همايون اسعديان نقطهنظراتش را براي معرفي فيلم ايراني به اسكار مطرح كرد و تاكيد كرد: بهترين گزينه، فيلم «جدايي نادر از سيمين» است.
اين تهيهكننده و كارگردان سينما در گفتوگويي با خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره مولفههاي نماينده ايران در مراسم اسكار بيان كرد: تا آنجايي كه به خاطر دارم، در سالهاي گذشته معمولا كميتهاي در بنياد سينمايي فارابي تشكيل ميشد و اين كميته از بين فيلمهاي ارزشمندي كه وجود داشت بهترين فيلم را انتخاب ميكرد.
وي ادامه داد: براي انتخاب نماينده ايران در اسكار، كميته بررسي علاوه بر مولفههاي كوچكي كه هميشه مدنظر داشت، دو مولفه كلي و مهم را نيز در نظر ميگرفت. اول آنكه فيلم معرفي شده ميبايست مقبوليت لازم از ديد مسائل داخلي و فرهنگي كشور را ميداشت و ديگري اينكه اعضاي كميته، اين موضوع را مدنظر قرار ميدادند كه فيلم معرفي شده تا چه ميزان ميتواند نماينده واقعي فرهنگي ايران در اسكار و امكان موفقيت آن باشد.
اسعديان يادآور شد: در طول سالهايي كه ايران نماينده خود را به مراسم اسكار معرفي كرده، چنين مولفههايي مدنظر قرار گرفته است. البته به جز سال قبل كه كميتهاي تشكيل نشد و معاونت سينمايي خودشان به شخصه اين كار را انجام دادند.
وي در عين حال گفت:اما به نظرم در هر صورت امسال انتخاب نماينده ايران براي معرفي به اسكار شرايط خاص خود را دارد و نه تنها با گذشته فرق ميكند، بلكه بسيار آسانتر شده است.
اسعديان با بيان اينكه در سال جاري «جدايي نادر از سيمين» در بعد داخلي و بينالمللي مقبوليت بسياري را كسب كرده است، اظهار كرد: از آنجا ميگويم امسال شرايط خاص خود را دارد كه فيلمي به نام «جدايي نادر از سيمين» را داريم كه هم در بعد داخلي و هم در بخش بين المللي مخاطبان زيادي به خود جذب كرده است.
وي با اشاره به نظر مثبت مخاطبان و منتقدان در داخل و خارج از كشور نسبت به آخرين فيلم اصغر فرهادي، به ايسنا گفت:«جدايي نادر از سيمين» در جشنواره فيلم فجر جايزه گرفت بنابراين نشان ميدهد مقبوليت داخلي دارد و با ديدگاه فرهنگي و مولفههاي داخلي ما كاملا همسو است، همچنين اين فيلم در جشنوارهها و نمايشهاي اروپايي و امريكايي خود با استقبال بسيار زيادي مواجه شده و آنچنان مخاطبان و منتقدان را به سوي خود جذب كرده كه به نظر ميرسد كار كميته انتخاب بنياد سينمايي فارابي تا حد بسيار زيادي آسان شده است.
اسعديان معتقد است: هر انتخابي به جز «جدايي نادر از سيمين» براي معرفي به اسكار يك كج سليقگي فرهنگي و فرصت سوزي تاريخي است.
وي در عين حال گفت:من احترام زيادي براي دوستاني كه در سال گذشته آثار ارزشمندي براي سينماي ايران توليد كردند قائل هستم اما در عين حال بايد بگويم باورم اين است كه «جدايي نادر از سيمين» آنچنان پتانسيلي دارد كه به احتمال قريب به يقين جزو پنج نامزد دريافت اسكار در بخش فيلمهاي غير انگليسي زبان قرار خواهد گرفت و حتي دريافت جايزه آكادمي اسكار براي اين فيلم بسيار محتمل است. به نظرم اگر چنين اتفاقي بيافتد، اين جايزه ميتواند جزو افتخارات سينماي ايران قرار گيرد.
وي با اشاره به اينكه نبايد سليقه افراد در انتخاب نماينده ايران براي معرفي به اسكار، جاي كار كارشناسي و منطقي را بگيرد، گفت: تاكيد ميكنم با تمام احترامي كه براي ساير فيلمها قائل هستم، اساسا فكر كردن به فيلم ديگري به جز «جدايي نادر از سيمين» براي معرفي به اسكار اشتباه است. چرا كه فكر ميكنم هيچ فيلم ديگري كه امسال اكران شده باشد، شاخصههاي مهم اين فيلم را ندارد. حال چه ما اين فيلم را از نظر سليقه شخصي دوست داشته باشيم و چه دوست نداشته باشيم. البته بعيد ميدانم در برد و مقبوليت جهاني «جدايي نادر از سيمين» حتي كساني كه آن را دوست هم ندارند، شكي داشته باشند.
كارگردان «طلا و مس» همچنين خاطرنشان كرد:در حالي كه كشورهاي زيادي، نمايندگان سينمايي خود را براي شركت در مراسم اسكار معرفي كردهاند، تشكيل كميته بررسي نماينده ايران در بنياد سينمايي فارابي قطعا دير شده است. با توجه به سابقه بدي كه از سال قبل داريم و بدعتي كه گذاشته شده است، اين نگراني وجود دارد كه معادلات و مناسبات ديگري به جز معادلات فرهنگي باعث انتخاب نماينده ايران در مراسم اسكار شود و اين مطلب ما را بسيار نگران ميكند.
همايون اسعديان با تاكيد دوباره بر اينكه، نبايد جايگاه و مقبوليت جهاني «جدايي نادر از سيمين» را فداي سلايق شخصيمان كنيم، گفت: ممكن است سالها طول بكشد كه فيلمي مانند «جدايي نادر از سيمين» در سينماي ايران ظهور كند و مقبوليتي اينچنيني به دست بياورد. امروز فيلم جايگاهي براي خودش پيدا كرده كه ما بايد آنرا در نظر بگيريم نه اينكه فيلم را از ديدگاه شخصي و مورد پسند خودمان نقد كنيم.
اين كارگردان در پايان گفتوگو با ايسنا بار ديگر تاكيد كرد: خوشبختانه «جدايي نادر از سيمين» در جشنواره فجر هم جايگاه خوبي داشته و كسي نميتواند مدعي باشد كه اين فيلم با مناسبات و مولفههاي فرهنگي ما سازگار نيست.
انتهاي پيام