ايسنا همزمان با روز ملي سينما گزارش مي‌دهد: پيشنهادات تهيه‌كنندگان براي پخش غيرقانوني فيلم‌هاي ايراني

در پي نمايش بدون مجوز فيلم‌هاي ايراني در شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي زبان، تعدادي از تهيه‌كنندگان سينما،راه‌حل‌هايشان را براي حل اين معضل، همزمان با 21 شهريور ماه روز ملي سينما مطرح كردند.

 علي اكبري: قانون كپي رايت بايد تصويب شود

محسن علي‌اكبري مشكل نمايش بدون مجوز فيلم‌هاي ايراني در شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي‌زبان را تنها به عدم تصويب و عضويت ايران در قانون جهاني كپي رايت مربوط دانست و به خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،گفت: به نظرم در اين بخش، تصويب قانون كپي رايت اصلي‌ترين مسأله‌اي است كه بايد پيگيري شود. البته ظاهرا كليات اين قانون در مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيده است اما آيين‌نامه اجرايي توسط دولت تهيه نشده است.

وي تصريح كرد:به محض اينكه، بتوانيم بحث تبعيت از قانون كپي رايت بين‌المللي را قانوني كنيم. هيچ شخص حقيقي ديگري نمي‌تواند بدون مجوز از فيلم‌هايمان استفاده كند. اما در حال حاضر چون ما تابع قانون كپي رايت نيستيم، شبكه‌هاي ماهواره‌اي فيلم‌هايمان را بدون پرداخت كوچكترين هزينه‌اي پخش مي‌كنند و كاري هم از دست ما بر نمي‌آيد.

اين تهيه‌كننده سينما و تلويزيون يكي از دلايل كُند شدن روند تصويب و اجراي قانون كپي رايت بين‌المللي در ايران را مشكل رسانه ملي با اين قانون دانست و اظهار كرد: تلويزيون ظاهرا رايت فيلم‌ها و سريال‌هاي خارجي را مي‌خرد اما رقم پرداختي‌اش واقعي نيست. چيزي كه من شنيده‌ام اين است كه تلويزيون فيلم‌هاي را با رايت‌هايي كه ارزش قانوني كمي دارند از كشورهاي مانند مالزي يا امارات متحده خريداري مي‌كند.

وي ادامه داد:به عنوان مثال ‌آن‌ها حق رايت يك فيلم آمريكايي را هزار دلار مي‌خرند در حالي كه ممكن است حق رايت واقعي آن فيلم 100 هزار دلار باشد، بنابراين اگر اين قانون تصويب شود تلويزيون ضرر زيادي مي‌كند و ديگر نمي‌تواند اين حجم زياد از فيلم‌هاي سينمايي و سريال را به نمايش بگذارد.

علي‌اكبري در عين حال خاطرنشان كرد: البته كار به همين جا ختم نمي‌شود. طبق قانون كپي رايت، تلويزيون بايد براي هر بار نمايش يك فيلم يا سريال نيز حق پخشي به مولفان آن كه تهيه كننده، كارگردان، نويسنده و آهنگساز هستند پرداخت كند، حتي اگر آن سريال يا فيلم‌ براي خودش باشد. اگر كمي حساب وكتاب كنيم كه اين رقم، پول بسيار زيادي است.

اين تهيه‌كننده خاطر نشان كرد: قانون كپي رايت صرفا جلوگيري از قاچاق فيلم نيست بلكه حتي جلوي نمايش‌هاي متعدد را هم مي‌گيرد.

علي اكبري در بخش پاياني سخنانش در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه آيا با قوانين فعلي نمي‌توان عليه شبكه‌هاي ماهواره‌اي براي پخش بدون مجوز آثار ايراني شكايت كرد، تصريح كرد: متأسفانه در حال حاضر هيچ قانوني براي مقابله با اين پديده وجود ندارد، زماني كه قانون كپي رايت تصويب شود. عرضه فيلم‌هاي ويدئويي پس از اكران تنها براي مصرف در نمايش خانگي است و حتي براي نمايش در شبكه هوايي و هواپيمايي نيز بايد رايت هاي جداگانه‌اي خريداري شود، اما در حال حاضر و با قوانين فعلي شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي زبان به راحتي سي‌دي يا دي‌وي‌دي يك فيلم يا سريال را از شبكه‌ نمايش خانگي تهيه و پخش مي‌كند و ما هم نمي‌توانيم كاري انجام دهيم.

 ميرعلايي: اين معضلات ناشي از غفلت‌هاي ماست

سيد احمد ميرعلايي به‌عنوان تهيه‌كننده سينما در گفت‌وگويي با خبرنگار ايسنا، ضمن اظهار تأسف از اين اقدام شبكه‌هاي ماهواره‌اي در بيان دلايل اين مشكل، گفت: پيش بيني چنين اتفاقاتي دور از ذهن نبود.بارها گفته‌ام اختلافات درون سينماي کشور روزبه‌روز بيشتر به زيان سينماست.

وي ادامه داد: بسياري از مسائل و مشكلات با كنار هم نشستن حل مي‌شود. طبيعي است كه دوستان بايد راهكاري بيانديشند تا از فيلم‌هايي كه با اين سختي‌ ساخته مي‌شود، صيانت كنند. مشکلات مربوط به صيانت از حقوق آثار، ناشي از غفلت‌هاي ماست.

اين تهيه‌كننده در عين حال تصريح كرد: برخي از ما به مسائلي مي‌پردازيم كه خيلي پيش‌پا افتاده است و بعضي‌ها هم شرايطي را ايجاد مي‌كنند كه از آب گل آلود ماهي بگيرند. اين افراد اصلا به فكر سينما نيستند و اتفاقا آن‌ها هستند كه مدام شعار «واي سينما» داده و بدون آنكه به جايگاه خودشان توجه كنند در هر جايي اظهار نظر كرده و آرامش لازم براي حل مشكلات را با رفتار، گفتار و نامه پراكني‌هايشان از سينما بيرون مي‌برند.

ميرعلايي با طرح اين پرسش كه «در اين شرايط چه كسي بايد به داد تهيه‌كننده‌ها برسد؟»، اظهار كرد: در اين‌باره وظيفه‌ سينماگران، خانه سينما، معاونت سينمايي وزارت ارشاد و اتحاديه تهيه‌كنندگان چيست؟! به نظرم اگر ما سينماگران هم راي و هم نظر نشويم و متوجه نباشيم كه مشكلات و سودهاي ما مشترك است. لطمه‌هاي بيشتري را متحمل خواهيم شد. سينماگران، مشتركات خوبي دارند كه با توجه به آن‌ها مي‌توانند سينما را بالنده‌تر كنند.

وي در ادامه با بيان اينكه «از اين اتفاقات، شرايط و مسائلي كه وجود دارد بوي منيت حس مي‌شود» ادامه داد:‌ بارها گفته‌ام كه بنشينيم و در كنار هم براي رفع مشكلات صحبت كنيم. اما جالب است كه در اين دفعات، كسي اعلام آمادگي نكرده و نپرسيده است كه كجا بايد براي حل اين مشكلات صحبت كنيم. در اين شرايط اگر كار خوبي هم انجام شود آن را نمي‌بينيم و منتظر هستيم تا يك طرف اشتباه كند تا بهانه‌اي به دست آوريم.

اين تهيه‌كننده سينما در پايان سخنانش با يادآوري لزوم رسيدگي به وضعيت‌ نمايش غير مجاز آثار ايراني در شبكه‌هاي ماهواره‌اي تاكيد كرد: بايد از سال‌ها قبل از شکل گيري چنين مشکلاتي، آن را پيش بيني مي‌کرديم. اما متاسفانه سرگرم مسائل ديگري بوديم و نتوانستيم به مسائل اصلي بپردازيم. فكر مي‌كنم بايد كمي به خودمان بياييم و نبايد به دنبال بزرگ‌ كردن مشكلات و معايب باشيم. بايد محاسن را ديده و دل‌هايمان را به هم نزديك كنيم تا بتوانيم از سينما به خوبي صيانت كنيم.

سرتيپي: بايد از تهيه‌كنندگان براي ثبت بين‌المللي آثارشان حمايت شود

علي سرتيپي از ديگر تهيه‌كنندگان سينما نيز اقدام براي حل مشكل پخش بدون اجازه فيلم‌هاي ايراني از شبكه‌هاي ماهواره‌اي را به سه بخش تقسيم كرد و به ايسنا گفت: يك اقداماتي كه دولت بايد انجام دهد، دو، اقداماتي كه در قالب صنفي بايد صورت گيرد و اقداماتي كه تهيه‌كنندگان شخصا بايد پيگير باشند.

وي كه اين روزها در شوراي مركزي صنف پخش‌كنندگان نيز عضويت دارد، صحبت‌هايش درباره اين موضوع را از اقدامات صنفي آغاز كرده و گفت: كانون پخش كنندگان كه يك تشكل متحد و بي‌حاشيه است، اين مشكل را در دستور كاري خودش قرار داده و به شدت در حال برخورد با اين پديده است. ما اقدامات خود را شروع كرده‌ايم وحتي براي احضار اين شبكه‌ها كه برخي از آنها به‌صورت رسمي در تهران دفتر دارند، وكيل گرفته‌ايم.

سرتيپي خاطرنشان كرد: همچنين به مقامات رسمي و مردم درباره اينكه، پخش‌ بي‌اجازه فيلم‌هاي ايراني از شبكه‌هاي ماهواره‌اي خلاف قانون، نوعي دزدي و چپاول مال مردم است، اطلاع‌رساني كرده‌ايم چرا كه بعضا فيلم‌هايي از اين شبكه‌هاي پخش مي‌شوند كه در اكران نتوانسته‌اند سرمايه هزينه‌ شده خود را باز گردانند و در واقع دريافت حق رايت براي پخش ماهواره‌اي مي‌تواند درآمدي براي تهيه‌كنندگان آن‌ها باشد.

اين تهيه‌كننده و پخش‌كننده سينما در بيان نقش دولت براي حل مشكل نمايش بدون مجوز آثار ايراني در شبكه‌هاي، ماهواره‌اي فارسي‌زبان گفت: شبكه‌هاي در همين تهران دفتر دارند كه به راحتي و بدون دغدغه‌اي شماره تلفن‌هاي خود را بر روي برنامه‌هاي زيرنويس مي‌كنند، دولت بايد با اين شبكه‌هاي كه حداقل در دسترس هستند برخورد كند. همچنين اين دولت است كه بايد به ياري تهيه‌كنندگان بيايد تا بتوانند حداقل آثار خود را ثبت خارجي‌كنند تا اين شبكه‌ها نتوانند از آن سوء استفاده كنند.

سرتيپي تاكيد كرد:دولت همانطور كه مي‌گويد تهيه‌كنندگان نبايد در شبكه‌هاي ماهواره‌اي براي فيلم‌شان تبليغ كنند و به شدت هم با اين موضوع برخورد مي‌كند، بايد وضعيت‌ قاچاق و نمايش بدون مجوز آثار ايراني را نيز در اين شبكه‌ها پيگيري نمايد. البته پس از تصويب اين قانون، صدا و سيما كمك زيادي به فيلم‌هاي كرده است، تيزرهاي رايگاني را در اختيار تبليغات فيلم‌ها مي‌گذارد اما در هر صورت دولت نيز بايد همكاري كند تا بتوانيم جلوي اقدامات اين شبكه‌ها را بگيريم.

وي در ادامه اين گفت‌وگو، نمايش بدون مجوز آثار ايراني را حركتي كاملا غير اخلاقي دانست و اظهار اميدواري كرد:شرايطي به وجود آيد كه اگر حتي به لحاظ قانوني هم نتوانستيم جلوي اين شبكه‌هاي را بگيريم، بتوانيم به صورت اخلاقي اين كار را انجام دهيم. چرا كه اين فيلم‌ها براي افرادي است كه حتي پس از گذشت چند سال از اكران فيلم‌شان هنوز بدهكار هستند.

سرتيپي با بيان اينكه مي‌توان از اينگونه سوء استفاده‌ها جلوگيري به عمل‌آورد، تأكيد كرد: اگر ما فيلم‌ها و سريال‌هايمان را در سيستم بين‌الملل ثبت كنيم به راحتي مي‌توانيم وضعيت نمايش غيرقانوني آن‌ها را از اروپا وآمريكا پيگيري كنيم. اما در هر صورت اين كار هزينه‌هاي دارد كه دولت و صنف بايد به تهيه‌كنندگان كمك كنند.

وي در پايان سخنانش با بيان اينكه كانون پخش‌كنندگان به شدت پيگير حل اين معضل است، گفت: اقدامات ما در صنف به تنهايي كافي نيست. در حال حاضر شبكه‌هايي مانند 20، ديدار، ايرانيان و ... تاكنون صدها فيلم را بدون مجوز پخش كرده‌اند، بايد همه دست به دست هم بدهيم تا اين مشكل حل شود.

 سعدي: پرداخت هزينه‌هاي FBI Warning براي همه مقدور نيست

سعيد سعدي يكي ديگر از تهيه‌كنندگان سينماي ايران نيز در گفت‌وگويي كوتاه با ايسنا، اقدام شبكه‌هاي ماهواره‌اي در پخش غير مجاز آثار ايراني را حركتي كاملا ضد اخلاقي دانست و گفت: فيلم‌هاي كه در اين يكي دو ساله از شبكه‌هاي ماهواره‌اي پخش مي‌شود كاملا بدون مجوز صاحبان اثر و بدون پرداخت هيچ وجهي انجام مي‌شود. اين شبكه‌ها فيلم‌هاي را بلافاصله پس از توزيع در شبكه‌هاي نمايش خانگي تهيه كرده و پخش مي‌كنند و اين كار خيلي به تهيه‌كنندگان ضرر مي‌زند.

وي در پاسخ به اين سوال كه «گفته مي‌شود برخي شبكه‌هاي ماهواره‌اي فارسي‌زبان از وزارت ارشاد مجوز فعاليت‌ دريافت كرده‌اند»، تصريح كرد: تاكنون هيچ كدام از اين شبكه‌هاي ماهواره‌اي درباره خريد حق رايت آثار سينمايي با ما وارد مذاكره نشده‌اند و در عين حال آثار را به راحتي پخش و بازپخش مي‌كنند و اين موضوع ضرر زيادي را به تهيه كنندگان مي‌رساند.

سعدي در پايان اين گفت‌وگو در پاسخ به پرسش ديگري درباره ثبت فيلم‌هاي ايراني در سيستم‌ بين‌المللي كپي رايت تأكيد كرد: پرداخت هزينه‌ اقداماتي مانند ثبت FBI Warning با بازگشت سرمايه بسياري از فيلم‌ها مقدور نيست.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۲۱ شهریور ۱۳۹۰ / ۰۹:۳۶
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 9006-11522
  • خبرنگار : 71408