يك مقام وزارت بازرگاني در‌ گفت‌وگو با ايسنا: واردات گندم براي صادرات مجدد محصولاتش بوده است

مدير کل هماهنگي خريد خارجي و صادرات شرکت بازرگاني دولتي ايران با توضيحاتي در مورد واردات گندم به ايران تصريح كرد: بخش خصوصي گندم را براي توليد فرآورده‌هاي آردي وارد کرده است.

محمد جعفري آريايي در گفت‌وگو با خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در مورد واردات گندم توضيح داد: واردات گندم در سال جاري صرفا توسط بخش خصوصي و کارخانجات آردسازي انجام شده و اين كار براي توليد آرد و فرآورده‌هاي حاصل از آرد مانند ماکاروني، بيسکويت، کيک، انواع شيريني و محصولات اين چنيني آن هم به جهت صادرات مجدد اين محصولات بوده است.

اين در حاليست كه طبق آمارهاي گمرك كشورمان با واردات 103 هزار تني گندم در آبان ماه امسال، در مجموع ميزان وارات گندم در هشت ماهه امسال به بيش از 847 هزار تن رسيد كه بيش از 187 ميليون دلار ارزش داشته است.

مدير کل هماهنگي خريد خارجي و صادرات شرکت بازرگاني دولتي ايران در ادامه به صادرات گندم ايران اشاره كرد و گفت: به جهت توليد مناسب در دو سال اخير و فراواني گندم مازاد بر نياز در ايران، شرايط مطلوبي براي صادرات گندم ايجاد شده و شرکت بازرگاني دولتي از طريق عرضه گندم در بورس كالاي تهران از ارديبهشت تا شانزدهم آذر ماه امسال به ميزان 978 هزار و400 تن گندم را به فروش رسانده که از اين مقدار 62 هزار و400 تن گندم دوروم و مابقي گندم معمولي بوده است.

جعفري پايين‌ترين قيمت براي فروش گندم معمولي در بورس کالا تاكنون را به ميزان 156 دلار و بيشترين قيمت فروش آن را 263.5 دلار در هر تن اعلام كرد و افزود: همچنين پايين‌ترين قيمت فروش گندم دوروم در بورس کالا 203 دلار و بالاترين قيمت فروش آن نيز 293 دلار بوده است.

*صادرات به كشورهاي نزديك‌تر در اولويت است

وي در ادامه از جمله کشورهاي مقصد صادرات گندم و آرد و مشتقات آن را كشورهاي آذربايجان، ارمنستان، افغانستان، امارات متحده عربي، بنگلادش، پاکستان، تاجيکستان، ترکمنستان، عراق، عمان، قرقيزستان، مالزي، ويتنام و هندوستان ذكر كرد و يادآور شد: کشورهاي واردکننده گندم و آرد از ايران با توجه به افزايش قيمت اين محصول در سال جاري مدتي منتظر کاهش قيمت باقي ماندند، اما با توجه به تداوم افزايش قيمت‌ها در نهايت ناچار به تامين آن شدند و بديهي است که در چنين شرايطي تامين از کشورهاي نزديک‌تر و با هزينه حمل کمتر در اولويت قرار داده‌اند.

جعفري تصريح كرد: وضعيت جغرافيايي و سوق الجيشي کشور ما به گونه‌اي است که شرايط مناسبي را جهت تشويق کشورهاي همسايه فراهم مي‌آورد تا آن‌ها گندم مورد نياز خود را از ايران خريداري کنند.

وي خاطرنشان كرد: توليد آرد و فرآورده‌هاي آن مانند ماکاروني، بيسکويت، کيک و انواع شيريني باعث مي‌شود تا ظرفيت بالقوه کارخانجات آردسازي نيز مورد استفاده قرار بگيرد که همين موضوع يکي از دلايل کليدي براي صادرات گندم است.

مدير کل هماهنگي خريد خارجي و صادرات شرکت بازرگاني دولتي ايران در مورد نقش اين شرکت در صادرات گندم نيز گفت: اين شرکت به عنوان عرضه کننده گندم در بورس کالا، ميان تجار فعال در زمينه غلات در کشورهاي هدف و بازرگان داخلي و توليدکنندگان آرد و مشتقات آن در کشور، تعامل ايجاد مي‌كند. همچنين اطلاعات اوليه مورد نياز متقاضيان، از جمله شرايط عرضه و فرايند خريد گندم در تالار صادراتي بورس کالا و آناليز کيفي گندم استان‌هاي مختلف و ساير مطالب مربوط به آن، از طريق اطلاع‌رساني شرکت هاي غله و خدمات بازرگاني مناطق چهارده‌گانه و نيز درج در سايت و پورتال شرکت بازرگاني دولتي ايران و نيز سايت وزارت بازرگاني در اختيار عموم قرار مي‌گيرد.

*معرفي مهمترين بازارهاي گندم دنيا

جعفري در ادامه درباره مهمترين بازارهاي گندم دنيا و تاثير آن بر روي بازار بورس کالاي ايران توضيح داد: بورس شيکاگو از بزرگترين بازارهاي دنياست که روزانه حجم بزرگي از غلات و ساير کالاها در آن معامله مي شود. همچنين بورس کانزاس با حجم معاملات کمتر نسبت به بورس شيکاگو، اما به طور تخصصي‌تر در حوزه گندم فعاليت مي‌کند و پس از اين دو بورس، بورس گندم مينياپوليس است که بازاري براي گندم‌هاي سفيد و گندم‌هاي بسيار سخت به شمار مي‌رود.

وي افزود: در تالار صادراتي بورس کالا در ايران، براي شفاف‌سازي و تعيين قيمت، شاخص‌هايي مانند نرخ ارز، قيمت‌هاي جهاني گندم و ساير عوامل اقتصادي مربوطه مورد توجه قرار مي‌گيرند و بنابراين نوسانات نرخ ارز و قيمت‌هاي جهاني گندم رابطه مستقيمي با تصميم‌سازي‌هاي خريداران و عرضه‌کنندگان تالار بورس کالاي ايران دارد.

*راهكارهاي صادرات غلات ايران

مدير کل هماهنگي خريد خارجي و صادرات شرکت بازرگاني دولتي ايران همچنين گفت: ايران از نظر جغرافيايي در وضعيتي واقع شده که داشتن مرز مشترک آبي و خاکي با 15 کشور و همجواري با هشت کشور محصور در خشکي مانند افغانستان، تركمنستان، تاجيكستان، ازبكستان، قرقيزستان، قزاقستان، آذربايجان و ارمنستان که امکان دسترسي آن‌ها به آب‌هاي آزاد از مسير ايران ميسر است، مي‌تواند با استفاده از راهکارهاي "سوآپ"، " ترانزيت" و "صادرات مجدد" جهت تجارت غلات اقدام کند.

وي تصريح كرد: قزاقستان و روسيه به عنوان دو کشور بزرگ صادرکننده غلات در شمال ايران واقع شده‌اند و مي‌توانند حجم وسيعي از گندم و جو مورد نياز کشورهاي همسايه ما در مناطق شرق، غرب و جنوب کشور و همچنين کشورهاي شمال و شرق آفريقا و حتي شرق نزديک را تامين کنند که مسير ايران کوتاه‌ترين، با صرفه‌ترين و کم‌هزينه‌ترين راه محسوب مي‌شود.

جعفري در پايان خاطرنشان كرد: در اوايل بهمن سال جاري همايشي تحت عنوان "گردهمايي منطقه‌اي تجارت غلات" در تهران برگزار مي‌شود.

انتهاي پيام

  • دوشنبه/ ۶ دی ۱۳۸۹ / ۱۰:۳۸
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8910-02578
  • خبرنگار :