روز گذشته 20 تيرماه در آستانهي پانزدهمين جشنوارهي تئاتر آييني سنتي خبري مبني بر راه اندازي موزه تئاتر منتشر شده است. خبري كه در آن به ذكر نام اعضاي كارگروه تشكيل «موزه تئاتر ايران» اشاره شده بود و اعلام شده تاسيس اين موزه تصويب شده است.
خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) براي دريافت جزييات بيشتري، همچون مكان اين موزه، اعتبار اختصاص يافته به آن و...موضوع را در پيگيري با تعدادي از اعضاء هيات موسس اين موزه پيگيري كرد كه در اين ميان محمود عزيزي به پاسخي كلي اكتفاء كرد و اعلام كرد: «اعلام جزييات جزو مراحل بعدي است و فعلا فقط طرح كلي راهاندازي موزه تئاتر تصويب شده است.»
تئاتريها خوب به ياد دارند، چند سال پيش هم اين بحث جدي شد و حتي مراسم افتتاحيه جشنواره سيزدهم تئاتر آييني سنتي به شكل نمادين در تئاتر «نصر» برگزار شد. تئاتري كه قرار بود به عنوان يكي از قديميترين تئاترهاي تهران مكاني براي موزه تئاتر شود. اما اين آرزو فراتر از خيابان لالهزار نرفت و به جمع مرثيههاي اين خيابان پيوست.
در آخرين مرحله و بعد از توقف طولاني مدت بازسازي تئاتر «نصر» اعلام شد:« نظر به مکاتبه مدير امور مجامع و سهام مجتمع اقتصادي کميته امام(ره) (مالک تئاتر نصر) با معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، ادامه روند بازسازي تئاتر نصر متوقف و منوط به تفاهمنامه جديد با مجتمع مذکور است.»
اما اين تفاهمنامه ديگر امضا نشد. اين درحالي بود كه مدير وقت اداره كل هنرهاي نمايشي در جريان بازديدي كه مرداد ماه سال 86 و به دنبال سرقت بخشي از صندليهاي تئاتر«نصر» از اين تئاتر انجام داده بود،از تغيير كاربري تئاتر «نصر» به موزهي تئاتر ايران از شهريورماه همان سال خبر داده بود.
حسين پارسايي با حضور در محل تئاتر «نصر» اعلام كرده بود:« طرح تغيير كاربري با مشاركت مراكز ذيربط همچون اداره كل موزهها، سازمان ميراث فرهنگي، جهاد دانشگاهي و با همراهي هنرمندان ـ همانطور كه پيش از اين تامين اعتبار شده است ـ فاز اول راهاندازي موزه در نيمسال دوم هشتاد و شش آغاز شود.»
وي از تشكيل كميتهي رسيدگي به وضعيت تئاتر «نصر» خبر داد و گفته بود:«اين كميته مركب از مجيد جعفري، محمود عزيزي، جواد افشين نيا، كيومرث مرادي و سعيد رحماني است كه جهت تصريح در روند بازسازي تئاتر نصر، قرار است ظرف يك ماه آينده گردش كار و نظارت بر مجموعه و امر بازسازي از طريق اين كميته را به اطلاع هنرمندان و اهالي مطبوعات برسانند. »
به گفته پارسايي در آن مقطع، راهاندازي موزهي ملي تئاتر ايران با توجه به آييننامهي ادارهي كل موزههاي تهران شكل خواهد گرفت و در نخستين گام تمام مجاري ورودي شامل تمام دربها مسدود خواهد شد، تا كوچكترين تغييري در وضعيت فعلي تئاتر نصر و وسايل درون آن داده نشود.
حسين پارسايي گفته بود: «تمام كمبودهاي اينجا تا آخرين وضعيت آن صورت جلسه خواهد شد و به مسوولان انتقال داده ميشود و از اين پس حتي يك ميخ نبايد در تئاتر نصر جابجا شود. »
اما 15 بهمن 87 بود كه ايماني خوشخو ـ معاون هنري وقت وزارت ارشادـ درباره وضعيت تئاتر «نصر» كه بار ديگر روند ساختوساز آن دچار وقفه شده بود، گفته بود: «ما در حال پيشبرد كار بوديم و قرار بود همزمان با دهه مبارك فجر اين پروژه افتتاح شود، اما بهدليل مشكلات ميان مالك و مستأجراين ملك، پروژه تا زماني كه اين مشكل حل شود، تعطيل است.»
با اين حال مجيد سرسنگي ارديبهشت 88 در نشستي خبري با اشاره به اعلام آمادگي شهرداري تهران از تئاتر«نصر» درباره امكان واگذاري تئاتر «نصر» و حمايت شهرداري براي بازسازي و خريد اين مجموعه گفته بود: «در حاشيه فستيوال نمايشنامهخواني مولوي مذاكراتي با مدير اداره كل هنرهاي نمايشي و معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي داشتيم كه در آنجا درخواست شد تا سازمان در اين حوزه حمايت كند و ما هم آمادگي خود را براي حمايت از تئاتر نصر اعلام كرديم، اما اميدواريم اين شانس را پيدا كنيم تا كميته امام (ره) نيز همكاري مناسبي در جهت واگذاري اين مجموعه با ما داشته باشد.»
به گزارش ايسنا، چندي پيش محمود عزيزي در نخستين نشست خبري پانزدهمين جشنواره تئاتر آييني سنتي از نبود موزه تئاتر ايران اظهار گلايه و تاسف كرده بود.
دبير پانزدهمين جشنواره تئاتر آييني ـ سنتي گفت: «بسيار دردآور است كه ما گونههاي مختلف نمايشهاي آييني ـ سنتي را داريم، اما موزهاي براي تئاترمان نداريم. موزه تئاتر نه تنها نياز ملي ما بلكه نياز جهاني ماست. چراكه ميراث انسانهاست و به همه انسانهاي جهان مربوط ميشود. اما متأسفانه مسوولان موزه تئاتر را سرسري گرفتهاند.»
وي ادامه داد: «جاي تأسف دارد براي كشوري كه از ديرباز شعار اصلياش فرهنگ و هنر بوده اين ضرورت تاريخي تاكنون مورد بيتوجهي قرار گرفته، درحاليكه اگر امروز اين موزه راهاندازي نشود، بايد در آينده به تاريخ و نسل بعدي پاسخگو باشيم.»
عزيزي يادآور شد:«هرسال ميگذرد و وعدههاي مختلفي داده ميشود، اما هيچيك عملي نميشود. پيش از اين وعده تئاتر «نصر» را به عنوان مكاني براي راهاندازي موزه داده بودند، اما چنين اتفاقي نيافتد. اين سهم عمومي مملكت ماست كه اگر كوتاهي كنيم شرمنده تاريخ خواهيم شد.»
انتهاي پيام