عضو كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي دليل اصلي كاهش ماهيان خاوياري درياي خزر را صيد بيرويه پس از ابطال كارت صيادي صيادان دانست و تاكيد كرد: اگر صيادان حافظ دريا شوند هم امنيت دريا حفظ ميشود و هم با كنترل و نظارت بر ضوابط تعيين شده ميتوانيم از كاهش ماهيان خاوياري جلوگيري كنيم و سبب ادامه حيات اين ذخيره ناياب و ارزشمندي كه در دنيا سر زبانهاست، شويم.
حسن خستهبند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، درباره كاهش ماهيان خاوياري درياي خزر تصريح كرد: صيد بيرويه دليل اصلي كاهش چشمگير ماهيان خاوياري است؛ مشكلي كه در حال حاضر در درياي خزر وجود دارد صيد بيرويه توسط همه كشورهاي حاشيه خزر بويژه كشورهاي منهاي ايران است كه دريا را كاملا جارو كردهاند.
نماينده مردم بندرانزلي در خانه ملت ادامه داد: متاسفانه صيد بيرويه ماهيان خاوياري در كشور ما هم اتفاق ميافتد و دليل اصلي آن باطل كردن كارت صيادان با هدف جمع آوري صيد ماهي به روش دام گستري است، اما اين كار نتايج معكوس داشت چراكه صيادان دام گستر داراي كارت صيادي اجازه نميدادند افراد بدون مجوز وارد دريا شوند و صيد كنند، اما پس از ابطال كارت صيادان هر كسي اجازه يافت تا به دريا برود و با گذاشتن دام، صيد كند.
خستهبند همچنين خاطرنشان كرد: يگان ويژهاي كه تحت عنوان حراست دريا براي امنيت دريا و جلوگيري از صيادي غيرمجاز به كار گرفته شد هم نميتواند جلوي اين صيادان را بگيرد چرا كه وسعت دريا بسيار بيشتر از امكانات و تعداد اين افراد است و آنها نميتوانند وجب به وجب دريا را حفاظت و كنترل كنند.
عضو فراكسيون محيط زيست ابطال كارتهاي صيادي صيادان را اشتباه بزرگ شيلات دانست و گفت: متاسفانه شيلات تاكنون هم اين اشتباه و خطا را قبول نكرده و در مقابل آن هيچ پاسخي نداده است، اما نتيجه اين خطا نزول ماهيان خاوياري است و تا كنون هم هيچكس سوال نكرده كه چرا با توجه به ابطال كارت صيادان با هدف جمع آوري صيد دام گستر و افزايش برداشت ماهيان خاوياري اين امر تحقق نيافته است، اين سوال بزرگي است كه بايد مسوولان و متوليان حفاظت از ماهيان خاوياري و در راس آنها وزير پاسخ دهند.
به گفته نماينده بندرانزلي در مجلس، منطق و هدف حذف صيادان دام گستر اين بود كه ماهيان خاوياري در اين دامها نيفتند تا ماهيان خاوياري بيشتري در آينده صيد شوند اما درست بر عكس شد، چرا كه در آن زمان تنها صيادان داراي كارت با رعايت ضوابط تعيين شده ميتوانستند صيد كنند و نظارت و كنترل هم ميشد اما بعد از ابطال اين كارتها همه به دريا رفتند، يعني اگر قبلا 4 هزار صياد بود الان 40 هزار نفر هست و كسي هم نميتواند آنها را محدود و كنترل و بازداشت كند.
عضو فراكسيون محيط زيست با اشاره به پيشنهادي كه به اداره شيلات براي حل اين معضل داده است، گفت: اما از آنجايي كه عادت نكردهايم شكستهاي خود را بپذيريم اين پيشنهاد به بهانههاي كاذب توسط مسوولان رد ميشود، پيشنهاد اين بود كه دريا را به خود صيادان بسپاريم و به آنها مجوز بدهيم تا بر اساس ضوابط صيد كنند حتي ميتوان محدودهاي از دريا را به صيادان اجازه داد مانند كاري كه محيط زيست در تالاب انزلي انجام ميدهد، اين پيشنهاد با تمام نواقصي كه دارد در مجموع نتايج مثبتي به دنبال خواهد داشت.
خستهبند افزود: در صورت اجراي اين پيشنهاد صيادان داراي كارت به ديگران اجازه صيد نميدهند، لذا موضوع كنترل خواهد شد، ضمن اينكه ايستگاههاي صيادي، تعداد صيادان، ميزان صيد و زمان صيد داراي ضوابط مشخص و كاملا كنترل خواهد شد، البته اين پيشنهاد بايد ابتدا به صورت پايلوت انجام شود و در صورت موفقيت به كل درياي خزر گسترش يابد، اگر اين امر تحقق يابد مشكل كاهش ماهيان خاوياري حل خواهد شد، در غير اين صورت ميزان ماهيان خاوياري به صفر خواهد رسيد.
عضو كميسيون اقتصادي درباره تشكيل كميته ملي حفاظت از ماهيان خاوياري و يگان ويژه حفاظت تصريح كرد: تشكيل اين كميته تنها در شعار، نوشته، برگزاري همايش و با صرف هزينههاي هنگفت محقق ميشود، اين كار بايد با توجه به پيشنهاد مذكور و انجام آن به صورت پايلوت انجام شود، در غير اين صورت با شعار، نوشته و تشكيل كميته جواب نميدهد، تنها راه اين است كه دريا توسط خود صيادان حفاظت شود.
خستهبند، نماينده بندر انزلي در خاتمه به خبرنگار ايسنا گفت: البته شيلات در سالهاي اخير اقدامات خوبي در ارتباط با پرورش ماهيان دريايي در بيرون از دريا با استفاده از آب دريا و پرورش ماهي در قفس انجام داده است كه يك اقدام بسيار خوب است و جاي تشكر و تقدير دارد. اين يك حركت بسيار خوب و منطقي براي حفظ، صيانت و نگهداري ماهيان درياي خزر بويژه ماهيان خاوياري خواهد بود.
انتهاي پيام