طرح ايجاد اولين پارك مينياتوري كشور در تبريز بر اثر بي توجهي و بي برنامگي مسوولان شهرداري تبريز به علت وقت کشي در حال خاک خوردن است و نياز به توجه ويژه دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه آذربايجان شرقي، در تبريز با توجه به موقعيت و قدمت شهر، جمعي از هنردوستان تبريزي اقدام به طراحي و ساخت پارك مينياتوري تبريز کردند. اين پارک مينياتوري، اولين پارک در سطح کشور است؛ در اين پارک بناهاي شهر به صورت کوچکتر طراحي شده است و به نوعي جاذبه گردشگري جديدي است، تا بناهاي تاريخي که در سطح شهر وجود دارند در مقياس کوچکتر در يك مجموعه واحد به نمايش گذاشته شوند.
ايده اين طرح از سه ماه پيش ارايه شده و هماكنون بعد از سه ماه، تيم 17 نفره متشكل از 4 نفر استاد دانشگاه، 2 نفر فوق ليسانس و بقيه کارشناسان هنري، طراحي و ساخت اين پروژه را به پايان رساندهاند و هم اينك آماده نصب است.
به گزارش ايسنا، ابتدا، ايده ايجاد شهر شكلاتي مطرح شده بود، اما در طرحهاي بعدي برگزاري نمايشگاهي تحت عنوان «تبريز کوچک» مطرح ميشود که با پيشنهاد شهرداري، پارك مينياتوري كه از لحاظ هنري نيز براي شهر مفيدتر است و ماندگاري زيادي دارد براي استقرار اين سازهها مناسب تشخيص داده ميشود.
طبق گزارش رسيده در اولين نمونه از اين كار، ساختمان ساعت، مقبرهالشعرا، ائلگلي، بناي خلعت پوشان و ارك تبريز طراحي و ساخته شده است و در صورت حمايت شهرداري از اين طرح قرار است مكانهاي تاريخي ديگر تبريز نيز ايجاد شود.
اين طرح كه براي بهرهبرداري از آن، شهرداري تعهد واگذاري 4 هكتار زمين را به سازندگان آن داده بود اما با توجه به نياز به انجام مقدمات لازم در راهاندازي اين پارک و با توجه به پيشنهاد سازندگان که سازهها در نمايشگاه موقتي براي بازديد شهروندان و ميهمانان نوروزي به نمايش گذاشته شوند، متاسفانه به دليل تعلل مسوولان ذيربط اين فرصت در ايام نوروز از دست رفت.
جنس سازههاي اين پارك از فايبرگلاس و موادي انتخاب شده كه در برابر برف و محيط طبيعي پارك مقاوم باشند و سازهها با همه ظرايف و دقايق موجود در نمونه واقعي ساختهشدهاند و آماده عرضه در مقابل ديدگان تماشاگران و بازديدكنندگان خود هستند.
اين طرح بعد از ساخت به شهرداري تحويل داده خواهد شد و شهرداري متولي تعيين نرخ ورودي به اين پارك است اما اينكه اين زمين كي به گروه طراح و سازنده جهت نصب سازهها واگذار خواهد شد هنوز مشخص نشده است.
با اين وصف، اينكه ايران در منطقه جزء كشورهاي اول محسوب ميشود و با توجه به آوازه تبريز به عنوان شهر اولينها، بهتر نبود، اجراي اين طرح به نام تبريز تمام شود؟
احتمال ميرود كه استقبال مردم از اين پارك به دليل كمبود فضاهاي تفريحي در شهر و وجود جذابيت و تازگي در اين پارك نسبت به ساير پاركها و نمايشگاهها پرشور باشد. اجراي اين طرح در تبريز به لحاظ هنري، اعتبار و آبرو براي شهر به ارمغان ميآورد؛ با توجه به ادعاي اصفهانيها در زمينه هنر، بهرهبرداري از اين پارك شايد در بالا بردن وجهه هنري شهر موثر واقع شود و مطمئنا با توجه به ارزش و منزلتي كه اصفهانيها به هنر قائلاند، اولين دنباله كنندگان اين طرح بعد از تبريز خواهند بود.
شهردار تبريز نيز نسبت به اجراي اين طرح نظر مساعدت دارد و از مراحل ساخت آن نيز بازديد كرده است اما بنا به دلايلي، تصميمگيري نهايي در اين خصوص را به معاونت شهرسازي ارجاع داده است؛ تاكنون كارشناساني كه براي بازديد از اين طرح از سوي معاونت شهرسازي آمدهاند، كارشناسان غيرمرتبط با بحث ماکت سازي بودهاند.
نحوه برخورد معاونت شهرسازي در قيمت گذاري بر روي اين طرح جاي بحث دارد؛ معاونت شهرسازي، امر قيمت گذاري را برعهده طراح پروژه ميگذارد و وقتي قيمت نهايي از سوي گروه سازنده اعلام ميشود، معاونت شهرسازي، فاكتورهاي خريد تجهيزات لازم براي اين طرح را از گروه سازنده ميخواهد!
اما شايد بيان اين نكته نيز خالي از لطف نباشد كه با توجه به عظمت كار صورت گرفته و با توجه به اينكه تا پايان اين طرح هيچگونه كمكي از سوي هيچ يك از ارگانها و نهادها به گروه سازنده نشده است، معاونت شهرسازي بهجاي اينكه، هنري برخورد كند، بيشتر ترجيح داده است، تا به زبان معامله سخن بگويد.
به نظر ميرسد شهرداري، بعد هنري كار را در نظر نگرفته است؛ معاونت شهرسازي بعد از اين همه وقت كشي، طي نامهاي به شهردار مينويسد كه به لحاظ قيمتي به نتيجه نرسيديم، و از شهرداري ميخواهد تا قيمتگذاري طرح را به معاونت زيبا سازي ارجاع دهد.
اينكه اين سازهها در ايام نوروز به جاي اينكه در معرض ديد مردم قرار بگيرند در كارگاه باشند و خاك بخورند جاي بسي تاسف دارد؛ اينكه كار شبانهروزي گروه كه با انگيزه فرهنگي اين كار را شروع كردهاند بعد از دو ماه در آستانه عيد ثمر ندهد.
شايد قياس برخورد مسوولين استاني با مسوولان ساير استانها صحيح نباشد، اما وقتي كه شنيده ميشود شهرداري به بهانه شفاف سازي نشدن از سوي گروه با آنها براساس فاكتورها سخن مي گويد، نحوه برخورد شهرداري اصفهان با هنرمندان در ذهن تداعي ميشود كه با در پيشگرفتن سياست حمايت از هنرمند، توانستهاست جايگاه پايتخت هنري جهان اسلام را به خود اختصاص دهد.
و شايد اگر شهرداري تبريز نيز اين سياست را در پيشبگيرد و به هنر و هنرمند ارزش قائل شود، هنرمندان به تبريز جذب ميشوند تا تبريز به عنوان مرکز هنري جهان اسلام شناخته شود.
به هر حال شايد بهتر باشد مشكلاتي اعم از توافق نداشتن بر روي قيمت اين سازه و نحوه برخورد صحيح با يك اثر هنري بينظير رفع شود تا قبل از اينکه شهر ديگري وارد کار شود، اولين پارك مينياتوري در تبريز افتتاح شود كه اين خود براي شهر اعتبار ميآورد.
اين طرح كه براي اولين بار در دنيا به صورت پورتابل و با قابليت جابهجايي و حمل تهيه شدهاست، پيشنهاد گروه سازنده به معاونت برنامهريزي جهت به نمايش گذاشتن آن در نمايشگاههاي بينالمللي مورد قبول قرار گرفته و با رايزنيهاي معاونت برنامهريزي استانداري با ميراث فرهنگي، حمايتهاي لازم از اين امر محقق خواهد شد؛ بدين صورت كه در نمايشگاههاي خارج از استان و کشور هزار متر فضا خريداري شده و اين بناها براي بازديد كنندگان عرضه خواهد شد.
به لحاظ زمانبندي نيز اين کار يک رکورد است و شايد همين سرعت عمل باعث شده است تا مسوولين ذيربط به دليل کندي موجود در بدنه اجرايي شان، نتوانند خود را با سرعت اجراي گروه مطابقت دهند و البته، امكان اينكه اين طرح در اين مدت كم به ثمر برسد از سوي مسوولان باوركردني نبود.
با ساخت اولين پارک مينياتوري کشور در تبريز، مشتاقان و هنر دوستان بسياري به سوي اين پارک روانه خواهند شد و سود بسياري از استقبال مسافران و توريستها با فروش بليط اين پارک مينياتوري نصيب شهرداري ميشود.
انتهاي پيام