*گزارش خبرنگار ايسنا از هفته پركار آژانس بين‌المللي انرژي اتمي* - شكست "تقويت پادمان در آژانس" براي اولين بار - تعجب حاضران ازنمايش سانتريفيوژ ايراني در آژانس

مرکز سازمان‌هاي بين‌المللي در وين هفته گذشته روزهاي پرکاري را پشت سر گذاشت. برگزاري کنفرانس عمومي سالانه آژانس بين المللي انرژي اتمي پس از نشست اخير شوراي حكام،  آخرين نشست مهم آژآنس بين‌المللي انرژي اتمي در سال 2011 بود که براي اولين بار در اين کنفرانس "قطعنامه تقويت پادمان در آژانس" به تصويب نرسيد.

به گزارش خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) کنفرانس عمومي سالانه آژآنس با حضور روساي انرژي اتمي کشورهاي عضو آژآنس و در هوايي نيمي ابري و نيمي آفتابي آغاز به كار كرد.

روز نخست کنفرانس با بيانيه‌هاي يوکيا آمانو، مديرکل آژانس و بان کي مون، دبير کل سازمان ملل متحد آغاز شد. فصل مشترک سخنان مقامات آژانس و نمايندگان کشورهاي مختلف در اين کنفرانس بر سر حادثه فوکوشيما بود؛ اکثر کشورها و مقامات خواستار گزارش دقيق از نتايج بازرسي‌هاي آژانس از اين حادثه و نيز از سوي ژاپن و ضرورت توجه کشورها به مساله ايمني نيروگاه‌ها و تاسيسات هسته‌يي بود، اما فصل مشترک سخنان اغلب کشورهاي درباره برنامه هسته‌يي ايران و با تکيه بر سخنان و گزارش اخير مديرکل بود. همچنين موضوع سوريه و کره شمالي از ديگر موضوعات بود.

هيات جمهوري اسلامي ايران امسال به سرپرستي فريدون عباسي، رييس سازمان انرژي اتمي در اين کنفرانس شرکت کرد.

عباسي که براي دومين بار پس از انتخابش به عنوان رياست سازمان انرژي اتمي به وين سفر مي‌كرد، در سخنانش در پنجاه و پنجمين کنفرانس عمومي آژانس با توجه به ترور چند تن از دانشمندان هسته‌يي كشورمان از آژانس خواست از اين ترورها اعلام برائت كند و تصريح كرد: "مديرکل آژانس، براي دلجويي از مردم ايران و بازماندگان اين وقايع تلخ و نيز اثبات حسن‌نيت خود، نسبت به تعهدش در برنامه کاري توافق شده (مداليته) عمل کند و پرونده هسته‌يي ايران در آژانس را شجاعانه مختومه اعلام كند."

رييس سازمان انرژي اتمي هم‌چنين از غرفه دستاوردهاي صنعت هسته‌يي ايران که در حاشيه کنفرانس به مدت يک هفته برگزار شد، بازديد کرد. در اين نمايشگاه که ايران براي دومين سال در آن شرکت کرده بود، سازمان انرژي اتمي به معرفي فعاليت‌ها، تکنولوژي و دستاوردهاي هسته‌يي‌اش در قالب نمايش نمونه‌هاي اصلي پرداخت.

نمايش نمونه اصلي سانتريفيوژهاي نسل اول ايران در آژانس

نمونه سانتريفيوژهاي نسل اول که در تاسيسات غني سازي نطنز در حال فعاليت است، از ويژگي قابل توجه غرفه ايران در اين نمايشگاه بود که بازديد و توجه اغلب بازديدکنندگان را به خود جلب کرد. اين مساله براي برخي کشورها با توجه به مساله هسته‌يي ايران که در شوراي حکام و شوراي امنيت مورد بحث است عجيب و باورنکردني، براي برخي کشورهاي ديگر از جمله کشورهاي در حال توسعه قابل تحسين، شجاعانه و داراي پيام سياسي به کشورهاي غربي بود.

ايران براي اولين بار در يک مجمع بين‌المللي و در حضور کشورهاي مختلف به ويژه کشورهاي غربي سانتريفيوژهاي نسل اول خود را نمايش داد.

علاوه بر اين اقدام ايران در تهيه سانتريفيوژهاي جيبي و يک بسته پسته ايراني از ديگر موضوعاتي بود كه باعث شد روز نخست کنفرانس تحت تاثير سانتريفيوژهاي ايران از هر دو نوع بزرگ و کوچک آن قرار گيرد؛ تا جايي که اين موضوع ميان رييس سازمان انرژي اتمي و هيات ايراني در حالي که منتظر ملاقات با مديرکل آژآنس بودند با معاونان و مشاوران آمانو نيز مطرح شد. هرمن ناکارتس، معاون آمانو در امور پادمان‌ها اين اقدام ايران را جالب توصيف کرد.

به گزارش ايسنا، همچنين فريدون عباسي در دومين ديدارش با مدير کل آژآنس در وين، پيرو مذاکرات قبلي با وي و معاونش در امور پادمان‌ها در ايران، از توافق بر سر رايزني نماينده ايران در آژانس با مقامات آژانس براي بررسي ابعاد و محتواي سوالات و ابهامات آژانس خبر داد.

رييس سازمان انرژي اتمي هم چنين در سخناني کوتاه در جمع خبرنگاران حاضر در محل کنفرانس در پاسخ به خبرنگار آسوشيتدپرس که درباره عاملان ترور متخصصان هسته‌يي کشورمان مي‌پرسيد، رژيم صهيونيستي را مجري ترورها و سرويس‌هاي امنيتي انگستان و آمريکا را حمايت‌کننده از اين اقدامات دانست.

وي هم‌چنين در پاسخ به خبرنگار رويترز که درباره آغاز به کار فردو مي‌پرسيد با بيان اين که حساسيت کشورها و رسانه‌هاي خارجي درباره تاسيسات غني‌سازي فردو و تاکيد آن‌ها بر "زيرزميني بودن" را بي‌مورد دانست و گفت: "اگر آن‌ها آن‌قدر شرارت و تهديد عليه ما صورت ندهند، ما هم تاسيسات‌مان را روي زمين مي‌سازيم. "

نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در وين ضيافت شامي را به افتخار رييس سازمان انرژي اتمي با حضور تعدادي از سفراي کشورهاي عضو آژانس برگزار کرد.

رييس سازمان انرژي اتمي هم چنين در حاشيه شرکت در کنفرانس عمومي با روساي هيات‌هاي کاستاريکا، ونزوئلا، لبنان، قزاقستان، عراق و کوبا ديدار کرد.

حضور پررنگ خانواده‌هاي شهداي ترور

نشست "ترور عليه دانشمندان هسته‌يي" از ديگر برنامه‌هاي ايران در حاشيه کنفرانس عمومي و با حضور همسر و خانواده شهيد شهرياري و همسر فريدون عباسي برگزار شد. در اين نشست بهجت قاسمي، همسر شهيد مجيد شهرياري سخنراني کرد. هم چنين در اين نشست که با حضور خبرنگاران رسانه‌هاي مختلف بين‌المللي و ايراني و برخي از نمايندگان کشورهاي شرکت‌کننده در کنفرانس عمومي سالانه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از جمله سفير پيشين کوبا در وين برگزار شد، دکتر علي اصغر سلطانيه، نماينده دائم ايران در آژانس به ايسنا ـ تاکيد کرد:" جمهوري اسلامي ايران موضوع تروريسم هسته‌يي به ويژه آن چه درباره دانشمندان صورت مي‌گيرد را ذيل موضوع امنيت هسته‌يي به طور جدي پيگيري مي‌کند و اين موضوع را در جلسات مستمر آژانس و شوراي حکام بيش از گذشته دنبال خواهد کرد. "

به گزارش ايسنا، هم‌چنين در اين مراسم کليپي نمايش داده شد که در آن به معرفي شهيدان علي محمدي و شهرياري و چگونگي ترور و شهادت‌شان مي‌پرداخت.

قرار بود همسر شهيد علي محمدي نيز در اين نشست حضور يابد، اما با توجه به انجام سفري ديگر موفق به حضور در آن نشد.

دموکراسي و انرژي اتمي

به گزارش ايسنا، فريدون عباسي در حاشيه سفرش به وين از تنها نيروگاه اتمي اتريش که خارج از شهر وين در روستاي سونتندروف و با همين نام قرار داشت، بازديد کرد.

اين نيروگاه که تقريبا هم سن و سال نيروگاه بوشهر كشورمان است با وجود تکميل شدن و حتي دريافت سوخت در سال‌ها قبل فعاليتش را آغاز نکرده است. ساخت اين نيروگاه آبي جوشان از اوايل دهه 70 ميلادي آغاز شد و در حالي که چيزي تا تکميل و راه ندازي آن باقي نمانده بود با حادثه "تري مايل آيلند" و بروز نگراني در بين مردم از انرژي اتمي راه‌اندازي آن به مجادله ميان احزاب سياسي حاکم در آن مقطع در اتريش گذاشته شد، اما مخالفت‌ها تاثيري نداشت و کار نيروگاه ادامه يافت. هنگامي که نيروگاه براي دومين بار آماده بهره‌برداري مي شود، حادثه "چرنويل" روي مي دهد و با اين اتفاق مردم و دولت وقت با راه اندازي اين نيروگاه با حدود 700 مگاوات مخالفت جدي مي کنند؛ اين موضوع به رفراندوم گذاشته مي‌شود و در نتيجه مردم اتريش با 6 درصد اختلاف راي به خاموشي کامل تنها نيروگاه کشورشان مي دهند. در ادامه اين مخالفت‌ها پارلمان با تصويب قانوني تحت اين عنوان که "تامين برق اتريش از طريق اتم صورت نگيرد" پرونده استفاده از اين انرژي پاک و ارزان را به طور کلي بست. اين قانون تا به امروز باقي است و به نظر مي‌آيد با حادثه فوکوشيما ـ سومين حادثه در تاريخ اتم ـ اتريشي‌ها تا مدت‌ها به دنبال اين موضوع نروند.

در هر حال اين نيروگاه امروز يکي از منحصر به فردترين آزمايشگاه‌ها و نمونه کامل يک نيروگاه اتمي است که با آغوشي باز (قلب رآکتور) مي‌تواند در اختيار دانشجويان و مراکز آموزشي و دانشگاهي در سراسر دنيا قرار گيرد. عجيب‌تر آن که اين نيروگاه امروز در اجاره يکي از اساتيد فيزيک هسته‌يي قرار دارد و او از اين محل براي کارهاي آموزشي استفاده مي‌کند و به اين شکل از اين سازه بزرگ و ارزشمند در زمينه نيروگاه‌هاي اتمي حفاظت مي شود.

امروز در بهترين شرايط از نيروگاه اتمي آبي جوشان "سونتندروف" براي آسيب نديدن آن حفاظت مي‌شود و بخش‌هايي از آن جهت بهره‌برداري آموزشي و علمي تغيير شکل داده است.

شايد اگر نيروگاه اتمي بوشهر، البته نه به دليل آنچه درباره نيروگاه "سونتندروف" يعني دموکراسي و ترس از آينده در استفاده از انرژي اتمي اتفاق افتاد، بلکه در خوشبينانه ترين وضعيت به دليل فني راه اندازي نمي‌شد، نيروگاه بوشهر هم امروز به دومين کلاس بزرگ در زمينه نيروگاه‌هاي اتمي البته از نوع آبي تحت فشار تبديل مي‌شد.

صداي پاي آب

آب، مساله اين است. قطرات آب بر روي زمين در بخشي از راهروي منتهي به ساختمان Austria Center از ساختمان‌هاي جنبي سالن کنفرانس عمومي آژآنس نقش بسته است، اما به نظر نمي آمد اين مساله توجه عابران را به خود جلب کند، اما در ابتکاري جالب و تبليغاتي صداي آب به تصوير ارايه شده از اهميت "مساله آب" در روزهاي بعد اضافه شد، به شکلي که عابراني که تا ديروز از آن مسير مي گذشتند به دنبال صداي آب مي گشتند. "مسايل آب" موضوعي است که اخيرا به طور جدي در مرکز سازمان‌هاي بين المللي در وين علاوه بر مجامع بين‌المللي ديگر دنبال مي‌شود.

ماهواره اميد و تشکيل دولت مستقل فلسطين

هم چنين، نکته قابل توجه ديگر در مرکز سازمان‌هاي بين‌المللي در وين برگزاري نمايشگاه‌هاي مختلف درباره کاربرد‌هاي مختلف انرژي هسته‌يي بود. هم چنين نمايشگاهي که به منظور معرفي کشورهايي که تاکنون ماهواره به فضا فرستاده‌اند در بخشي ديگر قرار داشت که برگزاري آن به چند هفته پيش بازمي‌گشت. شرکت ايران در اين نمايشگاه با ماهواره "اميد" و در بين معدود کشورهاي داراي اين صنعت قابل توجه بود.

در همين حال، تعدادي از اتباع فلسطيني ساکن وين در دومين روز برگزاري کنفرانس عمومي مقابل درب اصلي مرکز سازمان‌هاي بين المللي تجمع کردند. آنها خواستار راي مثبت اعضاي سازمان ملل متحد به تشکيل دولت مستقل فلسطيني بودند.

به گزارش ايسنا، کنفرانس عمومي سالانه آژانس مهمترين و بزرگترين مجمع در چارچوب آژانس است که با حضور روسا و وزيران انرژِي و انرژي اتمي کشورهاي عضو آژانس برگزار مي شود و مسايلي از جمله بودجه آژانس، قطعنامه‌هاي مهم درباره موضوعاتي مثل "اجراي پادمان در خاورميانه"، "تقويت پادمان در آژآنس"، بررسي گزارش کميته همکاري فني در آژآنس در 2012 و ديگر مسايل مورد بررسي قرار مي گيرد. با اين حال وقت‌گيرترين برنامه اين کنفرانس سخنراني‌هاي بعضا طولاني 155 عضو آژانس است که سه روز از وقت کنفرانس را به خود اختصاص مي دهد.

شب سخت آمريکا

قطعنامه اجراي پامان در خاورميانه که يکي از بحث برانگيزترين موضوعات در دستور کار کنفرانس عمومي بود بدون راي مخالف و با حمايت قاطع کشورهاي عضو به تصويب رسيد. هم چنين قطعنامه پيشنهادي ايران درباره تقويت فعاليت‌هاي مربوط به همکاري فني آژانس نيز تصويب شد. اما موضوع "تقويت پادمان (بازرسي) در آژانس" از مسايلي بود که امسال بر خلاف سال‌هاي پيش در ساعات پاياني اتمام کار کنفرانس جنجال برانگيز شد. تقويت پادمان موضوعي است که همواره توسط کشورهاي غربي به منظور افزايش بازرسي‌ها در کشورها در کنفرانس سالانه ارايه مي‌شود و اين بار هم مثل دفعات قبل قطعنامه‌اي در اين چارچوب ارايه شد. در قطعنامه امسال کشورهاي در حال توسعه خواستار اقدامات آژانس براي بازرسي از روند خلع سلاح هسته يي در کشورها شده بودند که اين موضوع با توجه به اين که اين اقدامات کشورهاي داراي سلاح هسته‌يي را هم در برمي‌گيرد، اين کشورها با آن به مخالفت پرداختند.

کشورهاي جبهه غرب و دارنده سلاح هسته‌يي با محوريت آمريکا، فرانسه و انگليس براي حذف اين مساله از قطعنامه پيشنهادي تلاش کردند که با مخالفت کشورهاي در حال توسعه و غيرمتعهدها از جمله ايران روبه رو شدند. مخالفت‌ها به شکلي بود که با وجود رايزني‌هاي طولاني هر يک از دو جبهه و نيز هيات رييسه کنفرانس با کشورهاي مختلف توافق جديدي بر سر اين مساله به دست نيامد و در حالي که کشورهاي غربي سعي داشتند به هر نحوي قطعنامه تقويت پادمان را با توجه به خواست خود به تصويب برسانند، اين قطعنامه به دليل مخالفت ديگر کشورها با شکست مواجه و به تصويب نرسيد.

به گزارش ايسنا، با توجه به امنيت بالاي محل‌ برگزاري اين اجلاس، از نكات جالب توجه آن حضور نماينده رژيم صهيونيستي در آژانس بين‌المللي انرژي به همراه دو محافظ بود كه براي شركت‌كنندگان تعجب برانگيز بود.

انتهاي پيام

  • سه‌شنبه/ ۵ مهر ۱۳۹۰ / ۱۳:۳۶
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 9007-02717
  • خبرنگار : 71049