موزه‌ها، كاوش‌هاي باستان‌شناسي و مرمت‌ها همه واگذار مي‌شوند

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري معتقد است: دو مجموعه‌ي سعد‌آباد و نياوران ظرفيت اقتصادي براي اين سازمان دارند، اما هدف اصلي سازمان نيستند.

به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حميد بقايي امروز (شنبه، 25 دي‌ماه) در مراسم توديع و معارفه‌ي رؤساي دو مجموعه‌ي سعد‌آباد و نياوران، اظهار كرد: متأسفانه در دوره‌هاي مديريتي گذشته، فقط يك نگاه اقتصادي به دو مجموعه‌ي سعد‌آباد و نياوران بوده است. هرچند اين نگاه مي‌تواند كمك‌كننده به امور اجرايي و امور فرهنگي باشد، اما هدف اصلي نيست.

او ادامه داد: ترسيم وضعيت مطلوب از فعاليت‌هاي اقتصادي در يك‌سال گذشته بايد انجام شود. هم‌چنين از آقاي محسني ـ سرپرست جديد سعدآباد و نياوران ـ مي‌خواهم توجه بيش‌تري به بحث سالم‌سازي اين دو مجموعه داشته باشد.

بقايي با اشاره به برنامه‌اي كه اوايل امسال در كاروانسراي خانات (تهران) برگزار شد و يك‌ميليون بازديد‌كننده داشت، گفت: بيش‌ترين بازديدكنندگان اين برنامه از بخش‌هاي جنوبي تهران بودند. بايد تدابيري انديشيده شود تا با روش‌هاي مختلف بتوانيم از خانواده‌ها در اين دو مجموعه ميزباني كنيم.

او بيان كرد: اگر مدرسه يا كانوني همت نكند، بسياري از مردم اطلاع يا شرايط بازديد از اين مجموعه‌ها را ندارند. اعتقاد دارم، حق طبيعي و قانوني مردم جنوب تهران است تا با حداقل امكاناتي كه با آن زندگي مي‌كنند، از اين‌گونه مجموعه‌هاي فرهنگي نيز استفاده كنند.

معاون رييس‌جمهور پيشنهاد كرد: مي‌توانيم در كاخ ـ موزه‌هاي مهم تهران تورهاي يك‌روزه‌ي گردشگري برگزار كنيم تا همه‌ي مردم به تناسب بتوانند از اين مجموعه‌ها استفاده كنند.

وي اظهار كرد: به يك نماد از دو مجموعه‌ي سعد‌آباد و نياوران نياز داريم. بايد بتوانيم تاريخ 100 ‌ساله‌ي اخير ايران را در اين دو مجموعه معرفي و شناسايي كنيم. قبلا موزه‌هاي مختلفي در اين دو مجموعه برگزار شده‌اند؛ اين كار اقدام خوبي است، ولي مكان آن مناسب نيست. سعد‌آباد يك مكان ارزشمند است و نبايد در بنايي كه هزاران موضوع تاريخي دارد، نمايشگاه برگزار شود. به اندازه‌ي كافي خانه‌هاي تاريخي براي ايجاد موزه داريم، بايد اين خانه‌ها را فعال كنيم.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: شايد امروز يكي از چالش‌هاي ما در حوزه‌ي تاريخ، آموزش‌ ندادن به مردم درباره‌ي تاريخ است. نسل ما اطلاعات كمي از دوران‌هاي مختلف تاريخي دارد.

بقايي با اشاره به وضعيت ايران از زمان جنگ جهاني اول و دوم تا كنون، اظهار كرد: بايد اين تاريخ تحليل شود تا نسل جديد با آن آشنا شود. از مسؤول جديد دو مجموعه‌ي سعد‌آباد و نياوران مي‌خواهم تاريخ دوره‌ي پهلوي اول و دوم را به تصوير بكشد. مي‌توان در سعد‌آباد با المان‌هاي فرهنگي، اين تاريخ را به تصوير كشيد. از مسؤولان مي‌خواهم كاري كنند تا هر كسي كه به سعد‌آباد وارد مي‌شود، با تاريخ هر بناي اين مجموعه آشنايي كامل پيدا كند. اين موضوع آمار بازديد‌كنندگان از اين مجموعه را مي‌تواند افزايش دهد.

او گفت: آمار بازديد‌كنندگان از موزه‌هاي كشور نسبت به جمعيت ايران عدد پاييني است. از يك‌سال پيش تا كنون حدود 30 تا 35 درصد رشد مخاطب و بازديد‌كننده از موزه‌هاي شاخص تهران مانند موزه‌ي ملي و كاخ‌هاي گلستان، سعد‌آباد و نياوران داشته‌ايم، ولي اين آمار، كم است.

بقايي هم‌چنين درباره‌ي خصوصي‌سازي در موزه‌هاي كشور، بيان كرد: همه فكر مي‌كنند خصوصي‌سازي يعني يك كارخانه را به مزايده بگذاريم و هر كسي كه درشت‌ترين عدد را گفت، آن را بردارد. درحالي‌كه خصوصي‌سازي يعني مشاركت مردم. ميراث فرهنگي را با مشاركت مردم مديريت مي‌كنيم.

او تأكيد كرد: مكان براي خصوصي‌سازي تفاوتي نمي‌كند، نگاه اشتباه است. در سيستم مردم‌سالارانه‌ي دولت، حضور مردم واجب است. اين قضيه به اين معناست كه موزه‌هايي مانند آبگينه يا رضا عباسي به‌دست يك مجموعه‌ي توانمند فرهنگي بيفتد تا وظيفه‌ي آن‌ها به‌نحو بهتري اجرا شود.

وي ادامه داد: بسياري از موزه‌هاي ما يارانه مي‌گيرند. اين كار براي اين موزه‌ها انجام مي‌شود تا به نقطه‌ي بهره‌برداري از آن‌ها برسيم و موزه‌ها مستقل شوند. قصد داريم در فراخوان‌هايي كه در اين زمينه منتشر مي‌كنيم، از هر شخصي كه توان اجرايي و مديريتي او تأييد شود، استقبال كنيم. همه بايد به اين بحث مديريتي وارد شوند. وقتي يك خانه‌ي تاريخي در يك شهر را تخريب مي‌كنند، فقط سازمان ميراث فرهنگي مدافع و مدعي آن است كه اين ناشي از مديريت كهنه‌ي گذشته است.

بقايي خطاب به محسني ـ سرپرست جديد مجموعه‌ها سعد‌آباد و نياوران ـ گفت: وقتي در مديريت نياوران و سعد‌آباد موفق مي‌شويم كه از توانمندي‌هاي همه در اين دو مجموعه استفاده كنيم. هرچند سيستم مديريت آن دست رييس است، ولي بايد همه را به اين كار وارد كرد.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري سياست اصلي اين سازمان را مشاركت دادن مردم و متخصصان در حوزه‌ي ميراث فرهنگي دانست و افزود: براي واگذاري، حتا بحث ارزش‌گذاري اشياي فرهنگي نيز در اين زمينه وارد مي‌شود. كارشناسان دادگستري هيچ حقوقي از دولت نمي‌گيرند، ولي بناهاي تاريخي را نرخ‌گذاري مي‌كنند. ما نيز اين سيستم را بايد در ميراث فرهنگي داشته باشيم. تفكر ايجادشده غلط است، بايد از متخصصان نيز استفاده كنيم.

وي هم‌چنين درباره‌ي بحث باستان‌شناسي در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، اظهار كرد: سال آينده همه‌ي دانشگاه‌هايي كه رشته‌ي باستان‌شناسي دارند، در حفاري‌ها درگير مي‌شوند. طبق گزارشي كه گرفته‌ام، براي هر 40 تا 50 كاوش، پنج يا شش نفر كار مي‌كنند و حتا در پايان، گزارش‌هاي ناقصي از عمليات كاوش خود ارائه مي‌كنند. براي سال 1390، برنامه‌ريزي‌ها به‌گونه‌اي انجام شده است كه همه‌ي استان‌ها موظف‌اند، كاوش‌ها و محوطه‌هاي خود را در اولويت نخست به دانشگاه استان خود بدهند. در واقع، انحصار در اين بخش به‌طور كامل از بين مي‌رود. به حد كافي پروژه داريم كه بخواهيم بخش عمده‌اي را در اين زمينه جذب و از آن‌ها استفاده كنيم.

او تأكيد كرد: در بخش معماري و مرمت آثار تاريخي قرار نيست مرمت‌ها توسط يك گروه و جماعتي خاص انجام شود. هر كسي توان دارد، با گرفتن رتبه‌ي تخصصي خود مي‌تواند از سال آينده در همه‌ي پروژه‌هاي سازمان كه در قالب مناقصه و فراخوان داده مي‌شوند، وارد شود.

بقايي بيان كرد: در موزه‌ها نيز بايد بحث تورهاي داخلي اجرا شود. بايد ميراث فرهنگي را به دل جامعه برد و فقط با اين كار، اين حوزه مي‌تواند موفق و پايدار باشد. بايد نتيجه‌ي كار باستان‌شناس به درد جامعه بخورد. با اطلاعاتي كه استخراج مي‌كند، بايد تأثير مثبتي براي مردم داشته باشد. در واقع، باستان‌شناسي بايد در خدمت فرهنگ اصيل ايراني باشد.

او ادامه داد: ميراث فرهنگي وقتي موفق است كه جامعه آن را حفظ كند. منشور كوروش زماني ارزش يافت كه به آن هويت داديم و سخن آن را به گوش ديگران رسانديم. بايد مشاركت مردم را در حوزه‌ي ميراث فرهنگي به جديت دنبال كنيم، چون موفقيت ما در گرو آن است.

به اعتقاد بقايي، مجموعه‌هاي سعد‌آباد و نياوران پيشاني سازمان ميراث فرهنگي هستند و مي‌توانند بهترين نقش را در زمينه‌ي مشاركت مردم داشته باشند.

وي افزود: اگر در ميراث فرهنگي با اين نگاه حركت كنيم، كارمان بركت بيش‌تري دارد.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اضافه كرد: براساس مطالعاتي كه انجام داده‌ايم، برنامه‌اي جديد براي موزه‌ها داريم تا همه‌ي موزه‌ها به ميزان رشد مخاطب، سود ببرند. در واقع، براساس فرمولي كه در دست تهيه داريم، درصدي از ميزان رشد درآمدي مجموعه به بدنه برمي‌گردد كه اين، مجموعه را براي جلب مخاطب تشويق مي‌كند.

در پايان، يكي از كارمندان از بقايي درباره‌ي وضعيت كارمندان موزه‌ها پس از واگذاري آن‌ها به بخش خصوصي پرسيد و او پاسخ داد: واگذاري موزه‌ها به بخش خصوصي به منزله‌ي تعديل و اخراج نيرو نيست، بلكه در اين واگذاري فقط مديريت واگذار مي‌شود. بدنه همان بدنه است. مديريت نيز تلاش مي‌كند تا حجم كار را افزايش دهد.

در ادامه‌ي اين مراسم، حميد بقايي سيستم «حفاظت الكترونيك نوين مجموعه‌ي فرهنگي ـ تاريخي نياوران» را افتتاح كرد.

انتهاي پيام

  • شنبه/ ۲۵ دی ۱۳۸۹ / ۱۷:۵۲
  • دسته‌بندی: فرهنگ2
  • کد خبر: 8910-16893
  • خبرنگار : 71191