گزارش9 ماهه و برنامههاي آتي شركت بورس اوراق بهادار در نشست خبري مديرعامل اين شركت تشريح شد.
به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر حسن قاليباف اصل ـ مديرعامل شركت بورس اوراق بهادار ـ در اين نشست به رشد 34 درصدي ارزش بازار سرمايه اشاره كرد و گفت: ارزش بازار سرمايه در ابتداي سال65 هزار ميليارد تومان بود كه در حال حاضر به 87 هزار ميليار تومان رسيده است، بنابراين ميتوان گفت بازار سرمايه نسبت به ابتداي سال بزرگتر شده و اهميت آن در اقتصاد ملي افزايش يافته است.
وي افزود: شاخص كل بورس در ابتداي سال 12 هزار و 536 واحد بود كه در پايان آذر ماه به 18 هزار و 500 واحد رسيد بنابراين شاخص كل بورس از ابتداي سال تاكنون 46 درصد رشد داشته است كه 20 درصد از اين رشد به دليل سود نقدي و برگزاري مجامع و 26 درصد ديگر به دليل افزايش قيمتها بوده است.
وي ادامه داد: حجم معاملات بورس در 9 ماهه سال گذشته 16 هزار و 300 ميليارد تومان بود كه امسال به 17 هزار و 400 ميليارد تومان رسيد كه اين ميزان هفت درصد رشد را نشان ميدهد.
قاليباف اضافه كرد: مبلغ معاملات خرد و بلوك در 9 ماهه سال گذشته چهار هزار و 800 ميليارد تومان و در 9 ماهه امسال هشت هزار و 600 ميليارد تومان بود كه رشد 80 درصدي را نشان ميدهد.
قاليباف با بيان اينكه افزايش سرمايه در كنار عرضههاي اوليه نشاندهنده نقش بورس در تامين مالي بنگاههاي اقتصادي است، خاطر نشان كرد: در 9 ماهه سال گذشته 600 ميليارد تومان افزايش سرمايه در بازار سرمايه اتفاق افتاده كه اين ميزان در سال 89 به هزار و 700 ميليارد تومان رسيد و رشد قابل توجهي در افزايش سرمايه بوجود آمد.
سخنگوي شركت بورس در ادامه به رشد50 درصدي كدهاي معاملاتي اشاره كرد و افزود: در 9 ماهه سال گذشته 43 هزار كد معاملاتي در بازار صادر شد كه اين ميزان در 9 ماهه امسال به 67 هزار كد معاملاتي رسيده است و اين ميزان نشان دهنده رشد 50 درصدي تعداد كدهاي معاملاتي صادر شده و ورود اشخاص جديد به بازار است.
وي پذيرش شركتها در 9 ماهه امسال را مورد توجه قرار داد و گفت: از ابتداي سال تاكنون شركتهاي بيمه دانا، پست بانك، پالايشگاه تبريز و بيمه پارسيان در راستاي اصل 44 وارد بورس شدند.
**مهم ترين اقدامات بورس در 9 ماهه امسال
وي از اقدامات شركت بورس اوراق بهادار طي 9 ماهه امسال را خريد زمين در سعادتآباد دانست و خاطر نشان كرد: اميدواريم با افزايش سرمايه شركت بورس و خريد زمين در سعادتآباد تهران ساختماني در شان بورس و با مالكيت بورس داشته باشيم.
مدير عامل شركت بورس در ادامه يكي از اقدامات شركت بورس را جذب سرمايه گذار خارجي و روابط بين الملل دانست و تصريح كرد: در ابتداي سال road show در دوبي برگزار شد و ايرانيان مقيم خارج از كشور به سرمايه گذاري در ايران دعوت شد كه اين نشست بازخورد بسيار مثبتي داشت؛ همچنين بخش انگليسي سايت شركت بورس تقويت شده و دائما به روز رساني مي شود كه در اختيار سرمايه گذاران قرار گرفته است.
وي ادامه داد: همچنين سالنامهي بورس به زبان انگليسي چاپ شده و در نمايشگاهي كه اخيرا در استانبول تركيه برگزار شد غرفه بورس تهران مورد استقبال بازديدكنندگان قرار گرفت.
قاليباف در ادامه به عضويت بورس تهران در فدراسيون جهاني بورسها و فدراسيون بورسهاي اروپايي و آسيايي اشاره كرد ويادآور شد:در نمايشگاهي كه اخيرا در استانبول تركيه برگزار شد بورس اوراق بهادار تهران به عنوان عضو هيات مديره و رييس كميته كاري فدراسيون بورسهاي اروپايي و آسيايي انتخاب شد كه اميدواريم اين امر بتواند حضور سرمايهگذاران خارجي را در كشور تسهيل كند.
سخنگوي شركت بورس در ادامه به آموزش وفرهنگ سازي در بورس اوراق بهادار تهران اشاره و اظهار كرد:در 9 ماهه ابتدايي سال 150 هزار نفر ساعت آموزش به سرمايه گذاران،ناشران و اعضا داده شد.
وي يكي از اتفاقات مهم و برجسته بازار سرمايه را راه اندازي اوراق آتي سهام دانست و خاطر نشان كرد: يكي از محدوديتهاي بازار سرمايه عدم تنوع در ابزارهاي سرمايه گذاري بود كه در مرداد ماه امسال اوراق آتي سهام به عنوان يك ابزار جديد وارد بازار شد و درحال حاضر حجم معاملات آن به 5.5 ميليارد تومان رسيده است.
وي ادامه داد: همچنين به تازگي اين امكان فراهم شده است تا معامله گران از تمام دفاتر و شعب و تالارها بتوانند به سيستم معاملات آتي دسترسي داشته و اوراق آتي سهام را موردخريد و فروش قرار دهند.
وي در ادامه اصلاح دستورالعمل اجرايي نحوه انجام معاملات را از ديگر اقدامات بزرگ بورس دانست و اظهار كرد: علاوه بر اين دستورالعمل انضباطي كارگزاران در راستاي نظارت بيشتر در بازار سرمايه و افزايش نقدشوندگي ابلاغ شد و اين دستورالعمل از ابتداي دي ماه اجرايي مي شود.
وي با بيان اينكه از ابتداي دي ماه معاملات بورس براساس دستورالعمل جديد معاملات انجام ميشود، خاطر نشان كرد:برنامههاي آموزشي در راستاي اين دو دستورالعمل جديد تدارك ديده شده و اجرايي ميشود.
**پذيرش شركتهاي جديد
مدير عامل شركت بورس در ادامه برنامههاي آتي اين شركت مورد توجه قرار داد و گفت:در حال حاضر فولاد آلياژي ايران در بورس درج شد كه اميدواريم در هفته آينده شاهد عرضه سهام اين شركت در بورس باشيم.
وي افزود: همچنين عرضه پالايشگاه شيراز و شازند اراك در برنامه آينده شركت بورس قرار دارد كه اميدواريم تا پايان سال فرايند درج پذيرش اين دو در بورس طي شود.
به گفته قاليباف اقدامات پذيرش پالايشگاه تهران و بيمه سينا نيز در حال انجام است و اگر اين دو شركت اقدامات مورد نظر را انجام دهند سهام آنها تا پايان سال وارد بورس ميشود.
**ورود ابزارهاي جديد به بورس
وي در ادامه به ابزارهاي جديد معاملاتي اشاره كرد و گفت: در راستاي توسعه اوراق آتي در بازار سرمايه پيشنهادي از طرف بورس به سازمان بورس ارسال شده است تا امكان معامله اوراق آتي روي سبد سهام كه قابليت تحويل دارد انجام شود كه اين پيشنهاد با نظر سازمان بورس به كميته فقهي ارسال شد.
وي به ديگر ابزارهاي جديد اشاره كرد و گفت: در حال حاضر بخش زيادي از اقدامات آپشن سهام انجام شده و كميته مشتركي بين شركت بورس و سازمان بورس تشكيل شده است تا اقدامات لازم روي مقررات و سيستم معاملاتي اين ابزار انجام شود كه اميدواريم به زودي شاهد استفاده از آن باشيم.
به گفته قاليباف ابزار آپشن يك ابزار مديريت ريسك است و سرمايه گذار به عنوان ابزار سرمايه گذاري و مديريت ريسك از آن استفاده ميكنند.
وي معامله اوراق مشاركت در بورس را از ديگر ابزارهاي طراحي شده دانست و افزود:به دليل اين كه نظام مالي تغيير ميكند لذا با شركتها مكاتبه شده است تا اگر نياز مالي دارند بورس به آنها كمك كند.
قاليباف ادامه داد: در حال حاضر مقررات پذيرش و معاملات اوراق مشاركت در بورس وجود داشته و سيستم معاملات هم اجازه اين كار را ميدهد بنابراين اگر درخواستي ارائه شود امكان معامله اوراق مشاركت در بازار سرمايه فراهم ميشود.
سخنگوي شركت بورس تدوين نظام بازاريابي و برنامه ريزي جامع در بورس را از ديگر برنامه هاي شركت بورس دانست و عنوان كرد: در اين راستا دو اقدام انجام شده است كه در جهت تقويت و پذيرش ناشران معتبر در بازار سرمايه است.
وي با بيان اين كه آموزش و توسعه دانش مالي و پيگيري استراتژي نقدشوندگي در بورس از ديگر برنامههاي شركت بورس است، خاطر نشان كرد: همچنين تقويت سازوكار نظارت در بازار سرمايه از برنامههايي است كه تا پايان سال پيگيري ميشود و نهايتا قرار است يك نرم افزار جهت تقويت نظارت در بازار سرمايه با همكاري بورس و سازمان بورس تهيه شود و تا به نظارت و شفافيت بازار سرمايه كمك كند.
**رشد 80 درصدي حجم فعاليت سرمايه گذار خارجي
مديرعامل شركت بورس اوراق بهادار در ادامه نشست مطبوعاتي به سوال خبرنگاران پاسخ داد و در مورد ميزان جذب سرمايه گذار خارجي در بورس گفت: حجم فعاليت سرمايه گذاري خارجي در سال گذشته120 ميليارد تومان بود كه اين ميزان در سال 89 به 250 ميليارد تومان رسيده است كه نشان دهنده رشد 80 درصدي در حجم فعاليت سرمايه گذاران خارجي است.
قاليباف گفت: همچنين فاندهاي جديد در حال شكل گيري است و صندوقي براي جذب سرمايه گذاري خارجي با سقف500 يورو در حال پذيره نويسي است كه اگر منابع جمعآوري شود رشد زيادي در جذب سرمايه گذاري خارجي در بازار سرمايه خواهيم داشت.
**از نظر بورس معامله مخابرات قطعي است
وي در مورد معامله شركت مخابرات و نظر مجلس در مورد غير قانوني بودن انجام معامله توضيح داد: تا زماني كه ادعاي قطعي نشده باشد نبايد اعلام عمومي شود زيرا اين ادعا روي بازار سرمايه اثر ميگذارد، بنابراين اگر سرمايه گذاران بخواهند تصميم گيري كنند بايد براساس اطلاعات منتشر شده توسط خود شركت و يا سازمان بورس تصميم گيري كنند.
قاليباف با بيان اين كه هر اتفاقاتي كه در بورس رخ ميدهد فرايند قانوني آن طي ميشود، خاطر نشان كرد: سازمان خصوصي سازي براي فروش50 درصد به علاوه يك سهم شركت مخابرات درخواستي به بورس ارائه داد و طبق اين درخواست خريداران وارد رقابت شده و يك خريدار برنده رقابت شد بنابراين فرايند قانوني اين معامله انجام شده و از نظر بورس معامله مخابرات قطعي است.
**عرضه مابقي سهام پست بانك به وزارت ارتباطات ربطي ندارد
مديرعامل شركت بورس در ادامه به عرضه سهام پست بانك اشاره كرد وافزود: سهام پست بانك در تابلوي فرعي بازار اول بورس پذيرفته شد و سهامدار عمده آن تعهد دارد كه 15 درصد از اين سهم را طي شش ماه در بازار عرضه كند.
وي با بيان اين كه پنج درصد از سهام اين شركت در روز اول عرضه شده است، ادامه داد: تاكنون سه درصد ديگر از سهام پست بانك به صورت تدريجي در بورس عرضه شده و براساس تعهد هفت درصد ديگر از سهام اين شركت بايد عرضه شود.
به گفته قاليباف براساس دستورالعمل پذيرش، شركتها طبقه بندي شدهاند و اگر شركتي به تعهد خود عمل نكند لغو پذيرش ميشود.
وي يادآور شد: قانون اصل44 اختيار شركتها به وزارت اقتصاد و هيات واگذاري داده است و در حال حاضر برگه سهام اين شركت در اختيار وزارت اقتصاد و سازمان خصوصي سازي است. لذا سازمان خصوصي سازي بايد سهام شركت را عرضه كند و از نظر ما عرضه مابقي سهام پست بانك به وزارت ارتباطات ربطي ندارد زيرا آنها سهامدار اين شركت نيستند.
سخنگوي شركت بورس عنوان كرد: شركتي كه وارد بورس مي شود شفافتر از شركتهايي است كه خارج بورس هستند و پاسخگويي آنها بيشتر است به اين ترتيب شركتي كه وارد بورس ميشود در مركز توجهات قرار ميگيرد و بورس بايد اطلاعات را از ناشران گرفته و آنها را از طريق كانالهاي رسمي منتشر كند.
وي در ادامه در مورد ابزار برخورد شركت بورس با تخلفات صورت گرفته گفت:ابزار شركت بورس دستورالعمل پذيرش است و طبق اين دستورالعمل اقدامات لازم صورت ميگيرد.
قاليباف يادآور شد: علاوه بر اين در دستورالعمل جديد معاملات، روش عرضه اوليه تغيير كرده و در عرضههاي بعدي به روش بوك بيلدينگ صورت ميگيرد و سازمان خصوصي سازي موظف است براساس دستورالعمل جديد معاملات را انجام دهد.
**تاثير هدفمند كردن يارانه ها در بورس
مديرعامل شركت بورس در ادامه به تاثير هدفمند كردن يارانهها در بورس اشاره كرد و گفت: در مورد اجراي هدفمند كردن يارانهها پيشنهادات 11 گانه شركت بورس به سازمان بورس اعلام شد و اين پيشنهادات عمومي گرديد.
وي به مهم بودن پيشنهادات بازار سرمايه اشاره كرد و افزود: هدفمند كردن يارانهها باعث شفاف شدن اقتصاد شده و هر چقدر اقتصاد شفاف شود به نفع بازار سرمايه است.
وي ادامه داد: هدفمند شدن يارانهها از لحاظ شفاف شدن به نفع بازار سرمايه است زيرا اگر بازار سرمايه از عدم شفافيت رنج مي برد به دليل عدم شفافيتي است كه از ساير حوزهها به بازار وارد شود لذا براي افزايش شفافيت بازار سرمايه همه حوزهها بايد شفاف شوند.
قاليباف اظهار كرد: هدفمند كردن يارانهها روي عملكرد شركتها و روي قيمتها اثرگذار است كه اين اثر مهم است ولي بايد شركتها براساس اطلاعات جديد بودجهها را تعيين كنند و به بازار سرمايه اعلام كنند.
انتهاي پيام