گردشگران را بر آن دارند تا به چادر بهعنوان يك ظرفيت و جذابيت نگاه كنند و با آن عكس بگيرند؛ اما در اين ميان، گردشگراني هم بودند كه از اين كار خودداري ميكردند و حتا به اين خاطر، از ديدن مسجد امام (ره) منصرف ميشدند.
دانش ادامه داد: آن زمان براي رعايت بهداشت نيز پيشنهادهايي مطرح شد، مبني بر اينكه از محل ورودي اين مسجد، چادرهاي يكبار مصرفي تهيه شود؛ ولي اين موضوع فقط در حد پيشنهاد باقي ماند، چون ورودي اين مسجد فقط 500 تومان است.
او در ادامه با بيان اينكه مسجد امام (ره) در اصفهان افتخاري براي ايران است، گفت: در اين مسجد فقط صحبت از بناي 400 ساله نيست، بلكه اوج هنر معماري دوران صفويه را ميتوان در آن ديد، يعني غير از كاشيكاريها و هنر اسليمي، معماري بينظير دورهي اسلامي در آن وجود دارد، معمارياي كه گفته ميشود، در ساخت تاجمحل هندوستان از آن الهام گرفته شده است.
وي بيان كرد: وقتي ميگوييم به گردشگران نميخواهيم اجازهي ورود به اين مسجد پرافتخار را بدهيم، يعني اينكه نميخواهيم خودمان را به دنيا معرفي كنيم. ما بايد در همهجا حضور داشته باشيم تا واقعيتهاي خود را به دنيا نشان دهيم و در عين حال، با احترام با گردشگران رفتار كنيم تا آنها با هويت واقعي ما آشنا شوند.
دانش اضافه كرد: ايران هنوز به معني واقعي مقصد گردشگران نشده است، پس نخست بايد روي اين موضوع كار كنيم و سپس به اصفهان و محدود كردن اماكن مذهبي فكر كنيم. بايد ببينيم اصلا كسي ميخواهد به ايران بيايد، بعد آن شرايط محدودكننده را اعمال كنيم.
اما ابراهيم پورفرج ـ رييس هيأت مديرهي جامعهي تورگردانان ايران ـ كه سال پيش هم بهخاطر الزامهايي كه در پوشش گردشگران خارجي هنگام ورود به مسجد امام (ره) ايجاد شده بود، نگرانيهاي خود را از بازتاب و اثرگذاري اين كار اظهار كرده بود، يادآوري كرد: اصفهان پس از دورهي اسلامي به شكوه رسيده است و غنيترين آثار فرهنگي ما در اين شهر وجود دارند. براي همين نميتوان گفت كسي ميتواند مانع ديدن اين آثار شود، مگر آنكه نخواهند كسي شكوفايي ايران در دورهي اسلامي را ببيند.
او با تأكيد بر اينكه تا كنون دربارهي ورود گردشگران خارجي به مسجد امام (ره) مخالفتي نشنيده است، اظهار كرد: يكبار در گذشته، مسألهي رعايت حجاب كامل (چادر) از سوي گردشگران خارجي در مسجد امام (ره) اصفهان مطرح شد؛ اما اين موضوع حل شد و اكنون شرايط مانند قبل است و هيچ مشكلي وجود ندارد.
پورفرج تأكيد كرد: مساجدي مانند امام (ره) و شيخ لطفالله در اصفهان نمادي از فرهنگ و هنر ايران در دورهي اسلامي هستند كه اعتقادات مردمي را نشان ميدهند كه اينقدر زيبا به ساخت يك مسجد اهميت ميدهند. اين بيانگر عشق مردم به فرهنگشان است.
وي گفت: اگر بخواهيم مانع ديدن اين آثار شويم، يعني نميخواهيم اجازه دهيم، عشق و قدرت مذهب ما به علاقهمندان اسلام و ايران نشان داده شود.
او معتقد است: اين محدوديت پيش نميآيد، چون اصفهان شهري زيبا با بناهاي دورهي اسلامي است و بعيد ميدانم اين حركت صورت گيرد، بويژه اينكه بازار اصفهان از حضور گردشگران سود زيادي ميبرد، چون 90 درصد خريد گردشگران در اصفهان انجام ميشود و اصفهان روي اين موضوع سرمايهگذاري كرده است.
در عين حال، پس از انتشار خبر ممنوع شدن ورود گردشگران بدحجاب به مسجد امام (ره)، حامد جعفرزاده ـ مدير روابط عمومي اداره كل اوقاف و امور خيريهي استان اصفهان ـ به خبرنگار ايسنا گفت: متأسفانه عكسهايي از ورود برخي گردشگران به مكانهاي مذهبي در اصفهان، بخصوص مسجد امام (ره) بهدست ما رسيده كه نام بدحجاب را هم نميتوان به آنها داد، فقط ميتوان گفت، يك نوع بد حجابي است. اگر ورود چنين گردشگراني به مساجد ادامه يابد، بايد به سرعت اقدامي در اين زمينه انجام شود.
او همچنين به حركتي كه سال پيش براي دادن چادر به گردشگران خارجي در اين مسجد صورت گرفته بود، اشاره كرد و با بيان اينكه وضعيت نابساماني در دادن چادر به گردشگران ايجاد شده است، اظهار كرد: از ميراث فرهنگي خواستيم مقداري از درآمد بليتفروشي مسجد به ادارهي اوقاف داده شود تا قدري كار فرهنگي در مسجد انجام دهيم و به بخش چادرداري مسجد نيز سروساماني دهيم؛ ولي نميدانم چرا در اين زمينه كمكاري ميشود.
جعفرزاده دربارهي تعاملاتي كه در اين زمينه با ادارهي ميراث فرهنگي انجام شده است، گفت: ميراث فرهنگي وجود يكسري نقاط ضعف فرهنگي را در اين زمينه ميپذيرد؛ اما هنوز پاي ميز مذاكره با ادارهي اوقاف ننشسته است. مديركل اوقاف استان اصفهان چند روز پيش از ادارهي ميراث فرهنگي خواست زماني را براي مذاكره مشخص كند؛ ولي هنوز اين اتفاق نيافتاده است. فعلا كه پول در اختيار اين اداره كل است و آنها هم كار خود را انجام ميدهند.
او در عين حال تأكيد كرد: در شرايطي كه اين بحث فرهنگي در مساجد برطرف شود، ادارهي اوقاف ديگر صحبتي دربارهي بستن مساجد تاريخي روي گردشگران نخواهد داشت. ما به اعتقادات خود پايبند هستيم، اگر اعتقادات و ارزشهايي كه براي ما مطرح است، رعايت شود، ديگر حرفي در اين زمينه نداريم.
انتهاي پيام